Почина Стиив Джобс.

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Почина Стиив Джобс.

Мнениеот Harka » Съб Окт 08, 2011 12:15 am

@PtD:

Напълно съм съгласен с поста ти. Както казах и аз - далеч съм от мисълта, че заслугата Apple да бъде това, което е, е изцяло на Джобс.

@NovemberCharlie:

Под културен статус имам предвид културен статус. Не мога да се сетя за по-точно определение. Както Rolex е символът на високия социален статус, така Apple е символът на Apple културата. Продуктите им може да не са най-добри в нито едно отношение (но пък и не са прекалено лоши), но са Apple.
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Съб Окт 08, 2011 12:33 am

Не мисля, че тук е мястото на тая дискусия.

Борбата с болестите е по-сериозна тема от писането на софтуер, правенето на хардуер и рекламата на всичко това.

Ако по света повечето хора бяха като Стив, а не като Кондьо, щяхме да живеем много по-добре. Това е достатъчно, за да му простим "грешките".

Аз съм сигурен, че след 100 години ще го споменават само с добро, което е повече от добро постижение за един човешки живот. Всеки умира и ако е "наш човек", навсякъде по форумите ще има стотици постове "Вечна му памет"

Да, ама не! Тия постове изчезват 1 година след публикуването. Никой не ги вижда.

При Стив явно няма да стане така. Паметта му ще е вечна, макар и противоречиво коментирана.

Та... ако по света повечето хора бяха като Стив, а не като Кондьо, щяхме да живеем много по-добре.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Harka » Съб Окт 08, 2011 8:39 am

Да, наистина дискусията ни не е много на място...
Аватар
Harka

Мнениеот wawel » Съб Окт 08, 2011 9:28 am

Точно на мястото си е!
Явно има много зарибени портебители на Ейпъл тук. Ако в САЩ печатат парите и могат да си купят нещо, което струва 700 долара и само след 6 месеца и ще струва 200, тук изкарваме пари с пот и през 10-та преварка. Тия дето са "куул" са доста тънка прослойка и първия вятър ще я издуха. да си знаят, де.... или пък да намерят петрол, злато, слънчев генератор. Прецаках се да дам 1200 долара /почти годишен доход/ през 1994 г. за компютър с процесор 386 и операционна система уиндоус 3.11. Та, мислех, че ще е прилично още 2-3 години. Само малко след това дойдоха пентиумите и уиндоус 95. И слава богу, че стана тогава. Като ще ви цакат с хиляди долари за боя и дизайн и ще ви казват, че сте куул, да си знаете, че Ви имат само за пачка с пари и непростими глупаци.
Айде, новия айфон 4 излиза...... кой ще си го купи пръв? Ха,ха.
wawel

Рейтинг: 1245

Мнениеот vvvaaal » Съб Окт 08, 2011 9:33 am

Айде затваряй си простата човка, че ме дразниш. :(!: Който си иска той ще си го купи, теб к'во те грее?
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот did » Съб Окт 08, 2011 9:47 am

Абе малоумнико wawel, темата е за един починал човек, не за философски размисли за маркетинга на някоя компания.

Ще имаш право да критикуваш някого, само след като ти лично постигнеш нещо повече от него.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Съб Окт 08, 2011 8:47 pm

did написа:Не мисля, че тук е мястото на тая дискусия.

Борбата с болестите е по-сериозна тема от писането на софтуер, правенето на хардуер и рекламата на всичко това.

Ако по света повечето хора бяха като Стив, а не като Кондьо, щяхме да живеем много по-добре. Това е достатъчно, за да му простим "грешките".

Аз съм сигурен, че след 100 години ще го споменават само с добро, което е повече от добро постижение за един човешки живот. Всеки умира и ако е "наш човек", навсякъде по форумите ще има стотици постове "Вечна му памет"

Да, ама не! Тия постове изчезват 1 година след публикуването. Никой не ги вижда.

При Стив явно няма да стане така. Паметта му ще е вечна, макар и противоречиво коментирана.

Та... ако по света повечето хора бяха като Стив, а не като Кондьо, щяхме да живеем много по-добре.

Ъъъ. Неслучайно намесих Сталин в поста. Говорим за двама диктатори, но в различен мащаб, поради различните им властови възможности. Аз мисля, че ако повече хора бяха като Стив, щяхме да живеем далеч по-зле. Освен ако хората не предпочитат да са набутани в един калъп. Аз не предпочитам, признавам си. Обичам да имам избор и да правя нещата по свой начин, а не според това, което диктаторът ми налага. Надявам се да разбереш тайната ми мисъл.

П.П. Всъщност, ако нямаш нито едно Apple устройство, няма как да ме разбереш. Докато не опиташ да си качиш музика на iPod-a без да си инсталирал iTunes. Или докато не си опитал да си качиш софтуер, свален от някъде, на iPhone-a, без да минаваш през App Store. Всички тези неща са плод на диктаторските наклонности на С.Дж. За да може той да контролира как си използваме устройството и какво може да се инсталира на него, и какво не. И разбира се, да печели по 30% от всичко това. И хората му се кланят като на великия идол. Честна дума, не мога да разбера защо. Не само това, ами и реши да дере по Х% от всеки вестник, който се чете с абонамент на iOS устройствата. Следя тази компания от доста време и с всеки следващ ход демонстрират колко са вредни в глобален мащаб.

Тук ми идва на ума и следния епизод: Apple забраняват да се качи в App Store приложението Camera+, което дава възможност да се използва далеч по-удобния Volume бутон за правене на снимка, вместо предвидения от "гения" бутон на екрана. След което, в една от следващите версии на iOS, самите Apple пускат тази функционалност в собственото си приложение.

Apple? Thanks, but no, thanks.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот APD » Нед Окт 09, 2011 8:26 pm

Да не казваме, че iPhone по принцип са си overpriced. Аз за спорта си разглобих моята 4-ка и щях да падна от стола, като видях от какви части е направен. За тия пари, когато се появи на пазара, най-малкото можеше да има 2 пъти по-голям сензор на камерата. В момента за 200-250лв човек може да си намери нещо със същите (или почти) възможности, номер 4 е все още 4 пъти по-скъп. Не включвам към тях екрана, който според мен е единственият плюс на епълските работилници.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот did » Нед Окт 09, 2011 8:46 pm

Вие май все още не разбирате, че темата е за мъртъв човек, а не за жива компания.

Ако искате да коментирате ябълките - има си по-подходящи места.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот wawel » Нед Окт 09, 2011 10:27 pm

Абе малоумнико wawel, темата е за един починал човек, не за философски размисли за маркетинга на някоя компания.

Ще имаш право да критикуваш някого, само след като ти лично постигнеш нещо повече от него.

Наясно сме. И баш тука, при всеобщата "Осанна" има некъв шанс да се вразуми някой. И да, всички сме постигнали нещо повече от Стивито. Все още дишаме и се радваме на света за разлика от него. Аз включително....... Много съм критичен към всеобщо одобрение, Суперлативи, писма от президенти. И то на хора, чиито дела са надценявани от моя гледна точка. Тия, дето го превъзнасят викат на черното бяло, та затова ги подкачам. Did, ти да не си го познавал лично? Щото Кастанеда съветва никога да не се възхищаваме на личности от разстояние. Като някой ни впечатлява, трябва да влезем в лиен контакт и тогава да решаваме колко е истински и достоен за уважение.
wawel

Рейтинг: 1245

Мнениеот PtD » Нед Окт 09, 2011 11:06 pm

Не виждам да се е случило нищо необичайно. Това ни чака всичките, рано или късно. Драма има само за поклонниците на култа.
Аватар
PtD

Мнениеот mulltex » Пон Окт 10, 2011 10:17 am

Едни казват, че Стийв е бил велик, други, че не е нааправил нищо. Факт е, че той е един от най-великите преприемачи на всички времена(преобръща няколко пазарни сегмента), но това е за сметка на доста негативни неща - незачита първото си дете, тормози си персонала и т.н. А и светилата в Parc(от където е взел идеята за Графичен Интерфейс) също не му се кефят много :)

Имал съм си взимане-даване с личности от ранка на Стийв и като, че ли колкото си по на високо, толкова повече врагове имаш. :)

PS: Нима забравяте как преди няколко деситилетия правихме reverse engineering на неговите Апъли и гордо ги ре-брандвахме като Правец... :eyebrow:
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Окт 10, 2011 12:01 pm

Ето и друго мнение по въпроса http://it.dir.bg/news.php?id=9657100
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот mulltex » Пон Окт 10, 2011 12:26 pm

NovemberCharlie написа:Ето и друго мнение по въпроса http://it.dir.bg/news.php?id=9657100

Те изказванията на Ричард винаги са били крайни. Преди време посещавах няколко негови лекции и там ги говорeше същите.
Ясно е, че при Епъл търгуваш свобода за красота. При гугъл/фейсбук е още по-зле, тъй като търгуваш privacy за безплатни услуги. А при типовете от Редмонд хем си плащат, хем получаваш продукти в alpha и beta версии. Затова съществува и ще продължи да съществува GNU.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот bluskanie » Пон Окт 10, 2011 8:54 pm

PtD написа:
Ъъъ. Неслучайно намесих Сталин в поста. Говорим за двама диктатори,

Е, в крайна сметка никой не те заставя да си купуваш ябълки, а и ако откажеш да си купуваш, не влизаш в лагер. Имаш избор и то не малък, така че не виждам, от какво се оплакваш.

Разбира се, че С.Дж. направи империя и то с акъл. Аз признавам този успех. Компанията е готова да печели още поне 10г. само с един нов продукт на година... това ако не е успех - здраве му кажи.

Иначе за патенти и откраднати идеи си прав, ама мислиш ли, че в такъв машабен бизнес има "човечност" изобщо? Нима Гугл са по-морални?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Вто Окт 11, 2011 7:49 am

bluskanie написа:
Е, в крайна сметка никой не те заставя да си купуваш ябълки, а и ако откажеш да си купуваш, не влизаш в лагер. Имаш избор и то не малък, така че не виждам, от какво се оплакваш.

Не се оплаквам. Поясних защо С.Дж. не ме кефи и защо не роня тежки сълзи като го няма. И защо не смятам, че с повече хора като него (еталон за егоманиак, м/д) светът ще е по-добро място за живеене.

Иначе за патенти и откраднати идеи си прав, ама мислиш ли, че в такъв машабен бизнес има "човечност" изобщо? Нима Гугл са по-морални?

Не става дума за морал. Става дума за елементарен реализъм. Като крадеш идеята, поне не се тупай в гърдите, че си я измислил сам. :8D:

Ама последната битка май си я подбраха грешно. Съденето на Samsung беше груба грешка и може (дано!) да ядат калая. Барем се спрат с измислените си съдебни искове.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Окт 11, 2011 1:21 pm

@PtD: нека все пак отчитаме, че ти, аз и други хора имаме доста специфичен поглед върху света на Стив Джобс. А аз все пак смятам, че с оглед на целта му стратегията беше правилна, ако и да не ни харесва на нас developers...
Пък и тая каша с отворените стандарти вече съм я сърбал с j2me. Само виж - фрагментацията на Android вече се вижда с просто око и от неспециалист. Последен такъв случай - амазон и лачения киндъл. Не казвам, че истината е в обратната крайност на Джобс, но определено е по-продуктивна стратегия откъм качество (гледано откъм крайния потребител), едва ли можеш да отречеш това, все пак се вижда и пипа. Нека и не забравяме, че Епъл е все пак само една компания и не изнася разработката на устройствата към външни, по правило трудно контролируеми доставчици.

И все пак - за мъртвите или добро, или нищо. Както написах другаде, какъвто и да е бил, каквото и да е правил - остави невероятно наследство. That's gotta count for something, eh?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Окт 11, 2011 10:24 pm

bikerider написа:@PtD: нека все пак отчитаме, че ти, аз и други хора имаме доста специфичен поглед върху света на Стив Джобс. А аз все пак смятам, че с оглед на целта му стратегията беше правилна, ако и да не ни харесва на нас developers...

Ако знаеш само в какви капани вкарва стриктният контрол върху хардуера... Ако си виждал код, написан за iPhone, сигурно ти е ясно. В този ред на мисли, единственият им ход за iPhone 4 беше или да останат 480х320, или да пуснат 960х640. Сети се защо. Та, монетата има две страни, само дето последователите на култа отричат съществуването на втората страна.

А не знам точно какво имаш предвид за фрагментация при Андроид, но всичките приложения, които ми работят на N1-a, работят без никакви изменения перфектно и на Galaxy 10.1, и то в пълен екран. Нещо което не може да се каже за iPhone приложенията върху iPad - там или ги гледаш размазани, увеличени х 2, или ги гледаш върху една малка част от екрана. Това също е следствие от увереността на разработчиците, че понеже хардуерът е под контрол, то екранът е 480х320. И пак виждаме турата. Само че фенбоите ще ти кажат, че тях чудесно ги урежда този вариант.

Андроид е много по-хитро направен с layout-ите, с поддръжката на множество резолюции и т.н. Всъщност, толкова добре е измислен, че Apple бяха принудени вместо да се наложат с технология, да прибягнат до услугите на съдилищата. Здраво се наплашиха. И с основание, както вече се видя. Open > Closed. Те тва е.

И все пак - за мъртвите или добро, или нищо. Както написах другаде, какъвто и да е бил, каквото и да е правил - остави невероятно наследство. That's gotta count for something, eh?

Ще видим колко ще го бъде това наследство.
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Сря Окт 12, 2011 8:59 am

Отново се отплесвате. Продължава да е тема за умрял човек.

Като гледам к'во се изсипа тук, дано като пукна да няма тема за мен...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот taurus13 » Сря Окт 12, 2011 9:19 am

Е, за какво да говорят хората - един път се казва "Бог да го прости"и следват делата му на дневен ред. А те са много... и все с "i" започват. Почина човека преди да успее да изпълни бита ни с "i" съдържание. Аз така чаках своя iТостер за филийки.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bikerider » Сря Окт 12, 2011 10:01 am

PtD написа:Ако знаеш само в какви капани вкарва стриктният контрол върху хардуера...

Ма ти продължаваш с тясно-developer-ска гледна точка. Аз не отричам този факт, просто коментирам, че от гледна точка целите на Джобс и Apple затворения код е по-удачно решение. Що се отнася до фрагментацията - дадох пример с Kindle Fire и орязания му Android. Кое ще попречи на Андроид да затъне в плуващите пясъци като j2me - уж стандарт, уж еднакво, ама всъщност не чак толкова стандартно? Колко човека са необходими да се напише Android приложение сега, колко ще са необходими след 5 години, когато се появят 300 устройства за нея? M?

Ще видим колко ще го бъде това наследство.

Колкото-толкова. Все пак го има. Дори само като контрапункт на отворената утопия да остане, пак бива. Аз коментирам единствено създаването му и затова имам респект към Стив Джобс.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Окт 12, 2011 10:27 am

http://gawker.com/5847344/what-everyone ... steve-jobs

Antares написа:Отново се отплесвате. Продължава да е тема за умрял човек.

И Сталин е мъртъв, Петре. Да вземе да го славословим ли сега? Или да си мълчим?
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Сря Окт 12, 2011 1:51 pm

PtD написа:http://gawker.com/5847344/what-everyone-is-too-polite-to-say-about-steve-jobs

И Сталин е мъртъв, Петре. Да вземе да го славословим ли сега? Или да си мълчим?

И аз се подразних от начина, по който медиите го словославят. Но пък и прегрешенията, които се изтъкват в статията по-горе, важат не само за Стийв Джобс, те са част от една широка и успешна за момента корпоративна култура (тя трябва да се критикува), а в текста звучат все едно тия глобални неволи се дължат на тъмната страна на Джобс.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Сря Окт 12, 2011 2:05 pm

Митко, не разбрах за кое точно трябва да се критикува доминиращата корпоративна култура? За това, че в Китай бият негрите ли? ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот 4getcredo » Сря Окт 12, 2011 2:31 pm

bikerider написа:Митко, не разбрах за кое точно трябва да се критикува доминиращата корпоративна култура? За това, че в Китай бият негрите ли? ;)

Говоря за това каква би трябвало да бъде честната позиция на автора на цитираната статия. Едва ли не обяснява цялата глобална несправедливост с характера на Стийв ;)
Донякъде мога да разбера недоволството му от използването на деца за производство в Китай, но да не би само Апъл да ги използва? :) За това говоря. Повечето неща, които авторът избира да не харесва, не са изобретение на Стийв Джобс. Той дяволски умело се възползва от тях.

Коментирам статията, която пейстна PtD, и нейните слаби страни. Иначе като цяло подкрепям неговото настроение в тази тема. Стийв Джобс е един дяволски (държа на епитета :D ) успешен еснаф*.

-----
* В оригиналното и по-метафоричното значение на тази дума. ;)
Последна промяна 4getcredo на Сря Окт 12, 2011 2:39 pm, променена общо 1 път
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Esoteric » Сря Окт 12, 2011 2:38 pm

нищо лично към никой, но защо превръщате в популизъм смъртта на един човек?
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот bikerider » Сря Окт 12, 2011 2:59 pm

Защото не знаеш какво означава популизъм. А ние тук просто си говорим и не съм видял да е нужно разрешение за това. Или?

@4getcredo: Подкрепям, статията сама посочва причините, поради които Епъл бяха принудени да изнесат работни позиции в Китай, което ясно говори за нейната тенденциозност. Що се отнася до корпоративната култура, не мисля, че там е проблема. По-скоро в китайската политика. И все пак не виждам нищо неморално, защото ако за нас е възмутително как може едно китайско момиче да работи в казармата Foxconn за 20 долара на месец, то за доста от тези момичета това е препитание. Все пак сами са избрали тази работа (не коментирам защо, то е ясно). Това е нормален процес, през който са минали всички развиващи се страни и е показател за растеж. Ако има нещо възмутително от морална гледна точка, то е че се изнасят работни позиции към тоталитарна държава, но това е слаб аргумент в икономиката. Boobaloo е написал много силен коментар под статията, напълно се покрива с моето настроение.
Аватар
bikerider

Мнениеот Esoteric » Сря Окт 12, 2011 3:12 pm

ще цитирам did

did написа:Вие май все още не разбирате, че темата е за мъртъв човек, а не за жива компания.

Ако искате да коментирате ябълките - има си по-подходящи места.

защото, най-малкото, не е етично да си правите дъвки от подобно нещо.

а и никъде не съм казал, че е забранено. просто изразявам мнение, както всички останали тук.
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот bikerider » Сря Окт 12, 2011 3:19 pm

Лично аз коментирам Епъл единствено за да опонирам на отрицателните мнения за Стив Джобс в личен план. Те са неетични, а не разговора по темата.

Аз ще си направя един експеримент. Спирам да коментирам Епъл. Призовавам и останалите коментиращи тук да го направят. Нека видим колко ще се напише и кой какво ще каже различно от "осанна" или "разпни го", след като спрем "популизма". След което бих те помолил да преосмислиш етиката от гледна точка човешки отношения. В случая етиката ни дели на мълчащи и говорещи. Някои искат да говорят, да коментират - правят го. Други искат да мълчат - правят го. Няма нужда от морализатори.
Аватар
bikerider

Мнениеот taurus13 » Сря Окт 12, 2011 3:24 pm

Не мисля, че някой си прави дъвка и няма нищо неморално да се обсъжда човек и действията му - преди или след смъртта му. В крайна сметка, както си живял, така и умираш..каквото си посял, това и ще пожънеш...
Изображение
Аватар
taurus13

ПредишнаСледваща

Назад към Други