Избор на колело

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на колело

Мнениеот NikoD40 » Пет Окт 14, 2011 3:28 am

Искам да си купя читаво колело , спрял съм се на марката Драг. Онтариото е спряно вече от производство ,но се намира все още . От друга страна гледам да смъкна бюджета (криза е) разглеждам и Drag zx3 . Колелото ми трябва предимно за градски условия . В планината с колело няма да се качвам ,но може да се наложи по някой селски път или парк да се подвижа . Висок съм 176 тежа 115 кг .
Аватар
NikoD40

Рейтинг: 1200

Re: Избор на колело

Мнениеот bio » Пет Окт 14, 2011 9:04 am

NikoD40 написа:Искам да си купя читаво колело , спрял съм се на марката Драг. Онтариото е спряно вече от производство ,но се намира все още . От друга страна гледам да смъкна бюджета (криза е) разглеждам и Drag zx3 . Колелото ми трябва предимно за градски условия . В планината с колело няма да се качвам ,но може да се наложи по някой селски път или парк да се подвижа . Висок съм 176 тежа 115 кг .

ами темата ти не е за тук ... сигурно ще я проместят в начален клас велосипеди. и ако си беше направил труда, да прочетеш малко там ... можеше и да не се налага сега да пиша.
избраното от теб колело ... ще ти върши работа и няма да имаш никакви проблеми с него. всъщност двата велосипеда са идентични, мисля че ZX3-наследи Grizzly-то, а ZX4 e Ontario. ZX3 има един основен недостатък за мен, че не е със сменеямо ухо. размера на рамката ... си го избери с четене.
защо не разгледаш и другите BG производители CROSS и Sprint ?!?
ако питаш мен идеалното градско колело е с една скорост, 100% твърдо, леко и красиво ... като това около 540 лв грубо с доставката - рамера на рамката е 16'' нямам представа дали ще е подходящ за теб. твърдото обаче яко блъска в ръцете ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот NikoD40 » Пет Окт 14, 2011 5:09 pm

Благодаря за съвета ,извинявам се че съм поместил тука темата ,ако трябва нека да я преместят. Искам да ви попитам имам изгодна оферта за Драг Онтарио ТЕ втора употреба на цената на ново Драг ZX 3 . Какво ще ме посъветвате да избера ? :liplick:
Аватар
NikoD40

Мнениеот rees » Пет Окт 14, 2011 5:35 pm

Онтарио ТЕ е с хубава комплектовка. Ако по въпросния велосипед няма дефекти, развалени или подменени с по-нисък клас чаркове, пукнатини по рамката и.т.н. бих ти препоръчак онтариото.
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Рейтинг: 1305

Мнениеот bio » Пет Окт 14, 2011 8:13 pm

rees написа:Онтарио ТЕ е с хубава комплектовка. Ако по въпросния велосипед няма дефекти, развалени или подменени с по-нисък клас чаркове, пукнатини по рамката и.т.н. бих ти препоръчак онтариото.

... + размер на рамката ?!? подходящ ли е за теб ?!?
... много е трудно да прецениш ... състоянието на едно колело. трябва да прецениш продавача ... и пак не е 100% сигурна работата ...
... според мен, може да му бутнеш още от цената ...
... незнам защо са ти дискови спирачки ? не казвам, че Ontario ТЕ е лош велосипед ... но е леко "изхвърляне".
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот NikoD40 » Пет Окт 14, 2011 8:31 pm

Размер на рамката XL , не съм специалист едва ли ще мога да преценя относно състоянието и частите ,може би трябва ми консултант който е спец колелото е в Ст.Загора . Иначе в Пловдив има още останали Драг Онтарио цена 595 лева ,височка ми е тази цена . :)
Аватар
NikoD40

Мнениеот bio » Пет Окт 14, 2011 9:06 pm

тази рамка е крайно неподходяща за твоя ръст ... не че не може да й се качиш и да я подкараш, но определено това не е твоя размер ... двама мой приятели (около твоя ръст) карат моят XL Ontario. иначе видях обявата ... но не мога да коментирам.
ако си от Пловдив ... срещу Стоматологичния Факултет продават стари/употребявани велосипеди ... "внос". Разгледай ... също така във форума продават една Kona с твърда вилка и големи гуми май 622, обаче цената е леко висока ... или на мен не ми изнася. Ама аз имам малко извратен вкус.
успех ти желая !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Nocturne » Съб Окт 15, 2011 3:46 pm

Моето мнение към автора е:
1. не си купувай колело на старо, вземи си ново
2. не слушай какво ти казва 'bio' за градско колело без вилка. В България 'градско колело' не съществува. Нямаме нито велоалей, нито добри пътища, нито добри тротоари, имаме едно нищо. А дори вилката на ZX3 ще поема достатъчно неравностите в града и дупките за да ти намали умората и да не ти разваля кефа от карането.
3. Рамка 18 за твоя ръст ще е добре.
4. Погледни и Крос Parallax 2VB
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот NikoD40 » Съб Окт 15, 2011 9:13 pm

Nocturne написа:Моето мнение към автора е:
1. не си купувай колело на старо, вземи си ново
2. не слушай какво ти казва 'bio' за градско колело без вилка. В България 'градско колело' не съществува. Нямаме нито велоалей, нито добри пътища, нито добри тротоари, имаме едно нищо. А дори вилката на ZX3 ще поема достатъчно неравностите в града и дупките за да ти намали умората и да не ти разваля кефа от карането.
3. Рамка 18 за твоя ръст ще е добре.
4. Погледни и Крос Parallax 2VB

Благодаря за мнението и съветите ,но как да се ориентирам в размерите на Cross 430 / 485 / 530 mm
Аватар
NikoD40

Мнениеот Nocturne » Съб Окт 15, 2011 9:22 pm

Значи Parallaxa е с тези размери, които си написал. Те отговарят на 17/19/21, така ми казаха в магазина на Крос. Докато примерно при Cross GRX8 си вървят с четните 16/18/20. Така че, ако се спреш на Паралакса ще трябва да избираш между 17 и 19 образно казано, но според мен 17 ще ти е мноого малко. 19 може да ти е малко голямо, но може и да ти е добре. 18 по принцип е твоя размер, но и 19 ще ти пасне. А Кроса си е с вилка 100мм ход и изглежда наистина добре на живо. Лошото му е че е с винтили за колело (не за кола) поне за мен това е лошо. Но пък по каталог е 14.00кг, докато ZX-3 е 14.50кг при това с по слаба вилка. Обади се в магазина на Крос и питай има ли останали Паралакси 19 за да знаеш дали да го мислиш въобще. Драг ЗХ-3 имат мисля 18ки все още.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот bio » Нед Окт 16, 2011 7:09 am

Nocturne написа:Значи Parallaxa е с тези размери, които си написал. Те отговарят на 17/19/21, така ми казаха в магазина на Крос. Докато примерно при Cross GRX8 си вървят с четните 16/18/20. Така че, ако се спреш на Паралакса ще трябва да избираш между 17 и 19 образно казано, но според мен 17 ще ти е мноого малко. 19 може да ти е малко голямо, но може и да ти е добре. 18 по принцип е твоя размер, но и 19 ще ти пасне. А Кроса си е с вилка 100мм ход и изглежда наистина добре на живо. Лошото му е че е с винтили за колело (не за кола) поне за мен това е лошо. Но пък по каталог е 14.00кг, докато ZX-3 е 14.50кг при това с по слаба вилка. Обади се в магазина на Крос и питай има ли останали Паралакси 19 за да знаеш дали да го мислиш въобще. Драг ЗХ-3 имат мисля 18ки все още.

... не е нужно нищо да ти казват - едните размери са в инчове, а другите в милиметри. не е много трудно да се сетиш как се преминава от едното към другото. относно размера на рамката си има online калкулатори и не е нужно ТИ да казваш, кой е неговия размер.
Ако си чел темата от началото й щеше да видиш, че аз също му казах да обърне внимание и на другите БГ производители. Тази година Cross извадиха и хубави моделчета и хубави промоции. Жалко, че в момента спряха промоциите. също Apolon-а в този ценови клас никога не е за пренебрегване.
За твърдите и "градските" велосипеди не му е мястото тук да спорим.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Nocturne » Нед Окт 16, 2011 9:57 am

Въобще не мисля да споря за 'градските' велосипеди, тъй като аз си имам мнение и не мисля да го налагам, нито в тази нито в друга тема.
Калкулатори си има, това не значи че не мога да му дам съвет нали? Все едно да пита за велосипед и ти да му кажеш-има си магазини и каталози-оправяй се.
За това за което е описал че ще го ползва е тъпо да купува старо колело, при положение че неговия бюджет му стига за това което търси.
Автора е написал: Как да се ориентирам в размерите? Аз съм преценил че ще му помогна, има други философи във форумите които иронично ще му кажат: имааа си калкулатори или ще му дадат да чете тема от преди 5-6 години няколко страници, която уж да му помогне с избора. Аз не съм от тези хора, форума и сайта се различават точно по това. Форума трябва да помага на хората и да дава АКТУАЛНА информация. Така че който не иска да помага и да смила инфо, по добре да не пише.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот bio » Нед Окт 16, 2011 11:13 am

@Nocturne виж, ние не сме магазин. и аз не съм дървен философ. не те обвинявам, че размера на рамката не е неподходящ, а че не си ти човека, който ще каже неговия размер. защо аз и ти да си направим труда да пишем, а той не може да си направи труда да прочете едно две неща. в крайна не аз и ти ще караме това колело, а той. надявам се, че си ме разбрал правилно. предлагам да спред със стора до тук, а автора ако има въпроси ... да пита. ти ще отговаряш :>
лек ден ти желая !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Nocturne » Нед Окт 16, 2011 12:03 pm

Прав си, и аз мисля да спрем да спорим. Понякога малко се жегвам излишно :beer:
Само да кажа че докато си търсех колело, разбрах че повечето продавачи въобще не ги интересува твоя размер рамка. Като нямат твоя размер и казват: ее тва ти е добре спокойно...да всичко ще ми е добре според тях само и само да ти го продадат.
Особено съм недоволен от TrueRiders и съветвам никой да не си купува колело от там, това е много дълга история, но накратко човека се опита да пробута на мен 20'' (180 съм висок), а на гаджето ми 14'' която е 160. Ясно е че тези размери не вървят и ще направи всичко за да ме убеди че са за нас, но аз не съм балък и не успя. Другото което е, каза че искал да си 'създадем отношения' и да поддържа колелото ми безплатно, да съм минавал отвреме на време и едва ли не приятелски отношения да сме имали, винаги като съм имал проблем с колелото да минавам. Минах след няколко дни точно за такива 'дребни проблеми' и се правеше почти че не ме познава и показа явно нежелание да отстрани проблема. Така че bio в тая тъпа държава в която е пълно с печелбари е най-добре човек да разчита на себе си най-вече и на добри хора решили да му покажат 'правия път' за да не повтаря неговите грешки.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот NikoD40 » Нед Окт 16, 2011 2:33 pm

ОК момчета ,благодаря ви за всички съвети до тук ,верно че малко мързеливата я карам ,да намерих калкулатора за рамки превърнах мерните единици и т.н. Ще взема предвид и модела Аполон при избора си ,доколкото видях завода им е в Пловдив на фирмата която ги произвежда . За Кроса модела който ми препоръчвате май е изчерпан . Иска ми се обаче да ги пробвам колелата и на трите фирми които посочвате и тогава да избера но едва ли има магазин в Пловдив където да има и трите модела кой знае :beer:
Аватар
NikoD40

Мнениеот bio » Нед Окт 16, 2011 3:12 pm

NikoD40 написа:ОК момчета ,благодаря ви за всички съвети до тук ,верно че малко мързеливата я карам ,да намерих калкулатора за рамки превърнах мерните единици и т.н. Ще взема предвид и модела Аполон при избора си ,доколкото видях завода им е в Пловдив на фирмата която ги произвежда . За Кроса модела който ми препоръчвате май е изчерпан . Иска ми се обаче да ги пробвам колелата и на трите фирми които посочвате и тогава да избера но едва ли има магазин в Пловдив където да има и трите модела кой знае :beer:

няма такъв магазин в Пловдив (после видях, че има). за Sprint-a направо може да отидеш в завода и да пробваш. за съжаление там има май само едно момче, което разбира ... и може да ти окаже някаква помощ. Drag - продават на бул. Руски (Чачо) и бул. Македония (Богдан) . Cross ....
Код: Избери целия код
Пловдив, бул. „Марица” 46, тел. 0878 127 577, „ Яко-7” ЕООД
Пловдив, бул. Македония 65, тел. 0888 883 469, М-н БГ-Байк, „Кинабо” ЕООД
Пловдив , „Брезовско шосе” 180,склад 2, склад 42, тел. 0888 697 744, ЕТ-„ Цветан Койчев-13”
Пловдив, ул. "Перущица" No 7А, 0888 31 01 81, М-н Ескадра

а Богдан бил дилър и на Cross. Значи така ... Богдан БГ-Байк продава и Sprint, Drag и Cross ... малко ме съмнява обаче да има и трите велосипеда и то в размерите, които търсиш ти. Ще ти се наложи да обиколиш града. Аз съм ходил до София за да си пробвам колелото.
Сега един съвет от мен ако искаш. Drag ако си вземаш от Богдан, Cross - от Янко ("Яко-7" до ВХВП, на мен няколко пъти ми прави супер добро впечатление - супер свестен човек), Sprint - от Гаваза (чух слух, че всички му Sprint-ове са сглобени лично от него [работи в maxcom], магазина му е в Кичука на бул. Н.Вапцаров). Живеем в свободна държава и може да ходиш навсякъде да пробваш.
И да имаш впредвид, че работното време на тези магазини е малко шантаво.
успех и скоро да се похвалиш в нов велосипед.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот NikoD40 » Нед Окт 16, 2011 8:14 pm

bio
Къде беше тоя бул.Македония оттатък гарата ли е в Кючука ,шото там гледам на картата ул. Македония ?
Аватар
NikoD40

Мнениеот bio » Нед Окт 16, 2011 8:23 pm

NikoD40 написа:bio
Къде беше тоя бул.Македония оттатък гарата ли е в Кючука ,шото там гледам на картата ул. Македония ?

да ... от автогара "родопи" към РПУ-то
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот danielpetkov » Пон Окт 17, 2011 1:02 pm

Здравейте!Пич разгледай,пробвай и гледай окомплектовката на велосипеда,който ще взимаш!Аз ще ти препоръчам спринт аполон 2011 и ферини р3 2011.Феринито го гледах при Богдан (bg bike) и беше на 550 лв.Според мен 18.5 - 19 инча рамка ще ти е супер! :beer:
danielpetkov

Рейтинг: 1198

Мнениеот NikoD40 » Пон Окт 17, 2011 7:06 pm

Благодаря Дани , този Богдан винаги ли е там или така се води на него магазина като собственик ,идеята ми е тъй като той би трябвало да е компетентен да ми даде инфо и препоръка за велосипедите :). Аз съм от Първомай ,днес ходих да си взема един стар Лидер Доберман от ремонт тъй като един некъдърник така му отремонтирал лагерите на задната главина че втулките издълбали легло та сменях каплата . А пък рамката долу при венеца дето е подвижното съединение втулките се разбили , и представяте ли си съветваха ме да го заваря ... Но както и да е намерих майстор той и магазин има за колела и мотори ,представител на Крос ,оправи ми Лидера и му поръчах да пита за Крос Паралакс 2vb , та такива работи . Като ида тия дни до Пловдив ще го търся тоя Богдан да видим какво ще ми препоръча
Аватар
NikoD40

Мнениеот bio » Пон Окт 17, 2011 9:13 pm

NikoD40 написа:Благодаря Дани , този Богдан винаги ли е там или така се води на него магазина като собственик ,идеята ми е тъй като той би трябвало да е компетентен да ми даде инфо и препоръка за велосипедите :). Аз съм от Първомай ,днес ходих да си взема един стар Лидер Доберман от ремонт тъй като един некъдърник така му отремонтирал лагерите на задната главина че втулките издълбали легло та сменях каплата . А пък рамката долу при венеца дето е подвижното съединение втулките се разбили , и представяте ли си съветваха ме да го заваря ... Но както и да е намерих майстор той и магазин има за колела и мотори ,представител на Крос ,оправи ми Лидера и му поръчах да пита за Крос Паралакс 2vb , та такива работи . Като ида тия дни до Пловдив ще го търся тоя Богдан да видим какво ще ми препоръча

четвъртък магазина на Богдан не работи на 100%. През останалото време трябва да е там, но може и жена му да е оставил.
Янко всеки делничен ден отваря след 12:00.
Спринт работят постоянно.
всички те са търговци и ще се опитат да си продадат стоката ... майка Тереза отдавна умря.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот NikoD40 » Пон Окт 17, 2011 9:53 pm

Янко работи от 3 до 7 PM , каза ми ела ще ти изберем колело . До магазините на Спринт ще ида.Майка Тереза верно че умря но мога да платя на компетентен консултант например твоя милост ,за да ме ориентираш какво да взема . :D
Аватар
NikoD40

Мнениеот danielpetkov » Вто Окт 18, 2011 2:33 pm

Да ти кажа имам малки наблюдения от Янко и по-големи от Богдан.Значи Янко е пич (смисъл не е надут,дава съвети и не гледа да ти пробута нещо и да ти вземе парите),но има сравнително малко части и велосипеди във наличност.Богдан пък явно,защото има много клиенти е доста надут и взима пари за всяко едно нещо пипнато от него.Пример:Началото на септември си взех от него рам хт1 със рамка на хт3 и отпред авид бб7 със 185 диск.Взех си и километраж,шише за вода,стойка и още нещо... всичко за 900 лв.Качвам се на колелото и след 300 метра каране пукам гума от някакво кабърче (по някакъв уникален късмет). Спадна за 1 минута и му го закарах да го залепи.Свали гумата залепи я(една лепенка) и пак я сложи ... иска ми 3.5 лв... не ми е за 3.5-то ама все пак съм си взел колело от него за 900...След 5 дни каране и около 150-200 км му закарах колелото да го погледне и регулира скоростите.Така ги регулира,че след 2 дни се разтракаха.Пак му го занесох и той ми вика "Едно колело всичко като му е наред и много започва да се заглежда" (нещо то сорта,но искаше да каже,че не може във едно колело всичко да му е фред). Аз се навих да си взема колелото от него,защото пък има МНОГО части във наличност.За спринт мога да кажа,че продават на добра цена велосипеди,но като цяло магазина им е страшно беден.Аз лично НЕ бих си купил колело от спринт,но ти си решавай!И като купиш нещо да се похвалиш ей!! :beer:
danielpetkov

Мнениеот NikoD40 » Вто Окт 18, 2011 3:06 pm

Ако този Богдан е надут хич няма да му стъпя в магазина . Аз съм негово величество клиента и той трябва да си съдере задника за да ми продаде това за което се интересувам , парите не си ги намирам на пътя и надувковци не търпя както и простаци или шмекери на дребно ,на тях не давам нито лев .(Не казвам че човека е такъв по принцип говоря ). Янко по телефона ми направи добро впечатление ,човека като видя че не съм много компетентен ми каза ела на место ако ще и само да пробваш ще ти изберем добро колело. Момчето от Магазина на бул. Руски също беше много любезен с мен . :liplick:
Аватар
NikoD40

Мнениеот bio » Вто Окт 18, 2011 6:12 pm

NikoD40 написа:Ако този Богдан е надут хич няма да му стъпя в магазина . Аз съм негово величество клиента и той трябва да си съдере задника за да ми продаде това за което се интересувам , парите не си ги намирам на пътя и надувковци не търпя както и простаци или шмекери на дребно ,на тях не давам нито лев .(Не казвам че човека е такъв по принцип говоря ). Янко по телефона ми направи добро впечатление ,човека като видя че не съм много компетентен ми каза ела на место ако ще и само да пробваш ще ти изберем добро колело. Момчето от Магазина на бул. Руски също беше много любезен с мен . :liplick:

Не бе, не си го разбрал правилно danielpetkov. Богдан е също много учтив ... и много добър търговец. Лично аз при него предпочитам да ходя ... на бул. Руски избягвам да стъпвам ... но много я обърнахме темата на лично отношение към отделните търговци/механици. Има си отделна тема "порицай/похвали веломеханика си". исках да ти кажа, че има промоция в момента на Sprint. разгледай Apolon и Ferrini R3, донякъде ... и R1 (той е сходен с ZX3)
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот NikoD40 » Вто Окт 18, 2011 6:48 pm

bio написа:
NikoD40 написа:Ако този Богдан е надут хич няма да му стъпя в магазина . Аз съм негово величество клиента и той трябва да си съдере задника за да ми продаде това за което се интересувам , парите не си ги намирам на пътя и надувковци не търпя както и простаци или шмекери на дребно ,на тях не давам нито лев .(Не казвам че човека е такъв по принцип говоря ). Янко по телефона ми направи добро впечатление ,човека като видя че не съм много компетентен ми каза ела на место ако ще и само да пробваш ще ти изберем добро колело. Момчето от Магазина на бул. Руски също беше много любезен с мен . :liplick:

Не бе, не си го разбрал правилно danielpetkov. Богдан е също много учтив ... и много добър търговец. Лично аз при него предпочитам да ходя ... на бул. Руски избягвам да стъпвам ... но много я обърнахме темата на лично отношение към отделните търговци/механици. Има си отделна тема "порицай/похвали веломеханика си". исках да ти кажа, че има промоция в момента на Sprint. разгледай Apolon и Ferrini R3, донякъде ... и R1 (той е сходен с ZX3)

Благодаря BIO , но нека задам така въпроса каква ще е разликата ако карам Спринт Аполон vs Drag Ontario ,zx3 или zx4 vs Ferini R3 ,защото разлика в парите има естествено ще предпочета бюджетно решение като Аполона ,вместо да дам 500,600 или 700 лева ,но какво ще загубя ,къде е разумния компромис цена качество ? :confused:
Аватар
NikoD40

Мнениеот danielpetkov » Вто Окт 18, 2011 7:11 pm

Пич ако наистина аполона във спринт е 420 лв взимай го и не мисли повече!Другите са със 100-150 лв отгоре,а разликите са супер минимални!Аполона за градски условия ще ти върши чудесна работа.Е все пак ако някой ден решиш,че ти се кара по планините нищо не ти пречи дори и със аполона!
danielpetkov

Мнениеот NikoD40 » Вто Окт 18, 2011 7:50 pm

danielpetkov написа:Пич ако наистина аполона във спринт е 420 лв взимай го и не мисли повече!Другите са със 100-150 лв отгоре,а разликите са супер минимални!Аполона за градски условия ще ти върши чудесна работа.Е все пак ако някой ден решиш,че ти се кара по планините нищо не ти пречи дори и със аполона!
Откъде да го купя според вас ,по интернет мога ли да имам доверие какво ще ми доставят или да ида на место в фирмения им магазин ?
Аватар
NikoD40

Мнениеот danielpetkov » Вто Окт 18, 2011 7:56 pm

Задължително на место!Не че няма да ти доставят всички части,но все пак там ще можеш да го пробваш.17 инчовата рамка ще ти е малка 100%,а 19 инчовата може малко да ти е голяма.Затова задължително пробваш на място!
danielpetkov

Мнениеот NikoD40 » Сря Окт 19, 2011 6:50 pm

Днес се качих на Drag zx3 , не ме впечатли особено ,дори вози доста твърдо за разлика от моя Лидер Доберман ,колело като колело леко удобно но вози твърдо.Пробвах 20 инчова рамка .
Аватар
NikoD40

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри