Относно Кучегоните

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 01, 2005 10:08 am

Аз съм привърженик на това кучетата са бъдат плашени/отучавани да гонят велосипедисти чрез газови пистолети/кучегони/пиратки/водни струи....Тъй като наличието на кучета е част от общата хигиена на столицата, то въпросът за наличиено кучета по улиците не е от компетенциите на мтб братството.То е въпрос на култура на собствениците на домашни кучета и на желание от страна на общината за справяне с проблема. Все пак трябва да кажа на любителите на кучета, че агресивното поведение на кучетата не трябва да бъде толерирано, дори ако това означава и ликвидиране на самото куче. Аз съм виждал дете нахапано от куче и не бих искал да виждам втори път подобна ужасяваща гледка.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот Blackdog » Пон Авг 01, 2005 10:27 am

За съжаление кучетата не могата да бъдат отучени да нападат хора и велосипедисти. Те или го правят или не. Агресията им обикновенно е следствие или на лошо отношение от хората или зимата на глада и студа. Едно куче замеряно с камъни или стреляно с газов пистолет не само няма да се отучи да напада а напротив ще стане още по-агресивно. Ако минаваш редовно покрай такова псе е най-добре да му хвърлиш нещо за ядене няколко пъти и то със сигурност ще спре да те лае. Ако минаваш случано, спасяваш се за момента, слизаш от колелото, пръскаш го с вода и т.н. Принципа за мен е елементарен - агресията води до агресия!
There's a lady who's sure ...
Blackdog

Рейтинг: 1200

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 01, 2005 10:34 am

1. Агресивното поведение НА кучетата не е предизвикано ОТ кучетата - агресивното поведение КЪМ кучетата поражда агресивното поведение НА кучетата.

2. Ликвидацията е твърде КРАЙНО решение. Във всякакъв смисъл... В създалата се ситуация виновните са ХОРА, а НЕ КУЧЕТА и ако ще говорим за справедливо решаване на проблема с ликвидация, ще трябва да ЛИКВИДИРАМЕ ЧОВЕК.

3. Темата е за местене.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Shadowknight » Пон Авг 01, 2005 10:36 am

[quote="TOYAGA"]

1. Агресивното поведение НА кучетата не е предизвикано ОТ кучетата - агресивното поведение КЪМ кучетата поражда агресивното поведение НА кучетата.

2. Ликвидацията е твърде КРАЙНО решение. Във всякакъв смисъл... В създалата се ситуация виновните са ХОРА, а НЕ КУЧЕТА и ако ще говорим за справедливо решаване на проблема с ликвидация, ще трябва да ЛИКВИДИРАМЕ ЧОВЕК.

3. Темата е за местене.
[/quote]

:thumbu::thumbu:
Shadowknight

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 01, 2005 10:59 am

[quote="TOYAGA"]

3. Темата е за местене.
[/quote]

1.Мисля, че кучешката агресия не е плод само на агресивно отношение към кучетата. По-скоро е заложено в инстинктите им. Пример - ако си пеша - не те нападат, ако си с байк - стават агресивни. Това се отнася за повечето кучета, независимо от това дали ги е нападал велосипедист или не.
2.Аз лично предпочитам, ако се стиге до ликвидация, да бъдат ликвидирани кучетата, а не хората. Разбира се това е въпрос на личен избор.
3. Моля да не се бърка поведението на домашното куче с това на подивялото.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Newone » Пон Авг 01, 2005 11:05 am

Освен това, в конкретния случай /куче гони велосипедист/ става дума за инстинкти, които са вродени и най-често не са доразвивани умишлено/изключвам варианта за обучено бойно куче, пуснато или насъскано от собственика/. Т.е. аз смятам, че да се проявява агресия към каквото и да е живо същество заради това, че е такова, каквото е, не е проява нито на сила, нито на ум...
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот prachonko » Пон Авг 01, 2005 11:16 am

Точно вчера ме подогни едно куче. Допреди това просто им бягах, но вече се ядосах и го ритнах. Закачих го съвсем леко с върха на обувката си. Кучето наистина беше много ядосано. Казвате, че агресията поражда агресия - на мен ми се струва агресивно да ме лае ожесточено някакаъв пес. Аз в случая не съм виновен. Инстинкта ги подтиква да ни лаят така, нали? А не е ли инстинктивно и да се самозащитаваш?
prachonko

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 01, 2005 11:23 am

Съгласен съм с Newone. NovemberCharlie, не бъркай агресията с инстинктите!

Тичащото и лаещо след теб куче СИ ИГРАЕ или ГО Е СТРАХ от теб. По принцип кучетата се отнасят с недоверие и реагират странно на хора, които им изглеждат/миришат необичайно - клошари, цигани, хора със странни дрехи, шапки, бради и т.н. В очите на кучето велосипедистът е доста странна фигура...

Притеснителна е единствено ситуацията, в която кучето се впуска безшумно и целеустремено - това най-често се получава тогава, когато въпросното куче е бясно, вбесено или притиснато в ъгъла и защитава територията си. В такива случаи то най-вероятно ще захапе и поради това е най-уместно да се изнесеш от полесражението по най-чевръстия начин (ако не умееш да общуваш с кучета) или да го респектираш - умеещите да общуват с кучета (пък и с всякакви други твари, съблюдаващи правилата на глутницата) добре знаят, че демонстрацията на това "Кой е шефа" не става с бой, а с други, далеч по-малко насилствени методи...

[b][size=200][color=red]ТЕМАТА Е ЗА МЕСТЕНЕ! [/color][/size][/b]
Аватар
TOYAGA

Мнениеот GОA2 » Пон Авг 01, 2005 11:24 am

Всичките редовно бити кучета са страхливи, а не агресивни. И когато видят човек бягат колкото могат по-далеч, не се правят на агресивни.
TOYAGA може би гледа някакъв по-специален сорт :dunno:.

Добре де...
Вече когато отивам някъде раницата ми ще е пълна с мръвки и кокали. И когато някое :doggy: каже бау - 'фърлям папане. Ако имам време и на ресторант ще го заведа. Сигурно няма да успея да почерпя всички лаещи по пътя ми. Нищо. Бакалии колкото щеш, винаги мога да напазарувам.
А когато започна да изнемогвам финансово.. :uhh: еми няма да им дам да ме лаят, ще мина към втора точка: [img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/swoon.gif[/img]
И всички ще са доволни.

Пък колко комара съм смачкал вместо да [img]http://www.cheesebuerger.net/images/more/bigs/g090.gif[/img] избягам от тях... Най-добре веднага да скоча през балкона.

Шаро президент !
[center]Слей се с тълпата. Остави глупаците да блестят.
GОA2

Мнениеот Newone » Пон Авг 01, 2005 11:26 am

[quote="prachonko"]

Точно вчера ме подогни едно куче. Допреди това просто им бягах, но вече се ядосах и го ритнах. Закачих го съвсем леко с върха на обувката си. Кучето наистина беше много ядосано. Казвате, че агресията поражда агресия - на мен ми се струва агресивно да ме лае ожесточено някакаъв пес. Аз в случая не съм виновен. Инстинкта ги подтиква да ни лаят така, нали? А не е ли инстинктивно и да се самозащитаваш?
[/quote]

Съвсем естествено е да се опиташ да избегнеш ситуацията или да се защитиш, ако конфликтът/контактът/ е неизбежен.Нехуманно е да се използва "excesssive force" т.е. да свръхреагираш-пистолети, бухалки...Има си начини...Водата е един от тях, пробвайте и с произволен евтин дезодорант/спрей/...
@GOA
Ти наистина ли мислиш по този начин:crazy:
Аватар
Newone

Мнениеот GОA2 » Пон Авг 01, 2005 11:34 am

[quote="NovemberCharlie"]

Пример - ако си пеша - не те нападат[/quote]

Да да. Кажи го на онова в Кокаляне...

- Верче, вашето куче гони някакъв човек с колело.
- Глупости! Нашето куче не може да кара колело!

едит:

@ Newone
обикновено когато налетят не мисля, а ги ритам
достатъчно съм умен за да се сетя, че ако ме ръфне ще боли доста време (а и от опит го зная), и че ако бягам ще ме настигне
[center]Слей се с тълпата. Остави глупаците да блестят.
GОA2

Мнениеот Blackdog » Пон Авг 01, 2005 11:35 am

Редовно битото куче наистина е страхливо и точно по тази причина напада, може и да подвива опашка и да бяга от някои хора, но намери ли си "жертва" ще я ухапе, най-вероятно без да издаде звук.
Blackdog

Мнениеот Newone » Пон Авг 01, 2005 11:40 am

[quote="Blackdog"]

Редовно битото куче наистина е страхливо и точно по тази причина напада, може и да подвива опашка и да бяга от някои хора, но намери ли си "жертва" ще я ухапе, най-вероятно без да издаде звук.
[/quote]

Извинявай, но това няма почти нищо обшо с истината...
Аватар
Newone

Мнениеот Blackdog » Пон Авг 01, 2005 11:47 am

[quote="Newone"]

[quote="Blackdog"]

[/quote]

Извинявай, но това няма почти нищо обшо с истината...
[/quote]

Можем да поспорим :D
Blackdog

Мнениеот Newone » Пон Авг 01, 2005 11:58 am

Едва ли....но при всички случаи не му е тук мястото...:beer:
Аватар
Newone

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 01, 2005 11:59 am

[quote="GОA"]

TOYAGA може би гледа някакъв по-специален сорт...
[/quote]

[img]http://www.mtb-bg.com/album/TOYAGA/victor.jpg[/img]

[i][b]Естествено, че съм специален![/b][/i]
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Blackdog » Пон Авг 01, 2005 12:18 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="GОA"]

[/quote]

[/quote]

Имах дват такива
Blackdog

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 01, 2005 12:24 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="GОA"]

[/quote]

[/quote]

След тази снимка ти е простено твърде либералното (според мен) отношение към четирикраките агресори.:D:beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 01, 2005 12:25 pm

[b]Дват?[/b]:eek2: И кво?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Blackdog » Пон Авг 01, 2005 12:32 pm

[quote="TOYAGA"]

[b]Дват?[/b]:eek2: И кво?
[/quote]

ДВА. Ми нищо!
Blackdog

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 01, 2005 12:45 pm

Странно...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Newone » Пон Авг 01, 2005 12:52 pm

[quote="Newone"]

Едва ли....но при всички случаи не му е тук мястото...:beer:
[/quote]

Супер е!Трябва да го покажеш и на живо!:beer:
Струва ми се, че че би бил много на място в "Тhe Fox&The Hound":thumb::D:D
Аватар
Newone

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 01, 2005 1:07 pm

@ Newone

Имаш специален "БАФ" за комплимента и поздрави за Клифчо! :D Ще се постараем да организираме некво дефиле наесен... :beer:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Пон Авг 01, 2005 1:07 pm

Не мисля, че TOYAGA е твърде либерален. Преди мен са се изказали доста хора с твърде много повече опит от мен с кучетата, но аз знам едно.

Първо - никога не прави на по-слабо същество това което не искаш на теб да направи някой по-силен. А кучето Е такова, друг е въпроса че някои хора имат страх от кучета.

Второ - никога, ама никога не ми се е случвало куче да ИСКА да ме гони и да ме захапе. Съвзем до скоро се чудех какво толкова ги дразни - дали шума от веригата/главината или шума от гумите. Съвсем скоро се убедих, че са гумите. Минава голям хъркащ звяр на скорост през територията им... и какво очаквате?

Разбирам, че най-лесно е да риташ и да удряш, да не говорим за методи като питолети и подобни, без никой да ми се обижда това са методи за страхливци. Няма куче, което да не може да се успокои - трябва обаче да знаеш как, а не да стреляш в паника.

Който знае как да покаже на едно куче, че поведението му е НЕДОПУСТИМО, знае как може да се разбере човек с животното без такива зверства и изстъпления. Най-вече трябва да знаеш как да му покажеш, че не го заплашваш по никакъв начин. Страхът е основен мотив за такова поведение при кучетата - те много добре знаят, че са по-слабата страна и всичко необичайно ги безпокои извънредно, затова и реагират така.

А най-любопитното е че ако поставите човек в кучешките условия, той ще реагира по същия начин. Който осъзнава това, знае защо е по-добре да се подходи с добро. Наистина има прекалено екстремистки настроени кучета, от които освен с остъпление или нокаутиращи методи няма спасение, но тук отново се сещам какви са кучетата като малки. Няма малко помиярче, което да не ми се зарадва когато отида и го погаля (да, мия си ръцете после). Да не би когато порасне и ме лае и ме гони да е някакво различно животно от това, което съм галил като малко? Не, но просто някой ИЗВЕРГ междувременно го е ритал, рязал му е опашката когато е вече голямо и подобни. В 90% от случаите кучетата са били травмирани от човек, за да реагират по такъв злобен начин. ако някой не го разбира все още, може да пробва да заживее в кучешкия свят, в който няма нищо гарантирано и ако не си пазиш територията, някой ще ти я отмъкне, че и може да ти прегризка гърлото. Познато ли ви е отнякъде?

И не на последно място - МОЛЯ не смесвайте два различни проблема - бездомните кучета и дразненето на кучетата от колелата. Това са два съвсем отделни проблема, мазния манаф Софиянски осра положението с първия проблем до степен да виждаме в кучетата конкурент и да ни е страх от тях. А това, че кучетата се дразнят от колела - ми има си начини. Който се интересува от кучета и живи същества, знае как да общува. Който му е най-лесно да убива и да гърми и да малтретира... да отива в Ирак.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Blackdog » Пон Авг 01, 2005 1:13 pm

@bikerider, TOYAGA, Newone - :thumbu:
Blackdog

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 01, 2005 1:30 pm

@ NovemberCharlie

:beer: :D:D:D Не съди никога по външния вид - тоз гУс'ин на снимката всъщност е един доста нелиберално настроен представител на породата...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 01, 2005 1:40 pm

@bikerider-за съжаление двата проблема са смесени. Мен до сега (с изключение на една малоумна болонка) домашно куче не ме е гонило.Докато няколко пъти са ме нападали глутници. До сега се справям по следните два начина - спирам да въртя или слизам от колелото. Но няколко пъти наистина съжалявам че нямам средство, с което да ги прогоня. Всъщност имам, но е употребата му в града ще е в разрез със законите.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Авг 01, 2005 1:46 pm

[quote="TOYAGA"]

@ NovemberCharlie

:beer: :D:D:D Не съди никога по външния вид - тоз гУс'ин на снимката всъщност е един доста нелиберално настроен представител на породата...
[/quote]

Това предполагам е басет?
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот jivkonik » Пон Авг 01, 2005 1:56 pm

[quote="NovemberCharlie"]

@bikerider-за съжаление двата проблема са смесени. Мен до сега (с изключение на една малоумна болонка) домашно куче не ме е гонило.Докато няколко пъти са ме нападали глутници. До сега се справям по следните два начина - спирам да въртя или слизам от колелото. Но няколко пъти наистина съжалявам че нямам средство, с което да ги прогоня. Всъщност имам, но е употребата му в града ще е в разрез със законите.
[/quote]

Глутниците са много опасни! Особено поведени от смело куче водач! Нали помните какво стана миналата година с една студентка, която си правила сутрешния крос в Стунтски град около стадиона на Спортната академия - едвам я спасиха от глутницата, дето я беше изпохапала почти до смърт!!!
В глутница се чувстват силни от броя си и според мен са доста по-склонни към агресия - това им е природен инстинкт, да ловуват на глутници.
Ако някои знае сайт или статия с полезни съвети за поведение в такива ситуации моля да сподели! Не, че като те хване шубето ще се стиш нещо за статии ама...:I
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alien » Пон Авг 01, 2005 1:59 pm

@bikerider - защо си мислиш, че кучетата са по-слабата страна на конфликта? Някой ядосан булдог/немска овчарка/питбул ми се вижда ДОСТА по-страшен от някой ядосан пришълец. :) Ако, не дай си Боже, срещна такова куче и съм сам, не знам какво ще стане. Но няма да е добре ЗА МЕН!

По дяволите, вие говорите за кучетата все едно са хора - ако има покажеш, че не ги заплашваш, че не знам си какво... ехо, това са ЖИВОТНИ! Хубаво, интелигентни са, но си остават с животинските си инстинкти. И ми се струва, че всеки човек е по-важен от кое да е куче.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

ПредишнаСледваща

Назад към Други