Навън нек си вали, а па я пак че си въртим педали !!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Навън нек си вали, а па я пак че си въртим педали !!

Мнениеот RastaWarrioR » Чет Окт 13, 2011 9:05 pm

"Велосипедистите се броят на есен" рече и отсече един колега :))
Кара ли някой в дъждовните дни и как се екипира ?
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Рейтинг: 2000

Re: Навън нек си вали, а па я пак че си въртим педали !!

Мнениеот idaivan » Чет Окт 13, 2011 9:25 pm

RastaWarrioR написа:"Велосипедистите се броят на есен" рече и отсече един колега :))
Кара ли някой в дъждовните дни и как се екипира ?
Днес видях една луда мацка с шосейка в най-големия дъжд :clap: Беше с клинче както си трЕбе и всичко останало(не съм добре запознат с такъв тип екипировка), единственото по-специално нещо(като "екипировка" за дъжд) беше дебела шапка под каската :)
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот Alex Madman » Чет Окт 13, 2011 9:31 pm

Мен лично дъждът не успява да ме спре. :evil:
Иначе като екипировка: тениска, дебел суичър, стари дънки (отдавна прежалени за каузата), дебели чорапи, старите ми кецове (с дупка на десния палец :D ), каска, маска, ръкавици и наколенки. Естествено си нося и раницата с разните глупости за спешни ремонти по машината. Горе-долу това е. :)
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот RastaWarrioR » Чет Окт 13, 2011 9:37 pm

Аз си закупих един дъждобран тип пончо днеска в най големия дъжд се опазих сравнително сух :D Остава да екипирам краката от коленете надолу ама малко дебело ми идват Горетексови панталони ама след нейкой месец и с това ще се сдобия .
А на мацката с шосейката евала и правим :bowdown:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот thechosen » Пет Окт 14, 2011 8:03 am

Аз ходя на работа като слагам дъждобран на раницата, обличам якето против дъжд и кал и едни панталони които се откопчават отстрани по цялата дължина на крачола.
Така в доста силен дъжд миналия ден стигнах сух до офиса, като изключим понамокрените маратонки.
Същата екипировка я нося и при каране по баирите когато се очаква студ или дъжд.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот YAX » Пет Окт 14, 2011 12:22 pm

Разбира се , че се кара за истинския колоездач сезони няма :agree: . Иначе мойто облекло включва дъждбран на Lippi и анцунг надолу , ест. с качулка под каската . :beer:
Змия бузи НЕМА!!! Изображение
YAX

Рейтинг: 1302

Мнениеот APD » Пет Окт 14, 2011 5:57 pm

thechosen написа:Така в доста силен дъжд миналия ден стигнах сух до офиса, като изключим понамокрените маратонки.

Два варианта да се справиш с мокрите крака.

#1 - купуваш евтини кецки, които покриват ставата на стъпалото. 16-20лв, много добро сцепление на подметката дори при изтъркани пинове на педалите. После ги напръскваш обилно с импрегнатор. Средно два пъти по-евтин вариант от #2

#2 - купуваш маратонки, които са водоустойчиви. Средно 85лв са някъде, зависи от марката. Повечето модели не покриват над ставата. Някои модели се хлъзгат лошо по педала.

:peace:
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Stancho » Пет Окт 14, 2011 7:34 pm

А някои от вас замислял ли се е за едни панталонки тип Overthrouser и една водонепромокаема ветровка с качулка? Инвестицията за качествени такива е около 200 лв. и траят за години наред, а пък ако са и за колоездене в града - могат да ви направят по - видим.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот RastaWarrioR » Пет Окт 14, 2011 8:35 pm

С обувки за 130 лв и менбрана съм ама нещо се накиснаха хубаво онзи ден. Някой пробвал ли е туристически гети, мноо се замислям ама си взех очила и блуза :) и този месец ще е само това .
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот royalracing » Пет Окт 14, 2011 8:41 pm

Мен нищо не ме спря,но днес си карах само в парка утре ще е по калното каране на Витоша :liplick: .А от към екипировка-Каска,маска,ръкавици,у чифта чорапи,анцуг и дебел суитшър,евентуално яке.
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот vpravov » Пет Окт 14, 2011 11:27 pm

RastaWarrioR написа:Някой пробвал ли е туристически гети, мноо се замислям....

И аз съм се замислил и не виждам причина да не стане. :agree: Не и с типично летни обувки разбира се.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот taurus13 » Съб Окт 15, 2011 12:02 am

Това за гетите и аз съм си го мислил за града - много вода хвърля в мокрия сезон и все до колене съм мокър - ама то трябва в комбинация с гамаши май. Иначе истината е в якета с мембрана - с тия водонепромокаемите, демек найлонки, ставаш по-бързо мокър отвътре, отколкото отвън- дори и да е минус 5 градуса.
Преди две години имах един дълъг обект в Манастирски ливади и нещо ме беше хванала музата, да ходя почти всеки ден с байка на работа - сняг, киша, вода...що отнесох тая зима, не е истина. :D Та тогава установих, че до минус 5 градуса, правилната комбинация е само една термоблуза с дълъг ръкав и мембранното яке. Ако имах и едни гамаши и водонепромокаеми гети, щеше да е супер. Няма такъв кеф да караш по време на снеговалеж. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Yavkata » Съб Окт 15, 2011 6:10 am

Преди някой ден в дъжда, за да се прибера сух до нас си направих непромокаеми гамаши. Две наелонови торбички на краката, стегнати с тиксо над глезените. Вършат перфектна работа, шиповете на педалите си ги пробиват където трябва и си има сцепление. Неприятния момент с карането в града (а и крайградските пътища) при дъжд и сняг си остават автомобилите. Мнооого по-опасно е за нас при хлъзгавите пътища, и особено като има избутани от снегорините прегради от сняг покарай стеснените пътища. Рискеса и скритите от локвите отворени шахти в близост до тротоарите...А за планината...там по -бива.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Яну 03, 2012 1:46 pm

А бе, хора как се пазите от студа при дълги спускания. Миналата година (седмица) едвам си събух обувките ? К'во трябва да обуя за да ми е добре на краката :bawling:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот penmark » Вто Яну 03, 2012 1:49 pm

Аватар
penmark

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Яну 03, 2012 1:59 pm

И това пази ли от студения вятър ?
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот ferrari4456 » Вто Яну 03, 2012 2:11 pm

Аз си реших проблема с вълнени чорапи и баш кубинки който са водоустойчиви.Аз си взех такива кадето горе били с някаква много мека кожа, наскоро разработена и непромокаема-естествена.Купих ги от този сайт, но моя модел го няма вече http://www.sportsdirect.com/
Доставката е около 60лв но ние се събрахме близо 20 човека и излезна тънко :beer:
Но може да си намериш и в българия.Водят се за atv и moto cross.
Успех,дано си решиш проблема. :beer:
Всичко мога да поправя ,стига да знам как.
ferrari4456

Рейтинг: 999

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 03, 2012 2:17 pm

Трябва да си обуеш вълнени чорапи, вместо памучни на първо време. А гамашите пазят доста - и от вода/сняг и от вятъра - те са от неопренова материя. Друг е въпросът, че лесно се късат, ако ходиш с тях по асфалт,камъни и пр. твърд терен. Има модели, които са отворени откъм подметката и други които са затворени, като има прорези само за пластините за автоматите. Тия последните, не е желателно да се карат с обикновени педали, особено такива с пинове, защото се съдират бързо. Обаче в края на краищата, топлото на краката основно зависи от доброто кръвоснабдяване. Аз каквото и да си слагам по краката, цяла зима си карам със леко мръзнещи крака. В това отношение помагали контрастните бани - редуване на топла и студена вода.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот lupo » Вто Яну 03, 2012 4:13 pm

едно малко "странно" предложение за справяне със студа е суровоядството .....

Един от страничните ефекти на яденето на термично НЕобработена храна е значителното понижаване на долния праг на търпимост към студ.
Лично аз не съм 100% суровоядец, но от както се стремя да ям все по-малко термично обработени храни нямам особени проблеми със студа БЕЗ да съм каляван като дете или като възрастен, даже определено съм доста зиморничав ...

Днес например сутринта беше около -10 градуса над Банкя, с кучетата ми минахме с колелото около 14 км байкджоринг по черните пътища (бяха съвсем бели всъщност ...) и единствено в началото върховете на пръстите на ръцете ми бяха измръзнали, въпреки че бях с много добри ръкавици. В последстие след като се раздвижих и те се оправиха, (линк към трака от днес).

P.S. суровоядството - яденето на термично необработена храна има и доста други странични ефекти ... :D :crazy:
Всички сме маймуни в костюми, които се молят за одобрение [Revolver 2005]
обучение на кучета и спорт: байкджоринг - спорт с байк и куче
Аватар
lupo

Рейтинг: 1380

Мнениеот RastaWarrioR » Вто Яну 03, 2012 8:40 pm

Проблема е, че като се качвам нагоре вълнените чорапи ще са мокри а после надолу става страшно. Следващия път с раница и сухи дрешки + вълнени чорапки за надоле :))
А нагоре толкова се потя, че тези дни в студа карах по синтетична фланелка :dontknow:
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот drumboy » Вто Яну 03, 2012 9:10 pm

lupo написа:едно малко "странно" предложение за справяне със студа е суровоядството .....

Един от страничните ефекти на яденето на термично НЕобработена храна е значителното понижаване на долния праг на търпимост към студ.
Лично аз не съм 100% суровоядец, но от както се стремя да ям все по-малко термично обработени храни нямам особени проблеми със студа БЕЗ да съм каляван като дете или като възрастен, даже определено съм доста зиморничав ...

Днес например сутринта беше около -10 градуса над Банкя, с кучетата ми минахме с колелото около 14 км байкджоринг по черните пътища (бяха съвсем бели всъщност ...) и единствено в началото върховете на пръстите на ръцете ми бяха измръзнали, въпреки че бях с много добри ръкавици. В последстие след като се раздвижих и те се оправиха, (линк към трака от днес).

P.S. суровоядството - яденето на термично необработена храна има и доста други странични ефекти ... :D :crazy:

Понеже съм близък с медицинско лице го попитах за този метод понеже ми стана интересно.
Той ми каза: ''ако си достатъчно тъп хапвай сурово месо всеки ден за да се каляваш''
Мене метода ми е интересен и въпреки всичко ще го пробвам,но съм скептично настроен.
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 03, 2012 9:29 pm

RastaWarrioR написа:Проблема е, че като се качвам нагоре вълнените чорапи ще са мокри а после надолу става страшно. Следващия път с раница и сухи дрешки + вълнени чорапки за надоле :))
А нагоре толкова се потя, че тези дни в студа карах по синтетична фланелка :dontknow:

С гамашите няма да ти се мокрят краката от снега...или поне ще бъде минимално - зависи от обувките. А за потенето - ами всички се потим, но то затова не се кара нагоре облечен. А например, при температури до -10 карам с една термо блуза и отгоре джърсито. Ако е по топло(да речем, грее слънце и е над -5) карам само по термо блузата. Не слагам никакви шапки и ленти по главата си, за да мога да се проветрявам :) Докато издрапам до горе, обикновено дрехите са ми леко влажни(основно заради раницата), но за 20 мин си изсъхват, както са си на мен. Яке(мембрана,без подпалата) обличам само при вятър. По принцип вятъра си е гадно нещо и трябва да се съобразява облеклото, така че да не ти е студено, но и да не се потиш в никой случай.
Някои хора са ми адски интересни - като наоблекат едни якета и шапки и въртят нагоре и пот се лее...

Това със суровоядството, може да навлече много проблеми - дори и месото да е съвсем прясно, то пак може да съдържа патогенни щамове. По-добре не си правете експерименти, точно с месото. Освен това, може ли някой да докаже, че наистина има такъв ефект.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот kaliopo » Вто Яну 03, 2012 9:45 pm

Нека lupo да обясни по-добре за суровоядството, когато има възможност. Ама доколкото на мен ми стигат знанията, суровоядците са вид вегетарианци и за никакви мърдащи меса не става дума.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот KiselotoMliako » Вто Яну 03, 2012 9:53 pm

kaliopo написа:Нека lupo да обясни по-добре за суровоядството, когато има възможност. Ама доколкото на мен ми стигат знанията, суровоядците са вид вегетарианци и за никакви мърдащи меса не става дума.

Да, в клипчето на lupo си говорят за живот без месо.
Ядене на сурови мръвки, едва дали има психически здрав човек, който би практикувал.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 03, 2012 9:56 pm

А...че пълно е с такива - сушито например. Германците си плющат сурова кайма също.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот lupo » Сря Яну 04, 2012 8:26 am

о да! пропуснал съм важно пояснение месо не ям от доста отдавна, за сметка на риба обаче ...

По принцип повечето суровоядци не ядат нищо, което ходи, лети, плува или скача, аз лично не съм от тях все още (вероятно няма и да бъда) защото някъде в мен все още съм си "хищник" и обожавам морската храна, която ям в по-голямата си част термично обработена ... всъщност :D

В Италия и Испания на много места се предлага сурова риба в рибните ресторанти, но трябва да се има в предвид, че тя задължително е минала процедура по обеззаразяване от паразити посредством екстремно замразяване за няколко часа в спецални хладилници, друг начин е да замразите рибата (например сьомга?) в обкновена камера на хладилник за минимум 48 часа, след това от тази риба може да бъде приготвена страхотна леко маринована в лимон и подправки рибна салата например :) :) :)
(аз лично правя страхотна такава салата от сьомга)
:beer:
Идеята на суровоядството е много проста - за да не философствам ви препоръчвам първата добра статия, която излиза в гугъл при търсене "суровоядство" тук:
Защо суровоядство?

Лично аз от както ям основно термично необработена храна мога да споделя следното: действа наистина, енергетиката ми е ДОСТА по-висока, свалих около 10 кг излишен товар от мен + чувствам се много по-щастлив в кожата ми, определено съм по-близо до природата и до същността ми. :D
(хм ... това по-горе ми звучи малко сектантско ... егати) :rofl:

Относно студа: Една статия (на английски), в която автора дава обяснение на по-голямата търпимост на студ: Body Warmth on Raw Foods и тук: Staying Warm On Raw Foods

В това видео автора споделя, че според него ефекта на суровядството спрямо студа е от една страна чисто психологически (самонастройка, самопрограмиране) от друга страна обаче прочистването на целия организъм и детоксикацията в следствие на суровоядството помага на организма да се саморегулира (и самозатопля) много много по-добре и да работи като цяло по-оптимално.
Аватар
lupo

Мнениеот lupo » Чет Яну 05, 2012 11:14 am

днес докато преглеждах подробно темата за походите от Ком до Емине видях следното описание пряко свързано с темата за сурвоядството и някои ползи от него:

Admin написа:Пак на мен се пада удоволствието да публикувам (технически) подробен разказ за преминаването на маршрута. Този път той е написан от Борис Борисов (във форума boris_borisov), който успешно достигна от Ком до Емине през месец юли 2010 г.
...
В началото на тая година обаче направих нещо важно със себе си, което съм сигурен, че изигра много голяма роля по време на прехода – намалих драстично теглото си. Идеята беше, че няма как да смъкна 10 кг от екипировката, но мога да ги смъкна от себе си. Така краката ми в продължение на над 700 км ще носят поне 10 кг по-малко, което не е никак за пренебрегване. И направих едно класическо 15-дневно гладуване с плодове и чай, резултатът от което беше 18(!) кг по-малко лично тегло и коренно променен начин на хранене. От 83 кг станах 65. Зарязах закуската, вместо нея започнах да пия сутрин само чай с мед. На обяд малко ядки с фурми например и вечер нещо, каквото има, но с наблягане да е от растителен произход и да не е много като количество. Разбрах, че е възможно и така да се живее добре. Може би физическата ми сила малко понамаля, но много се увеличи издръжливостта ми на продължително натоварване. Вече не ми беше толкова криво и не ме наболваше главата по цял ден, след като по някаква причина не съм си доспал. Можех да мина с много по-малко храна за деня и това също бе от значение за прехода. Можех и доста по-дълго да карам колелото, без да ме заболи задника или кръста. Изобщо, внесох голяма промяна в начина си на хранене, която доведе и до някаква промяна в начина ми на живот и причината за всичко това бе желанието успешно да премина Ком-Емине. :)
...

цитата е от разказа на Борис тук
Аватар
lupo

Мнениеот windv » Чет Яну 05, 2012 4:46 pm

Подобни чисти начини на хранене, неминуемо оказват влияние върху цялостната работа на организма, а и по лични наблюдения върху мисълта и чувствата на човек. Повишава се чувствителността към още по-финни неща в заобикалящия свят, сякаш диапазона на обхвата на "антените" ни се увеличава. Това от където и да го погледнеш си е от полза, освен че аз започнах да изпитвам неразположение в някои по тегави обстановки, където е мн запушено, пълно с хора, които пият много и е настъпил калсически джангър. Тогава вариантите са или да се смъкна и аз до това сътояние, или което правя по-често, да не се замесвам в такива ситуации. Всеки си преценява, но е факт че само от промяната на храненето, се изменят голяма част от останалите аспекти на живота и това, което ви заобикаля.

Пък за позлата при колоезденето въобще няма и да говоря. Ставаш изтребител и няма какво да те спре.
Успех на всички пожелавам независимо от изборите, въртете с усмивка:)
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот lupo » Чет Яну 05, 2012 5:09 pm

а конкретно относно поносимостта на студ имаш ли ти лично някакви наблюдения до момента?

windv написа:Подобни чисти начини на хранене, неминуемо оказват влияние върху цялостната работа на организма, а и по лични наблюдения върху мисълта и чувствата на човек. Повишава се чувствителността към още по-финни неща в заобикалящия свят, сякаш диапазона на обхвата на "антените" ни се увеличава.
...

о да! когато преди 15-тина години някъде спрях цигарите имах усещането, че някаква пелена ми се е махнала от очите / съзнанието / мисленето ми, същото се получи след около 3 години когато спрях месото и се потрети преди година, когато започнах малко по малко да намалявам блюдоманството.
Аватар
lupo

Мнениеот 4getcredo » Чет Яну 05, 2012 5:19 pm

Зачетох се в темата и гледам, че се споменават гети. Карал съм ги редица пъти, но ако гетите не са мембранни се случва същото като с торбичките - намокряш се отвътре ;) Иначе пазят доволно от кал и вода, дето фърчат изпод колелото :roll2:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Следваща

Назад към Общ форум