freeborn UK

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

freeborn UK

Мнениеот downhill12 » Чет Окт 20, 2011 12:50 pm

Здравейте на всички! Искам да разбера има ли хора с впечатление от този сайт и по точно такива които са пазарували от там :beer:
Аватар
downhill12

Рейтинг: 1196

Re: freeborn UK

Мнениеот mentalhead » Пон Окт 24, 2011 10:22 am

Здравей! От http://www.freeborn.co.uk/ съм си пазарувал веднъж раница. Хората бяха супер коректни, а доставката на раницата до България бе безплатна. Самата доставка бе с Роял Мейл и пратката бе тук за около 3-4 дни, за което разбира се магазина едва ли има заслуга :)
Това, което ме притесняваше мен бе липсата на плащане през Пейпал. От магазина ми обясниха, че не приемат Пейпал тъй като цените им и без това са ниски (предлагаха уж нещо като pricematch за най-ниска цена), доставката е безплатна и таксите за Пейпал им идвали в повече. Така или иначе нямах проблеми.
Във всеки случай, ако ще поръчваш от там може да им пратиш един имейл и да питаш дали търсеното от теб нещо е налично, цена на доставката (те ще ти кажат ако е безплатна; ако пише "Includes free delievery" би трябвало да е) и друго там каквото те интересува. Може и да не отговорят веднага, на мен ми отговориха след ден-два.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот penmark » Пон Окт 24, 2011 10:35 am

Как плати тогава?
Аватар
penmark

Мнениеот mentalhead » Пон Окт 24, 2011 10:47 am

penmark написа:Как плати тогава?

Ами както си се плаща на всеки онлайн магазин, в който няма Пейпал опция или не желаеш да я използваш ако я има (примерно ако нямаш Пейпал акаунт). Просто си следваш инструкциите при checkout-а. Естествено трябва да им дадеш номерата на банковата ти карта :D
Аватар
mentalhead

Мнениеот penmark » Пон Окт 24, 2011 10:53 am

Не пазаря от такива сайтове. :nono:
Аватар
penmark

Мнениеот mentalhead » Пон Окт 24, 2011 12:35 pm

penmark написа:Не пазаря от такива сайтове. :nono:

И правилно. Аз също по принцип не го правя и определено бих посъветвал и другите да не го правят. Но в действителност има доста сайтове, които като Freeborn не ползват Пейпал системата заради съответните такси (не че те са кой знае колко високи ама айде). В случая говорим за магазин, който излиза като един от основните дилъри на Devinci и Ellsworth в UK.
Аватар
mentalhead

Мнениеот outfaced » Пон Окт 24, 2011 1:22 pm

Къв пък ви е проблема с "тези" сайтове :dontknow: :nono:
Аз си взех от тях вилка за една шапка пари. Коректни, разменихме и няколко мейла. Пратиха ми я до нас. В БГ пристигна със спиди.
Нормален онлайн магазин.

Специално за вилки фокс цената им поне преди година беше без конкуренция в Европа и бяха едни от първите вкарали новите модели. А в момента има и още по драстични намаления ... http://www.freeborn.co.uk/fox-racing-shox-2011-32-float
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот downhill12 » Пон Окт 24, 2011 5:01 pm

Здравейте пак въпроса ми беше дали са коректни защото искам да си купя рамка от тях на доста солена цена и не искам да си загубя парите :) мерси за отговорите
Аватар
downhill12

Мнениеот outfaced » Пон Окт 24, 2011 5:37 pm

Няма от какво да се притесняваш. Както казах - нормален онлайн магазин. Това не някой сульо от пинкбайк ;), а фирма с име и репутация, която никой няма да седне да разваля заради една рамка.
Само не е много сигурно дали ще ти мине кредитната карта. Не приемат всички. При мен една не мина. И те не можаха да кажат защо. Зависело нещо от банката, с която работели.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пон Окт 24, 2011 5:42 pm

freeborn.co.uk са много културни, отзивчиви и прецизни, цените им са много добри и като цяло съм предоволен от тях. Да не говорим колко любезно и търпеливо отговориха на всичките ми въпроси.

@downhill12: синко, говориш за UK, не България. Там търговците са търговци.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот fastera2 » Пон Окт 24, 2011 6:35 pm

bikerider написа:freeborn.co.uk са много културни, отзивчиви и прецизни, цените им са много добри и като цяло съм предоволен от тях. Да не говорим колко любезно и търпеливо отговориха на всичките ми въпроси.

@downhill12: синко, говориш за UK, не България. Там търговците са търговци.

Bikerider да ти кажа чесно-тук в Англия търговците не са точно търговци :agree: .... Два пресни случая имам в преиод на по-малко от 2-3 месеца някъде...Една и съща схема на измама,но не им мина номера.Внимавайте наистина и пазарувайте само от сигурни сайтове...
fastera2

Рейтинг: 1485

Мнениеот outfaced » Пон Окт 24, 2011 8:43 pm

Е като си казал а, кажи и б де ... какви точно схеми могат да се очакват. Също ми е интересно.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пон Окт 24, 2011 8:50 pm

@fastera: говоря относително и сравнително. И на мен ми стана интересно - би ли споделил какво са опитвали?
Аватар
bikerider

Мнениеот downhill12 » Пон Окт 24, 2011 9:25 pm

Да ако може да споделиш схемите им че ми е интересно да чуя.
Аватар
downhill12

Мнениеот fastera2 » Пон Окт 24, 2011 9:59 pm

Ще се опитам да го разясня по най-достъпния начин,защото на мен ми отне малко време докато разбера,че се опитват да ме измамят в 1вия случай (2рия беше идентичен).Избрах си колело от gumtree (това е един сайт в Англия-мисля,че и не само Англия) за продажба на всякакви видове стоки.Свързах се с човека и го попитах удобно ли е да отида до тях,за да видя колелото и евентуално да го купя .Получих имеил,в който продавача ме уведомява,че не си е в града,а си е намерил другаде работа и колелото било с него-и плащането искаше да се извърши с една фирма Ukash.Две думи за фирмата-това е нещо като money gram.Отиваш до техен офис в града даваш кеш и те ти дават ваучер на стойноста на сумата,която си дал (самоче плащаш 5% повече и тази сума остава за фирмата,че ти извършва услугата).После пращаш номера на ваучера на продавача и той с този номер отива до представител на тази фирма в неговия град,дава номера и си получава парите кеш...Eто го неговия отговор (ако видите друг път такъв емаил,или подобен да знаете,че е лъжа) :
I'm Business Development Manager and i found out a job for me in Edinburgh
at Office Angels, I have the item here with me. i would like to close this
transaction through Ukash(available from local store near you because i
don't like online payments) the delivery will be next day and i will pay the
postal charges.
The transaction will be cash on delivery, let me know if you're interested
to use this service.
You will have the opportunity to try the item before pay it.

Свързах се със фирмата Ukash,защото не бях запознат с нея.Те ми отговориха,че в никакъв случай след закупуването на ваучера не трябва да давам кода преди да съм получил предмета(колелото в този случай,на после прочетох,че този номер се прави и със стоки от други видове),както и предполагах...През това време този човек ми предположи услугите си-да намери вместо мен магазин от където мога да купя тези ваучери...
Ето го email-а :

You will not pay until you will see and inspect the product, you will only
buy ukash vouchers and after you receive the product you will send me the
ukash receipts, you must only email ukash with the last 10 digits of Ukash
PIN's and they will contact me to confirm that you've paid.

Please reply me with your Postal Code and address so i can search a ukash
store near you.
Thanks!

Нещо ме съмняваше обаче и не бързах...Задавах му въпроси относно колелото , на които не получих отговор...Бях раздвоен,защото казваше,че първо ще получа стоката и тогава ще му пратя пин кодовете .Тогава ме осия идеята...Няма смисъл да се набутвам-по всичко си личеше от съобщенията му,че си няма хал хабер за както става на въпрос,а просто искаше да ме накара да купя тези ваучери и после да ме излъжи по някакъв начин (до,който не се стигна...) Оставам отворен края...Ще ви кажа сега как се уверих 100 процента,че е лъжа (въпреки,че незнам как взимат после парите или какво печелят...) Вторият случай...Намирам,колело пак на измамно ниска цена.Пращам пак email.Отговор същия,като горния (I'm Business Development Manager and i found out a job бла бла бла...).Нещо стана и копирах написаното в email-a в google и оооо чудооооо-UKASH Scam - buyers beware of ANITA LEONARD...Без да предполагам ми излезе тема,в която обсъждат и точно това колело,и този продавач (в сайта от който исках да го купя-пак gumtree)Ето и темата http://forums.gumtree.com/viewtopic.php ... &p=3811686 .От там вече се уверих,че е лъжа..Казват,че има много такива хора,които пускат много евтини неща и после те карат с тези ваучери да им плащаш...Само не можах да разбера как мамят с тези ваучери .Като се замисля...До колкото си мислят се надяват някой крайно заблуден да им прати номера на ваучера преди да е получил стоката - ламерско изглежда,но явно и такива хора има...

Евала на фирмата,че ми помогна (Ukash)...Също и на сайта Gumtree,които се отзоваха почти веднага (след като пуснах report) и му изтриха обявата.

П.П До колкото разбрах има и други колеги,които са в Англия,за това според мен това ще е много добра информация и за тях!
fastera2

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Окт 24, 2011 10:54 pm

Това хубава, но аз не разбрах какво общо има с on-line магазин за нови стоки, а не втора/трета ръка от частни лица?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот bikerider » Пон Окт 24, 2011 10:56 pm

Нещата са ясни :nuts:
Аватар
bikerider

Мнениеот fastera2 » Пон Окт 24, 2011 11:03 pm

Pr3d4t0R написа:Това хубава, но аз не разбрах какво общо има с on-line магазин за нови стоки, а не втора/трета ръка от частни лица?

Напълно си прав!Малко се отклоних от темата,за което се извиявам.Не съм се сблъсквал с измама от сайтове за нови стоки (единственното,което знам е,че има много лъжливи сайтове-плащаш и не получаваш нищо,но това и вие го знаете...).Надявам се поне с това,което съм написал да помогна на някой...
Извинявам се за спама!
fastera2

Мнениеот didiken » Вто Окт 25, 2011 3:52 pm

Пазарувай без притеснение от този магазин, като разбира се се държиш културно. Хората са учтиви, читави и в крак с времето. :agree:
Успех!
Аватар
didiken

Рейтинг: 1292

Мнениеот hitar_potar » Нед Окт 30, 2011 11:29 am

Pr3d4t0R написа:Това хубава, но аз не разбрах какво общо има с on-line магазин за нови стоки, а не втора/трета ръка от частни лица?

Спокойно, има ги и такива сайтове - онлайн магазин, продаващ чисто нови компоненти на невероятни цени. Аз самия попаднах на такъв и отначало клъвнах здраво, понеже беше изпипан в детайли. Но ме усъмни това, че в кореспонденцията отговаряха само как да им пратя пари, пък за доставката тепърва ще се уговорим. Това ме накара веднага да го гугълна, откъдето излезнаха едни диви теми за въпросния сайт. Оттам ме насочиха и към други подробности относно схемата, които на пръв поглед не бият на очи, но са сигурен знак, че си имате работа с тъмни субекти. Като например наличието на лого на Пейпал и други начини за разлащане, но като се цъкне с мишката отгоре им, нищо не става - а би трябвало логата да са линк към съответните начини за плащане. ;)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот mentalhead » Пон Окт 31, 2011 12:34 pm

hitar_potar написа:Оттам ме насочиха и към други подробности относно схемата, които на пръв поглед не бият на очи, но са сигурен знак, че си имате работа с тъмни субекти. Като например наличието на лого на Пейпал и други начини за разлащане, но като се цъкне с мишката отгоре им, нищо не става - а би трябвало логата да са линк към съответните начини за плащане. ;)

Това не го разбрах. На много сайтове (включително и CRC; най-отдолу) има такива лога към различните начина на плащане, които НЕ са линкове. Те са там само за информация какви начини на плащане приема съответния магазин. Самото пренасочване към Пейпал в случая става след като се избере Пейпал като payment method в съответната секция при checkout. Добре е да се знае че логото на Пейпал се използва за заблуда от фалшивите сайтове, но това не значи че щом логото е качено само като картинка сайта е фалшив. Честно казано в момента прехвърлям няколко сайта и в нито един от тях картинките не са линкове (не виждам и причина да бъдат след като не правя поръчка).
Значи преди поръчката човек може да си направи тестов checkout и да види дали Пейпал действително се появява като начин на плащане, може да си гугълне въпросния сайт в случай че Пейпал не е сред методите за плащане (както е в случая с Freeborn) или ако му се стори че въпросния сайт е голям дилър на дадена марка да провери в сайта на въпросната марка или нейния вносител дали този сайт фигурира в списъка им с дилъри за съответната страна (примерно Freeborn е дилър на Ellsworth и това може да се провери и на сайта на Ellsworth).
Аватар
mentalhead

Мнениеот hitar_potar » Вто Ное 01, 2011 1:48 pm

Сега като погледнах и аз, верно в CRC логото на Пейпал е картинка. Но мога да се закълна, че преди време логото им, заедно с тези на различните карти (Виза, Мастъркард, и др.) изглеждаха различно и бяха подредени различно, и бяха линк към нещо, свързано с тях. Забелязвал см го и в други онлайн-магазини. Но и ти си прав - иначе това посочваха хората като бъг за въпросния сайт, който гугълнах. Имаше и други дреболии, които обаче вече не помня. :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот flex » Сря Ное 02, 2011 9:34 am

Поръчвал съм рамка от там, разплащането беше с Paypal и поръчката дойде с TNT до врата за 3 дни. Към рамката ми изсипаха една торба с по един резервен болт от всички видове, монтажни втулки резервни уши и всякакви други екстри. Няма да съжаляваш.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Назад към Общ форум