Почистване на верига ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Почистване на верига ?

Мнениеот veskoz » Сря Юни 24, 2009 3:03 pm

Нафта глупости, ама преди 14-15 години като нямаше Meglio ???
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот tanec » Сря Юни 24, 2009 3:14 pm

bikerider и did Дано не изглежда като заяждане можете ли да се обосновете защо с нафта не е добре да се чисти веригата, защото в старите теми не видях такава информация?
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот LIL » Сря Юни 24, 2009 3:23 pm

Защото нафтата е мазна и не се изпарява лесно, отвън можеш да забършеш с парцал но в звената остава, смазката после се смесва с нафтата и си губи качествата. Най евтиния и достъпен начин за почистване и обезмасляване е с бензин, защото почиства добре и е силно летлив, във всеки автосервиз почистването и обезмасляването се прави във вани с бензин. Разни ацетони и коресилини също стават.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот bikerider » Сря Юни 24, 2009 4:04 pm

:) :agree:

@tanec: държиш ли на отговор от мен?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Юни 24, 2009 4:08 pm

A пък Meglio може да се разрежда с вода... Опитай да разредиш нафтата с вода :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Юни 24, 2009 4:26 pm

Твърдо считам Меглио (и подобните solvent-и) за най-евтиния/подходящия вариант. Бензина наистина е по-евтин, но пък мирише, цапа и прочие.
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Чет Юни 25, 2009 12:31 am

OK. Силни доводи. Убедихте ме. :beer: Просто когато преди години ползвах нафта това което оставаше на дъното на консервата не може да остане от Meglio-то в наши дни като твърди частици. Наистина нафтата е пробивна, но парафина й помага да се законтри за по-дълго време в звената на веригата и при последвало смазване да "избута" смазката. Ееех това му е хубавото на споделянето на опит винаги можеш да научиш нещо повече. :bowdown:
10х bikerider & LIL.
Между другото ползвам масло което се използва за смазване на помпен елемент (за потопяема помпа) което не причинява замърсяване или влошаване на качеството на водата при теч или неочаквано изтичане от нея в кладенеца (водохранилището) според производителя, но за сметка на това "изсъхвам" често. Но щом е природо съобразно нямам проблем да се поомацам честичко :lol:

При смазване процедирам по следния начин:
1. След видимо замърсяване (или профилактично) на движението обезмаслявам с Meglio цялото движение.
2. Измивам обилно с вода.
3. Подсушавам
4. Смазвам обилно
5. На обратен ход "обирам" с парцал излишната смазка
6. Правя "смазващо" кръгче на всички венци
7. Повтарям т.5

п.п. За реглаж и смазване на самите прибори за управление имам друг подход, но той не е обект на тази тема
Аватар
veskoz

Мнениеот marsa » Чет Юни 25, 2009 12:41 am

veskoz написа:дъното на консервата
Лек off: Аз ползвам буркан по три съображения:
1. По- малко се влияе от всякакъв вид препарати
2. Виждам како се случва вътре
3. Разполагам с възможност за херметическо затваряне.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот veskoz » Чет Юни 25, 2009 12:58 am

:offtopic: Абе тогава в бурканите имаше зарзават и компоти... :)
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Чет Юни 25, 2009 9:38 am

veskoz написа:5. На обратен ход "обирам" с парцал излишната смазка

Сетих се за една подробност - обирам смазката само от горната част на веригата като я държа опъната с педала. Повтарям докато не спре да излиза смазка при раздвижването назад.
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Чет Юни 25, 2009 11:55 am

:agree: абсолютно ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот tanec » Пет Юни 26, 2009 4:36 pm

bikerider написа::) :agree:

@tanec: държиш ли на отговор от мен?

:beer: Добра дискусия се заформи и мисля, че всичко е изчерпано и е казано най-рационалното и добро средство за почистване.Темата мисля е за катинар :)
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот subritual » Пет Юни 26, 2009 8:26 pm

bikerider написа:Сетих се за една подробност - обирам смазката само от горната част на веригата като я държа опъната с педала. Повтарям докато не спре да излиза смазка при раздвижването назад.

:agree: Правилно си забелязал,че оптегната по-хубаво се изчиства.
Незнам само кой комплексар ми плесна минуса и защо?
Аватар
subritual

Мнениеот _SoRa_ » Съб Юни 27, 2009 8:32 pm

Извинявайте, този препарат Meglio не е ли за почистване на ... домакински уреди? В къщи с такъв почиствам готварската печка.Оранжев на цвят. :idea:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот hitar_potter » Съб Юни 27, 2009 8:36 pm

_SoRa_ написа:Извинявайте, този препарат Meglio не е ли за почистване на ... домакински уреди? В къщи с такъв почиствам готварската печка.Оранжев на цвят. :idea:

Аха :) Прочети какво пише отзад ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот marsa » Съб Юни 27, 2009 11:04 pm

hitar_potter написа:
_SoRa_ написа:Извинявайте, този препарат Meglio не е ли за почистване на ... домакински уреди? В къщи с такъв почиствам готварската печка.Оранжев на цвят. :idea:

Аха :) Прочети какво пише отзад ;)
То и на моя "Medix обезмаслител" е нарисувана печка отпред, но това не го прави по- малко ефикасен.

Нямам как да дам директен линк, но тук го има:
http://www.medeachem.com/bg/products/cl ... medix.html
оранжевите бутилки към средата. Без помпата струва 2.00лв.

Другото, което ми върши доста добра работа е:
kontakten.JPG
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Чичка » Сря Ное 23, 2011 3:50 pm

Чак сега попаднах на тази тема и да споделя и аз, пък може на някой да му дотрябва.

Обезмасляване:
Меглио е любимия-ми-препарат. Нищо не може да му се опре за обезмасляване на каквото и да е - направо кърти и много го обичам, само трябва да се внимава като се купува, че има и опаковки дето са концентрат (сигурно ги продават за обезмасляване на корабен двигател, ако ти се наложи вкъщи). :clap:

Смазване:
Поради мотора вкъщи на няколко пъти ползвах спрея за веригата на мотора върху колелото. Ами не знам какво е с хубава смазка за колело, но поне от смазването с моторджииския спрей останах със следните впечатления:
- Веднъж като се нанесе спрея държи много, ама наистина много върху колелото. Ако не се минава през дълбоки локви преспокойно ще издяни до следващо миене на верига.
- Дозирането на количеството спрей отпада като тревога, защото самия спрей "полепва" върху веригата и в случай, че си нанесъл по-голямо количество, то ненужното само отпада от веригата при първите 500 метра
- Цената на такъв спрей е около 8 до 24 лв. за много добрите(да речем Мотул за офф роуд). Според мен един подобен може да изкара спокойно цял сезон или два на колело, защото не се налага употребата му по няколко пъти на ден.

Така или иначе ще се види догодина като си сглобя новото колело дали тези данни ще се запазят и за него. Има две хубави предимства на тези спрейове - 1) създадени са за голямо натоварване, каквото с колело не може да бъде постигнато, следователно са достатъчно издържливи; 2) Тези, които се водят за офф роуд буквално "попиват" във веригата, предпазват я както от вода, така и от кал, боклуци и др.
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Мнениеот mitaka12345 » Сря Ное 23, 2011 4:21 pm

аз я почиствам с обезмаслитeл meglo :beer:
mitaka12345

Рейтинг: 1000

Мнениеот evin » Сря Ное 23, 2011 4:33 pm

Проблемът с моторджийските смазки е, че засъхват като слой грес, който от своя страна помита всичкия прахоляк и образува черната гнъс по веригата и венците. Пробвах 2 вида - споменатият Motul и Motip от Практикер, който не пише, че е конкретно за мотори, но пак съхне като грес. Може би за зимно каране гресовидните смазки са по-удачни, но за лятото течна и рядка смазка, която добре да се подсуши за да не задържа боклуци, е по-добра идея. Мисля тези дни да си купя от зелената течна смазка на Finish Line. Чета, че хората са много доволни от нея. Аз лятото смазвах с трансформаторно масло - то е много рядко, почти като вода, но свърши...
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот bikerider » Сря Ное 23, 2011 5:18 pm

@Чичка: :agree: :agree: :agree:

- Цената на такъв спрей е около 8 до 24 лв. за много добрите(да речем Мотул за офф роуд). Според мен един подобен може да изкара спокойно цял сезон или два на колело, защото не се налага употребата му по няколко пъти на ден.

Последния ми Мотул издържа три! сезона, а определено не съм смазвал само веригата на колелото с него.

@evin: говорим за Motul Chain Lube Off Road, не шосейния вариант. Motip изобщо не стават за верига, ако правилно се досещам за кой точно спрей говориш.
Аватар
bikerider

Мнениеот evin » Сря Ное 23, 2011 5:24 pm

Ей такъв е моят, баш за вериги:

Изображение

Спреят на Motul ми е точно офроудския модел - остава като грес след него.
Аватар
evin

Мнениеот subritual » Сря Ное 23, 2011 8:33 pm

subritual написа:Мисля си, неможе ли с ултразвук нещо да се третира... :dontknow:

Някой не одобри чувството ми за хумор и ме удари по досотйнството.
Затова се аргументирам:
http://www.livestrong.com/article/490982-ultrasonic-bicycle-chain-cleaning/
http://www.squidoo.com/bike-shop-essentials-the-ultrasonic-cleaner
http://www.flickr.com/photos/jimg/sets/72157623161290910/
Моля Ви,ако харесвате моята публикация,гласувайте с " + ". Като достигна жадувания от мен рейтинг от 2000 точки обещавам да започна и аз да ви цъкам плюсове.

В случай, че отново посрещна неодобрение ще се превърна във върл противник на всеки тиранин във форума и ще се боря с всички средства докато съм на свобода, а и след това.

Нека Бог и Мики ви обичат!
Аватар
subritual

Мнениеот Чичка » Чет Ное 24, 2011 10:29 am

Evin,

напълно е възможно да ти засъхне като грес, ако не си раздрусал хубаво флакона и не си пръскал от разстояние минимум 5 см. Това при тези продукти е задължително, както и в случая с веригата на колелото да не се прекалява със смазката. Аз лично бих пробвал с пипане на веригата дали е мазна, отколкото с преценка на око, защото когато се ползва спрей за офф роуд мотор трябва да имаш предвид, че той е направен да "попива" основно между звената за да удължи максимално живота на веригата (при добра подръжка хубавата верига износва два чифта венци!).

Другото, което сам си казал е диференцялното масло, но при него, поне за мотора, винаги си носиш "масльонка" в раницата, за да мажеш веригата през 20-25 км офф роуд. Предимството му е,че е бая евтино (за колело сигурно с 200 мл. ще изкараш сезон) и веригата се запазва най-чиста, защото липсват съставките от спрейовете дето "залепват" за веригата. Недостатъка е, че при малко предозиране на количеството му след първите 300 метра целия ше си в пръски от масло само от въртене на педалите. ;)
Ако мислиш, че всички са срещу теб, поогледай се… може да караш в насрещното.
Аватар
Чичка

Рейтинг: 1360

Мнениеот evin » Чет Ное 24, 2011 10:35 am

Аз след като смажа с трансформаторно масло, което е страшно течливо, задължително подсушавам веригата с хавлиен парцал. Реално веригата изглежда суха и не смазана на пипане, но тънкото масло е влязло като много тънък филм между всички триещи се елементи. По този начин не се и праши. Между 2 почиствания и смазвания след това изкарва приблизително 100+ км.

Когато ползвам спрей, който прави слой грес - за 1 разходка до Княжево и Бай Кръстьо и обратно веригата вече е черна и прашна и е за миене.
Аватар
evin

Мнениеот bikerider » Чет Ное 24, 2011 10:40 am

Моя опит със спрея на Motul е точно обратен на твоя - след около 20км избърсвам с парцал и до следващото смазване веригата е чиста като сълзица.
Аватар
bikerider

Мнениеот MacLeod » Чет Ное 24, 2011 9:18 pm

veskoz написа:При смазване процедирам по следния начин:
1. След видимо замърсяване (или профилактично) на движението обезмаслявам с Meglio цялото движение.
2. Измивам обилно с вода.
3. Подсушавам
4. Смазвам обилно
5. На обратен ход "обирам" с парцал излишната смазка
6. Правя "смазващо" кръгче на всички венци
7. Повтарям т.5

Моята процедура е нещо подобно:
1. Слагам веригата на най - голям венец отпред, най - малък отзад.
2. Пръскам един парцал с обезмаслител и почиствам веригата, докато реша, че е достатъчно чиста.
3. Смазвам веригата и въртя напред и назад както си е на най - голям венец отпред и най - малък отзад.
4. Забърсвам излишната смазка.
5. Прекарвам веригата през останалите венци ( "смазващо кръгче по всички венци" ).
6. Гледам състоянието на касетата и ако не ми харесва, я бърша с парцал, колкото е възможно.
Точка 6 по някога я правя и преди всичко друго ако се сетя.

През известни километри, като видя полепнала мърсотия по веригата, чистя с парцал.

Това е моята процедура, приемам критики :)
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот botroid » Чет Ное 24, 2011 9:46 pm

Не смятам нещо, което сменям на всеки 2 месеца, да си играя да го чистя и лъскам до откат, с телени четки, с меки четки, с незнам какви си четки, обезмаслители и препарати. Повечето от "рецептите" за почистване на вериги, които чета тук, са нелепи и са продукт на хора, които карат малко, но пък много са загрижени за външния и естетическия вид на колелото. След каране, процедурата за чистене ми се вмества само в две точки:
1. Забърсване на веригата със сух парцал, набързо и не старателно.
2. Смазване с десетина капки машинно или автомобилно масло.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот MacLeod » Чет Ное 24, 2011 10:10 pm

botroid написа:Не смятам нещо, което сменям на всеки 2 месеца, да си играя да го чистя и лъскам до откат, с телени четки, с меки четки, с незнам какви си четки, обезмаслители и препарати. Повечето от "рецептите" за почистване на вериги, които чета тук, са нелепи и са продукт на хора, които карат малко, но пък много са загрижени за външния и естетическия вид на колелото. След каране, процедурата за чистене ми се вмества само в две точки:
1. Забърсване на веригата със сух парцал, набързо и не старателно.
2. Смазване с десетина капки машинно или автомобилно масло.

Защо сменяш веригата всеки два месеца ? Как решаваш кога да я смениш ?
Аз доколкото знам най - правилно е да комбинираш дадена задна касета и предни венци с 2 или 3 вериги. Сменяш циклично веригите на определен брой километри. Когато почне да имаш проблеми с прескачане хвърляш касетата, предните венци и 2-те или 3-те вериги и слагаш нови.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот evin » Пет Ное 25, 2011 9:40 am

botroid написа:много са загрижени за външния и естетическия вид на колелото

Прав си. Аз лично съм МАНИАК на тема външен и естетически вид на колелото ми. И на мен са ми странни хората, които карат омазани в кал и изподрани байкове. Имам да поддържам автомобил и още няколко хобита и нямам възможност да наливам излишни пари в байка ми поради мързел да му направя бърза профилактика веднъж в седмицата.
Аватар
evin

Мнениеот Yeti » Пет Ное 25, 2011 12:35 pm

Момчета, не сте длъжни да се съгласявате с мен, но по принцип смазването на велосипедна верига със смазка за верига за мотори, каквито няколко мнения имаше по-горе е доста неправилно. Това, дето сте забелязали, че остава лепкаво и засъхва като грес не е от неразклащането - просто моторните смазки са правени за съвсем други натоварвания, съвсем други обороти и друго триене. По-гъсти и лепкави са, защото смазката трябва да остане по веригата при несравнимо по-високи обороти, респективно центробежни сили в сравнение с колелото. С такава смазка при колелото много по-лесно и по-здраво полепва мърсотия и след това като запече нито веригата ще върви леко, нито може да се почисти качествено – особено в прешлените на веригата, където няма как да бръкнеш.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик