Какво да бъде колелото?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какво да бъде колелото?

Мнениеот Lex » Сря Дек 21, 2011 6:37 pm

Не знам, дали темата е за тук, но не намерих по-подходящо място. Ако има такова, преместете я.

След като ми откраднаха колелото, преди 10 дни, което беше Full suspension MTB, около 18 кг, но което карах предимно в града, сега се чудя какво ново колело да си взема. Няма да го карам в планина, 95 % от времето ще е в града. Имам обаче няколко съображения и изисквания:

1. Обичам скоростта и ускорението! Влече ме да си взема шосеен бегач, но ме спират няколко неща.
- карам по асфалт, но по който има дупки, легнали полицаи и т.н. Не ме притеснява, че ще друга много, а дали ще издържат "чарковете" на колелово
- случва се да кача и да сляза от някой и друг бордюр
- Някакъв вид калници могат ли да се сложат, защото се случва някой път да карам и по мокро?
- С тези тънки гуми, как ще се държи колелото при мокър асфалт?

2. Като че ли не искам пак да е МТБ, защото все още се надявам (надеждата умира последна) да си намеря някъде старото колело, та да не ми се дублират...

Та на кратко казано, трябва ми колело, което: да има ускорение и скорост, да мога да минавам някакви градски неравности с него, да мога да го карам по мокро, макар и рядко и евентуално да се сложат някакъв вид калници.

Благодаря предварително!
Lex

Рейтинг: 1100

Re: Какво да бъде колелото?

Мнениеот sailman » Сря Дек 21, 2011 8:32 pm

Като чета туй, дето си го написал като желания, стигам до заключението, че имаш нужда от хибриден велосипед.
Можеш да хвърлиш едно око на някои от моделите тук.
На мен лично най-ми допада Drag Cruiser TE, но разбира се, има доста други варианти (не само в България), на които можеш да се спреш. То си зависи и колко парици си склонен да отделиш за велосипеда.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот pascoff » Чет Дек 22, 2011 2:55 pm

За градско горепредложените варианти са много удачни - Драг крузер и Драг гранд каньон - имат прилично ускорение, не са с най-тънките гуми като за шосе, издържат на бордюри дори на чакълест път, калниците пасват идеално и пазят при мокро, може да си сложиш дори 28х2.0 гуми за повече комфорт и сцепление, сравнително евтини и тежки. Друг по-оптимизиран вариант е Рам сити - значително по-лек и добър като окомплектовка и поне два пъти по-скъп (или 3-4 пъти по-скъп във версията с карбонов ремък, вместо верига). Има и други варианти от български производители, които са по-евтини, на които може да заложиш ако искаш да не те е яд ако ти откраднат пак колелото.

Изображение
Изображение
Изображение
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот iignatov » Пет Дек 23, 2011 6:59 am

Колега моето мнение е че 28 цоловия влосипед е доста тромав и неманеврен в града аз си направих еин РАМ ХТ2 с сравнително леки компоненти и 1.5 гуми и мога да кажа че ускорението е много задоволително здравината е супер и маневреноста е супер. За мен по-малката гума има голямо предимство за ускорение :beer:
iignatov

Рейтинг: 1240

Мнениеот Rayko » Пет Дек 23, 2011 10:57 am

@iignatow, ти карал ли си 28"? Не бих искал да се обаждам като някой заяждач, за това не приемай поста ми като конфронтация. :peace: .
Карам и 26" и 28" и искам да споделя личен опит, че за градско, извън градско и между селско придвижване 28" имат много повече предимства, отколкото недостатъци.
Теоретично, голямата капла би трябвало да има по-бавно ускорение, но на практика не се усеща такова нещо.
26" имат предимство само по по-брутални планински пътеки.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 23, 2011 3:08 pm

Аз веднъж се качих на едно такова като горните хибриди - това лети направо. От воле вдигнах 45км/h, пък същевременно заради вилката и гумите гази много добре по черен път. Ако трябваше да си взема байк, с който да ходя на работа в града, такова бих взел без да се замисля. :agree:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Lex » Съб Дек 24, 2011 5:20 pm

Ок, благодаря за отговорите.
Вчера пробвах един шосеен бегач, около 8-9 кг, около 7 атмосфери на гумите... Изпадаха ми пломбите и ми се разбиха камъните в бъбреците :) Определено не е за каране в града такова колело. Кръста ме заболя от позицията на тялото, заболя ме разстоянието между палеца и показалеца (не го знам как се казва), друса ужасно и щях да се падна 1-2 пъти, докато намеря къде са спирачките и си преместя ръцете на тях... неудобна работа за град. Ускорението наистина е много добро, но само за 1 ускорение не си струва! Май изцяло се отказах от шосейка...

Похвалиха ми и това колело Cross Razor 28 - http://www.escadra.bg/%D0%B2%D0%B5%D0%B ... r/i395.htm
Някакви мнения за него?

И все още се колебая дали 26 или 28 инча да са гумите...
И не ми се дават много пари... най-много 700-800 лв. ако си заслужава!
Lex

Рейтинг: 1100

Назад към Общ форум