Yavkata написа:http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/245-tips006
При главините с венци на резба лагерите не са разположени симетрично спрямо краищата на оста, поради което последната се натоварва неравномерно и се чупи и криви по-лесно и по-често.
tbk515 написа:Все още не ми е толкова ясно!
При главините с венци на резба лагерите не са разположени симетрично спрямо краищата на оста, поради което последната се натоварва неравномерно и се чупи и криви по-лесно и по-често.
vvvaaal написа:Ето ти това, което търсиш:При главините с венци на резба лагерите не са разположени симетрично спрямо краищата на оста, поради което последната се натоварва неравномерно и се чупи и криви по-лесно и по-често.
Отговорна въпросите: Да, може да се смени, сменя се цялата главина, трябва да се пренаплете(да се свалят спиците от старата и да се сложат на новата) и трябва да си вземеш нови венци(с монтаж на шлиц).
Ozzie написа:От това, по- ясно, здраве му кажи.
axelmax написа:1.изборът на венци е огромен,докато при на резба само до 7 венеца ,ако искаш да е маркова ,има и 8-ца ,но са китайски и не са особено читави
axelmax написа:2.главината е с пъти по издръжлива и веднъж минеш ли на този стандарт няма да искаш да си на другия
axelmax написа:3.изборът на главини е огромен,а при главините на резба трудно се намира дори за диск и са няколко модела
axelmax написа:5. главината на шлици много по трудно отваря луфт![]()
tbk515 написа: Нова главина + нови венци в среден ценови клас колко ще излезне?
tbk515 написа:
Само да поясня: реално тази резба/шлиц, освен че играе ролята на съединител между венец-касета и оста, също така лагерите (на оста) са симетрично разположени! Така ли е или се бъркам?
Шлек_народен написа:И последно - стига с тоя мит за симетрично разположените лагери!На скъпите главини, на шлици, лагерите са още по-несметрично разположени.Ако някой не вярва, да погледне устройството на на някоя главина от 100-тина евро нагоре. Лагерите на свободното дрижение (Freehub Body) не играят, щото не е част от тялото на главината.Работят само когато се върти веригата.
tbk515 написа:Защо главината на шлиц е по-добра от тази на резба? Според мен няма смисъл на пръв поглед. Май нещо не мога да намеря обяснение, затова, моля без спорове, а само доказателства. Нека да ми се обясни като на "олигофренче"! Благодаря!
vpravov написа:@Шлек_народен - по принцип не си написал нищо невярно, но забравяш, че това е форум за планинско колоездене и гледната точка към компонентите е пригодността им за такъв тип експлоатация.
Шлек_народен написа: Аз се опитах да кажа две думи за конструкцията
Шлек_народен написа:При смяна на венците се подменя и това чудо, дето цъка
PtD написа:а теб може и да е плюс, но от моята гледна точка е огромен минус.
PtD написа:А за сачми-конуси/индустриални лагери, мога да говоря от личен опит в средния клас (а не ниския) - задна главина - така и не можа да остане без луфт. А сегашната ми, с индустриални лагери, не е мръднала за 6 години. И то не шосейно каране
Шлек_народен написа:Все пак не подценявайте шосейното каране, като натоварване и износване на компоненти.Като време е съизмеримо.И на байка, и на шосейката хвърлям верига за около година:)Не говоря за евтини модели.Там е няколко месеца.
n1ky написа:За да не отварям нова тема,ще си позволя да питам тук.Та въпросът ми е дали на всяка една главина на шлиц може да се направи single speed (с едно венче) с помощта на спейсъри и венче ?
PtD написа:Все пак е добре freewheel-ът да не е от кашкавал, защото усилието от разпределено на 8 или на 9, се концентрира в 1, и започва да си хапва от метала.
n1ky написа:PtD написа:Все пак е добре freewheel-ът да не е от кашкавал, защото усилието от разпределено на 8 или на 9, се концентрира в 1, и започва да си хапва от метала.
Нещо такова мисля да сложа : http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 595&lang=2,а ако някъде има с по-малко зъбци,споделете и ще съм Ви много благодарен.
PtD написа:Зависи за какво го ползваш. На трайълското колело имам 18Т. А си го купих не помня откъде, ама май от CRC, навремето.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта