Въпроси на новак

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди, предназначени за тези по-специфични видове каране, които се практикуват предимно в градска среда, както и за компоненти и екипировка за тях. Може да се обсъждат и теми, свързани с BMX.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпроси на новак

Мнениеот bdog » Вто Ное 01, 2011 3:29 pm

Здравейте,

в момента имам Drag C1 TE на няколко месеца. Планирам да си купя рамка NS Suburban Park, защото искам по-компактно колело. Искам да си запазя скоростите отзад.

Въпросите ми са:

1. Кои части мога да прехвърля от Драг-а и кои трябва да купя нови?
2. Какъв hanger да купя?
3. Каква ос-касета?

Какви са целите на колелото? Аз съм сравнително нисък (168 см / 75 кг) чичка на 35 години в доволно добра форма и напоследък ми е доста приятно да въртя педалите и да пробвам да си припомням разни трикчета от едно време. Като цяло парите не са проблем, но някак си не ме се иска да изхварля купчина части, които са почти нови. Идеята е колелото бавно да се променя.

Благодаря предварително за съветите!
Аватар
bdog

Рейтинг: 2000

Re: Въпроси на новак

Мнениеот n1ky » Вто Ное 01, 2011 4:24 pm

Здравей,
1во - от C1,ще можеш да прехвърлиш всички компоненти,без колчето за седалката и скобата.Защото на C1,диаметърът е 27.2,а на NS-a 25.4.
2ро - HANGER ?? (нищо не ми говори ? :dontknow: )
3то - Ако ще караш с курбелите от C1,ще може със същото средно движение,но ако ще взимаш 3PC BMX CRANKS,ще трябва да си купиш специално средно движение,което се взима според това,колко ти е оста на средното движение,те са 19/22mm.

NS са стрийт/dirt рамки и повечето са направени от материала хромо-молибден CrMo 4130,за да не се усукват и цепят при въртене на градуси.Няма да може да си запазиш скоростите отзад,защото рамката не позволява.Казал си,че искаш да си припомняш трикчета,но не си уточнил какви ? :beer: :beer:
Аватар
n1ky

Рейтинг: 1283

Мнениеот bdog » Вто Ное 01, 2011 4:45 pm

Благодаря за инфото!!!

Hanger е това, което позволява да се запазят скоростите отзад.

А това е цитат от FAQ на сайта на NS Bikes:
Can I use gears on my frame?
Surge frame comes with replaceable derailleur hanger. Majesty, Suburban & Traffic frames can be used with rear derailleur however you need to buy a special derailleur hanger (if you want to use the gears on Majesty a bolt thru axle is also required). Capital frame is a singlespeed only frame to be used with bmx hubs (110x14).

Това не знам дали е подходящо:
http://www.bike-mailorder.de/shop/product_info.php?language=en&products_id=15928

Относно трикчетата - като начало да докарам някаква нормална височина на ollie например. След това целта е по-продължително wheelie, а след това manual. Засега не планирам градуси - просто искам компактна рамка и доколкото прочетох 24" Suburban бил доста подходящ.
Аватар
bdog

Мнениеот zari » Вто Ное 01, 2011 7:41 pm

здрасти,
ако изкаш да си запазиш всички части от C1 си купи NS Surge :beer:
и този hanger който спомена да не е ухо,защото не се сещам за друго което да държи дерайльора :dontknow:
Аз съм байкърче, обичам наще планини зелени, байкърче да се наричам, първа радост е за мене!
Аватар
zari

Рейтинг: 1138

Мнениеот bdog » Вто Ное 01, 2011 7:51 pm

Предполагам, че е ухо на български. http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=58193

Не съм особено ориентиран в термините, за което моля да бъда извинен.

Тази рамка съм харесал - http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=58182 .

Не държа да запазя всичко от C1 - по-скоро да сменя само най-належащото в момента и постепенно да пазарувам играчки.
Аватар
bdog

Мнениеот zari » Вто Ное 01, 2011 8:42 pm

но за Suburban трябва главина single speed, защото:
1.дропаутите са вертикални
2.следователно няма къде да се сложи дерайльор и заради това не може да се сложат скорости :eyebrow:

специално моето мнение е да караш C1 докато не я сцепиш,а дотогава ще намериш подходяща рамка,според мен ще е добре да си вземеш NS Surge :beer: ,тогава няма да имаш излишни разходи(за главини и тнт.)
Аз съм байкърче, обичам наще планини зелени, байкърче да се наричам, първа радост е за мене!
Аватар
zari

Мнениеот bdog » Вто Ное 01, 2011 8:50 pm

На сайта на NS Bikes са написали, че на Suburban могат да се сложат скорости стига да се сложи съответния "horizontal hanger". По-горе съм сложил цитат от техния сайт.

По принцип искам по-компактна рамка от C1 предвид снажния ми ръст :D , въпреки това ще обмисля идеята да изчакам със смяната.

Иначе държа на задните скорости, защото се опитвам да се предвижвам повече с колело и по-малко с кола и без скорости ще е тегаво.

Благодаря отново!!!
Аватар
bdog

Мнениеот verk » Чет Ное 03, 2011 1:24 pm

Пич,изчакай със покупката на рамката.А за скоростите аз карах клаймър и исках да карам дърт,но исках скорости в крайна сметка си купих рамка с хоризонтални уши и разбрах,че без скорости също е удобно.Нямам проблем с качване на байри(естествено не много големи).
Аватар
verk

Рейтинг: 1118

Мнениеот AiR » Чет Ное 03, 2011 7:27 pm

Можеш да си сложиш скорости, но няма смисъл. Този Hanger става, всичките които си показал. Аз си взех Pussy Street също с обтегачи за веригата. От едната страна просто си опъва веригата, а от другата страна има и ухо за обтегач. Та, скорости може да сложиш, но при положение, че си взимаш една от най-готините рамки на NS и една от най-добрите за класа си... направи си я сингълспийд. Ако субсидий няма за главина, разглоби си венците отзад, пренареди си ги както ти е удобно, защото като си сингълспийд е хубаво веригата да върви направо, повервай, счупих 3 зъба отзад на една зъбчатка преди да ги пренаредя. Ако ли пак не, може да сложиш спейсъри отзад и си шеф. :agree:
Аватар
AiR

Рейтинг: 1315

Мнениеот bdog » Чет Ное 03, 2011 7:57 pm

В момента се опитвам да минавам половината дни от седмицата по около 20+км с колело - леко ме притеснява, че ще е много зор да ги въртя със single speed.

Другият вариант, който ми хрумва е да направя два сетъпа и да пробвам - един със скорости и един single.

Съзнавам, че целите са ми леко изчанчени, но какво да се прави...

Иначе субсидии има за каквото ми скимне - сравнено с другите ми хобита това е доста евтино.
Аватар
bdog

Мнениеот AiR » Чет Ное 03, 2011 8:02 pm

Аз съм с 36 зъба отпред и четвърта зъбчатка отзад, ако сложиш 5 или 6 на дълго няма да ти е много зле, все едно си със стар Балкан... Аз в момента съм в Германия, също използвам колелото за превоз от А до Б, но тук има доста баири (както в Търново), така че го карам на по-лека предавка. Скорости не са никакъв проблем, просто не е точно Street/Dirt.
Аватар
AiR

Мнениеот zari » Чет Ное 03, 2011 8:50 pm

ако искаш със скорости си вземи http://ridespot.net/productdetails.php?productID=11033 с това когато правиш номера няма да ти трака ,а и скоростите се сменят по-лесно,и най-добре май е да изчакаш с покупката на рамка докато я спукаш- хем да видиш моделите на 2012,може да си харесаш някоя друга,а и е добре да разгледаш други рамки не само NS , Dartmoor също са хубави :eyebrow:
Аватар
zari

Мнениеот bdog » Чет Ное 03, 2011 9:35 pm

Причината да се спра на тази рамка не е марката, а че е много компактна - 24", която събира 26" стига да не са много широки гумите.
Аватар
bdog

Мнениеот AiR » Пет Ное 04, 2011 12:22 pm

Гума на Schwalbe 2.35 се събира, малко остава, но се събира. А относно да изчакаш, верно, пробвай С1-то на какво е способно, защото е доста :D :agree:
Не бих заложил на Dartmoor, но пък наистина оферти излизат от всякъде... или си решен да я взимаш рамката? Относно Rollamajig, направо взимай обтегач на Sram и всичко е амин :agree:
Аватар
AiR

Мнениеот bdog » Пет Ное 04, 2011 12:36 pm

Може би ще изчакам малко. Реално не бързам за никъде. По-скоро ми се изкаше да направя списък с частите, които трябва да купя (освен рамката), за да ги поръчам наведнъж. Иначе рискувам да се окаже, че рамката е пристигнала и трябва да чакам за някоя дреболия.
Аватар
bdog

Мнениеот bdog » Пон Ное 14, 2011 2:31 pm

След като анализирах колко пари съм спестил от бензин последните месеци реших, че съм заслужил подарък и съответно ще поръчвам рамката (Suburban Park - 24") от http://www.chainreactioncycles.com.

Трябва да добавя още малко части, за да ми стане безплатна доставката и въпросът ми е какво по-точно да сложа:

1. Какви чашки?
2. Каква лапа?
3. Какво кормило?
4. Какво средно и какви курбели (Truvativ Ruktion ок ли са?)?
5. Какъв водач за верига?

Останалите неща мисля да ги ползвам от C1-ата. Засега мисля да пробвам със задни скорости, а някой от следващите месеци да сложа single speed, за да видя доколко ще ми допадне и да реша как да процедирам финално.
Аватар
bdog

Мнениеот dirtnewbie » Пон Ное 14, 2011 3:13 pm

Здравей и от мен. Ще се опитам да съм максимално обективен в думите си и да кажа всичко доста разбрано.

Като за начало бих искал да кажа, че рамката е доста добър избор, но защо не помислиш още в/у ns suburban-ns capital. И двете рамки са доста здрави, удобни, леки и са подходщи за стрийт, дърт и парк.
Чашките, които са нужни за това чело на дадената рамка са полуинтегрирани. Тези от сегашната ти рамка не са съвместими. Полуинтегрирани чашки можеш да наамериш доста, но най-добре е да си поръчаш заедно с рамката.
Лапата е според твоите предпочитания, но доколкото прочетох тук разбирам, че ръстът не е голям и ще е удобно да караш с къса лапа. която всъщност е и доста по-удобна за тези стилове. От сайта можеш да си избереш доста лапи, но аз ти препоръчвам да вземеш лапата Ns Quark. Доста удобна и здрава лапа. Заслужава си парите. За кормилото смея да кажа, че ще трябва голям райз (издигане),защото самата геометрия не позволява да се кара с ниско кормило или просто не е удобно. Предполагам кормила като: NS District, NS Mint, NS Proof и т.н. ще са идеални за теб. А за здравината няма да коментираме, то е ясно. За средното движение ще ти бъдат нужни един комплект двиежение euro bb. и едни курбели за BMX. Hussefelt Ruktion не са подходящи според мен. Водач за верига не ти е нужен. Дори ти препоръчвам да не правиш скорости отзад, тъй като хейнджъра е доста пари, а и няма смисъл от него. Това колело не е направено за скорости. Просто купуваш една single speed главина, една singlespeed верига и отпред трябва да имаш 1 венец. А колкото до частите, които можеш да сложиш на новата рамка, те са: вилка (ако е 100мм ход), и колчето за седалката. Разбира се можеш да и сложиш и старите лапа и кормило. По-натам може да ги смениш по всяко време. Каплите вероятно разбираш, че няма да станат, защото са 26".

Ами, общо взето е това. Надявам се да съм ти помогнал.
make my wishes come true
dirtnewbie

Рейтинг: 1067

Мнениеот bdog » Пон Ное 14, 2011 3:18 pm

Благодара за отговора!

Доколкото прочетох на този Suburban стават и 26" капли - т.е. планирам да използвам сегашните известно време.

Относно чашките - дали може да ме ориентираш конкретно кои са читави и смислени. Тези дали стават - http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=70040 ?
Аватар
bdog

Мнениеот dirtnewbie » Пон Ное 14, 2011 3:45 pm

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=24985 тези са много по-леки и добри. Онези не са полу-интегрирани.
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот bdog » Сря Ное 16, 2011 4:41 pm

Продължавам с въпросите:

Този crankset предполагам става:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=60722

Какъв венец да добавя за него?
Аватар
bdog

Мнениеот dirtnewbie » Сря Ное 16, 2011 5:07 pm

Да, става. Сега ти остава да си вземеш само една плоча за отпред. Размерите тука са различни, ти трябва да си избереш определен модел. Тук плочите се захващат през средата, а не като другите чрез разклонения на курбела.

http://www.chainreactioncycles.com/Cate ... goryID=574
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот bdog » Вто Ное 22, 2011 12:39 pm

Малко промяна на плана.

Тук във форума излезе едно Majesty и го купих. Има някакви дреболии за смяна като верига, грипове и т.н, но ме радва много - изненадващо леко колелце.
Аватар
bdog

Мнениеот dirtnewbie » Вто Ное 22, 2011 2:52 pm

Как му се бях наточил на това колело и как щях да го взема на коледа, ама такъв ми е бил късметът. Честито колело, много е добро и е истинско чудо за толкова малко пари.
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот bdog » Вто Ное 22, 2011 3:23 pm

Тъкмо щях да поръчвам Suburban и го видях - съответно след една нощ размисъл реших, че офертата не е за изпускане. Преди малко му поръчах и малко части - верига, грипове, колче. Поръчах и една твърда вилка NS Fundamental да пробвам как ще е. Трябва едно кормило и лапа да взема също, но това ще е в близко бъдеще.
Аватар
bdog

Мнениеот n1ky » Вто Ное 22, 2011 6:20 pm

Опа .. честито значи ! Пусни една темичка в "Радост за окото" или дай тук няколко снимки,че ми е мерак да го видя ?! :D :beer:
Аватар
n1ky

Рейтинг: 1283

Мнениеот zari » Вто Ное 22, 2011 9:08 pm

аууу голям късметлия си ,тъкмо щях да си продавам моето колело и да си копувам majestyto ,ноооо ти си го отмъкнал.но все пак да ти е честито и със здраве да си го караш :beer:
Аватар
zari

Мнениеот dirtnewbie » Вто Ное 22, 2011 10:43 pm

Колелото е със специална геометрия за дърт и не е имало голям смисъл да се набутваш с твърда вилка, но все пак..... Както ти си прецениш, а ако решиш да продаваш другата вилка ми пиши съобщение и ми кажи за колко я даваш. Сигурен съм, че колелото ще стане брутално. Надявам се, че ще качиш една темичка със снимки в "Радост за окото".
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот bdog » Сря Ное 23, 2011 7:17 am

Не планирам да продавам вилката - просто и двете ще са налични. Иначе тия дни като дойдат частите и имам малко време ще го наснимам.
Аватар
bdog

Мнениеот bdog » Чет Ное 24, 2011 12:09 pm

Сдобих се с една лапа и кормило (на снимката). Утре планирам да ги сложа.

Вчера купих нова верига. Купих си и машинка за single speed и я монтирах. Утре планирам да направя няколко снимки.

Задната ос не се върти леко - трябва явно да я сервизирам/смажа. Сега почвам да търся информация как се прави.
Прикачени файлове
2011-11-24 11.37.57.jpg
2011-11-24 11.37.57.jpg (37.51 KiB) Прегледано 1823 пъти
Аватар
bdog

Мнениеот bdog » Чет Ное 24, 2011 12:25 pm

Дойдоха и други части - вилка, грипове, още една верига, колче (което е дълго, но ще го резна където ми допада).

П.П. До скоро хобито ми беше да си играя с едно умерено бързо Субару и на фона на него тези играчки ми излизат по-евтини от спестения бензин :clap:

П.П. Колелото е налично - сега остава трудната част - да се науча да го карам.
Аватар
bdog

Следваща

Назад към Продукти за Trials, Street, Urban, Dirt Jump, 4X