Navegal vs nobby nic

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Navegal vs nobby nic

Мнениеот cladonian » Чет Окт 06, 2011 8:40 pm

Здравейте, искам да си купя нова предна гума. Ще се кара АМ, но предимно надолу. Много ми допада шарката на Nevegal, но гумата е доста тежка в сравнение с schwalbe knobby nic. Разликата е почти килограм което е много ако са верни писанитя по сайтовете. Сега карам с Schwalbe space мисля следващата гума да е с подобен или по-голям размер, ако е Navegal ще трябва сигурно да отида на 2.5, което пък става супер тежко.

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 921&lang=2

http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi/1 ... 0-evo.html
Аватар
cladonian

Рейтинг: 1300

Re: Navegal vs nobby nic

Мнениеот outfaced » Чет Окт 06, 2011 10:10 pm

Ти гледаш ли какво сравняваш :magnify:
Навегала, който си посочил е най-тежката версия в 2.35 ... двустенен стик-е ;)
Нормалния навегал е 620-700г. Проверено.
Преди швалбето бяха доста по-скъпи, ама сега с тая цена може да се замисли човек :)
Все пак гумите са различни като поведение и не може да се каже, че едната е по-добра. До лично предпочитание си е. Която и да вземеш няма да сбъркаш. Коя ти харесва повече на ТЕБЕ ще можеш да кажеш, само като ги покараш.
И все пак и навегала и ноби ника имат доста разновидности. Провери на сайтовете им :peace:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот EmZo » Пет Окт 07, 2011 11:06 am

Карал съм комплект от Nevegal 2,35 - едностеннa SWS протекция, сега карам Nobby Nic 2,4 evolution Snake skin. Теглото е горе долу еднакво, но като цяло съм доста по-доволен от Nobby Nic-a. Основните разлики са, че Nobby Nic-a се търкаля усезамо по-добре и велосипеда върви по лесно наогоре, като в същото време, не забелязам особена разлика при поведението и стабилноста надолу. Другата разлика е, че с Nevegal-a спраскваняита на гума тип snake bite бяха доста, често явление. С Nobby-nic-а почти забравих за таквиа неща, рязко намаляха до 2-4 за целия сезон при положение, че карам аграрската и често на по около 1,5 атмосфери.

Задния ми Nobby Nic вече е към края на живота си, обаче няма много да мисля за други гуми и направо си взимам пак същите. :beer:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот SPA » Пет Окт 07, 2011 2:01 pm

Нобито отстъпва малко по-страничният грайфер. Там е по-прибран и съответно на определени ситуаци може да не устиска гумата и да подведе.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот Newone » Съб Окт 08, 2011 8:21 am

Аз имам и двете гуми и ги карам в различни комбнинации дори заедно, Невегал отпред. Според мене е трудно да се сравняват, защото са с различна концепция. Ноби Ник, дори при размер 2.4 си е голяма ХС гума с ниско съпротивление и приемлив контрол, докато Кенда Невегал дори в размер 2.35 с кевларен борд се върти доста по зле/голямо съпротивление/, но увереността/контрола/, която дава при спускане е несравнима.
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот vatakov » Съб Окт 08, 2011 5:07 pm

До колкото разбрах от написаното по-горе излиза, че "невегал" 2,35 става по-добре за отпред за да държи при спускане и "ноби-ник" 2,4 отзад за по-малко съпротивление при въртене и по-добра "снейк-байт" защита (поради по-голямия балон).

Понеже и аз имам подобни дилеми за гуми които са лесни за въртене и в същото време добри надолу(е няма баш такова животно), да попитам каква е разликата като поведение (надолу) между преден "минион" 2:35 ST (42a) като предна и горните две?

:beer:
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот outfaced » Съб Окт 08, 2011 8:08 pm

SPA написа:Нобито отстъпва малко по-страничният грайфер. Там е по-прибран и съответно на определени ситуаци може да не устиска гумата и да подведе.

Всъщност на ноби ника страничния грайфер е по нисък и изтеглен по-нагоре. Теоретично с нея би трябвало да може да се ляга повече. От друга страна обаче на навегала страничния грайфер е по масивен и държи повече в завой.
Снекбайтовете поне на мен не са ми били кой знае къв дерт. Но за да се получи това тегло при тия масивни грайфери при навегала основата на гумата е по-тънка и с трънчетата е малко тегаво :D
Ноби ника пък се хаби по-бързо. Та тъй ...
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот cladonian » Вто Окт 11, 2011 1:50 pm

Мерси за направените коментари и споделения опит. Първоначално ще се поразходя по БГ магазините за да видя какви вариации се предлагат от съответните гуми по-точно за Nevegala. За сега клоня към nobbi nic 2.4 заради по-голямата универсалност и големия балон. Аз карам доста разнообразно и съм забелязал, че големите грайфери нямат добро сцепление при ронливи терени с твърда основа. При каране по меки, кални, почвени пътеки големия грайфер се вкопава и работи по-добре.
Май е доста наложително да сменя и задната гума. Отзад съм с Continental Gravity 2.3(пълен боклук). Ако е мокро задната гума почва да изпреварва предната, такива пируети съм правил, че ми писна. Най-лошото е, че е абсолютно не предсказуема.
MINION-R 26X2.35
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =54&lang=2

Prowler XT Comp 26x2.3
http://www.bikescenter-bg.com/images/bi ... ler_XT.jpg

И двете гуми ги дават да са добри за отзад. Maxxisa със сигурност ще държи повече, но е по скъп и дали няма да е по тромав. За WTB гумите чета само хубави неща из нета. Бях се загледал в модела WeirWolf Race 2.5 за предна, но някак си няма доверие на грайфера.
Аватар
cladonian

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Окт 11, 2011 4:22 pm

При ронлив терен с твърда основа е доста трудно да намериш гума със сцепление там ; - )

За предна гума можеш да погледнеш и Scott Stroke 2.4. Тежи 690 гр. според производителя. Карам я от няколко месеца и предвид че времето беше сухо не е карана на мокро - камъни, почва, чакъл и какво ли не още : - ) Много съм доволен от нея - съдейки по шарката на грайфера би трябвало да се чисти добре от кал. Двукомпонентна е 50а/40а и я има при Райко (цената й е около 50-тина лева):
http://www.scott-sports.com/ca_en/produ ... 582/206483

Карал съм Nobby Nic 2.25 и не е много подходящо да ги сравнявам, но силно се съмнявам 2.4 размера му да държи повече от Stroke-а (лично усещане).
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Newone » Сря Окт 12, 2011 2:22 pm

vatakov написа:До колкото разбрах от написаното по-горе излиза, че "невегал" 2,35 става по-добре за отпред за да държи при спускане и "ноби-ник" 2,4 отзад за по-малко съпротивление при въртене и по-добра "снейк-байт" защита (поради по-голямия балон).

Понеже и аз имам подобни дилеми за гуми които са лесни за въртене и в същото време добри надолу(е няма баш такова животно), да попитам каква е разликата като поведение (надолу) между преден "минион" 2:35 ST (42a) като предна и горните две?

Минион е по-бърз от Невегал и по-тесен в размер 2,35. Освен това, моята препоръка и за двете гуми/особено за Невегал/ е да си вземеш двустенни, защото иначе страничният борт е много тънък и не е подходящ за каране с ниско налягане. Като контрол Невегал превъзхожда, според мене, Минион. Естествено при сравним дурометър на каучука.
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот vatakov » Пон Окт 17, 2011 4:19 pm

Благодаря ти за мнението, ще опитам невегала като предна. За ХС използвах (и сега от време на време) 2,35 "хай-ролер" ама не държи добре като предна.
В последно време почнах да карам по ХС терените и до тях с "холи-ролер" 2.4 отзад и "миниона" за спускане 2,5 (40а) за отпред. Ако изключиме факта, че предната се яде като кашкавал по асфалта и задната се пързаля като кола за дрифт из горите, върти се сравнително леко а надолу предната се впива като с нокти. Това е временно решение докато не пробвам нещо като "ноби ник" отзад и невегал отпред като компромисен вариант.

Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот Чичка » Пет Окт 21, 2011 12:24 pm

Много интересна тема се е заформила. Точно вчера се зачетох на дълго и широко за гуми, които да са що годе универсални за катерене/пускане и да ставт за АМ.

Основно сравнявах Максис Ardent/Advantage с Ноби Ник ЕВО 2.35 като останах с впечатението от коментарите за Максис, че въпреки размера от 2.25 реално отговарят на 2.35 и ардента е наистина със страхотна шарка за офф роуд, но друг е въпроса колко ще държи на неизбежния асфалт при всяко каране. Личните ми впечатления от Максис (на база ендуро мотор) са, че самия каучук е доста по-твърд от всички други гуми, които съм карал и честно казано им симпатизирам откъм износване. От друга страна цената на Ноби ник си е доста по приемлива за комплект и няма хич да ми дреме ако изтъркам дори половината гума на асфалт;)

Друг проблем, за който се замислих е, че реално дори само планините около София са с мега различен почвен състав - Витоша е камениста, Люлин е ужасно кална, в Плана има и от двете по малко в зависимост дали е валяло или не, Стара Планина в близката част е на малки рохкави камъни с твърда основа. Абе с две думи - няма еднакви терени и съответно съм решил да пробвам с един чифт Ноби ник, ако ми дойдат добре за различни терени няма какво да го мисля.

Другия вариант, който би бил най-удачен е два комплекта гуми - ХС ориентирани за дълги преходи с разнообразни качвания и пускания и едни даунхил ориентирани за каране на Витоша и Боровец, когато ще се знае, че няма да има въртене нагоре, ама цялото това сменяне и разправяне....

П.С. Тоя нвегал дето е посочил колегата за тая цена трява да е ултра хубав. За 58 лв. взех предна на мотора, пак е кенда и дори е направена за мек и твърд терен в зависимост на коя посока монтираш гумата.
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Мнениеот Snevk » Съб Окт 22, 2011 12:02 am

Чичка написа:Много интересна тема се е заформила. Точно вчера се зачетох на дълго и широко за гуми, които да са що годе универсални за катерене/пускане и да ставт за АМ.

Основно сравнявах Максис Ardent/Advantage с Ноби Ник ЕВО 2.35 като останах с впечатението от коментарите за Максис, че въпреки размера от 2.25 реално отговарят на 2.35 и ардента е наистина със страхотна шарка за офф роуд, но друг е въпроса колко ще държи на неизбежния асфалт при всяко каране. Личните ми впечатления от Максис (на база ендуро мотор) са, че самия каучук е доста по-твърд от всички други гуми, които съм карал и честно казано им симпатизирам откъм износване. От друга страна цената на Ноби ник си е доста по приемлива за комплект и няма хич да ми дреме ако изтъркам дори половината гума на асфалт;)

Друг проблем, за който се замислих е, че реално дори само планините около София са с мега различен почвен състав - Витоша е камениста, Люлин е ужасно кална, в Плана има и от двете по малко в зависимост дали е валяло или не, Стара Планина в близката част е на малки рохкави камъни с твърда основа. Абе с две думи - няма еднакви терени и съответно съм решил да пробвам с един чифт Ноби ник, ако ми дойдат добре за различни терени няма какво да го мисля.

Другия вариант, който би бил най-удачен е два комплекта гуми - ХС ориентирани за дълги преходи с разнообразни качвания и пускания и едни даунхил ориентирани за каране на Витоша и Боровец, когато ще се знае, че няма да има въртене нагоре, ама цялото това сменяне и разправяне....

П.С. Тоя нвегал дето е посочил колегата за тая цена трява да е ултра хубав. За 58 лв. взех предна на мотора, пак е кенда и дори е направена за мек и твърд терен в зависимост на коя посока монтираш гумата.

Моите ноббита ги търкалям от 3-4 месеца и вече са към края ... Наистина много бързо се износват , ако търсиш дълготрайна гума взимай максис :) А за вариянта със сменянето на гуми най-добре е да си имаш 2 чифта капли едни лекички ХС и бетон ДХ ... стига да има финансий :eyebrow:
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Мнениеот cladonian » Нед Окт 23, 2011 12:17 am

Преди около две седмица си взех WTB Stout 2.3 за 25лв (намалена е). Невероятна гума! Взех я за отзад, но ще стане супер и за предна и даже обмислям да си взема още една за отпред. Гумата е с широк балон 60-559. Дурометъра е 55/60, идва малко доста мека за задна, но пък стават супер приятни и лесно контрулируеми дрифтове. Гумата държи много добре на ронливи както и на кални терени. От както съм с нея минавам през някакви места, където преди карах доста по бавно от страх да ме ми се завърти задницата на някъде. Много ми харесва и гумата като материал, nobby nica в сравнение с тази кума е направен като от пластмаса. Не трябва обаче да се забравя, че нобито е от по-твърда гума. Stouta има само един минус тежък е 1кг за желязната оплетка, от 800 грамовият вариант май нямат. Та все още съм без предна гума и чакам заплата и взимам, но не знам какво. Искам да е с балон 62 nobby nica e точно толкова, лек е, но пък не е достатъчно мека за предна гума. Модела Биг Бети е супер тежи 780 грама, една от вариациите 62/559 е но май е скъпичка та ще видя, като взема пари какво точно ще е.
Аватар
cladonian

Назад към All Mountain/Ендуро продукти