Здравейте, минавам директно към въпроса, като по-долу съм писал и пояснение.
Къде в София мога да намеря закалена верига срещу рязане (и поне 10мм дебела)? Прочетох за вариант - въже от асансиорен сервиз, но искам да намеря вариант специфична верига срещу рязане/чупене. Знам, че
съществува тема за предпазване от кражба и можеше в нея да пиша, но реших да направя отделна тема и ако някой знае къде и дали се прoдват подобни вериги ще съм адски благодарен!
След като темата за кражби
продължава да се пълни и предстоящото започване на семестъра(и огромната си параноя) започнах да търся радикално решение за заключване(в двора пред унито съм чувал случаи на кражба, въпреки че охраната има пряка видимост от 5 метра през прозореца си). Та стигнах до едно решение, макар и не достатъчно сигурно(няма сигурен начин за предпазване), но поне е решение, много по-добро от останалите, които просто слагат някаква елементарна верига за велосипед(пробвах - не се реже бързо, но ключалките са смешни - метала вътре е като кашкавал - изгубих ключа на своята и я разбих за 2 минути
само с отверка - метала се раздроби от малко ръчкане, да не говорим колко смешно се отваря с подходящи инструменти). Има по-голям шанс евентуален крадец просто да премине към друг велосипед с подобна ключалка, вместо да се занимава с моето решение за заключване. Искам да подчертая, че "не си оставяй колелото без надзор" не е решение на проблема, а бягане от него. Това не означава, че трябва да се оставя без надзор(нищо, че е заключено), но понякога се налага и затова започнах да мисля какво би задържало 45 минути през лекция колелото да остане на същото място. Та след кратко, но състоятелно проучване стигнах до следното заключение:
-
Задължително два заключващи механизми - по едно за всяка гума(естествено задна гума+рамка и другия механизъм предна+рамка). От повече вече е прекалено
- Да се инвестира в
закалени материали, като цената да е поне 10% от велосипеда(даже 20% ако има сантиментална стойност)
За едната ключалка беше лесно - U-lock със закалена скоба с балансирани цена - здравина:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=21721Цена от около 60лв, но изглежда стабилно. И втория вариант със закалена верига. Първо проучих катинари - такъв да не бъде отключен от някой "специалист" за 20 секунди - решение дисков механизъм Аблой. Стабилните катинари са около 30лв(надявам се с дори по-здрава скоба от U-lock-a) и започна голямото търсене на закалена верига, която не се реже като кашкавал с хидравлична ножица. Тоест направена от специални примеси и закалена против рязане и чупене. За това ви моля за помощ в това отношение, някъде в София продават ли се и къде?
Между другото намерих в Англия такива вериги heavy duty, но не внасят у нас. Точно каквото ми трябваше:
http://www.englishchain.co.uk/Security-chains.htm - модела Superlink, но дори нещо подобно на другите - закалено срещу рязане бих бил доволен. Благодаря предварително за всяко едно съдействие, къде мога да открия нещо подобно.
ПП Най-вероятно ще си стоят на стоянката заключени и няма да ги нося всеки път, така че теглото не е от значение.
@veskoz дори да бягам от
проблема, единственият вариант е да го внасям в залите, коети и бих правил за лекциите, но упражненията и семинарите са в едни малки стаи - едвам за нас има място, така че отпада личния надзор и се
налага да се търси решение на проблема, ако желая да ходя с колело. Струва ми се охрана+оживено място(стоянката е до входа)+добра ключалка би трябвало да е добре, иначе мислих и за вариант на някой платен паркинг да бутна на охраната някви пари месечно така или иначе няма да заема място(и отново заключено подходящо)