от Чичка » Пет Окт 21, 2011 12:24 pm
Много интересна тема се е заформила. Точно вчера се зачетох на дълго и широко за гуми, които да са що годе универсални за катерене/пускане и да ставт за АМ.
Основно сравнявах Максис Ardent/Advantage с Ноби Ник ЕВО 2.35 като останах с впечатението от коментарите за Максис, че въпреки размера от 2.25 реално отговарят на 2.35 и ардента е наистина със страхотна шарка за офф роуд, но друг е въпроса колко ще държи на неизбежния асфалт при всяко каране. Личните ми впечатления от Максис (на база ендуро мотор) са, че самия каучук е доста по-твърд от всички други гуми, които съм карал и честно казано им симпатизирам откъм износване. От друга страна цената на Ноби ник си е доста по приемлива за комплект и няма хич да ми дреме ако изтъркам дори половината гума на асфалт;)
Друг проблем, за който се замислих е, че реално дори само планините около София са с мега различен почвен състав - Витоша е камениста, Люлин е ужасно кална, в Плана има и от двете по малко в зависимост дали е валяло или не, Стара Планина в близката част е на малки рохкави камъни с твърда основа. Абе с две думи - няма еднакви терени и съответно съм решил да пробвам с един чифт Ноби ник, ако ми дойдат добре за различни терени няма какво да го мисля.
Другия вариант, който би бил най-удачен е два комплекта гуми - ХС ориентирани за дълги преходи с разнообразни качвания и пускания и едни даунхил ориентирани за каране на Витоша и Боровец, когато ще се знае, че няма да има въртене нагоре, ама цялото това сменяне и разправяне....
П.С. Тоя нвегал дето е посочил колегата за тая цена трява да е ултра хубав. За 58 лв. взех предна на мотора, пак е кенда и дори е направена за мек и твърд терен в зависимост на коя посока монтираш гумата.
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.