Пак за стиловете в МТБ - ако на някого му се дъвче тая тема.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Пак за стиловете в МТБ - ако на някого му се дъвче тая тема.

Мнениеот Insight » Чет Окт 06, 2011 2:41 pm

Шлек_народен написа:Ами потърси други клипчета и може да ти се изясни какво точно е :)Не съм търсил, но предполагам, че има и други.Във всеки случай си е колоездене!Носенето на колелото е част от нещата. МТБ само се карат ли -няма носене,бутане?

Всичко опира до какво се разбира под "планина" например. Просто казах моето си мнение - с планинско колело на шосето се чувствам в пъти по-комфортно отколкото с бегач в планината.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот evin » Чет Окт 06, 2011 3:53 pm

С бегач в планината... още първият коловоз ще те нахрани с трева
Някой може ли да вдига предница с бегач? Аз не мога.
Докато доста рамки с високо колче и гуми сликове ще доставят удоволствие по шосе.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот veskoz » Чет Окт 06, 2011 4:40 pm

Пичове, хванАли сте се да си дрънкате общи глупости. От тая тема няма да спечели никой. Разводняването допринася за пълната боза още повече.
Няма смисъл! Нека всеки си кара... каквото и според него да си кара. К'во като моето определение за DH, примерно, не съвпада с повечето такива на "практикуващи" дисциплината. Трайкам си и си карам АМа кроскънтарджийската. :dontknow:
Толкоз ли ви сърбят езиците та да си позволите да ви сърби гъзО?! :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот evin » Чет Окт 06, 2011 7:23 pm

Като ми сваляте рейтинга, как си мислите, че се води разговор в този форум? Питам и отговор не искам. Забавлявайте се сами. Поздрави.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Alpina » Чет Окт 06, 2011 8:34 pm

От 7 поста в темата, рейтинга ти е бил свален в 2. До ограничението да пишеш в нея ти "остават" още 7 минуса, което значи че разполагаш с грубо с 24 поста в нея - съмнява ме това да пречи на "разговора", за който едва ли ще са ти нужни дори още 10, поради безсмисленият му поради няколко причини характер.

И хайде - ще да те компенсирам с едно "+"-че на мнение за което си точно за противоположния знак, за да получиш статичтическата възможност да водиш този разговор в още 28 мнения :D

Сега доволен ли си от живота, или има още нещо, което ти тежи?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот botroid » Чет Окт 06, 2011 8:58 pm

Шлек_народен написа:И кво излиза -гумите определят всичко....Ама че на шосейките предавките са други...

Гумите са основното. На шосейките предавките позволяват въртене при скорост над 50 км/ч. С байк такива скорости не могат да се поддържат дълго и причината далеч не е само в предавките.
Шлек_народен написа:някъде трябва задно окачване...

Къде е това място, където ти трябва такова, навсякъде може да се мине с твърда XC рамка с изключение на големи скокове и дропове, но те присъстват само по специализирани трасета за DH.

Шлек_народен написа:ако засилиш някоя рамка около кило,допълнена със съответните "хилави" части по камънака надолу, има вероятност да я събираш със лопатата накрая...

Който си купува такива скъпарски и хилави рамки, да им бере грижата. За мен универсалните рамки са по две кила, хем по-евтини, хем по-здрави :)

EmZo написа:Карането с планински велосипед по шосе с 1" сликове е...абсурдно

Кажи го това на всички колоездачи с байкове и сликове, които минават по 200+ км. на ден по шосе и да видим какво ще ти кажат.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Шлек_народен » Чет Окт 06, 2011 9:43 pm

Гумите са основното..... От гума до гума - разлика до небето !За еднакъв цолаж говоря!
Ама на байка със сликове не може да въртиш със 50....
Е, казвам го на всички които карат байкове със сликове по 200 км шосе - вземете си шосейки да разберете каква е разликата! И да се опитвам да обяснявам, ако човек не се е качвал на такова чудо, няма да разбере.Пак стигаме до специализирани велосипеди.Ми хората са го измислили, що да откриваме топлата вода?
За шосе най-добрия вариант е шосейка, при скорости около 30 и нагоре.
За нагоре по пътеки и калпав терен -нещо ХС, достатъчно леко и даващо известен комфорт по лош път.
За надолу ДХ колело, или поне нещо със двойно окачване - и там се усеща разликата при високи скорости и лош терен.Те тука става дума за задно окачване :)
Сега, ако караш със 20 на равно и 10 надолу наистина няма значение какво е колелото-всички стават...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот botroid » Чет Окт 06, 2011 10:17 pm

Шлек_народен написа:Ама на байка със сликове не може да въртиш със 50...

Ако говориш за 50 км/ч средна и със шосейка няма да можеш да правиш толкоз, освен ако не си елитно про. С байк (15 кг) средните скорости със слик са около 25 км/ч, при по-равнинен профил на маршрута 30 км/ч. Но говоря за сериозно каране, а не тип велотуризъм.

Шлек_народен написа:Е, казвам го на всички които карат байкове със сликове по 200 км шосе - вземете си шосейки да разберете каква е разликата! И да се опитвам да обяснявам, ако човек не се е качвал на такова чудо, няма да разбере.Пак стигаме до специализирани велосипеди.Ми хората са го измислили, що да откриваме топлата вода?

Топлата вода отдавна е открита, но не всеки може да си я позволи, по различни причини. И не, няма да си взема шосейка, голям праз, че ще карам със средна 40 примерно. За зимата не става, а есента като почнат дъждовете, не ща на всеки завой да треперя да не се лъзна и пребия. Затова пак стигаме до универсалните велосипеди.

Шлек_народен написа:За шосе най-добрия вариант е шосейка, при скорости около 30 и нагоре.

Ако задължително трябва да се постигат такива средни скорости, съгласен съм.

Шлек_народен написа:За надолу ДХ колело, или поне нещо със двойно окачване - и там се усеща разликата при високи скорости и лош терен.Те тука става дума за задно окачване :)

Абе това задно очакване (хаха), няма то да ти кара колелото. Има колоездачи, които и с твърда рамка, могат да карат бързо по лош терен. И защо карането надолу, според теб става само с DH колело? И защо смяташ, че с XC колело може да се кара само нагоре и на равно? Прекалено специализираш нещата, а те не са... чак толкова специални :)
Аватар
botroid

Мнениеот Шлек_народен » Чет Окт 06, 2011 11:02 pm

Значи карам и шосейка и ХС твърдак (вилката не е твърда :) )Знам каква е разликата на различни терени при двете колела.ДХ не ми е в кръвта,макар че слизам по пътеки и разни камънаци.Виждал съм колело със двойно окачване как минава по каменист терен и знам аз как се друсам там, макар че вилката е много добра.Да има хора карат бързо и надолу със твърдаци, даже по-бързо от някой със меко колело.Ама пак стигнахме до човека-който го може, го може!
botroid написа: С байк (15 кг) средните скорости със слик са около 25 км/ч, при по-равнинен профил на маршрута 30 км/ч. Но говоря за сериозно каране, а не тип велотуризъм.

За колко км? Няма значение ...За да имаш 30км/ч средна трябва повечето време да караш със поне със 35км/ч . Ако искаш да кажеш, че можеш на равно да поддържаш 30км/ч, друга работа.
А относно това че идвала зимата и топлата вода не всеки можел да си позволи...
Шосейката която карам в момента е няколко пъти по-евтина от байка ми.Карам я цяла зима, ако няма сняг по шосето, щото по равното със байка ми е тегаво.
Относно това ,дали ще си вземеш, или не такова колело ....ми все ми е тая! Всеки си знае себе си и каквото му харесва си кара!
Шлек_народен

Мнениеот botroid » Чет Окт 06, 2011 11:27 pm

Шлек_народен написа:Относно това ,дали ще си вземеш, или не такова колело ....ми все ми е тая!

Щом призоваваш, да си взимаме шосейки, за да разберем каква е разликата, не ти е чиста работата :) Ако ти е все тая, нямаше да проявяваш такива шосейни пристрастия, на каквито принципно не се гледа благосклонно в този форум ;) Нямам нищо против шосейците, но искам да отбележа, че планинското колоездене им е чуждо и непривично, дори и отвреме-навреме да го практикуват. Имат изкривени, странни и често спорни разсъждения относно планинското каране и в частност стиловете му :evil:
Аватар
botroid

Мнениеот Rix » Чет Окт 06, 2011 11:57 pm

Има едно нещо наречено геометрия. Затова гумите определено не са всичко, доста са факторите определящи какво се усеща като най-подходящо за определен стил.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот botroid » Пет Окт 07, 2011 12:15 am

То много неща има, ако искаш да имаш върхови постижения или максимално удобство и комфорт в даден стил. Тогава няма как да се мине без специализация. Ако целта е универсално колело, там работата е друга. Налагат се известни компромиси, но пък можеш с едно колело да се кефиш на каране по всякакви терени, от шосе до камъни и да не се ограничаваш в рамките на само един стил.
Аватар
botroid

Мнениеот EmZo » Пет Окт 07, 2011 1:12 am

botroid написа:Нямам нищо против шосейците, но искам да отбележа, че планинското колоездене им е чуждо и непривично, дори и отвреме-навреме да го практикуват. Имат изкривени, странни и често спорни разсъждения относно планинското каране и в частност стиловете му :evil:

Айде моля те, стига си обобщавал и говорил глупости ей така наизуст. Има доста хора, които им се отдава добре, както шосейното, така и планинското. Това, че ти не познаваш такива не означва, че света е така устроен.

Само да спомена, че планинските колоездачи, които се заяждат и подиграват на шосейните са точно толкова смешни, колкото и шосейните, които се подиграват на планинските. От цялата тази работа полза няма никой и е много жалка ситуация. Заедно можем да постигнем повече за развитието на спорта, делението е доста глупава работа. :beer:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Шлек_народен » Пет Окт 07, 2011 10:15 am

botroid написа:Щом призоваваш, да си взимаме шосейки, за да разберем каква е разликата, не ти е чиста работата :) Ако ти е все тая, нямаше да проявяваш такива шосейни пристрастия, на каквито принципно не се гледа благосклонно в този форум ;)

Ми само това ли е - шосейно и планинско ? Може да продължиш в същия дух -ХС не гледат благосклонно на ДХ , а АМ на ХС и ДХ , а пък....Ако целта е да се разделят на отделни групички хората -начини и причини винаги ще се намерят!
Искам да подчертая нещо - не колелото прави колоездача! Много хора се заблуждават, че ще се качат на шосейка и ще подкара със 40 , че им трябва само едно яко ДХ колело и ще спускат със 60 надолу като състезатели.Че ако на твърдака му скожат еди -коя си вилка, или нещо друго и ще качат Еверест, че и ще го спуснат. Няма такова нещо! Всичко е до човека, до неговите възможности и упоритост да постигне някакви резултати.Ако иска де ! И карането да не е накакво мъчение, а удоволствие за него!
Ако е прозвучало като апел -"грабвайте шосейки!" моля за извинение.Това което исках да кажа е че няма как да обясниш разликата, ако не е карал човека.Тя се усеща след като се почувстваш като у дома си върху това колело.Да ти е по-мярка и всичко друго...Както със всяко едно колело , ако искаш нещо повече от "возене" със него.
Другото, което повтарям пак е - по-добре колело пригодено за целта, отколкото нещо "всичкоможещо".Поне за мен е така ,иначе всеки има право на избор!
Шлек_народен

Мнениеот Crimson » Пет Окт 07, 2011 10:19 am

Мега малоумна тема!
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот digimortales » Пет Окт 07, 2011 11:36 am

тази тема май плаче за катитинар :beer:
digimortales

Рейтинг: 1417

Мнениеот PtD » Пет Окт 07, 2011 7:49 pm

Crimson написа:Мега малоумна тема!

Ти, дето караш нещо средно между all mountain и enduro (по дефиницията на гения evin), вземи се скрий :D
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Пет Окт 07, 2011 9:56 pm

Тая тема и без това вече е яко „у лево“.

Rix написа:Щом се чувстваш пълноценно да се измъчиш oт теглото нагоре и после да се измъчиш от сложността поради неподходящ ход надолу, добре. Но за други може да не е. Не е крайност, не е идеално - нищо не е, аз като правя нещо, обичам да го правя както трябва и понеже не харесвам половинчати работи, затова се изказах по-горе така, ти предпочиташ така, аз пък 2 велосипеда и 2 отделни дни - 2 пълноценни изживявания.

Но ти си набивай - да има, идеята е да не се пише. Дано схващаш!

P.S. Излиза, че за да мога да изразя мнение или да направя коментар, трябва да се харесам на определени души хора, за да имам необходимия брой точки за писане, което е леко против смисъла на дискусия с различни възгледи и ако искате да стават такива дускии се въздържайте от минуси, видиш ли само защото си на друго мнение. Не ангажирам никой с мненията си и не смятам, че би било във вреда да изразя подобно и апелирам да се слагат минуси само за "вредни" и крайно погрешни изказвания, а не мнения от горния тип "има ли смисъл аджеба от по-скъп велосипед със задно окачване, като стила ти не го изисква"... ако идеята е да не се пише, окей няма, пишете си само "вашата група" или каквото е там.

Първо, не съм ти набил минус. Честно казано, мина ми през акъла, но се замислих, че ако го направя, ще е само защото не споделям убежденията ти, а това не ми хареса като причина и се въздържах в крайна сметка. Така че, не ме обвинявай, че ти набивам минуси.
Иначе, да, както някой каза по-рано, с удоволствие бих отишъл до планината с шосейка, от там бих катерил с някое лекичко XC колело, и после бих се спуснал с някоя АМ машинка (DH велосипедите никога не са ме привличали, пък и нивото ми на каране е далеч от момента, в който DH колелото ще ми помогне повече от АМ колелото). Аргументът ти с двата дни различен тип карания е несъстоятелен - в най-честият случай, маршрутите са кръгови, т.е. каквото изкачиш - ще го спуснеш, а каквото ще спускаш - трябва да си го изкачил. Дори и да приемем, че може да се ползват съораженията като лифт, автобус и прочее - губи се тази част от кефа при карането, която получаваш, смесвайки катеренето и спускането. Ако само катеря или само спускам, няма да ми е толкова приятно, колкото ако има от всичко. Това, че колелото ми (онтарио с някои подобрения) не е леко при катерене и не е предназначено за DH не ми пречи - не карам състезателно нито нагоре, нито надолу.
Всичките тия глупости ги пиша, за да ти демонстрирам пример (моето предпочитание за каране), при който „универсален“ велосипед е най-подходящия избор. Затова и не мисля, че трябва да се заклеймяват тези велосипеди.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Rix » Пет Окт 07, 2011 10:07 pm

Съгласен съм с тебе и онтариото си е добро. Аз говорех за 15-16кг байкове с вилки 150мм и най-вероятно мека рамка, не им виждам смисъла освен за състезания.. Но напълно те разбирам и аз обичам смесено.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот spirov92 » Пет Окт 07, 2011 10:50 pm

Смисъла хич не е само за състезания-такива колела са подходящи за хора, които харесват технични спускания, но предпочитат да се качват със собствени сили, било то и по-бавно, отколкото биха могли с нещо по-леко. Поне за мен допълнителната здравина и окачването (достатъчни за моя стил на каране) си струват няколкото кила отгоре. Като ти не виждаш смисъл-никой не те кара да караш такова колело. :)
spirov92

Мнениеот did » Съб Окт 08, 2011 12:15 am

Спрете се бре! :bawling:

Коментарите са толкова отчайващи, че :V: :V: :V: :V:

Тая тема, дето се коментира тук, всъщност за нормалните хора не съществува.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Harka » Съб Окт 08, 2011 12:23 am

Е, зима иде все пак...

Макар че тая тема е толкова остаряла морално, че и за зимен спор не става вече. Коментарите пък въобще не са за коментиране - дори преди 4-5 години биха звучали нелепо...
Аватар
Harka

Мнениеот LyuboKolev » Сря Мар 28, 2012 7:38 pm

Много глупости прочетох в този форум и ми е жал за българското колоездене. Всяко колело е универсално. Както казваше един съфорумник" Не се карайте, а карайте". Важното е да сме много и да се добива популяраност на средството за придвижване, защото колелото, ските, снегоходките, плуването, ходенето, тичането, това са начини на придвижване. Ако си с 20кг. колело DH ще ти е трудно по шосе, но ще се движиш, ако си с шосейка в планината, пак ще ти е трудно, но пак ще се оправиш. Правил съм и двете глупости и съм се оправял. Наскоро си карах с около 30 км. в час по равно и настигнах едно тинейджърче със скапано и скърцащо колелце евтинко, а мойто е скъпичко. То като се заяде и ме отряза веднага, ама аз съм старичък, но и с опит и се примирих. Важното е всички на две и на три колела да се поддържаме. Много грозно е да се делят шосейкаджиите от МТБ просто всички сме на колела. В тази връзка понеже е тенденция да се мразим, аз предлагам да убиваме всеки на три колела (те са най- лесни). Лесно е защото става въпрос обикновено за деца, няма много съпротива, бавни са, нестабилни са, а и винаги можеш да избягаш. Те не са велики байкъри, не са дори гнусни шосейкаджии, а некви измекярчета с неустановен стил и предпочитания. Я да ги изтрепем за да е чиста темата.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот KiselotoMliako » Сря Мар 28, 2012 7:44 pm

LyuboKolev написа:...

Браво!: възкреси и без това тъпата 6-месечна тема, с достойно за нея включване :clap:
Аватар
KiselotoMliako

Предишна

Назад към Общ форум