Монтаж на вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Монтаж на вилка

Мнениеот wanko_ » Чет Дек 22, 2011 11:23 am

Здравейте, днес си купих нова вилка RS Dart 3 120mm, но тъй като е нова няма вътре в горната тръба онази пластмасова джаджа наподобяваща снежинка, която има резба от която се обира луфта на вилката.Въпросът ми е от къде мога да намеря такава и как да си я монтирам ? :confused: :confused:
Cycling is not just a sport, it's a religion!

ВЕЛОКЛУБ "ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ" - ГР.ТЪРГОВИЩЕ
Аватар
wanko_

Рейтинг: 1173

Re: Монтаж на вилка

Мнениеот kubetata » Чет Дек 22, 2011 11:32 am

Попитай тук дали някой няма в излишък.
Иначе в почти всеки веломагазин се продават т.нар. пеперудки, детелинки, звезди за стержен, кой както го нарича, за по 6-7 лева в комплект с болт и тапа. :beer:
Тъй кат' стане..
Аватар
kubetata

Рейтинг: 1709

Мнениеот wanko_ » Чет Дек 22, 2011 11:38 am

Благодаря за бързия отговор. :agree:

Аватар
wanko_

Мнениеот Morpher » Чет Дек 22, 2011 1:11 pm

Ако стержена ти е прав, можеш да си я избиеш. Въпреки това препоръчвам нова. Доколкото си спомням се продаваха и отделно без болт и капачка за около 3 лв.
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Ozzie » Чет Дек 22, 2011 6:40 pm

wanko_ написа:.... няма вътре в горната тръба онази пластмасова джаджа наподобяваща снежинка...

На това което казваш "горна тръба" наименованието му е "стержен".
Джаджата хич не е пластмасова, ами си е баш метална. На жаргон (пък и в практиката) по тукашните географски широчини се е наложило наименованието "пеперудка".
Ако не се лъжа, в сайта има статия за монтаж на вилка.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот wanko_ » Нед Дек 25, 2011 12:18 pm

Извинявайте, а някой може ли да ми обясни как се слага пеперудката? :dontknow:

Аватар
wanko_

Мнениеот climbera » Нед Дек 25, 2011 1:16 pm

С специален инструмент.Иди в някой веломагазин.За 10тина лева ще си купиш и ще ти я монтират :agree: .
Иначе аз и с чук и отвертка съм набивал, но падна доста игра и е добре да има някой да ти държи вилката.
Весели празници!
Аватар
climbera

Рейтинг: 1056

Мнениеот Phant0m » Нед Дек 25, 2011 6:02 pm

climbera написа:С специален инструмент.Иди в някой веломагазин.За 10тина лева ще си купиш и ще ти я монтират :agree: .
Иначе аз и с чук и отвертка съм набивал, но падна доста игра и е добре да има някой да ти държи вилката.
Весели празници!

Точно с отверка няма да стане...
Аватар
Phant0m

Рейтинг: 1193

Мнениеот wanko_ » Нед Дек 25, 2011 7:02 pm

А можете ли да ми пратите линк с този инструмент от някой сайт, че не намерих никъде такъв, а в моят град има само един магазин за велосипеди и той не работи зимата. :bowdown:

Аватар
wanko_

Мнениеот wanko_ » Нед Дек 25, 2011 7:03 pm

А можете ли да ми пратите линк с този инструмент от някой сайт, че не намерих никъде такъв, а в моят град има само един магазин за велосипеди и той не работи зимата. :bowdown:

Аватар
wanko_

Мнениеот icko0o » Нед Дек 25, 2011 7:10 pm

wanko_ написа:А можете ли да ми пратите линк с този инструмент от някой сайт, че не намерих никъде такъв, а в моят град има само един магазин за велосипеди и той не работи зимата. :bowdown:

Какъв е този магазин който не работи зимата :rofl: ..аз досега съм набил 3 пеперудки,и ги набивам с едно продълговато кръгло парче "мека" стомана,в смисъл незнам дали така му се вика,но е е леко меко и така пеперудката не се наранява и до сега никакви проблеми не съм имал с този метод.
Аватар
icko0o

Рейтинг: 1342

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 25, 2011 7:12 pm

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=10224

Могат да се приложат и самоделни решения:
http://www.youtube.com/watch?v=229ygmkebrk

Ако си малко по- сръчен и с малко помощ от родител (не майка ти обаче) или приятел, "пеперудката" може да бъде монтирана с помощта на парче водопроводна тръба и добрия стар чук. :santa2:
15 mm. под ръба на стержена са напълно достатъчни.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот манджа » Нед Дек 25, 2011 9:15 pm

Хм, в оторизиран сервиз на веломания в Казанлък ми я набиха пеперудката като навиха в нея болта , беше хванат с клещи и с леки почуквания , за да се уверят ,че е в правилната равнина си влезе без проблеми :)
Стори ми се удачен начин :beer:
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот Alex Madman » Нед Дек 25, 2011 9:18 pm

Ozzie написа:Могат да се приложат и самоделни решения:
http://www.youtube.com/watch?v=229ygmkebrk

:agree:
По абсолютно същия начин съм си набивал сам пеперудката с помощта на шпилка (не си спомням, май беше М5 или М6), гайка и няколко шайби.
На шпилката се навива гайката, след което се нанизват няколко шайби, така че да може да се застопори от долната страна на стержена, след което шпилката се навива на резбата на пеперудката и се започва стягането. Много ефективно, лесно и най-вече безплатно. :)
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот wanko_ » Пон Дек 26, 2011 7:31 pm

icko0o написа:
wanko_ написа:А можете ли да ми пратите линк с този инструмент от някой сайт, че не намерих никъде такъв, а в моят град има само един магазин за велосипеди и той не работи зимата. :bowdown:

Какъв е този магазин който не работи зимата :rofl: ..аз досега съм набил 3 пеперудки,и ги набивам с едно продълговато кръгло парче "мека" стомана,в смисъл незнам дали така му се вика,но е е леко меко и така пеперудката не се наранява и до сега никакви проблеми не съм имал с този метод.

Ами така.Аз съм от Търговище и зимата не работи единствения магазин.Казаха ми, че имало склад, но аз така и не съм го търсил. :D
Иначе ви благодаря на всички утре ще отида при един приятел на баща ми, който разбира от железария и ще ми среже стержена, а може и да го помоля да ми набие пеперудката. :beer: :beer: :beer:

Аватар
wanko_

Мнениеот Ozzie » Пон Дек 26, 2011 9:02 pm

wanko_ написа:Аз съм от Търговище...

Е браво бре! Имате толкова силна група в града - хем каращи, хем можещи, пък ти киснеш по форумите. Свържи се с тях и ще научиш това- онова. ;)
Аватар
Ozzie

Мнениеот wanko_ » Вто Дек 27, 2011 11:34 am

Ами тогава ще послучам съвета ти Ozzie. :beer: :beer:

Аватар
wanko_

Мнениеот wanko_ » Вто Дек 27, 2011 6:39 pm

Днес си монтирах вилката, но имам два проблема.
1.Като затягам болта за обиране на луфта на разхлабена лапа, кормилото се върти много тръдно, а когато затягам болта за обиране на лифта при стегната лапа луфта не се обира.
2.Докато карам колелото е нестабилно, а като казвам нестабилно имам в предвид, че като завивам има една тежест сякаш возиш някого.Търсих да видя дали не опира някъде гумата, но не намерих и се чудя дали проблема е от затягането на гумата или от нещо друго.
:bawling: :bawling: :banghead:

Аватар
wanko_

Мнениеот dirtnewbie » Вто Дек 27, 2011 7:17 pm

wanko_ написа:Днес си монтирах вилката, но имам два проблема.
1.Като затягам болта за обиране на луфта на разхлабена лапа, кормилото се върти много тръдно, а когато затягам болта за обиране на лифта при стегната лапа луфта не се обира.
2.Докато карам колелото е нестабилно, а като казвам нестабилно имам в предвид, че като завивам има една тежест сякаш возиш някого.Търсих да видя дали не опира някъде гумата, но не намерих и се чудя дали проблема е от затягането на гумата или от нещо друго.

Не си наредил чашките правилно.
make my wishes come true
dirtnewbie

Рейтинг: 1067

Мнениеот wanko_ » Вто Дек 27, 2011 8:37 pm

dirtnewbie написа:
wanko_ написа:Днес си монтирах вилката, но имам два проблема.

Не си наредил чашките правилно.

Попринцип ги наредих както бяха преди, но изгубих чашката, която стои между короната на вилката и челото и сега там няма нищо.Може ли да е в това проблема?

Аватар
wanko_

Мнениеот dirtnewbie » Вто Дек 27, 2011 8:42 pm

wanko_ написа:Попринцип ги наредих както бяха преди, но изгубих чашката, която стои между короната на вилката и челото и сега там няма нищо.Може ли да е в това проблема?

Разбира се, че това е проблемът. Лагерът няма къде да легне и не се движи правилно. Няма как да се оправи това, освен да си купиш нова чашка за 13 лв. от скриймбайкс, мисля че бяха модел на canecreek A71. :agree: Може да не е това, за което си мисля.. Ако е това, което се набива в края на стержена, то също се намира в комплекта на чашката. Няма оправия или поне няма да е изцело същото. По-добре почакай да ти кажат хора, които са експериментирали доста.
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот wanko_ » Вто Дек 27, 2011 8:49 pm

Ами тогава си поръчвам едни нови чашки от интернет дано да си реша проблема, а за това което се набива в края на стержена да нямаш в предвид за пеперудката за която се завива болта за обиране на луфта?

Аватар
wanko_

Мнениеот n1ky » Вто Дек 27, 2011 8:56 pm

wanko_ написа:Ами тогава си поръчвам едни нови чашки от интернет дано да си реша проблема, а за това което се набива в края на стержена да нямаш в предвид за пеперудката за която се завива болта за обиране на луфта?

Не.От външната страна на стержена се намира,а не отвътре.Ето на тази снимка (http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... xrtzxesR2w) е показано къде точно трябва да лежи въпросния конус върху който лягат лагерите. :)
Аватар
n1ky

Рейтинг: 1283

Мнениеот dirtnewbie » Вто Дек 27, 2011 9:01 pm

n1ky написа:
wanko_ написа:Ами тогава си поръчвам едни нови чашки от интернет дано да си реша проблема, а за това което се набива в края на стержена да нямаш в предвид за пеперудката за която се завива болта за обиране на луфта?

Не.От външната страна на стержена се намира,а не отвътре.Ето на тази снимка (http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... xrtzxesR2w) е показано къде точно трябва да лежи въпросния конус върху който лягат лагерите. :)

:agree: Лагерите обаче не лягат върху него, а отгоре се слага още едно оплътнение. Ванко, виж правилната подредба на всички 9 части, защото това е най-важното нещо :agree:
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот wanko_ » Вто Дек 27, 2011 9:05 pm

Преди малко си поръчах от димибайк чашките А71, тъй като в скрийм байкс бяха свършили и се надявам да си реша проблема пък ако не стане пак ще пиша, а това може да е скоро защото не знам как точно да подредя всички части и ще се нуждая компетентната ви помощ. :beer:

Аватар
wanko_

Мнениеот dirtnewbie » Вто Дек 27, 2011 9:23 pm

wanko_ написа:Преди малко си поръчах от димибайк чашките А71, тъй като в скрийм байкс бяха свършили и се надявам да си реша проблема пък ако не стане пак ще пиша, а това може да е скоро защото не знам как точно да подредя всички части и ще се нуждая компетентната ви помощ. :beer:

Както са наредени фабрично е правилната наредба. ;)
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот rsf » Вто Дек 27, 2011 9:25 pm

rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот wanko_ » Вто Дек 27, 2011 10:05 pm

Благодаря

Аватар
wanko_

Мнениеот wanko_ » Чет Дек 29, 2011 2:19 pm

Такаааа.Днес получих чашките, НО за моя голямо нещастие не пасват.Моите лагери са други и са по тесни, а тези са по широки.Пари на вятъра, но както и да е.Мисля, че открих къде точно се крие проблема.Между вилката и челото няма нищо освен чашката, но липсва онзи пръстен които стои между чашката и вилката и поради тази липса се получава директно триене, което променя движението на велосипеда и оставя едно разтояние между вилката и челото където стержена играе.Чашките с които съм в момента са Cane Creek A76 ще съм благодарен ако някой намери такива в някой сайт, защото аз не намирам. :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow:

Аватар
wanko_

Мнениеот Ozzie » Чет Дек 29, 2011 8:08 pm

Ако си получил нови пълен комплект, защо просто не монтираш тях ами си губиш времето?
Разкарваш всичко старо, монтираш новите и положението заспива.
Аватар
Ozzie

Следваща

Назад към Веломеханик