Ще се опитам да го разясня по най-достъпния начин,защото на мен ми отне малко време докато разбера,че се опитват да ме измамят в 1вия случай (2рия беше идентичен).Избрах си колело от gumtree (това е един сайт в Англия-мисля,че и не само Англия) за продажба на всякакви видове стоки.Свързах се с човека и го попитах удобно ли е да отида до тях,за да видя колелото и евентуално да го купя .Получих имеил,в който продавача ме уведомява,че не си е в града,а си е намерил другаде работа и колелото било с него-и плащането искаше да се извърши с една фирма Ukash.Две думи за фирмата-това е нещо като money gram.Отиваш до техен офис в града даваш кеш и те ти дават ваучер на стойноста на сумата,която си дал (самоче плащаш 5% повече и тази сума остава за фирмата,че ти извършва услугата).После пращаш номера на ваучера на продавача и той с този номер отива до представител на тази фирма в неговия град,дава номера и си получава парите кеш...Eто го неговия отговор (ако видите друг път такъв емаил,или подобен да знаете,че е лъжа) :
I'm Business Development Manager and i found out a job for me in Edinburgh
at Office Angels, I have the item here with me. i would like to close this
transaction through Ukash(available from local store near you because i
don't like online payments) the delivery will be next day and i will pay the
postal charges.
The transaction will be cash on delivery, let me know if you're interested
to use this service.
You will have the opportunity to try the item before pay it.
Свързах се със фирмата Ukash,защото не бях запознат с нея.Те ми отговориха,че в никакъв случай след закупуването на ваучера не трябва да давам кода преди да съм получил предмета(колелото в този случай,на после прочетох,че този номер се прави и със стоки от други видове),както и предполагах...През това време този човек ми предположи услугите си-да намери вместо мен магазин от където мога да купя тези ваучери...
Ето го email-а :
You will not pay until you will see and inspect the product, you will only
buy ukash vouchers and after you receive the product you will send me the
ukash receipts, you must only email ukash with the last 10 digits of Ukash
PIN's and they will contact me to confirm that you've paid.
Please reply me with your Postal Code and address so i can search a ukash
store near you.
Thanks!
Нещо ме съмняваше обаче и не бързах...Задавах му въпроси относно колелото , на които не получих отговор...Бях раздвоен,защото казваше,че първо ще получа стоката и тогава ще му пратя пин кодовете .Тогава ме осия идеята...Няма смисъл да се набутвам-по всичко си личеше от съобщенията му,че си няма хал хабер за както става на въпрос,а просто искаше да ме накара да купя тези ваучери и после да ме излъжи по някакъв начин (до,който не се стигна...) Оставам отворен края...Ще ви кажа сега как се уверих 100 процента,че е лъжа (въпреки,че незнам как взимат после парите или какво печелят...) Вторият случай...Намирам,колело пак на измамно ниска цена.Пращам пак email.Отговор същия,като горния (I'm Business Development Manager and i found out a job бла бла бла...).Нещо стана и копирах написаното в email-a в google и оооо чудооооо-UKASH Scam - buyers beware of ANITA LEONARD...Без да предполагам ми излезе тема,в която обсъждат и точно това колело,и този продавач (в сайта от който исках да го купя-пак gumtree)Ето и темата
http://forums.gumtree.com/viewtopic.php ... &p=3811686 .От там вече се уверих,че е лъжа..Казват,че има много такива хора,които пускат много евтини неща и после те карат с тези ваучери да им плащаш...Само не можах да разбера как мамят с тези ваучери .Като се замисля...До колкото си мислят се надяват някой крайно заблуден да им прати номера на ваучера преди да е получил стоката - ламерско изглежда,но явно и такива хора има...
Евала на фирмата,че ми помогна (Ukash)...Също и на сайта Gumtree,които се отзоваха почти веднага (след като пуснах report) и му изтриха обявата.
П.П До колкото разбрах има и други колеги,които са в Англия,за това според мен това ще е много добра информация и за тях!