Какво е това ???

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Какво е това ???

Мнениеот dandumtb » Нед Окт 02, 2011 2:50 pm

Както виждате задната гума не е в идеалният си център а клони малко към едната страна.Та въпроса ми е да не да имам някакаф проблем с рамката да съм я усукал нещо или изкривил ??? Или е възможно просто каплата ми да е крива леко ?? Също така забелязах че като правя по- остри завой на ляво и по -продълговати гумата търка леко рамката . :confused:
Прикачени файлове
CAM_2910.JPG
CAM_2910.JPG (471.82 KiB) Прегледано 1461 пъти
I CAN RIDE MY BIKE WITH NO HANDLEBARS !!!
Аватар
dandumtb

Рейтинг: 1074

Re: Какво е това ???

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 02, 2011 2:53 pm

завърти колелото на 180 градуса
ако изместването се премести от другата страна, значи имаш проблем с балона на колелото, което поправимо
ако изместването си остане от същата страна, значи имаш проблем с рамката
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dandumtb » Нед Окт 02, 2011 2:54 pm

Ozzie написа:завърти колелото на 180 градуса
ако изместването се премести от другата страна, значи имаш проблем с балона на колелото, което поправимо
ако изместването си остане от същата страна, значи имаш проблем с рамката

Имаш предвид да обърна колелото на обратно ??? Защото аз така направих снимката и като го обърна отново на гуми се премества от ляво а като го обурна надолу с седалката и кормилото се мести от дясно ??? Това ли искаш да кажеш ?
Аватар
dandumtb

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 02, 2011 3:04 pm

гумата, каплата.... както искаш го наречи
правилно е да се каже "колело", а целия сбирщайн (не визирам само твоя) "велосипед"
Казано по- разбираемо - левия край на оста да отиде отдясно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот konopr » Пон Окт 03, 2011 7:15 pm

Може просто така да е наплетена каплата, че гумата да е леко изместена. На мен задната така ми я оплетоха - да е малко вляво, защото търкаше обтегача на предните венци, когато веригата е на най малкия венец. Сега нямам предни венци и каплата си е все така изместена, и няма проблеми
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот Шлек_народен » Пон Окт 03, 2011 8:19 pm

Уникални майстори имало :)) И това, че се разминават двете гуми било нормално...Е, има и такива колела,ама не по рождение, ами след като са били дълго време жестоко изтезавани :) Както и да е -не е правилно каплата да не е във центъра.Освен, ако по някаква причина, рамката не е изкривена, или нещо друго, но пак по-добре да се смени рамката.Губи се съосието и колелото дърпа на една страна.
Последна промяна Шлек_народен на Пон Окт 03, 2011 8:23 pm, променена общо 1 път
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот dandumtb » Пон Окт 03, 2011 8:23 pm

То и без това ще зимам рамка на хт 2 но събирам сега пари , та да не правя нова тема да питам ще ми пасне ли рамката на хт 2 на моите компоненти на рама ???
Аватар
dandumtb

Мнениеот Шлек_народен » Пон Окт 03, 2011 8:33 pm

dandumtb написа:То и без това ще зимам рамка на хт 2 но събирам сега пари

Не знам дали твоята рамка е крива!Говорех за изместен чадър на каплата !По повод предния пост.
Провери по начина които "Ozzie" ти каза за рамката.Ако се мести кривината,добре - каплата е зле. Ама, ако е все от тая страна...... Може и просто едното ухо да е изядено, но пак не е розово...
Шлек_народен

Мнениеот dandumtb » Пон Окт 03, 2011 8:36 pm

Шлек_народен написа:
dandumtb написа:То и без това ще зимам рамка на хт 2 но събирам сега пари

Не знам дали твоята рамка е крива!Говорех за изместен чадър на каплата !По повод предния пост.
Провери по начина които "Ozzie" ти каза за рамката.Ако се мести кривината,добре - каплата е зле. Ама, ако е все от тая страна...... Може и просто едното ухо да е изядено, но пак не е розово...

Да,проверих и установих че каплата е крива и в сервиза така казаха, и без това събирам пари за хт 2ка и питам дали ще ми паснат компонентите с бъдещата ми нова рамка ?
Аватар
dandumtb

Мнениеот Ozzie » Пон Окт 03, 2011 8:39 pm

Да сея ли боб, че да имаме какво да метнем, за да гадаем каква е сегашната ти рамка?
Не ми се четат всичките ти 70 мнения.

Edit:

И на новата рамка да го сложиш това колело, пак ще си остане криво. Не знам какъв е този сервиз, в който няма да ти оправят "балона" на каплата, а ще те оставят да караш така?

Ако челото на сегашната ти рамка е за полуинтегрирани чашки, значи всичко ще можеш да прехвърлиш на HT II.
Аватар
Ozzie

Мнениеот dandumtb » Пон Окт 03, 2011 8:41 pm

:rofl: Сегашната ми рамка е на хт 1 и е обурудвана с традиционната окомплетовка освен преден елексир 3ка който не се включва в традиционния модел
(рам-а е от по-старите ) на които пише ht.one !!!
Аватар
dandumtb

Мнениеот konopr » Пон Окт 03, 2011 9:42 pm

Шлек_народен написа:Уникални майстори имало :)) И това, че се разминават двете гуми било нормално...Е, има и такива колела,ама не по рождение, ами след като са били дълго време жестоко изтезавани :) Както и да е -не е правилно каплата да не е във центъра.Освен, ако по някаква причина, рамката не е изкривена, или нещо друго, но пак по-добре да се смени рамката.Губи се съосието и колелото дърпа на една страна.

говорим си за 3-4 мм изместено съосие, съотнесено към метър и нещо разстояние между осите и вероятно това обяснява липсата на проблеми през последните две години, през които карам така. Хубаво е да се прави разлика между съществените и дребните неща иначе обикновено само излишни притеснения се получават :)
Аватар
konopr

Мнениеот SPA » Пон Окт 03, 2011 10:16 pm

Вместо да питаш глупави въпроси по форумите или да ги пишеш по глупав начин, вземи потърси някой в Севлиево дето може да ти помогне на място. Има доста момчета дето карат от ... до...
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Пон Окт 03, 2011 11:16 pm

konopr написа:вероятно това обяснява липсата на проблеми през последните две години, през които карам така
Това ми звучи като "не си мия зъбите и не съм имал проблеми през последните две години". А "съосие" по моята механика означава успоредност на осите.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Шлек_народен » Вто Окт 04, 2011 3:38 pm

konopr написа:говорим си за 3-4 мм изместено съосие, съотнесено към метър и нещо разстояние между осите и вероятно това обяснява липсата на проблеми

Ами пусни кормилото и ще разбереш проблема :)Опитай без ръце да караш!
А съосие не е успоредност на осите, а съвпадение.Става дума за оста на балона на гумата.Ако се разминават ,макар и успоредни, не е добре!Малко или много пречи на управлението.
Шлек_народен

Мнениеот konopr » Вто Окт 04, 2011 7:27 pm

мда не съм много в час с механо-терминологията, но пак казвам 3-4 мм е смешна разлика на фона на 400 пъти по-голямото разстояние между осите, и нямам проблеми нито с карането без ръце, въобще нищо не ме е карало да се замислям, че ми е изместена малко задната гума.
Всъщност трябва да питам маестрото, дали не е изместил и прената гума при наплитането, за да е успоредна със задната, понеже каплите ги поръчвах заедно, доста малко вероятно е, но кой знае :dontknow: , а и той 100% е забравил. :D

Но ако някой е имал проблеми, породени от каране с леко разместени гуми, моля да сподели - интересува ме по-скоро това, дали са възниквали проблеми свързани с износване на части.
А който не вярва, че въпреки разликата 3-4 мм управлението е пак същото да дойде да му дам да врътне едно кръгче :D
Аватар
konopr

Мнениеот Ozzie » Вто Окт 04, 2011 8:34 pm

konopr написа:Всъщност трябва да питам маестрото, дали не е изместил и прената гума при наплитането....

Това можеш и сам да го установиш по описания по- горе начин.
:beer:
Аватар
Ozzie

Мнениеот konopr » Сря Окт 05, 2011 10:22 am

ами да, тя и предната капла е наплетена с леко изместване наляво, което чак сега забелязах, да се таковам и философа, само подвеждах хората, съжалявам за което :beer:

Сега ми изникна въпроса дали изместването на двете колела вляво с около 4 мм е свързано с осезаемо по-голямо натоварване на лявата част на рамката и виклата :dontknow:
Аватар
konopr

Мнениеот did » Сря Окт 05, 2011 12:53 pm

Ся остава да кажеш, кой ИДИОТ е наплел предно колело без стенд?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот konopr » Чет Окт 06, 2011 10:06 am

did написа:Ся остава да кажеш, кой ИДИОТ е наплел предно колело без стенд?

е що без? едва ли така са плетени. и двете капли са наплетени с леко изместване наляво, понеже задната се налагаше да е изместена, за да не търка в предния обтегач когато е включено на най-малкия венец, а предната както видях вчера, за да е успоредна със задната. Сега вече имам само един венец отпред и може да се наплетат да са си в центъра, но не знам, колко е наложително, понеже са изместени само около 3 мм :dontknow:
Аватар
konopr

Назад към Веломеханик