от bikerider » Пон Авг 01, 2005 1:07 pm
Не мисля, че TOYAGA е твърде либерален. Преди мен са се изказали доста хора с твърде много повече опит от мен с кучетата, но аз знам едно.
Първо - никога не прави на по-слабо същество това което не искаш на теб да направи някой по-силен. А кучето Е такова, друг е въпроса че някои хора имат страх от кучета.
Второ - никога, ама никога не ми се е случвало куче да ИСКА да ме гони и да ме захапе. Съвзем до скоро се чудех какво толкова ги дразни - дали шума от веригата/главината или шума от гумите. Съвсем скоро се убедих, че са гумите. Минава голям хъркащ звяр на скорост през територията им... и какво очаквате?
Разбирам, че най-лесно е да риташ и да удряш, да не говорим за методи като питолети и подобни, без никой да ми се обижда това са методи за страхливци. Няма куче, което да не може да се успокои - трябва обаче да знаеш как, а не да стреляш в паника.
Който знае как да покаже на едно куче, че поведението му е НЕДОПУСТИМО, знае как може да се разбере човек с животното без такива зверства и изстъпления. Най-вече трябва да знаеш как да му покажеш, че не го заплашваш по никакъв начин. Страхът е основен мотив за такова поведение при кучетата - те много добре знаят, че са по-слабата страна и всичко необичайно ги безпокои извънредно, затова и реагират така.
А най-любопитното е че ако поставите човек в кучешките условия, той ще реагира по същия начин. Който осъзнава това, знае защо е по-добре да се подходи с добро. Наистина има прекалено екстремистки настроени кучета, от които освен с остъпление или нокаутиращи методи няма спасение, но тук отново се сещам какви са кучетата като малки. Няма малко помиярче, което да не ми се зарадва когато отида и го погаля (да, мия си ръцете после). Да не би когато порасне и ме лае и ме гони да е някакво различно животно от това, което съм галил като малко? Не, но просто някой ИЗВЕРГ междувременно го е ритал, рязал му е опашката когато е вече голямо и подобни. В 90% от случаите кучетата са били травмирани от човек, за да реагират по такъв злобен начин. ако някой не го разбира все още, може да пробва да заживее в кучешкия свят, в който няма нищо гарантирано и ако не си пазиш територията, някой ще ти я отмъкне, че и може да ти прегризка гърлото. Познато ли ви е отнякъде?
И не на последно място - МОЛЯ не смесвайте два различни проблема - бездомните кучета и дразненето на кучетата от колелата. Това са два съвсем отделни проблема, мазния манаф Софиянски осра положението с първия проблем до степен да виждаме в кучетата конкурент и да ни е страх от тях. А това, че кучетата се дразнят от колела - ми има си начини. Който се интересува от кучета и живи същества, знае как да общува. Който му е най-лесно да убива и да гърми и да малтретира... да отива в Ирак.
Do or do not. There is no try...