GrandeRegion написа:не съм екссперт по минно геоложко дело но няма страната по света която да не исползва своите ресурси.ако някои се сети за такава ще съм му благодарен да ми я посочи! естественно глупака е против прогреса в всичките му аспекти и винаги нещо му пречи.то и на неандерталците им се е седяло в пещерите ама ...на българина не му пречат повечето от 100 уранови рудници които не се обезопасени,(не му пречи и това че правителството подписа спогодба да съхранява в българия преработените ядрени отпадъци на страни от EU)не му пречи убийственното здравеопазване и болниците в които заразяват пациенти с стафилококови и стрептококови инфекции,не му пречат експериментите с енергийно магнитно въздействие които убиват населението на цели жилищни комплекси,не му пречи престъпноста,не му пречи липсата на правосъдие,не му пречи лошото образование...страхувам се да не пропусна нещо...войната по пътищата не му пречи,това че не може да пресече на зелен светофар на зелено или на пешеходна пътека не му пречи бедността....но забележете: ДОБИВА НА ШИСТОВ GAS;КОЙТО МОЖЕ И НИКОГА ДА НЕ ЗАПОЧНЕ МУ ПРЕЧИ ! p.p абе хора вие още цепите дърва в 21 век...пак сте тръгнали за екологи и технологии да претендирате..
1. И като няма страна, която да НЕ унищожава природата си, дай и ние да я унищожаваме? И между другото не си изобщо точен, защото тази технология е забранена в няколко държави, които естествено не са догонващи като нас, а тези, които се опитваме да догоним. Точно така се достига не до прогрес, а до катастрофа - повярвай ми скоро ще разбереш, че технологичния прогрес не е нищо повече от алчност от страна на корпорациите, колкото до реалната полза - тя е на втори план, след печалбата разбира се - така работи пазарната икономика, за разлика от плановата, която би трябвало на теория поне да се съобразява с ресурсите на планетата и реалните нужди на населението. Сега я огледай, колко боклуци имаш, без които и преди си живял не по-зле, а може да се каже даже по-добре. Да, байковете са част от технологичния прогрес, но да си признаем, понякога достигаме до крайности от към глезотии

2. Защо мислиш, че не ни пречат изброените от теб неща? А искаш да кажеш, че добива на шистов газ, ще спре изсичането на горите? Хех блажени са вярващите, те и дърводобивните фирми са си казали, то няколко дървета никой няма да забележи, като се изсекат... но изведнъж се оказа, че пречи. Или както даде някой за пример АЕЦ-овете.
3. Правописните ти грешки само затвърждават тезата ми, че съм прав и не глупаците са против прогреса (което всъщност е растеж на икономиката заради самия растеж - или по-точно за да се навакса изкуствено създадената инфлация от Федералния Резерв и Световната Банка чрез създаване на технологии, които реално не са по-добри и по-качествени, а с уж по-добри технически параметри, защото всеки знае за идеята за остаряване на продукта или ако не знае, то поне сте забелязвали как новите неща са се по-чупливи и нетрайни за разлика от едновремешните), напротив глупаците са тези, които вярват на всичко, което се говори по-медиите и само глупаците не си променят мнението (преди съм мислел и аз така, че прогреса е нещо чудно и ще летим до звездите и т.н.).
В добавка, ще цитирам една много точна статия за глобалния комерсиализъм (стига някой да се интересува от макро-икономика и световна политика), която е писана преди 2 години и тогава надали някой й е обърнал внимание, но сега можете да разпознаете в нея къде се намира България:
Единственото нещо, което водещите капиталистически държави ще сторят в Третия свят е изкупуване на най-доброто от него, изграждането на инфраструктура за пазарно проникване, развитие на добива на суровини и екзотични земеделски продукти и организиране на ниско-технологични или замърсяващи производства на базата на евтини местни суровини и работна ръка.
Общо взето това, което е казал и Taurus13... интересно и аз с годините не ставам по-голям оптимист. Дали оптимизма не е поредното масово промиване на мозъци, точно с цел - нека да си мислим хубави неща, за да ни се случват уж хубави неща, а всъщност за да да ни приспят и да не мислим за проблемите, които няколко единици ни създават?