Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот airborneone » Сря Авг 03, 2011 2:08 pm

Admin написа:Абе... и това не е начинът, макар че ефектът вероятно е голям. :D Чудя се колко ли му е струвало на кмета впоследствие това самоуправство... :)

Нищо,
защото си личи, че е зле скалъпен популизъм...
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот boriss13 » Сря Авг 03, 2011 2:45 pm

Личи си, но, като цяло концепцията ми допада.
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Сря Авг 03, 2011 3:32 pm

airborneone написа:
Admin написа:Абе... и това не е начинът, макар че ефектът вероятно е голям. :D Чудя се колко ли му е струвало на кмета впоследствие това самоуправство... :)

Нищо,
защото си личи, че е зле скалъпен популизъм...

Toчно така, евтин PR.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Авг 03, 2011 3:43 pm

Една стара С-класа :)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот mulltex » Пет Ное 04, 2011 9:27 am

Хайде малко актуален снимков материал от софийско:

Изображение

Изображение

Изображение

Източник: дневник
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Rix » Пет Ное 04, 2011 10:38 am

Ти хубаво си постнал дървото, но алеята си е добра и добре че я направиха(още малко остава). Какво очакваш? Да преместят хубавото дърво ли? Голяма работа, алеята е хубава и свързва 2 ключови места, браво на Данчето! По-добре 2км алея с 1 дърво и 2 стълба, отколкото да се движим по тесния павиран булевард с колите и разните рейсове... аз съм доволен!
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот axelmax » Пет Ное 04, 2011 11:00 am

Дървета,табели,стълбове,шахти всеки си ги боцка където реши!
Ти може да си доволен ,ама след време пак ще се даваме пари,за да се отстраняват такива недоразумения. :banghead: :banghead: :banghead:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот natalito » Пет Ное 04, 2011 11:38 am

Rix написа: Да преместят хубавото дърво ли? !

Не, разбира се. Дървото си е екстра. :agree:
Ако прочетеш писмото на Exorcist, което е постнал в темата "Градски маршрути", ще разбереш каква е алтернативата.
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Rix » Пет Ное 04, 2011 11:59 am

Хм този пост не съм го видял, браво на Exorcist
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот rodopi_biker » Пет Ное 04, 2011 6:16 pm

Това с дървото съвсем спокойно можеше да се избегне за сметка на пешеходната зона. А колкото до велоалеите, пешеходците ги нямат за нищо. Как да се движиш с 25км/ч примерно като от всякъде изкачат бабички с бастени, деца или блейковци за които велоалея=тротоар! :crazy:
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Мнениеот PtD » Пет Ное 04, 2011 7:57 pm

rodopi_biker написа:А колкото до велоалеите, пешеходците ги нямат за нищо. Как да се движиш с 25км/ч примерно като от всякъде изкачат бабички с бастени, деца или блейковци за които велоалея=тротоар! :crazy:

Нормално е. Още нямат придобити инстинкти за самосъхранение. Тъкмо там идва нашата отговорност като колоездачи, да не бъдем мързеливи и да им ги създадем. :evil:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Ное 04, 2011 8:08 pm

Когато се появи достатъчна бройка колоездачи, позлващи велоалеите, пешаците ще се научат да не стъпват на тях ;)
Всичко ще си дойде на място с времето :)

До тогава е добре обаче и самите колоездачи да ползват велоалеите, а не да карат по пешеходната зона успередно на тях или пък на пътното платно (визирам местата, където има прилична велоалея)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antediluvian » Пон Ное 28, 2011 2:41 pm

Има интересна тенденция повечето пешеходци несъзнателно да ходят по велоалеята с приятния червеникав цвят, дори при наличието на свободна пешеходна алея. Сигурен съм, че с времето ще привикнат, но дотогава или се налага повече от половината време да НЕ се кара по велосипдната алея, или да се прави разминаване с "учебна" цел - на 1 см от блейките, така че да се стреснат малко... :D
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот LyuboKolev » Пон Ное 28, 2011 7:55 pm

Вижте сега, за да се краде трябва да има пари. За да има пари трябва проект. Е, големите акули правят магистрали и заводи за боклук, а малките я велоалеи, я паметници, я сменят дограмата на училище, я нещо друго. По тази причина алеите са нескопосани, не на място и т. н. защото важното е да има проект за отпускане на пари, а не колко ще е красиво или функционално. А затова че нито пешеходците, нито автомобилистите не им пука- причината е че всички българи сме овце. Ако велосипедизма стане масов като в Амстердам, тогава ще има и повече произшествия, но хубавото ще е че ще ни забелязват и ще се внимава повече от всички страни. Сега сме глас в пустиня. Аз карам и кола и дневно като видя 5 велосипедиста не мога да свикна да внимавам много и да мисля че са част от трафика. А ако имаше на всеки 30 метра със сигурност щях да свикна. Пешеходците не ходят по платното, но и като са на тротоара се оглеждам някой малоумник да не скочи. По същия начин ще се превърне в навик да се внимава и за велосипеди, но тях просто ги няма масово. За да има вид на масов спорт предлагам разни състезания като Ч. връх, Мургаш, Кремиковци и др. да тръгват с мек старт от центъра на София за да разберат повече хора че тук има велосипедисти. Иначе сбор в Бухово, за никой не значи нищо, също и от Ю. парк за Ч. връх, никой не го вижда. Трябва агитация. Обърнете внимание че във всеки американски филм има колело. Не е задължително да се кара от гл. герой. Но все ще има в някоя стая, на улицата или другаде.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот bikerider » Вто Ное 29, 2011 7:36 am

LyuboKolev написа:Аз карам и кола и дневно като видя 5 велосипедиста не мога да свикна да внимавам много и да мисля че са част от трафика. А ако имаше на всеки 30 метра със сигурност щях да свикна.

Това е силно несериозно. Дай да наредим деца и каруци през 30 метра, та водачите да свикнат, че пресичат деца и има неосветени каруци. Аз как мога да внимавам много и да изпреварвам колоездачите както кола - в другата лента? Сигурно аз съм някакъв супермен ли, балък ли, знам ли. Айде стига оправдания с това, че някой "липсвал" и затова не му се обръща внимание.

Как точно очакваш да се появят многото колоездачи, след като ти ЧАКАШ да се появят, за да им спазваш правата. Утопия някаква. И после защо хората искат отделени велоалеи...

Edit:
Ти, LyuboKolev, книжка имаш ли? Ако да, как си я взел, щото не си личи да си взимал изпит.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот LyuboKolev » Сря Ное 30, 2011 5:16 pm

Това е силно несериозно. Дай да наредим деца и каруци през 30 метра, та водачите да свикнат, че пресичат деца и има неосветени каруци. Аз как мога да внимавам много и да изпреварвам колоездачите както кола - в другата лента? Сигурно аз съм някакъв супермен ли, балък ли, знам ли. Айде стига оправдания с това, че някой "липсвал" и затова не му се обръща внимание.

Как точно очакваш да се появят многото колоездачи, след като ти ЧАКАШ да се появят, за да им спазваш правата. Утопия някаква. И после защо хората искат отделени велоалеи...

Edit:
Ти, LyuboKolev, книжка имаш ли? Ако да, как си я взел, щото не си личи да си взимал изпит.

Не че е важно, но имам книжка от 86 г., когато съдейки по приказките ти може би си бил блясък в очите на татко ти и не съм слизал през всички тези години от колела, коли и жени. Велосипедистите и аз ги изпреварвам с мигач и минавам в другата лента, за да създам впечатление на задната кола че нещо става, така че с теб ставаме двама. Посочи ми поне още двама. С теб сме "светци" ама ако знаеш как ме изпреварват на междуградско...Преди години карах колело с бившата си жена по бул. България и тя започна да изпреварва автобус спрял на спирка а аз карах след нея. Понеже и беше малко акъла, изпреварваше бавно и в един момент автобуса тръгна и ние останахме по средата между автобуса и другия трафик. Шофьора си беше просто тъпанар. Бившата повече не се качи на колело в резултат на този уплах. Е, за такива шофьори ти говоря , а не за пичове като тебе. Разбира се аз настигнах автобуса на следващата спирка и му счупих огледалото откъм шофьора. Топли ме мисълта тоя тъпак как на всяка спирка е подавал кухата си глава за да се огледа и да тръгне. Като видят велосипеди отвсякъде ще внимават, но затова трябва количество.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот bikerider » Чет Дек 01, 2011 11:23 am

Не съм разбрал добре горния ти пост. Но все още считам, че няма как да се появи голямото количество, за което говориш. Голямото количество кара по велоалеите.... но това съм го дъвкал до повръщане в тази тема. Спазването на правата на велосипедистите вече се изчерпва с репликата: "к'во търсиш тука, нали си имате велоалеи". Както и да е, ако съм те засегнал се извинявам... вече ми се струва като някаква фантазия въобще да чуя за безопасно изпреварване на велосипедист. Един-единствен път съм виждал такъв човек на платното, сигурно си бил ти... :)
Аватар
bikerider

Мнениеот LyuboKolev » Чет Дек 01, 2011 8:04 pm

bikerider написа:Не съм разбрал добре горния ти пост. Но все още считам, че няма как да се появи голямото количество, за което говориш. Голямото количество кара по велоалеите.... но това съм го дъвкал до повръщане в тази тема. Спазването на правата на велосипедистите вече се изчерпва с репликата: "к'во търсиш тука, нали си имате велоалеи". Както и да е, ако съм те засегнал се извинявам... вече ми се струва като някаква фантазия въобще да чуя за безопасно изпреварване на велосипедист. Един-единствен път съм виждал такъв човек на платното, сигурно си бил ти... :)

Чест ти прави че отговаряш. И много правилно съждение че велоалеите ограничават свободата на велосипедиста. И не си ме засегнал. Поздрав!
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот did » Чет Дек 01, 2011 8:11 pm

LyuboKolev написа:велоалеите ограничават свободата на велосипедиста.

Сега остава да го проумеят повече хора и работата ще потръгне. Лошото е, че в тая "кауза" няма келепир.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Дек 04, 2011 12:42 pm

Наскоро бях в Хамбург и Дюселдорф - велоалеи има навсякъде, но велосипедисти имаше и по платното заедно с колите. Явно там няма ограничение за това, че човек с колело може да се движи само по велоалея.

Да не би тук да имат желание да променят закона за движение по пътищата в тази насока, че коментирате велоалеите като ограничаващи?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот PtD » Нед Дек 04, 2011 1:08 pm

Pr3d4t0R написа:Да не би тук да имат желание да променят закона за движение по пътищата в тази насока, че коментирате велоалеите като ограничаващи?

Доколкото знам - не. Просто трябва да се недоволства за нещо, по български :)
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Дек 05, 2011 2:20 pm

За съжаление материята не е никак проста, както му се иска на уважаемия PtD.... ;)

Pr3d4t0R написа:Да не би тук да имат желание да променят закона за движение по пътищата в тази насока, че коментирате велоалеите като ограничаващи?

Засега не, но според мен подобен опит е въпрос на време. Самото наличие на велоалеи без специална нормативна база де факто превръща велосипедиста в двойнствен обект в очите на останалите участници, защото никъде не кореспондира (наличието на велоалеи) със ЗДП. Това директно руши пълноправния статут на велосипедиста така, както е формулиран де юре в ЗДП. Резултата е понижена търпимост към велосипедисти на платното, т.е. повишена опасност при каране по правилата. От друга страна двойнствения статут кара някои велосипедисти да си мислят, че могат безопасно да минават на червено, карат по пешеходни пътеки, когато съвпадат със велоалеяи подобни изцепки, които директно допринасят за още по-ниска търпимост.
С други думи - всички, които карат по велоалеи в България, волно или неволно допринасят за де факто ограничаването на правата на всички, които не искат да карат по велоалеи. Така ще е докато най-накрая от КАТ не си седнат на тлъстите гъзове и не променят ЗДП така, че да отразява наличието на велоалеи. А когато те седнат да го направят... я камилата, я камиларя. Всички знаем как се решават такива проблеми в България.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Дек 05, 2011 4:39 pm

bikerider написа:Засега не, но според мен подобен опит е въпрос на време. Самото наличие на велоалеи без специална нормативна база де факто превръща велосипедиста в двойнствен обект в очите на останалите участници, защото никъде не кореспондира (наличието на велоалеи) със ЗДП. Това директно руши пълноправния статут на велосипедиста така, както е формулиран де юре в ЗДП. Резултата е понижена търпимост към велосипедисти на платното, т.е. повишена опасност при каране по правилата. От друга страна двойнствения статут кара някои велосипедисти да си мислят, че могат безопасно да минават на червено, карат по пешеходни пътеки, когато съвпадат със велоалеяи подобни изцепки, които директно допринасят за още по-ниска търпимост.
С други думи - всички, които карат по велоалеи в България, волно или неволно допринасят за де факто ограничаването на правата на всички, които не искат да карат по велоалеи. Така ще е докато най-накрая от КАТ не си седнат на тлъстите гъзове и не променят ЗДП така, че да отразява наличието на велоалеи. А когато те седнат да го направят... я камилата, я камиларя. Всички знаем как се решават такива проблеми в България.

Чиста спекулация ;) Както пише, в Западна Европа може да караш и по платното, и по алеята. Защо пък точно тук да ограничат движението по платното?
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Дек 05, 2011 5:53 pm

Питаш ме какви са характерните особености на България ли? Не вярвам да си забравил :)
Аватар
bikerider

Мнениеот vpravov » Пон Дек 05, 2011 11:34 pm

Хъмм. Моите простички наблюдения са, че преписваме чужди закони с леки и удобни изменения, пък пак си действаме "тако си знаем и тако си моем". Не е ли това от "характерните особености на България"? :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот bikerider » Вто Дек 06, 2011 12:09 pm

Баш.
Аватар
bikerider

Мнениеот Insight » Вто Дек 06, 2011 3:19 pm

bikerider написа:.............Самото наличие на велоалеи без специална нормативна база де факто превръща велосипедиста в двойнствен обект в очите на останалите участници, защото никъде не кореспондира (наличието на велоалеи) със ЗДП. Това директно руши пълноправния статут на велосипедиста така, както е формулиран де юре в ЗДП..... и т.н.

Всичко тези съждения резултат на някакви пряки наблюдения ли са или просто теоретични спекулации?
Защото аз откак се помня се придвижвам малко или много с колело из София, обикновено по пътното платно като равноправен участник в движението. Моите впечатления са, че напоследък шофьорите са по-толерантни от преди! Това по никакъв начин не го приписвам на велоалеите, защото вече и към пешеходците отношението е по-различно, обаче твърдението че "..рушали пълноправния статут на велосипедиста, както е формулиран в ЗДП..." ми се вижда меко казано неадекватно.

Друг е въпросът, че аз рядко се сещам за велоалеите и карам по пътното платно, дори там където ги има. Има обаче по-неопитни велосипедисти, дето хич не се чувстват комфортно сред колите, така че нека не гледаме на велоалеите само от собствената си камбанарийка.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот bikerider » Вто Дек 06, 2011 3:47 pm

Наблюденията ми за общия фон съвпадат с твоите и точно това ме "озадачава" - общата култура и толерантност очевидно се повишават, но явно не и спрямо велосипедистите. Имам преки, всекидневни наблюдения по разнообразни маршрути и то зад волана. От началото на годината само в рамките на София съм бил свидетел на около двайсетина потенциални инцидента по вина на шофьори. Грубо половината от тях завършиха грозно, псувни, свирки, клаксони и прочее. Миналата година бяха приблизително същия брой, ако не и по-малко.

Един въпрос - ти от коя камбанария гледаш на велоалеите? Нямам против да не съм прав, но трудно мога да игнорирам това, което виждам.
Аватар
bikerider

Мнениеот Insight » Вто Дек 06, 2011 3:59 pm

Не знам нещо неясно ли съм се изразил, но моите впечатления са, че шофьорите са по-толерантни И към велосипедистите на пътя .... аз конфликти с шофьори не съм имал, ама може в мен да е проблема?!

Относно "камбанарийката" исках да кажа, че аз лично си се оправям и без велоалеите, но подкрепям изграждането им от гледна точка на по-неопитните велосипедисти, които биха ги ползвали.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Admin » Вто Дек 06, 2011 9:39 pm

Ако може и аз да се включа с малко наблюдения...
Като цяло в последните години със сигурност забелязвам малко повече толерантност по улиците в София - както между шофоьорите, така и по отношение на пешеходци, колоездачи и други разни. Че има все още много идиоти, има ги, но все пак има и подобрение.
От друга страна, повечето потенциални инциденти, които съм виждал, са били по вина на велосипедистите, но, за да вържа нещата и с велоалеите, въпросните субекти за мен лично не са от потенциалните техни ползватели, тъй като те не демонстрираха незнание на закона, а най-вече пълно незачитане и вяра в някакви техни си способности и умения за движение. Т.е. за мен това са просто самонадеяни хора.
Това за което говори bikerider - увеличен брой потенциални инциденти по вина на шофьорите - мен лично изобщо не би ме учудило и аз си го обяснявам не с велоалеите или с намаляване на толерантността у шофьорите, а с увеличаване на брой на велосипедистите. Иначе казано, при сегашната инфраструктура, ако ръстът в броя на колоездачите изпреварва ръста на толерантността, това ще води до по-голям брой ситуации. В някакъв момент обаче броят велосипедисти ще стане достатъчно голям, та да бъдат забелязвани постоянно, оттам у нормалните шофьори ще се засили вниманието и толерантността към тях и тогава тенденцията може да се обърне.
Иначе, относно велоалеите винаги съм подкрепял точно това:
Относно "камбанарийката" исках да кажа, че аз лично си се оправям и без велоалеите, но подкрепям изграждането им от гледна точка на по-неопитните велосипедисти, които биха ги ползвали.

Но пък толкова сме я дъвкали тая тема, че нищо ново не можем да си кажем.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум