Друса при по-голяма скорост

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Друса при по-голяма скорост

Мнениеот Like » Сря Сеп 21, 2011 11:34 pm

Здравейте, при по-голяма скорост и най-вече по инерция колело яко друса и ме бие под ръцете кормилото. Забелязах, че външната гума на места ляга повече отколкото трябва. Вадих я, суках я... какво ли не я правих не става и не става. Явно се е деформирала до такава степен. Забелязах, че и задната е така. Колелото доста време не е било карано и явно гумите са се прецакали. От тях ли е друсането? Вижда се, че се движат нагоре и надоло като погледна в профил. При въртене на каплата без гума също има леко отклонение, но то е в милиметри за разликата, когато е с гума. Ако проблема е в гумите ще взема нови, но първо реших да попитам дали някой се е сблъсквал с подобен проблем. А и задължително ли ще е да сменя и задната, за да изчезне това досадно и на моменти доста дискомфортно друсане...
И един малко тъп въпрос какво точно означава 26х2.10 означението на гумата? Това предполагам е размера, но като не съм сигурен пък и не знам какви точно гуми да си търся. Мерих радиусa, дебелината и нищо не съвпада с тези данни. :banghead:

п.п Благодаря на отзовалите се.
Like

Рейтинг: 1200

Re: Друса при по-голяма скорост

Мнениеот hitar_potter » Чет Сеп 22, 2011 12:09 am

26 - радиус в инчове, 2.1 - широчина, пак в инчове. Май ще ти се наложи да смениш гумите. Можеш да опишеш какво ти е карането, за да бъдеш насочен към модели гуми :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот Like » Чет Сеп 22, 2011 12:29 am

Благодаря ти. Карам предимно да не кажа винаги по шосе. Колелото е обикновенно, малко старичко и не ми трябват скъпи гуми. За разходка и разтоварване се използва главно.
Like

Мнениеот krasimo » Чет Сеп 22, 2011 10:55 am

Карам с Maxxis Crossmark 2.1 http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=443 и съм много доволен. На асвалт се държат много добре, като централния грайфер е непрекъснат и го няма това друсане. Карам ги и малко агресивен АМ и нямам никакви проблеми. Смени и двете гуми с нови, от опит ти казвам, че от гуми НЕ трябва да се пести. Ако не се оправи проблема с нови гуми трябва да се види баланса на каплите, осите и окачването.
RAM HT 2.1 2011
krasimo

Мнениеот Like » Чет Сеп 22, 2011 11:35 am

Добре, мерси. Само дето колелото не струва колкото едната гума. :D
Like

Мнениеот hitar_potter » Пет Сеп 23, 2011 8:17 pm

Ем ако търсиш гуми за по 5 лева, по-добре си остани с тези :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Like » Пет Сеп 23, 2011 8:50 pm

Засега се отказах от купуване на гума, но дадах каплата да я изправят понеже блъскаше. Дано да се оправи като я взема и монтирам.
Like

Мнениеот KiselotoMliako » Пон Сеп 26, 2011 6:18 pm

hitar_potter написа:26 - радиус в инчове, 2.1 - широчина, пак в инчове. Май ще ти се наложи да смениш гумите. Можеш да опишеш какво ти е карането, за да бъдеш насочен към модели гуми :)

Диаметър си искал да кажеш предполагам :beer:
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот Like » Пон Сеп 26, 2011 8:36 pm

Изправих каплата, но проблема си остана. Друса яко и то се вижда като се върти гумата как на места е вдлъбната. Има ли някакъв чалъм при слагането на външната гума? Четох в сайта, че може да не ляга хубаво в каплата и трябва да се намества. При мен на места ляга повече борда на гумата в каплата отколкото трябва.
Like

Мнениеот did » Пон Сеп 26, 2011 9:00 pm

Продай това колело и си купи шосейка! Не си готов за планинско колоездене.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Like » Пон Сеп 26, 2011 10:07 pm

did написа:Продай това колело и си купи шосейка! Не си готов за планинско колоездене.

Благодаря за съвета колега, подсети ме, че не съм се уточнил. Колелото друса по-напълно РАВЕН и ГЛАДЪК асфалт. На шосето при по-висока скорост така бие под ръцете, че все едно караш по павета. Проблема е в гумата или в монтажа. Не знам как да го обясня, може би трябва да го снимам. Борда на гумата на места ляга повече в самата капла и от там се образува неправилна окръжност. Монтирал съм доста гуми на колела, но за първи път се сблъсквам с подобен проблем. Та затова питах дали има някакъв чалъм при поставяне на гумата. С натискане я оправям, но като я завъртя да оправя и друга част на гумата, преходната хлътва пак повече и става омагьосан кръг.
Like

Мнениеот KiselotoMliako » Пон Сеп 26, 2011 10:16 pm

Ако колелото е карано доста, и не си центровал каплите - това е първото което трябва да направиш - центровка при добър майстор, който да ти оправи и яйцевидността и аксиалното биене. С висока скорост по асфалт описваното от теб друсане се усеща отчетливо при разцентрована капла.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 26, 2011 10:21 pm

намажи борда на шината и борда на гумата със сапун и помпай до максималното налягане препоръчано за външната гума (би трябвало да го пише накъде по гумата)
ако и това не помогне, пробвай с други гуми
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Like » Пон Сеп 26, 2011 10:21 pm

KiselotoMliako написа:Ако колелото е карано доста, и не си центровал каплите - това е първото което трябва да направиш - центровка при добър майстор, който да ти оправи и яйцевидността и аксиалното биене. При висока скорост по асфалт описваното от тебе друсане се усеща най-отчетливо при разцентрована капла.

Това го направих, по-горе писах, че съм изправил каплата. Не е от нея, а от неравномерното лягане на борда на гумата в каплата. На пръв поглед на самата гума и няма нищо, има грайфер, борда и е наред. Просто на места ляга повече отколкото трябва. В сайта, в секцията Сервизиране четох, че може да се получи това неравномерното лягане и с усукване и повдигане се оправя. Да и при мен се оправя за момент и като я завъртя да оправя, и другия край, предния си връща началното положение, а именно ляга по-надолу. Затова питах за чалъм при поставянето на гумата.

Благодаря ти, Ozzie. Ето нещо такова очаквах.
Like

Мнениеот Like » Вто Сеп 27, 2011 8:59 pm

Това със сапунената вода помогна. Изпуква и се намества добре, но се получи напълно само при предната. При задната гума остана част, която е леко вдлъбната. Утре ще покарам да видя дали ще има друсане.
Like

Назад към Веломеханик