главина formula или shimano deore

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

главина formula или shimano deore

Мнениеот xtrend32 » Чет Дек 01, 2011 4:01 pm

искам да питам коя главина е по добра за спускане (DH/FR) говоря за Shimano Deore HB-M525-L и Предна главина Formula DC91
Животът е кратък, карай бързо! ;)
zoom>sr suntor>manitou>marzocchi
cross montana 2 >drag the bomb >ram freeride >iron horse
xtrend32

Рейтинг: 1098

Re: главина formula или shimano deore

Мнениеот r1nftw » Чет Дек 01, 2011 4:53 pm

Формула.
Intel core i7 920 @4,1GHZ Sapphire HD7870 Ghz edition OC @1250/1600
Аватар
r1nftw

Рейтинг: 1244

Мнениеот xtrend32 » Чет Дек 01, 2011 5:09 pm

е добре с какво е по добра от другата ?
xtrend32

Мнениеот SenDog » Чет Дек 01, 2011 5:35 pm

Какво толкова го мислиш, вземай едната и почвай да я търкаляш, трудно е някой да ти даде отговор на такъв въпрос ако не ги е карал и двата модела.Като гледам са един ценови клас , така че не му мисли много много, инвестицията не е кой знае колко голяма че да му умуваш толкоз.
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот xtrend32 » Чет Дек 01, 2011 5:50 pm

е прав си но съм чувал че deore са по добри от formula :dontknow: :D не искам след 1 месец каране, че и по малко да се преебе главината...
xtrend32

Мнениеот Fanatico » Чет Дек 01, 2011 5:53 pm

xtrend32 написа:...не искам след 1 месец каране, че и по малко да се преебе главината...

И на каква основа го установи това за формула?
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот konopr » Чет Дек 01, 2011 7:22 pm

карам с формули с капсуловани лагери, даже на съм обърнал внимание кой модел са, но не са елитни, оставих на механика да ги подбира. Завършвам вече втора година каране с тях - яко камънаци кореняци и сие, търкалят се вече на втори байк. Малко се разхлопваха по едно време и затегнах - не са казвали гък оттогава, а инерцията им е медец. Но трябва да се следи за луфтове особено в началото, когато са по-нови може да се получат. И трябва възможно най-бързо да се затегнат, че каране с луфтове не е оферта за главината а и луфтовете имат тенденцията да разхлабват автомата при по тежко каране и да ти изпадне някое колелце в движение :D .
Макар че задната главина я карах месеци наред с лек луфт и после като затегнах, заспа.
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот xtrend32 » Чет Дек 01, 2011 8:31 pm

Fanatico написа:
xtrend32 написа:...не искам след 1 месец каране, че и по малко да се преебе главината...

И на каква основа го установи това за формула?

еми виждал съм как се преебават формулите на приятели :)
xtrend32

Мнениеот Fanatico » Чет Дек 01, 2011 9:39 pm

Какво им е става?
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот robbster » Вто Дек 06, 2011 12:03 am

konopr написа:карам с формули с капсуловани лагери, даже на съм обърнал внимание кой модел са, но не са елитни, оставих на механика да ги подбира. Завършвам вече втора година каране с тях - яко камънаци кореняци и сие, търкалят се вече на втори байк. Малко се разхлопваха по едно време и затегнах - не са казвали гък оттогава, а инерцията им е медец. Но трябва да се следи за луфтове особено в началото, когато са по-нови може да се получат. И трябва възможно най-бързо да се затегнат, че каране с луфтове не е оферта за главината а и луфтовете имат тенденцията да разхлабват автомата при по тежко каране и да ти изпадне някое колелце в движение :D .
Макар че задната главина я карах месеци наред с лек луфт и после като затегнах, заспа.

Пич точно щях да пускам тема с питане затягат ли се капсулованите по някакъв начин и ти ми изясни всичко. Аз съм с формула капсулована отзад от няма и месец, в който почти не съм карал и за две карания е сега установих, че е излязъл луфт и полудях. Но точно това дето си написал ме върна към живота :D
А по темата - лично аз залагам на формулата, тъй като от състезатели съм чувал, че шимано за главина не важи.
Аватар
robbster

Рейтинг: 1213

Мнениеот Шлек_народен » Вто Дек 06, 2011 8:39 am

robbster написа:Пич точно щях да пускам тема с питане затягат ли се капсулованите по някакъв начин

По принцип не.Ако са се разхлабили нещо гайките(малко вероятно), дето стягат лагерите, може да се притегнат.Но причината за луфта в тоя тип главини е разбито легло за лагер.Или леглото в самата главина, или шийката на оста.Аз съм оправял луфт на самата главина(големия диаметър на лагера) със чукче и остър център.Това е шлосерски инструмент, нещо като пирон, грубо казано.Правят се множество малки "центърчета" по леглото на лагера,като по този начин се намалява диаметъра и се обира хлабината.Но трябва човек, дето знае какво прави за такъв ремонт.
Иначе втора година не се е появил луфт на тая главина.Предна е, ако има значение.Ако е на самата ос може същия метод да се ползва, но не съм го правил и не гарантирам за резултата.А и ако оста е стоманена и закалена е неприложим.Но тогава едва ли там ще е проблема.Това от мен за ремонта.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Шлек_народен » Вто Дек 06, 2011 11:33 am

Много моля, "капацитета", който тресна минуса на горния пост, да бъде така добър да се обоснове!Ако знае по-добър начин за ремонта на тия чудесии, ще се радвам да го науча!То верно са казали хората "Добро ненаказано нема!",ама....хлапешки истории!
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот bikerider » Вто Дек 06, 2011 12:37 pm

robbster написа:А по темата - лично аз залагам на формулата, тъй като от състезатели съм чувал, че шимано за главина не важи.

:roll2:

По темата - ако е за блъскане и сменяне - Формула. Ако е за въртене - Деоре.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Crimson » Вто Дек 06, 2011 1:24 pm

bikerider написа:
robbster написа:А по темата - лично аз залагам на формулата, тъй като от състезатели съм чувал, че шимано за главина не важи.

Абе мани ташака аз карам отпреде формула 20ска неква от 2007г и още нема луфт бе деаа :eek2: :eek2: :eek2:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Вто Дек 06, 2011 3:30 pm

:offtopic:
Дааа, ама ти си състезател и знаеш как да караш Формула! :love: :evil:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 06, 2011 4:11 pm

Crimson написа:...аз карам отпреде формула 20ска неква от 2007г и още нема луфт бе деаа

моята пък е от 2005г. и също няма луфт, ама аз и не я карам по предназначение :emlaugh:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот boybetterknow » Вто Дек 06, 2011 6:36 pm

От личен опит мога да кажа, че когато имах клаймбър, отзад бях с една главина на Шимано за 50лв, за диск, беше чисто нова от магазина. След 3 месеца каране, като отидох на сервиз казаха, че положението е без надеждно и я правят да върви още няколко месеца и е за боклука - сметнете! От 2 години карам най-обикновенната главина на Форума, на шлиц и нямам никакви проблеми с нея. От личният си опит, никога повече не бих посмял да взема главина на Шимано.
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот konopr » Вто Дек 06, 2011 8:31 pm

Шлек_народен написа:
robbster написа:Пич точно щях да пускам тема с питане затягат ли се капсулованите по някакъв начин

По принцип не.Ако са се разхлабили нещо гайките(малко вероятно), дето стягат лагерите, може да се притегнат.Но причината за луфта в тоя тип главини е разбито легло за лагер.Или леглото в самата главина, или шийката на оста.Аз съм оправял луфт на самата главина(големия диаметър на лагера) със чукче и остър център.Това е шлосерски инструмент, нещо като пирон, грубо казано.Правят се множество малки "центърчета" по леглото на лагера,като по този начин се намалява диаметъра и се обира хлабината.Но трябва човек, дето знае какво прави за такъв ремонт.
Иначе втора година не се е появил луфт на тая главина.Предна е, ако има значение.Ако е на самата ос може същия метод да се ползва, но не съм го правил и не гарантирам за резултата.А и ако оста е стоманена и закалена е неприложим.Но тогава едва ли там ще е проблема.Това от мен за ремонта.

не бяха лагерите, поразхлабили да се били гайките явно, понеже оттогава насам не мърдат и въртят с перфектна инерция.
иначе се сетих един приятел, който псуваше една главина на шимано, която караше отпред дълго след като я беше сменил :D
Питам го тия дни кво беше онова шимано и той вика "деоре". Той караше градско почти всеки ден тогава + по 1спусканe горе долу месечно от Витоша с climbera
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот boybetterknow » Вто Дек 06, 2011 9:42 pm

Благодаря за минуса, който сте ми сложили, дадох личен опит, не съм казал на човека да не си взима Шимано, това е негов изобор!
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот robbster » Вто Дек 06, 2011 11:27 pm

Шлек_народен написа:

:offtopic: Значи чисто новата ми главина с капсуловани лагери най-вероятно не може да се притегне просто и леглата са й разбити? За точно две карания? И луфта, който се е появил след тези две карания не се дължи на това, че е нова и, че новите олабват в началото и след това си искат настройка?
Е доста ми е тъпо. :offtopic:
Аватар
robbster

Рейтинг: 1213

Мнениеот манджа » Вто Дек 06, 2011 11:31 pm

bikerider написа:

:agree: Подкрепям ,някакси имам по голяма вяра на формула,защото един приятел кара деоре и прескача доста често.
Имал съм от ефтините формули по 20тина лева и не съм чул да прескочи при нормално каране :beer:
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Назад към Веломеханик