Развалена резба на ухо на Intense M3

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Развалена резба на ухо на Intense M3

Мнениеот MauiWowie » Съб Окт 01, 2011 8:00 pm

Здравейте, става въпрос за следния Drop Out (десния): http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=42085 Значи резбата на ухото се развали, беше карано със Срам Х9. Ще съм благодарен ако някой може да помогне с полезен съвет как да се действа в случая, благодаря.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Re: Развалена резба на ухо на Intense M3

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Окт 01, 2011 8:03 pm

Със стария дропаут на фрезист. Правят нов елемент, дупчат и въртят нови резби. Определено ще е по-малко от 360лв.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Alex Madman » Съб Окт 01, 2011 8:22 pm

На предишния собственик на моята рамка явно му се беше случвало нещо подобно и за да избегне правенето на ново ухо беше направил следното: от вътрешната страна на ухото (тоест тази, която се пада към спиците), при отвора, където се монтира обтегача, беше изпилено с пила, така че да се отвори място за пристягаща гайка. Беше правена от стругар и формата й беше леко конична. Не съм сигурен обаче дали няма да стане и с обикновенна гайка (не знам дали резбата е стандартна).
Минусите които открих в тази система бяха два:
1) Пристягащата гайка пречеше на веригата да слезе на най- малкото венче от венец-касетата;
2) В резултат от изтъняването на материала, шансът да счупиш ухото се повишава доста (при мен точно това се случи, а не съм го удрял, разпадна се от вибрациите при каране).
Въпреки всичко мисля, че е добро временно решение, защото на мен, за направата на ново ухо, фрезистът ми загуби 4 седмици!
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот flex » Съб Окт 01, 2011 8:49 pm

Пичове, защо се занимавате с глупости? Ето ви ухо за доста по-малко пари. Да почерпите по една бира.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Рейтинг: 2000

Мнениеот pa4o » Съб Окт 01, 2011 8:55 pm

с гайка от вътре става ,но да е тънка и се подлага шаиба на оста , от вътрешната страна на рамката и избутва каплата от рамката , зада избегне триенето .,трябва да си настройте пак скоростите ,от пред ще пада веригата , а на най големия венец ,няма да се качва .
pa4o

Рейтинг: 1198

Мнениеот n3k01 » Нед Окт 02, 2011 12:17 am

Въх.И аз си мислех каква пре*бавка ми е да си зимам за 35лв дропаут със все втулките....съжалявам, знам че хич не ти помагам, ама не можах да се сдържа на 360лв. дропаут който си върви със ухото...ай сиктир :bigeyes:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот vvvaaal » Нед Окт 02, 2011 8:35 am

Ама АБСОЛЮТНО същия проблем ми стана снощи и сега се скъсвам от яд, защото вече ми трябват в дропаута, а не само 1. :(!:
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 02, 2011 8:37 am

@MauiWowie
върти ми се една мисъл за втулка
както имат някои курбели за оста на педала
Мисля, че се сещаш за какво говоря и как е изпълнено. Остава да прецениш дали има достатъчно материал за отнемане от ухото, така че да не се нарушава (застрашава) здравината му, както беше писано по- горе.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vvvaaal » Нед Окт 02, 2011 9:49 am

Най-добре е да не се рискува с такива методи. Аз като гледах ухото ми е на широчина колкото болта, така че си представям колко много трябва да го изпиля за да стане. Най-доброто решение на проблема е да се вземе друго или да се направи на фрезист. Твърде опасен ни е спорта, че да поемаме такива рискове. И представи си както си караш и ухото се чупи и обтегача се забива в каплата. Аз лично не бих искал да стане нещо такова. :dontknow:
Аватар
vvvaaal

Мнениеот did » Нед Окт 02, 2011 5:28 pm

Когато си купувахте рамките, що не погледнахте колко струват и "консумативите" към тях?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vvvaaal » Нед Окт 02, 2011 7:23 pm

Е мойте не са много скъпи, ама се поръчват от Америка, а на мен не ми се чака. :erm:
Аватар
vvvaaal

Мнениеот flex » Пон Окт 03, 2011 10:00 am

Горе съм посочил линк , от който можете да си закупите от UK на много добра цена. На фона на това което струва Intense M3, не би трябвало да ти е проблем да си купиш такъв консуматив. Читава изработка от фрезист може да ти струва пак толкова, само че без топлинната обработка за по-добра коравина и без анодизацията. Както ви казах по-горе - занимавате се с глупости.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот Capoeira » Пон Окт 03, 2011 6:56 pm

http://wheelsmfg.com/content/view/502/44/
Имайки впредвид че и на теб ухото ти е с дебелината на дропаута, а той е почти два пъти по-дебел от нормално ухо, използвай нещо като това кото съм ти дал по-горе. Безумно е да смениш целия дропаут без да пробваш с нещо такова.
Всеки кадърен стругар ако му покажеш горните и му обясниш за какво служат ще ти ги направи и набие в ухото.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот MauiWowie » Вто Окт 11, 2011 1:49 pm

Благодаря на всички които писаха с желанието да помогнат. Миналата седмица дадох ухото на стругар. Човекът го направи, изглежда стабилно ще го тествам още утре най вероятно. Направена е нова резба с един номер по-голяма мисля и съответно болта на обтегача е сменен.

снимки: http://nasko81.picturepush.com/album/17 ... ?rnd=2689#
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот bikerider » Вто Окт 11, 2011 2:58 pm

Ще береш ядове така. Задната част на ухото я има 2мм дебелина, я не. Полашкай се по-хард надолу и ти гарантирам обтегач в спиците, рано или късно. Може би не е зле да се застраховаш ;)
Стискам палци да не се налага да оценяваш поста на flex.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Вто Окт 11, 2011 4:23 pm

Capoeira право дума! ...ама наистина е важна дебелината. При 5mm е е ОК.
Правил съм го по български.
Нещо подобно за едно ухо на Сешън 77.
1. Режа дебела колкото ми трябва шайба от един анкер М8.
2. Разпробивам ухото със свредло, но не изцяло (проходно), а оставям 1mm зъб в който гайката се законтря при стягане на болта на обтегача. Разбира се, мацвам и малко анаеробно лепилце с подобен допуск м-ду "втулката" и ушото, пресовам на менгемарата.
~2 лв - свредло+~0,30 - анкер + 30 мин. труд

Разбира се, варианта е по-удачен ремонтираното ухо да е като резерва и да се купи ново, но...
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот vvvaaal » Вто Окт 11, 2011 8:10 pm

veskoz написа:Capoeira право дума! ...ама наистина е важна дебелината. При 5mm е е ОК.
Правил съм го по български.
Нещо подобно за едно ухо на Сешън 77.
1. Режа дебела колкото ми трябва шайба от един анкер М8.
2. Разпробивам ухото със свредло, но не изцяло (проходно), а оставям 1mm зъб в който гайката се законтря при стягане на болта на обтегача. Разбира се, мацвам и малко анаеробно лепилце с подобен допуск м-ду "втулката" и ушото, пресовам на менгемарата.
~2 лв - свредло+~0,30 - анкер + 30 мин. труд

Разбира се, варианта е по-удачен ремонтираното ухо да е като резерва и да се купи ново, но...

Хм, ще може ли подробно обяснение на ЛС? :) С такава рамка съм.
Аватар
vvvaaal

Мнениеот batkon4o » Сря Окт 12, 2011 3:59 pm

Още един съвет.Носиш ухото на заварчик(аргон),запълва отворът,разпробива се и се нарязва нова резба.Понеже това ми е работата се е случвало да се занимавам с подобни проблеми,ситуацията е отиграна и работи стига да се пестрашиш.
batkon4o

Мнениеот fastera2 » Чет Окт 13, 2011 11:47 am

batkon4o написа:Още един съвет.Носиш ухото на заварчик(аргон),запълва отворът,разпробива се и се нарязва нова резба.Понеже това ми е работата се е случвало да се занимавам с подобни проблеми,ситуацията е отиграна и работи стига да се пестрашиш.

Добър съвет,но има минус...Ти сам знаеш,че след попълването на дупката-от високата температура на заваряване ще отслабне здравината на алуминия.Според мен не е удачно,защото и без това ухото на това място е достатъчно тънко...
fastera2

Рейтинг: 1485

Мнениеот batkon4o » Чет Окт 13, 2011 2:04 pm

Прав си,просто реших да дам още една опция.Но да допълня заварявали сме неща които са подложени на доста големи натоварвания и рядко е имало рекламации.Или когато са се чупели отново е било след време.Та както и го отремонтират винаги ще си остане слабо място,въпросът е колко време ще издържи.
batkon4o

Мнениеот pa4o » Съб Окт 15, 2011 8:54 pm

рабетех в завод за колелета , няма да казвам име ... при такъв проблем , се правеше болта с по голяма резба , ако оригинала е 10 х 1 , на 12 х1 и се навиваше ...като се пренареже и резбата на рамката ,ухото ,.
pa4o

Рейтинг: 1198

Мнениеот Шлек_народен » Нед Окт 16, 2011 9:52 am

pa4o написа:се правеше болта с по голяма резба , ако оригинала е 10 х 1 , на 12 х1 и се навиваше ...като се пренареже и резбата на рамката ,ухото ,.

Просто няма как да стане тая работа,защото зад тази резба болта е със диаметър 10 мм -няма как да го вкараш във ухото на самия обтегач. От другата страна болта има глава,която е около 16 мм.Пак трябва някакъв преходник -външна 12х1 и вътрешна 10х1, или нещо подобно.Става само на най-евтините обтегачи,дето пружината е на друга ос и може да се разпробие и отвора на обтегача.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Назад към Веломеханик