Туристическа раница?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Туристическа раница?

Мнениеот NeNo » Сря Юли 27, 2011 11:29 pm

Знам, че това не е туристически форум, но искан да попитам коя от долните раници е по-добра. Ще я ползвам за 2-3 дневни походи.
Първата е Distance 40 на Ташев: http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=44.
Втората е Vihren 40 отново на Ташев: http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=27.
Третата е Tracker 45 ps пак на Ташев:http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=23.
Отворен съм и за други приложения докъм 100 лева.
Дано ти се счупи climber-a докато караш DH или ФР лайно :finger:
Изображение
Аватар
NeNo

Рейтинг: 1457

Re: Туристическа раница?

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Юли 28, 2011 12:22 am

Ползвам Тракер 45 от 3 години точно за такива цели. Пълнил съм я здраво с по 20кг багаж, носил съм я доста, имаше период в който пътувах всяка седмица с нея. Удобна е за цената си, регулира се в доста отношения, но трябва да си над 170см. Има много полезен твърд гръб. За 3 години - нищо счупено и скъсано, като нова е.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот NeNo » Чет Юли 28, 2011 12:10 pm

EccentricMOTION написа:Ползвам Тракер 45 от 3 години точно за такива цели. Пълнил съм я здраво с по 20кг багаж, носил съм я доста, имаше период в който пътувах всяка седмица с нея. Удобна е за цената си, регулира се в доста отношения, но трябва да си над 170см. Има много полезен твърд гръб. За 3 години - нищо счупено и скъсано, като нова е.

Мерси много. Ще изчакам да видя и други мнения, но засега и аз клоня към Тракер 45.
Изображение
Аватар
NeNo

Мнениеот hitar_potter » Чет Юли 28, 2011 12:19 pm

Можеш ли да се напънеш за варианта с cordura? Не знам доколко е здрав полиестера, който ползват Ташев, но имам тяхна раница от Cordura - Rock Eagle 35. Веднъж паднах с нея с доста голяма скорост по чакълеста алея. Сигурно едно 20-30 метра съм се въргалял. Пластмасовите неща по раницата се надраскаха, но след изпиране по плата пораженията бяха 2 бримчици! Наистина останах много впечатлен от здравината на cordura след тази случка... Та това е причината да ти препоръчам раница с този плат.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот NeNo » Чет Юли 28, 2011 12:33 pm

Тъкмо това се сетих да питам EccentricMOTION кой вариан ползва.
Изображение
Аватар
NeNo

Мнениеот petbul » Чет Юли 28, 2011 12:36 pm

Аз също силно препоръчвам кордурата! Ползвам от няколко години Rock eagle 35 и Vihren 70+10 от този материал и не са мръднали.Виждал съм също и 8 годишен,ежедневно употребяван и малко поддържан Rock eagle 35, който след едно пране изглеждаше доста добре...
Аватар
petbul

Рейтинг: 1221

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Юли 28, 2011 12:39 pm

Ползвам класическия вариант, без Cordura, но също като колегите силно препоръчвам тази материя. Много силно износоустойчива е, дългосрочна инвестиция е закупуването на подобна стока. Имам една малка чантичка на Ташев с кордура, неразрушима е от човешка ръка :D
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот joropc » Чет Юли 28, 2011 12:46 pm

:offtopic:
@EccentricMOTION
От чисто любопитство,... ти двадесет килограмова раница слагал ли си на гърба си?В планината, де....
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот TheAnimal » Чет Юли 28, 2011 1:25 pm

joropc написа::offtopic:
@EccentricMOTION
От чисто любопитство,... ти двадесет килограмова раница слагал ли си на гърба си?В планината, де....

И аз това се питам, от чисто женско любопитство :D

@NeNo
Иначе аз бих се спряла на Tracker 45 ps. Малко е тежичка, но пък има лентите за ръце. Това си е приятна глезотийка :D
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Юли 28, 2011 9:37 pm

Да, слагал съм 20(двадесет)кг раница, дори дълги часове пълзях с нея в Рила. Не е еднократен случай... Това беше и причината да мине през кантар на тръгване. Малко или много са 20кг за раница за вас? На мен ми бяха много...
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот kibikoff » Чет Юли 28, 2011 10:10 pm

Би ли споделил какво съдържаше 45литрова раница тежаща 20кг?
kibikoff

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Юли 29, 2011 1:08 am

Пълен списък на багажа ли да направя или да пусна снимката от скенера?!
2хводка,2хсок, 2х1л вода = 6кг
палатка 4,5кг
да продължавам ли...
не всички ползваме ултра леки съдове от по 100лв комплекта, приятелче...
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот kibikoff » Пет Юли 29, 2011 7:08 am

EccentricMOTION написа:.... приятелче...

аз приятели комплексари нямам!!!

а за багажа в раницата ти :erm:
kibikoff

Мнениеот joropc » Пет Юли 29, 2011 8:36 am

EccentricMOTION написа:Пълен списък на багажа ли да направя или да пусна снимката от скенера?!
2хводка,2хсок, 2х1л вода = 6кг
палатка 4,5кг
да продължавам ли...
не всички ползваме ултра леки съдове от по 100лв комплекта, приятелче...

Николайчо, на долната снимка раницата е точно такава, пълна на 150%.Даже, поради липсата на място, доста неща за закачени извън нея.Вътре не можеше да се вкара и игла в повече.Теглото с багажа беше 11.8 килограма(включва 2 литра вода).Да не говорим, че 45 литрова раница на Ташев, съответства на 38-40 литрова на Дойтер(например).И не използвай понятия, които не разбираш, от сорта на "ултра леки съдове от по 100 лева комплекта", 'щото разликата с другите е грамове, не по 10 килограма:
https://picasaweb.google.com/georgiivan ... 5299582498
Относно съдържанието на багажа ти, когато "планинарстваш", за теб е по-добре да си купиш кош:
https://picasaweb.google.com/georgiivan ... 5590379234
...или по-добре як:
https://picasaweb.google.com/georgiivan ... 7629971234
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 31, 2011 9:31 pm

Има хора които носят по 110 кг на гърба си и то не в коя и да е планина --> http://4.bp.blogspot.com/-VSbSeGRN_m8/T ... G_1452.jpg :agree:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Alpina » Нед Юли 31, 2011 10:47 pm

И като ги има - каво общо има това?
И те туристи ли са, или това им е работата?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 31, 2011 10:58 pm

Alpina написа:И като ги има - каво общо има това?
И те туристи ли са, или това им е работата?

Toзи човек специално не е турист, това му е работата.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Antares » Пон Сеп 12, 2011 3:14 pm

Здравейте.

Искам да си взема бюджетна раница за многодневни туристически преходи. Ще ми се да взема нещо, с достатъчна вместимост, в което да събера повечко багаж, като спален чувал, палатка, примус, дрехи, храна, въобще, всичко, необходимо ми за няколко дни из баирите. При последния(а и първи за мен) многодневен преход бях с раница на приятел, Tashev Vihren 70+10 Cordura, от която останах доста доволен. За сега се замислям да взема именно този модел, но ако можете да предложите алтернативи - бих бил радостен. Бюджета, който бих отделил е 160-170 лева.

Също така, ако можете и да дадете идеи за примус+съдове, за момента съм се спрял на това предложение. Бюджета за готварските принадлежности ми е 150 лева макс.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Esoteric » Пон Сеп 12, 2011 4:12 pm

Antares написа:Здравейте.

Искам да си взема бюджетна раница за многодневни туристически преходи. Ще ми се да взема нещо, с достатъчна вместимост, в което да събера повечко багаж, като спален чувал, палатка, примус, дрехи, храна, въобще, всичко, необходимо ми за няколко дни из баирите. При последния(а и първи за мен) многодневен преход бях с раница на приятел, Tashev Vihren 70+10 Cordura, от която останах доста доволен. За сега се замислям да взема именно този модел, но ако можете да предложите алтернативи - бих бил радостен. Бюджета, който бих отделил е 160-170 лева.

Също така, ако можете и да дадете идеи за примус+съдове, за момента съм се спрял на това предложение. Бюджета за готварските принадлежности ми е 150 лева макс.

ако искаш бюджетна раница, може би ще ти е интересно да погледнеш и тази. имам същата от седем години и ми е вършила работа, както за 2-3 дена в планината, така и за 7-8 дни на морето. има ремъци за закрепване на спален чувал/палатка. има отделяща се с вътрешен цип долна част и 3 джоба по 5 литра, за дреболии. не е най-доброто на пазара, но за парите си е идеална.най-важното е, че е изумително здрава, поне при моят начин на употреба (2-4 пъти годишно, за по няколко дни, до малко повече от седмица).
освен теглото, друг недостатък са й закопчалки на пристягащите ремъци, но това се проявява след години употреба (при мен всички са все още здрави).

а за газовият котлон, ти препоръчвам, ако имаш желание да е бюджетен, има варианти за около 16-20 лева на някой пазар. също ти препоръчвам, да си взимаш газови бутилчици от такива места, просто защото са абсолютно същите, но струват 1,80 лева (не 3-3,5 че и повече, по спомен). практическа разлика няма освен, че котлончетата от пазара са съвсем малко по-големи и по-тежки. а газовите бутилки са дефакто същите, но с различна марка.
имам такова газово котлонче, също от 6-7 години и си го ползвам активно, почти всеки ден. да чукна на дърво, проблеми не ми е създавало.

:beer:

за посудата, не мога да дам мнение, за жалост. :(
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот EmZo » Пон Сеп 12, 2011 4:14 pm

Бюджетна раница:

http://eshop-gorgona.com/ranica-deuter- ... -2670.html :agree:

Аз ползвам такава, доволен съм. За 6 дневен летен преход из Пирина: палатка, чувал, шалте, газов котлон, дрехи и всичката необходима храна влиза безгрижно. :) Теглото е малко в повечко, но за тия пари толкос. :)

За Ташев не съм чул добри отзиви. :)

ЕДИТ:
Esoteric написа:... 16-20 лева на някой пазар. също ти препоръчвам, да си взимаш газови бутилчици от такива места, просто защото са абсолютно същите, но струват 1,80 лева (не 3-3,5 че и повече, по спомен). практическа разлика няма освен, че...(

Освен, че тези от пазара, особено турските Nurgas (които са уж с някви сертификати... :eek3: ) след 3-тата завъртяна бутилка запчоват да изпускат и има шанс, ако си си вързал котлона отвън да не ти осмърдява раницата, тоя дето ходи зад тебе, леко да го приспиш така. Освен това материалите им са особено калпави, например резбата на оснвата която завива бутилката е въпрос на голям късмет след 4-тото позлване да тръгне направо. Бутилките по 1,5 понякога са с нестандартни размери и може да ти се наложи да си счупиш кредитната карта, за да подлагаш и уплътняваш за да може да работи и да не умреш от глад. :D Всички тези неща ги казвам от мой личен опит + такъв на приятели от не 1 и 2 бройки. :) Като се замислиш товеа е консуматив да и ти се струва голяма разликата в цените за бутилките, но от друга страна, прецени и колко пъти годишно ще ги ползваш и колко ще спестиш.

Моя съвет е ако си решил че можеш да отделиш 150 лева за Primus действай без да се замисляш, това се купува веднъж!
Последна промяна EmZo на Пон Сеп 12, 2011 4:28 pm, променена общо 3 пъти
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Esoteric » Пон Сеп 12, 2011 4:21 pm

EmZo написа:...За Ташев не съм чул добри отзиви. :)

аз пък, точно за тешев не съм чувал лоши отзиви. даже съм ползвал такава (не е била моя) и е изключително удобна.
иначе 190 лева, според мен, не е точно "бюджетна раница", а и излиза малко отгоре, на бюджета на Antares. но все пак той ще си прецени де.

Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот Antares » Пон Сеп 12, 2011 4:39 pm

Точно бюджетна е, виж цените на дойтерите. Ако тази, която Емо я е показал я намеря на тези пари - купувам on sight. За примус не ми се правят НИКАКВИ компромиси, тъй като не желая да нося бомба в раницата си. Или химическо оръжие. Знам само как се същисах, когато едната сутрин на заслон Тевно езеро се събудих и ми миришеше на газ в помещението...
----------
Намерих я, много сериозно се чудя вече....
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот psixopat » Пон Сеп 12, 2011 5:18 pm

Здравейте. Преди седмица бях във Варна в Maxsport и там имаше почти всички модели на примус, та успях да ги разгледам доста обстойно.Имах някакъв турски котлон, ама точно преди ПВ го пробвах и..за малко да запаля кухнята. :banghead: Та поразгледах насам натам из интернет за различни марки.Та освен примуса има и други варианти на сходни цени..
1 http://www.snowpeak.com/stoves/backpack ... r-kit.html

2 http://cascadedesigns.com/en/msr/stoves ... or/product - в уж независим тест на Trail Magazine е най-добрия малък котлон, за "разнасяне на гръб"(backpacking) ама цената е доста по-висока от примуса http://www.rei.com/product/736977/msr-r ... ove-system

3 http://www.sotooutdoors.com/products/item/OD-1BS.html това също е в бюджета, ама е без посудата трябва да търсиш отделно може да го комбинираш с това http://www.stenata.com/kamping-ekipirov ... he-s-kapak

4 http://www.optimusstoves.com/seen/optim ... ok-system/ http://www.rei.com/product/769473/optim ... ing-system цената също не е много висока.

5 http://www.esbit.net/product-detail/ite ... inium.html този е по-голям и по-скъп за съжаление.Принципът му на работа е друг обаче.Ползва нещо като джобен примус ,а горивото не е под налягане, което уж е по-безопасно, но трябва да носиш и отделна бутилка с въпросното гориво. :D
Това беше от мен, дано съм помогнал :beer:
П.П От туристически раници хабер си нямам, щото може би не съм турист, затова там някой друг да дава акъли. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 12, 2011 6:10 pm

Пешо, щИ шибнЪ минуссс... :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hrissim » Пон Сеп 12, 2011 6:55 pm

Antares написа:...За примус не ми се правят НИКАКВИ компромиси, тъй като не желая да нося бомба в раницата си. Или химическо оръжие. Знам само как се същисах, когато едната сутрин на заслон Тевно езеро се събудих и ми миришеше на газ в помещението...

Безапелационен фаворит на БГ-пазара. MSR са безкомпромисни на тема качество.
От лятото на 2008-ма съм с него през всички сезони. Ползвал съм го и на ~3600м.н.в. :bowdown:
Бутилка от "Стената" - Markill или Edelrid. И двете са от семейството на Vaude. Primus бутилките "пускат"

Раницата, независимо на коя се спреш - МЕРИ я на място, като накараш в магазина да я напълнят... със спални чували, палатки и др. инвентар. Трябва да ти пасне идеално! Все пак ще ти е на гърба часове наред, при това 10 кила поне.
Като сложиш кръстния колан на кръста - кокалчетата отстрани на таза трябва да са точно в средата съответно на двете части на същия. Тежестта на раницата ТРЯБВА да отива директно на таза. Така се предпазват ключиците и гръбначния стълб от претоварване. Презрамките са само да не ти се кандилка раницата.

пп - лично мнение на "туристунгел"-а "рилски гуру" :blush: :D според sailman
Последна промяна hrissim на Пон Сеп 12, 2011 7:18 pm, променена общо 1 път
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот Antares » Пон Сеп 12, 2011 7:17 pm

hrissim, благодаря за отговора! Вероятно този котлон ще комбинирам с тази тенджерка. За раницата... прав си, но ако намеря в този ценови диапазон дойтерката, сигурно ще я поръчам. Велораницата ми е дойтерска и слаба дума не мога да дам за нея, един приятел е с подобен модел туристическа на дойтер, ще видим, ще го мисля до утре.

Ози, що?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 12, 2011 7:19 pm

'щото така
:lol:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hrissim » Пон Сеп 12, 2011 7:24 pm

Antares написа:...Вероятно този котлон ще комбинирам с тази тенджерка. За раницата... прав си, но ако намеря в този ценови диапазон дойтерката, сигурно ще я поръчам. Велораницата ми е дойтерска и слаба дума не мога да дам за нея, един приятел е с подобен модел туристическа на дойтер, ще видим, ще го мисля до утре.
...

Комплектчето, което си избрал е фърси. Какъв кус-кус и кашкавал-пане съм ял приготвен с него ок. в.Пирин не е истина :liplick:
Пази покритието - ползвай пластмасови вилицолъжици.
Дойтер си е дойтер - и на мен велораницата ми е такава ТрансАлпин 32. Аз я ползвам и като туристическа за дву до тридневни преходи. Не залитай в големи раници за туризъм. По-голяма от 60+10 НЕ ти трябва, независимо колко дълъг преход правиш.
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот Antares » Вто Сеп 13, 2011 4:18 pm

Мамицата им и смотани е-кенефи. Навсякъде я има налична, никъде - реално... В края на краищата ще обикалям магазините...

Можете ли да препоръчате стойностни марки раници? Щото в това отношение знам само Deuter и т'ва е...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот hrissim » Вто Сеп 13, 2011 6:06 pm

Antares написа:...Можете ли да препоръчате стойностни марки раници? Щото в това отношение знам само Deuter и т'ва е...

С твойте ценови ограничения...:
http://www.tashev.bg/shop/product_info. ... rticles=98
http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=1338
... и крънкай отстъпки :look:
Инак освен за Дойтер много добри отзиви има за продуктите на Black Diamond, Lowе Alpine, Vaude...
Статии за:
Аватар
hrissim

Следваща

Назад към Други