Кой крив, кой прав... в Сливен?!?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Кой крив, кой прав... в Сливен?!?

Мнениеот n3k01 » Сря Сеп 21, 2011 5:50 pm

Извинямвам се тогава :).Ето изясняват се нещата...малко по малко :agree:
http://www.btv.bg/news/bulgaria/zakonired/story/984116784-Pyasachni_dyuni_i_gori_sa_bili_zameneni_kato_pasishte.html
Как нямаше и там някой имот :eek3:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот did » Сря Сеп 21, 2011 6:12 pm

Историите по морето и на Карандила нямат нищо общо, освен безочието на рушащите защитени територии.

Ако сте останали с убеждението, че приемам темата като нищо лично - прави сте! Най-много мразя, когато някой не прави разлика между планинско колоездене и селска оран.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот AZ81 » Сря Сеп 21, 2011 6:39 pm

До did и останалите участници:
Радвам се, че в тази тема отзвукът е разумен и интелигентен. В ситуацията, в която съм, е важно за мен, че в България има хора, които разсъждават като вас. Това поне дава надежда за някакъв добър изход. Благодаря ви.
AZ81

Рейтинг: 1240

Мнениеот Yavkata » Сря Сеп 21, 2011 6:57 pm

Добрият изход е един. Бъдещите организатори на състезания, походи, фестове и др. да започнат да се съобразяват със законите на страната. Не е лесно, досадно е, но пък не е и невъзможно. Има доста доказателства вече. Надявам се организаторите от Сливен да постигнат разбирателство със засегнатите страни, "контрата" е в тях.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 21, 2011 8:55 pm

did написа:Мдаааа... Само една от тези снимки е достатъчна, някой да го поеме четвъртит отзад... :popcorn:

Това е ужасно неприятно изключение - някаква запазена марка на сливенските колоездачи-дървосекачи.

Отврат.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот taurus13 » Сря Сеп 21, 2011 9:43 pm

Хъм, сега ще трябва да добавя нова подгрупа в темата за мтб стиловете - колоездачи-дървосекачи. :D Е, мога да кажа и нещо сериозно - закона, преди всичко!
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ХиНкоВв ;] » Сря Сеп 21, 2011 9:45 pm

AZ81 написа:
SPA написа:
Аз лично като съсобственик познавам добре тези земи и имам мнение, че по терен, където и без друго са възможни свличания и почвата е ерозирала, не е подходящо да се правят подобни алеи и да се премахва рaстителност..

Госпожо... Как точно с отсичането на участък от 1-2 най-много 3 метра широчина ще се доведе до свличане и ерозия... Почвате да се излагате...Някой от дърветата не са отрязани напълно... Аз съм сигурен, че колегите от сливен ще си издадат разрешително или ще решат проблема по-друг начин...А и не мисля, че те причиняват чак такава вреда на природата... Ако ми кажете къде има любителски направени трасета (без байк парковете) който са направени законно шапка ви свалям... за това че го изграждат на чужда територия не съм съгласен без да имат вашето съгласие... но от друга страна те от къде да знаят хората като вече почти са го изградили...
Дано проблема да има решение и да има състезание...
Аватар
ХиНкоВв ;]

Рейтинг: 1075

Мнениеот Antares » Сря Сеп 21, 2011 9:47 pm

Категорично съм на мнение, че темата за състезанието трябва да изчезне! Самото й наличие, самото наличие на "състезанието" в календара на форума и сайта говори за пасивната подкрепа на сайта, като медия и като организация към подобно бракониерско мероприятие!
До скоро хора се бориха със зъби и нокти да ни разрешат да караме колелета в планината, а сега - купчина самозванци се напъват да ни върнат обратно в началната точка, да ни върнат на положение да се молим да можем законно да караме колелета в планината. Не искам заради купчина нарушители да ми бъде отнета привилегията, да привилегията, да мога да карам колело в планината!

Трябва да се научите, че нещата трябва да се правят по законния начин! Ако искате беззаконието, от което всички се оплакват да бъде спряно - трябва всички да спазват законите, без шикалкавене, без хитруване!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот did » Сря Сеп 21, 2011 9:54 pm

Хинкофф, разрешенията се вадят ПРЕДИ рязането на каквото и да е. При правенето на нашия велопарк чакахме 1 месец да дойдат еколози, които да дадат писмено разрешение КОЕ точно може да се премахне и кое НЕ МОЖЕ да се премахне (включително ХРАСТИТЕ). И това става МЕСЕЦИ, преди да почне рязането. При това не ставаше дума за защитена територия!

Толкова сте зелени, че чак сте *******

Никакви ПЛАНИНСКИ колоездачи не сте, да знаете! За вас дърветата са просто нещо, което пречи.

Колкото до ерозията - това, което сте направили, след 1 година ще е изровена река - без трева, без укрепване, без нищо!

Същото е и на други места, но не ми се подхваща "голямата тема" кое къде, как може да се прави. Ако нямате отговор на тия въпроси и не ви се четат закони и правилници - по-добре не правете нищо!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 21, 2011 9:55 pm

ХиНкоВв ;] написа:Почвате да се излагате...Някой от дърветата не са отрязани напълно...

Браво, браво. Титан от ранга на самия Лечков. Хинков, забравяте, че коментирате действия извършени в рамките на частен имот без одобрението на собственика. Оттам нататък каквото и да говорите, това е самоуправство.

Що се отнася до ерозията, при наклоните в Карандила и песъчливия тип почви в района, свличанията са в кърпа вързани, тъкмо започват и дъждовете вече. Явно Банско не е достатъчно като паметник на алчността и глупостта.
Аватар
bikerider

Мнениеот ХиНкоВв ;] » Сря Сеп 21, 2011 10:00 pm

Хубаво... Кажете ми трасе което в българия да е изградено с разрешение(без байк парковете)... данеби да са 100 трасета на Торян,Сливен,София Западен Парк има още много градове ми дойдоха на ум, но няма да ги пиша... Да не говорим на витоша колко има...
Аватар
ХиНкоВв ;]

Мнениеот did » Сря Сеп 21, 2011 10:03 pm

Толкова не си наясно, че чак ... :crazy:

Къде има сечени дървета? Къде има наклон, като в Сливен? Къде територията е със същия статут?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ХиНкоВв ;] » Сря Сеп 21, 2011 10:10 pm

Сечени дървета съм виждал по много пътеки... най-вече за оформяне на скоковете и част от виражите... На състезанието в Троян (незнам дали сте присъствали) имаше такива съоражения... сега за статута незнам дали има друго такова място в българия... аз спирам да споря... нека Добри да си реши проблема и да има състезание...
Аватар
ХиНкоВв ;]

Мнениеот did » Сря Сеп 21, 2011 10:12 pm

Състезание отдавна е ясно, че няма как да има. Сега въпросът е как ще завършат някои евентуални съдебни дела.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Сря Сеп 21, 2011 11:46 pm

ХиНкоВв ;] написа:Сечени дървета съм виждал по много пътеки... най-вече за оформяне на скоковете и част от виражите...

Правиш ли разлика между отсечено дърво и донесено такова или използвано вече паднало от други въздействия?
Аз лично дори по трасетата, за които знам, че са законни (включително това в Троян), не си спомням да съм виждал отсечени дървета, освен 2-3 съвсем малки в най-лошия случай. И както вече бе казано, повечето трасета не попадат в защитени територии, така че за такива райони е много по-лесно да се извади разрешение за отсичане на дърво или фиданка.
Що се отнася до незаконните трасета, т.е. пътеките, които местни групички си правят тук и там, едно от негласните правила е, че в никакъв случай не трябва да се секат дървета и изобщо пътеката трябва да има максимално естествен вид - и това като цяло се спазва, поне на местата, които съм виждал. То за щастие времето на такива незаконни трасета за спускане отминава - все повече отстъпват място на легално изградените и това прави този случай още по-важен.
На мен лично ми е доста интересно как ще се развият нещата...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот icemanlovers » Сря Сеп 21, 2011 11:48 pm

Жалко за състезанието в Сливен :(
Изглеждаще много приятно трасето,дано за 2012 да го има в календара и няма такива грозни упреци и всичко е :agree:
--------------------
За Троян всичко е легално и много от скоковете са с матерял донесен от цехове с камйон,имаше и хора от общината където следяха как се изгражда трасето и всичко е в рамките на позволеното,нямаше своеволия.
PS:Аз не съм участвал в организацията и изграждането на трасето в Троян,но от колеги знам как седят нещата,все пак сме
заедно по останалите трасета :)
Аватар
icemanlovers

Рейтинг: 1030

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 23, 2011 7:08 pm

ХиНкоВв ;] написа:българия...

Многоооо, многоооооо ЗЛЕ! Чудя се на другите що се връзват. Т'ва се трие и не се коментира!
Старата песен на нов глас. Същите хора с мозък в главата мъченически се опитват да обяснят на тези без капка такъв за какво става въпрос. Еми не става! Трябват мерки. Драконови мерки!

:(!: Нямам думи! Браво "българи"! Продължавайте назад!

И на мен ми се наложи покрай ремонта да поокастря едно дърво, но то застрашаваше цялостта на фасадата на МОЯТА собственост. Бившата собственичка на имота е садила въпросното дърво преди 40г.
Обърнах се към общината, дойдоха на оглед и ми издадоха официално разрешение за премахване на един клон от Червен Американски Дъб. Цената на посещението на "комисията" бе 20 лв. Вярвайте ми бих дал 1000 за да не падне листенце от него. Беше ми мъчно, но наистина ми пречеше и то не на удоволствието.
icemanlovers написа:Жалко за състезанието в Сливен :(
Изглеждаще много приятно трасето,

Да, преди намесата на чов... маймуните, прощавайте.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Mavrico » Пон Сеп 26, 2011 12:21 pm

http://www.politika.bg/article?id=1967 Далавери...Правят ни на глупаци. Дайте информация как Панайот Хитов се е сдобил със земята по време на турското робство :D
Mavrico

Рейтинг: 1180

Мнениеот Mavrico » Вто Сеп 27, 2011 8:57 am

За всички, които не са разбрали, става дума за най-голямата имотна далавера в региона. Въпросът е също така политически (прочетете статията). Тъй като на Хитови не им разрешават от парка да си изсекат горите (вероятната им цел), са бесни че някой прави нещо в тяхната "Частна" собственост. Пътеките си съществуват от преди. Мога само да им пожелая 50лв. държавен годишен данък на декар върху горите. Това прави около...115 000лв. на година, честито :rofl:
Mavrico

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 27, 2011 2:02 pm

Уважаеми подгъзници, къде са документите на състезанието? Къде са съгласията на заинтересуваните? Тълкуванията защо еди-кой-си протестира против чуждо самоуправство с негова лична собственост си ги пъхнете дето слънце не огрява. Ако искате да оспорвате собствеността на сем. Хитови, направете го както се прави - докажете в съда. Иначе просто бръщолевите и мятате лайна по вентилатора. Нищо ново под сливенското слънце де...
Аватар
bikerider

Мнениеот AZ81 » Сря Сеп 28, 2011 9:05 am

Mavrico написа:За всички, които не са разбрали, става дума за най-голямата имотна далавера в региона. Въпросът е също така политически (прочетете статията). Тъй като на Хитови не им разрешават от парка да си изсекат горите (вероятната им цел), са бесни че някой прави нещо в тяхната "Частна" собственост. Пътеките си съществуват от преди. Мога само да им пожелая 50лв. държавен годишен данък на декар върху горите. Това прави около...115 000лв. на година, честито :rofl:

Чудех се дали изобщо да отговарям на тази безподобна глупост и ако отговоря – откъде по-напред да почна, след като във Вашия коментар и въпросната статия единствено имената на засегнатите лица са написани вярно.
Накратко: никой не е накърнил „икономическите ми интереси” по една много проста и елементарна причина - аз нямам икономически интереси. Нямам фирми, хотели, строежи и т.н. и никога не съм имала.
Семейство Хитови никога не са искали да секат, строят или каквото и да било в земите си. Така че обяснението как сме „бесни”, че не можем да сечем, е меко казано абсурдно.
Не по-малко абсурдна е жълтата статия, на която се позовавате като източник на информация. И аз мога да Ви посоча около 50 Интернет линка, в които се твърди, че Вашият идол Йордан Лечков иска да обсеби държавната част от Сините камъни, но вие сигурно ще искате и да го докажа. Колкото до намека Ви, че Панайот Хитов (който е един от най-видните фигури в борбата за освобождение) е правел „далавери”, това за мен вече е цинизъм.

Правото ни на собственост е доказано с документи и от тук нататък ако имате някаква идея кой друг може да е собственик, добре е да я споделите и аргументирате пред съответните органи. Дотогава всички извършени действия в съсобствения ни имот са незаконни. Не просто защото са извършени без съгласието на собствениците, а защото им липсват всички други необходими разрешения и съгласия. Те не са едно или две,понеже става въпрос за защитена територия. Само че когато някои хора нямат реални доводи и факти в своя полза, почват да говорят за политика, лична война, засегнати интереси и т.н. Смешно и жалко е.
AZ81

Рейтинг: 1240

Мнениеот veskoz » Сря Сеп 28, 2011 4:28 pm

AZ81 написа:Не по-малко абсурдна е жълтата статия, на която се позовавате като източник на информация. И аз мога да Ви посоча около 50 Интернет линка, в които се твърди, че Вашият идол Йордан Лечков иска да .....

Уважаема г-це Хитова, моля не обобщавайте. Не взимайте мнението на дадена единица като миродавно за цялата ни общност.
Проблема е сериозен, както и за Вас като потърпевш, така и за Нас като общество (въпреки че в него са замесени само утайките), което по един или друг начин също е потърпевшо.
С две думи не се връзвайте на провокации. Не и тук.
Аватар
veskoz

Мнениеот 4getcredo » Сря Сеп 28, 2011 7:51 pm

veskoz написа:
Уважаема г-це Хитова, моля не обобщавайте. Не взимайте мнението на дадена единица като миродавно за цялата ни общност.
Проблема е сериозен, както и за Вас като потърпевш, така и за Нас като общество (въпреки че в него са замесени само утайките), което по един или друг начин също е потърпевшо.
С две думи не се връзвайте на провокации. Не и тук.

veskoz, г-жата или г-цата е учтива и коментира изказванията в съответната езикова форма, т.е. "Вие" = Mavrico :lol:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот veskoz » Чет Сеп 29, 2011 9:12 am

Заблуден бил съм! Обикновено ни слагат под общ знаменател, затова. :agree:
Но все пак, държа да не се обръща внимание на нЕкои индивиди.

4getcredo написа:veskoz, г-жата или г-цата

Учили са ме, че когато не съм сигурен кое от дрете е, се използва второто.
:blush:
Аватар
veskoz

Мнениеот Mavrico » Чет Сеп 29, 2011 10:19 am

AZ81 написа:
Mavrico написа:За всички, които не са разбрали, става дума за най-голямата имотна далавера в региона. Въпросът е също така политически (прочетете статията). Тъй като на Хитови не им разрешават от парка да си изсекат горите (вероятната им цел), са бесни че някой прави нещо в тяхната "Частна" собственост. Пътеките си съществуват от преди. Мога само да им пожелая 50лв. държавен годишен данък на декар върху горите. Това прави около...115 000лв. на година, честито :rofl:

Чудех се дали изобщо да отговарям на тази безподобна глупост и ако отговоря – откъде по-напред да почна, след като във Вашия коментар и въпросната статия единствено имената на засегнатите лица са написани вярно.
Накратко: никой не е накърнил „икономическите ми интереси” по една много проста и елементарна причина - аз нямам икономически интереси. Нямам фирми, хотели, строежи и т.н. и никога не съм имала.
Семейство Хитови никога не са искали да секат, строят или каквото и да било в земите си. Така че обяснението как сме „бесни”, че не можем да сечем, е меко казано абсурдно.
Не по-малко абсурдна е жълтата статия, на която се позовавате като източник на информация. И аз мога да Ви посоча около 50 Интернет линка, в които се твърди, че Вашият идол Йордан Лечков иска да обсеби държавната част от Сините камъни, но вие сигурно ще искате и да го докажа. Колкото до намека Ви, че Панайот Хитов (който е един от най-видните фигури в борбата за освобождение) е правел „далавери”, това за мен вече е цинизъм.

Правото ни на собственост е доказано с документи и от тук нататък ако имате някаква идея кой друг може да е собственик, добре е да я споделите и аргументирате пред съответните органи. Дотогава всички извършени действия в съсобствения ни имот са незаконни. Не просто защото са извършени без съгласието на собствениците, а защото им липсват всички други необходими разрешения и съгласия. Те не са едно или две,понеже става въпрос за защитена територия. Само че когато някои хора нямат реални доводи и факти в своя полза, почват да говорят за политика, лична война, засегнати интереси и т.н. Смешно и жалко е.

1. Нямам нищо общо с кмета, името му споменавате вие в статията разпространена до месните медии http://sedmica.sliven.net/index.php?id=51887 , противно на всякаква логика. Явно имате нещо на ум, но то няма нищо общо със собствеността ви или велопътеките. Говорите за хотели, обсебване и тн. ...защо?
2. Нямам нищо общо с изгражданата вело пътека, аз съм турист за мен спускането е проблем в плананата. Боли ме когато виждам изсечени дървета, не по-малко от вас. Но в тази връзка, ще декларирате ли пред МТБ обществото, че като приятел на колоезденето и "собственик", ще дадате съгласито си при положение, че организаторите имат съгласие от другите институции? Ще помогнете ли да се реализира една мечта на Даунхилистете от тази част на България. В противен случай защо занимавате всички с накърнените си интереси точно тук...?
3. Всички природолюбители в Сливен бяхме покрусени от тази "безумна и абсурдна" реституция на собственост в идеални граници върху едни от най- красивите места в Природен парк Сините камъни!!! Вие се появявате тук "на бял кон" и печилите симпатиите на хора, които нямат никаква идея за реалното положение в Сливен и то на гърбът на група деца мотивирани от любов към спускането. Постнах статията за да разберат, че и вие сте набъркани. Но явно в България всичко е възможно, законите важат за обикновените хора. Вярваме ,че справедливостта ще възтържествува и един ден парка ще е пак на всички!!!
Mavrico

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Сеп 29, 2011 10:35 am

Повръща ми се от тая помия :puke2:
Че и състезание щели да правят :bigeyes:
Я се замислете, как ще се почувствате, ако във вашия двор дойдат една група будни младежи, изсекат дърветата и направят турнир по футбол? И после периодично се събират и идват други будни младежи да поритват чат-пат. Може ли такова нещо? В кой век живеем, хора?
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот 4getcredo » Чет Сеп 29, 2011 11:27 am

Mavrico написа:
1. Нямам нищо общо с кмета, името му споменавате вие в статията разпространена до месните медии http://sedmica.sliven.net/index.php?id=51887 , противно на всякаква логика. Явно имате нещо на ум, но то няма нищо общо със собствеността ви или велопътеките. Говорите за хотели, обсебване и тн. ...защо?
2. Нямам нищо общо с изгражданата вело пътека, аз съм турист за мен спускането е проблем в плананата. Боли ме когато виждам изсечени дървета, не по-малко от вас. Но в тази връзка, ще декларирате ли пред МТБ обществото, че като приятел на колоезденето и "собственик", ще дадате съгласито си при положение, че организаторите имат съгласие от другите институции? Ще помогнете ли да се реализира една мечта на Даунхилистете от тази част на България. В противен случай защо занимавате всички с накърнените си интереси точно тук...?
3. Всички природолюбители в Сливен бяхме покрусени от тази "безумна и абсурдна" реституция на собственост в идеални граници върху едни от най- красивите места в Природен парк Сините камъни!!! Вие се появявате тук "на бял кон" и печилите симпатиите на хора, които нямат никаква идея за реалното положение в Сливен и то на гърбът на група деца мотивирани от любов към спускането. Постнах статията за да разберат, че и вие сте набъркани. Но явно в България всичко е възможно, законите важат за обикновените хора. Вярваме ,че справедливостта ще възтържествува и един ден парка ще е пак на всички!!!

Mavrico, въпросите ти към г-жа Хитова са напълно на място. :agree: Само в един идеално законов свят двата казуса (дали трасето е законно и дали собствеността на сем. Хитови е върната законно) не биха имали никаква връзка. Ние не живеем в такъв и всеки трябва да преценя внимателно нюансите на своето отношение/позиция.

Аз не виждам някой тук да симпатизира на г-жа Хитова. Изказванията симпатизират на едно отношение, което не бива да повторя същото, което ти смяташ, че е станало при реституирането на земя в парка, а именно - ДА СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ! Какво казали Хитови, какво казал Лечков - не би трябвало да има значение ... това, разбира се, е пак в един идеален свят ;)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 29, 2011 1:32 pm

Mavrico, малко скромност няма да ти дойде зле. Елементарен въпрос - кой си ти да оспорваш чужда частна собственост? Кого представляваш? Заинтересовано лице ли си?

Тук ти се говори, че законите трябва да се спазват на ПЪРВО място. Ако го направиш и престанеш да държиш сметка кой какво желае да прави с частната си собственост може и да разбереш за какво иде реч. Пак ти казвам, ако толкова искаш да оспорваш тяхната (на сем. Хитови) собственост - давай, действай в съда и така нататък. За какво е това плюене и това очерняне с тия внушения за апокалипсиси, сеч, глупости, тинтири-минтири? Мислиш ли, че заблуждаваш някого?
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Сеп 29, 2011 8:08 pm

И са к'во излезе - че майсторите на трасето го правели, понеже им бил позволил кмета, който всъщност няма право да позволява. Те се базират на оспорване на собствеността на терена, която не са оспорили по законов ред където трабва, не са извадили и един документ, но тук спокойно защитават в предизборни времена политически позиции. :crazy:

Ако така ще се прави планинско колоездене в България, аз ще си продам велосипедите! :bawling:

Понеже така и не видяхме документи за законността на трасето, наистина предлагам сливенската простотия да замине в архивите като простотия-прецедент, който НИКОГА не трябва да се повтаря на други места.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот did » Чет Сеп 29, 2011 9:35 pm

Пиша поредно мнение, за да ми турите още един минус, който няма никакво значение. Ако обещаете, че няма да си мислите с главите, а ще раздавате безсмислени минуси, ще напиша още 50 последователни мнения, за да сте щастливи. Обаче сте жалки!

Ако имате аргументи - напишете ги, драги мижитурки!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум