M1010X написа:За книжките за велосипед - те маса шофьори не знаят правилата ("какво предимство, бе, аз съм направо" - при нерегулирано кръстовище, на което съм му десен

) или просто карат като тоталните селяндури, ти се надяваш на чудеса от храброст. Това е и причината в развития свят да има велоалеи - защото, колкото и да можеш да караш, винаги ще си по-кекав от тон и половина желязо

Именно - идеята е, че по-голямата част от шофьорите са идиоти и като такива действията им до голяма степен са предсказуеми, ако се научим как да предугаждаме действията на "идиотите" и след това започнем да третираме почти всички шофьори като такива, нещата биха се подобрили в наша полза. Освен това винаги могат да се използват алтернативни, заобиколни маршрути, където интензитета и наличието на "идиоти" са по-малки.
Пък и от друга страна идеята с "книжките" е по-скоро символична - този документ не ти дава каквито и да било привилегии, но е силно препоръчително да го притежаваш, и по-скоро самата кампания би трябвало да бъде обърната към децата, понеже те са рисков фактор, имайки предвид по-бедният им житейски опит с "идиотите".