Specialized FSRxc comp - струва ли си или е компромис

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Specialized FSRxc comp - струва ли си или е компромис

Мнениеот ferdi_mruvkata » Сря Ное 16, 2011 10:54 pm

Здравейте,

Това лято, след като си взех Онтариото здраво се зарибих по МТБ и се оказа, че всъщност само ХС не е ми стига. Обикновено ходя все по места от тип ОлМнт - яко качване, носене, бутане, кал, после каране по високото и накрая едно приятно (не много брутално) спускане.
Та почнах да се загелждам по колелца с пълно окачване и се сблъсках с цените .... :)
До сега се въртя покрай Драг Ф6 Рамка Iron |Horse MKIII - за към 1500 може да събера нещо.
Specialized Enduro ми е любимеца но него не мога да си го позволя, но като го гледам него се загледах и в Specialized FSRxc Comp (http://www.specialized.com/gb/gb/bc/SBC ... spid=45745)

Трябва ми мнение ... това колелце заслужава ли си като може да излезе към 2к или е слабичко за Алл мнт

Килата са ми 95, см 187 ....

мерси за инфото.. също и ако споделите някои други алтернативи ще съм благодарен
ferdi_mruvkata

Рейтинг: 1273

Re: Specialized FSRxc comp - струва ли си или е компромис

Мнениеот idaivan » Сря Ное 16, 2011 11:33 pm

Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот joropc » Чет Ное 17, 2011 12:59 am

ferdi_mruvkata написа:Това лято, след като си взех Онтариото здраво се зарибих по МТБ и се оказа, че всъщност само ХС не е ми стига. Обикновено ходя все по места от тип ОлМнт - яко качване, носене, бутане, кал, после каране по високото и накрая едно приятно (не много брутално) спускане...

Съдейки по няколкото твои пътеписа, които напоследък се появиха тук, карането ти е стопроцeнтрово XC.(Мазалат, Лъгът, Вежен...).Редно е първо да си решиш какъв ти е бюджетът за ново колело, защото сега ще "завалят" едни предложения от всеки прочел темата.Аз ако съм на теб, първо ще свикна да не ми се "удрят топките в седалката"( viewtopic.php?f=3&t=99170&start=0) на наличното Онтарио, защото проблемът не е в седалката ;) и чак тогава ще се оглеждам за нещо по-сериозно.Не приемай мнението ми като иронично, защото не е така.
За парите, които струва велосипедът, който си посочил, може да се намери нещо значително по-добро, НО.. second hand.
:beer:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот hrissim » Чет Ное 17, 2011 7:29 am

Може още да не се е продало - http://kgb.bg/?i=3ffc7
Аз карам вече три сезона колелото от заглавието на темата - за твоят тип каране е перфектно просто. На мене ми липсва само едно 150 талас-че отпред.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот ferdi_mruvkata » Чет Ное 17, 2011 10:11 am

joropc написа:
ferdi_mruvkata написа:Това лято, след като си взех Онтариото здраво се зарибих по МТБ и се оказа, че всъщност само ХС не е ми стига. Обикновено ходя все по места от тип ОлМнт - яко качване, носене, бутане, кал, после каране по високото и накрая едно приятно (не много брутално) спускане...

Съдейки по няколкото твои пътеписа, които напоследък се появиха тук, карането ти е стопроцeнтрово XC.(Мазалат, Лъгът, Вежен...).Редно е първо да си решиш какъв ти е бюджетът за ново колело, защото сега ще "завалят" едни предложения от всеки прочел темата.Аз ако съм на теб, първо ще свикна да не ми се "удрят топките в седалката"( viewtopic.php?f=3&t=99170&start=0) на наличното Онтарио, защото проблемът не е в седалката ;) и чак тогава ще се оглеждам за нещо по-сериозно.Не приемай мнението ми като иронично, защото не е така.
За парите, които струва велосипедът, който си посочил, може да се намери нещо значително по-добро, НО.. second hand.

Жоро,
Проблема с топките ще се реши някак си. Тоест, не мисля че си заслужава да хвърлям усилие целенасочено да го реша СЕГА. Като си взема нещо ново и с времето ще му излезе решението, но е сигурно, че това няма да ме откаже да разцъквам из горите с коолото ;)
Стила на каране .. да, в най-началото си беше съвсем ХС. Узана - Мазалат ми беше първото по-дълго горско каране. Онтариото за това е чудесно. Но след като здраво се раздрусах от Мусала - Заврачица до Чакър войвода, и от Мургана към Челопеч, а и лятната пътека към х. Вежен, както и спускането от Физкултурник до Железница, че и от Добрила до Сопот.. установих, че:
1: Онтариото много другса и не е баш за такова каране
2: Много повече ме кефи по пътеки, ръбат терен и по технични места

Относно цената.... не ми се иска да давам повече от 1500 лв. Обмислям вариант с втора употреба. Колелото от заглавието може да се намери до към 1300 - 1500 лв втора употреба ( след по сериозно проучване ;) ). Та това е ценовият ми диапазано.
Също питам за други подобни продукти да ми се отовори малко кръгозора :)

Поздрави
idaivan написа:Виж това :agree: http://www.specialized.com/us/en/bc/SBC ... e=Mountain

Това също го заглеждах :)

Ицо, мерси за мнението. Подтикваш ме да си го взема :) има ли ги в Бг някъде ?

Поздрави на всички ;)
ferdi_mruvkata

Мнениеот joropc » Чет Ное 17, 2011 10:21 am

ferdi_mruvkata написа: Много повече ме кефи по пътеки, ръбат терен и по технични места

Ееее, това вече е друга работа, ако трасетата ти ще стават по-хард, ще се наложи да сменяш Онтариото. :)
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот Чичка » Чет Ное 17, 2011 11:06 am

Колега Ферди, не знам дали си чел моята тема:

viewtopic.php?f=28&t=95477

но и аз имах същите колебания и съображения като тебе, само дето не са ми толкова големи топките :D

Даже бях зациклил на същия модел докато влезна в час с рамки, компоненти и т.н. Според мен това колело от заглавието на темата не е лошо, не знам какъв челен ъгъл има (с оглед хода на вилката), но реално е доста далеч от Ендуро модела като ход, най малкото защото между него и Ендуро са позиционирани Стъмпджъмпър FSR с ход 140 и Pitch с ход 150. Според мен Пич-а на Спешалайзд е един добър вариянт за малко пари като в Англия се намира и чисто нов(модел 2011) за 1300 паунда. Знам, че не са малко пари, ама и аз тръгнах с нагласата, че 1500 лв. ще ме оправят, ама нанай си.

Съвета ми е да си приготвиш едни 2 бона и да почнеш да дебнеш за добро колело втора употреба в нета. Мога да ти помогна с моята табличка дето си направих за АМ моделите спрямо рейтинги в мтбр.ком Вярно, че се отнася основно за САЩ, ама и в европа се намират тези колела.
Прикачени файлове
Bike_raiting.xls
(129.5 KiB) 467 пъти
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Мнениеот hrissim » Чет Ное 17, 2011 4:34 pm

ferdi_mruvkata написа:... има ли ги в Бг някъде ?

FSRxc-то го спряха от производство - това се води наследника. Явно е много добро и от маркетингова гледна точка не им е изгодно, заради по-скъпите модели. :D
Ама цената на новия модел е с 300лв по-висока от предшественика, заради различната, вече въздушна вилка, по-голяма задна гума и др. подобрения?
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот botroid » Чет Ное 17, 2011 9:10 pm

ferdi_mruvkata написа:Онтариото много друса и не е баш за такова каране

Предполагам, че си го карал с друсави, тесни, нископрофилни, но затова пък добре напомпани гуми за XC. Сложи му истински AM гуми на това Онтарио и да видим дали ще ти друса толкова :eyebrow: Задницата побира до 2.7, но ти няма да прекаляваш, 2.4-2.5 (напр. Advantage) е достатъчно за много по-комфортна возия надолу, спрямо някви 2.0-2.1-2.2 вейки.

ferdi_mruvkata написа:Много повече ме кефи по пътеки, ръбат терен и по технични места

Прицеп ли караш, че ти е трудно да го сгъваш по пътеките това Онтарио :D
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пет Ное 18, 2011 10:09 am

Благодаря за съпорта :) мерси и за табличката. Някак си набързо реших да пазарувам, че видях нещо което ми се стори оферта и ми спестихте дълго главоблъскане и смоотркиване на топлата вода :)
Сега почвам да се зачудвам за Пича или Стъмджъмпъра.... . Явно ще проследя известно време сайтовете да видя как вървят цените, макар че ХС то е най-влиза във финансовата рамка :)

botroid написа:
ferdi_mruvkata написа:Онтариото много друса и не е баш за такова каране

Предполагам, че си го карал с друсави, тесни, нископрофилни, но затова пък добре напомпани гуми за XC. Сложи му истински AM гуми на това Онтарио и да видим дали ще ти друса толкова :eyebrow: Задницата побира до 2.7, но ти няма да прекаляваш, 2.4-2.5 (напр. Advantage) е достатъчно за много по-комфортна возия надолу, спрямо някви 2.0-2.1-2.2 вейки.

ferdi_mruvkata написа:Много повече ме кефи по пътеки, ръбат терен и по технични места

Прицеп ли караш, че ти е трудно да го сгъваш по пътеките това Онтарио :D

Градски ;) http://vimeo.com/26810156 SUSPENSION IS FUNNNN
ferdi_mruvkata

Мнениеот konopr » Пет Ное 18, 2011 2:00 pm

според мен една яка твърда рамка с хубава вилка и спирачки е най-доброто решение за твоя стил със приятното небрутално спускане. Даже като набереш техника може да правиш и стабилни брутални спускания. Да не говорим че в мтб историята на състезания има случаи, където DH международно състезание е печелено с твърдак. Аз карах твърдак който ми стъпи към 2000 лв., а рамката беше climber само за 150 лв. :beer:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот Antares » Вто Ное 22, 2011 12:37 pm

Хм, мисля да дам още храна за размисъл. С каква вилка караш? Щото... и аз се бях отчаял от моята ht2-ка, докато не й сложих един лисугер, малко надвишаващ лимита й от 130mm (с 10mm). Тааа... вилката, вЕрвай ми, ужасно много променя картинката. Ако нямаш хубава вилка, няма смисъл да сменяш рамката, според мен.

Лично моя съвет е ако не си - да се оборудваш с една хубава, качествена AM вилка. Да, от това задницата няма да омекне, но вЕрвай ми, хубавата вилка е половин колело. Щото да сложиш на някакъв специализирам АМ звяр нисък клас вилка е... на свине звънче.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот ferdi_mruvkata » Вто Ное 22, 2011 11:17 pm

в момента е най-смотаната XCR. Но не ми се инвестират в много хубав вилка. А и не ми се рискува да слагам голям ход на Онтариото.. не съм от най-леките велосипедисти и по камънака ще взема да го цепна и ще ме е яд после :)
ferdi_mruvkata

Мнениеот hitar_potar » Сря Ное 23, 2011 7:05 am

Под хубава вилка не се има впредвид такава с много ход. Има невероятни вилки и със 100мм ход. ;)
Ако не си от хората с по-дебели джобове, можеш да поровиш в Ибей - някои вилки свършват на смешни пари, като са пуснати на търг, и можеш да налазиш нещо много добро на съвсем весела цена. ;)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Antares » Сря Ное 23, 2011 11:53 am

Човек, да сложиш хубава рамка, с добър шок на XCR е... все едно да вземеш двигател от ферари и да го монтираш на каруца.

Ъпгрейд към по-добро колело винаги се започва от вилка. Ако не се правиш на пилот изпитател, не правиш скокове без попивка от по метър и нагоре и други подобни извращения, вилка със 140mm ход не би била проблем. Аз карах ht2, която май е със сходна геометрия, като онтариото със 140mm вилка доста време. А по онова време бях около 80 кила.

Хитрия е прав - хубава вилка не означава много ход. Начина, по който реализира хода си е много по-важен от "количеството" му...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот botroid » Чет Ное 24, 2011 10:04 pm

ferdi_mruvkata написа:в момента е най-смотаната XCR. Но не ми се инвестира в много хубава вилка

Точно тук ти е фундаменталната грешка, как искаш да ти е кеф по "пътеки, ръбат терен и по технични места", след като караш с вилка, предназначена за градско каране? Сънтур дори измислиха някакъв техен си стил - RTR за нея, защото тя не става за нищо друго, дори за XC. Чудя ти се, какви идеи за мекици, AM и приятни спускания ти се въртят в главата, с тази тояга, дето ти е за вилка.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот fall_out » Чет Ное 24, 2011 11:01 pm

С още една ръка за нова вилка. Аз карах рам с дарт2(по лепенки, но още имам съмнения, че беше 1) След това сложих 140мм на 20-ка ос и хубави спирачки. Еми да ти кажа колелото стана съвсем друго, все едно не е моето. Вярно понякога трябва да ограничаваш скоростта защото краката не могат да поемат толкова бързо колкото ти се иска препятствията и зрението се размазва от много лашкане (ама това май е щото съм голям селянин). Вилката я купих преди 2 години с идеята да сменям рамката с мека, но така и не го направих, просто чувствам, че с твърдото има още какво да се прави(преди да се строши), пък и парите все ги харча за други тъпотии или не стигат. Да не забравя - гумиите, те имат ОГРОМНО значение - експериментирай с тях. Вслушай се в съвета на хората минали по тоя път - една добре подбрана вилка може да се премести по-късно на друга рамка. С тия 1500 такива чарколя можеш да взмеш, че после няма да повярваш как може така да летиш с това Онтарио. А 1500 за цяло меко колело - пак няма да си доволен от едно или друго нещо.

А пък дали ще го сцепиш заради теглото ти - няма как да се разбере а и всяка рамка може да се счупи. Доколкото знам слабо място на Онтариото е седалковата тръба горе до първата заварка, имай едно на ум за дължината на колчето и лашкането на седалката. А пък ако се строши, голяма работа една нормална рамка струва към 200-250, пък Онтариото мисля, че е около 160лв.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот ferdi_mruvkata » Чет Яну 26, 2012 6:22 pm

Мисленето и главоблъскането мисля, че приключиха.
Взех си нова вилка RockShock Pike 351. Много доволно :)

Към вилката вървеше и ей този Пич

Изображение

Едни педалчета му трябват само :)

Case closed!
ferdi_mruvkata

Мнениеот joropc » Чет Яну 26, 2012 6:45 pm

:clap: :clap: :clap:
Супер е, честито!
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот hrissim » Чет Яну 26, 2012 9:32 pm

Със здраве да се карааааа :peace: :peace: :peace:
Да не забравиш да се напраиш рицар, че коУеУото си е предизвикателно откъм джелатене :lol:
Ей такива главоблъсканици най обичам така да завършват :agree:
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот Ozzie » Чет Яну 26, 2012 9:52 pm

ferdi_mruvkata написа:Мисленето и главоблъскането мисля, че приключиха.
Взех си нова вилка RockShock Pike 351. Много доволно :)
Към вилката вървеше и ей този Пич

Не разбрах едно - всичко останало беше подарък към вилката или вилката беше с цена като за всичко останало? :lol:

<em>joropc</em> написа::clap: :clap: :clap:
Супер е, честито!

Присъединявам се и аз!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот taurus13 » Пет Яну 27, 2012 12:08 am

Честито! Радвам се, че клониш към тесните пътеки и трудните терени - току виж се видим някъде по терена. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пет Яну 27, 2012 10:13 am

мерсим... чуствам се като 5 годишно детенце дето са му купили Зайка3 :)

Ами както и да го погледнеш - вилката с цена на всичко или обратно все ще е вярно :)

И аз ще се радвам да се видим на терен ;)
ferdi_mruvkata

Мнениеот Vimpel » Пет Яну 27, 2012 10:41 am

Честито! Какъв размер е рамката и какво е теглото на целия байк?
Vimpel

Рейтинг: 1295

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пет Яну 27, 2012 11:16 am

Vimpel написа:Честито! Какъв размер е рамката и какво е теглото на целия байк?

води се размер L според Specilized , според други номерации е 19"

Теглото без двата педала е 13,6 кг ( според китайското кантарче за куфари :) )
ferdi_mruvkata

Мнениеот Vimpel » Пет Яну 27, 2012 1:34 pm

Още веднъж честито и хубави моменти с него!
Vimpel

Рейтинг: 1295

Мнениеот Чичка » Нед Яну 29, 2012 12:54 am

Ферди, честито и от мен - супер изглежда и - да го караш със здраве и безаварийно ! ! !

Пък, ако се засечем някой ден се надявам да разменим по кръгче, че и аз му бях метнал око на този модел :D

Надявам се и аз скоро да се похваля, че от това сглабяне част по част ми е все едно си купувам зайка с всяка част, но още няма капацитета да се подкара :evil:
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Мнениеот ferdi_mruvkata » Нед Мар 04, 2012 9:04 pm

Днес сефтосах Пичката :fire:
Направих едно оффроад каране в един от гъзарските квартали на столицата - Лозенец. Установих що живужите там наблягат на SUV та :) Приближава се до ол маунтин ;)

Иначе усещането е просто уникално... Още с излизането ми се лепна една усмивка на лицето ( от тези като на децата като ги попиташ как е с гаджетата :) ) Така мазничко се плацика. И Ollie -то става доста по лесничко. Обобщено - много много съм доволен. Трябва само да сменя отпред големия венец с някой с повече зъбчета, че нещо много лесно влиза в лютеницата - друго яче казано, много въртене и лесно се стига до момента в който не набира повече.

Нямам търпение да откриваме сезона вече :)

Поздрави ;)
ferdi_mruvkata

Мнениеот ferdi_mruvkata » Пон Апр 16, 2012 12:02 pm

да споделя още малко впечатления...

вчера за първи път направих по дълъг асфалтов преход с Pitch -a - около 40км, от които 20 бяха стабилно баирче. Мислех, че ще е мъка, но останах мноого приятно изненадан. Направих Габрово - Узана по асфалта, после разбира се се почерпих с едно много приятно спускане :))

Та може би е глупаво да сравнявам Онтарито с Pitch -a (нямам друга база за сравнение), но дори в частта асфалт мисля, че Specilized беше много по-добре. По-лек, ПроПедал и въпреки 2.3 гуми за трактор, взех разстоянието малко по-бързо от миналата година с Онтариото.

А ако има мераклии, да ходят да пуснат пътчето от х.Партизанска песен до язовир Смирненски - много е вдъхновяващо.
ferdi_mruvkata

Мнениеот hrissim » Пон Апр 16, 2012 5:59 pm

ferdi_mruvkata написа:да споделя още малко впечатления...
вчера за първи път направих по дълъг асфалтов преход с Pitch -a - около 40км, от които 20 бяха стабилно баирче. Мислех, че ще е мъка, но останах мноого приятно изненадан. Направих Габрово - Узана по асфалта, после разбира се се почерпих с едно много приятно спускане :))
...

Чшшш - не аби пичО по асфалтО :(!:
Аре тука Лакатишка Рила само нази чека. Неска я чекнах - снегО го нема вече :eyebrow:
Статии за:
Аватар
hrissim

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти