Ново колело на базата на Ontario - препоръки? :-)

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот Shadowknight » Сря Юли 27, 2005 2:59 pm

Ще погледнем и Sprint Delta :-)

Не казах, че рамката му е по-лоша, а че по` ни харесва тази на "Ontario"-то :-)))
Shadowknight

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ricochet » Сря Юли 27, 2005 4:04 pm

Благодаря на всички, които се опитват да ни помогнат със съвет.
Досега само чета внимателно и се уча, тъй като не мога да изказвам особено компетентно мнение що се отнася до всеки отделен компонент.
Много добре мога да видя разликата между колело със скъпи и хубави части и такова с компромисни като качество и цена...
Единственото, от което се опасявам (особено след печално известната вече кражба на двата ни байка)е, че не можем да ги опазим после, каквито и колела да си вземем...За мен колелото е като въздуха, който дишам...но очевидно не мога да го търкалям навсякъде заедно с мен - то ме води навсякъде, но понякога се налага да ме чака...
Но, все едно - то и последната бракма са готови да откраднат...така че - веднъж се живее....
Само дано по-скоро се решим, Мишел...защото лятото минава, хората си карат всякакви колела и хич не му мислят, а ние с теб умуваме и избираме...
;)
Ricochet

Мнениеот Shadowknight » Сря Юли 27, 2005 4:21 pm

[quote="Ricochet"]

Благодаря на всички, които се опитват да ни помогнат със съвет.
Досега само чета внимателно и се уча, тъй като не мога да изказвам особено компетентно мнение що се отнася до всеки отделен компонент.
Много добре мога да видя разликата между колело със скъпи и хубави части и такова с компромисни като качество и цена...
Единственото, от което се опасявам (особено след печално известната вече кражба на двата ни байка)е, че не можем да ги опазим после, каквито и колела да си вземем...За мен колелото е като въздуха, който дишам...но очевидно не мога да го търкалям навсякъде заедно с мен - то ме води навсякъде, но понякога се налага да ме чака...
Но, все едно - то и последната бракма са готови да откраднат...така че - веднъж се живее....
Само дано по-скоро се решим, Мишел...защото лятото минава, хората си карат всякакви колела и хич не му мислят, а ние с теб умуваме и избираме...
;)
[/quote]

Ние сме се РЕШИЛИ вече - ние [b]ще си купим колела[/b] и то [i]скоро![/i]

Единственото, за което се налага да чакаме, е, да разберем, колко ще ни излязат две колела с компоненти от ниския/средния клас по наш избор (рамка "Ontario", компоненти Acera/Alivio), или евентуално две "готови" колела ZX5 или Ontario Team Edition, с малки модификации.

Вариантът [i]<<Колела с компоненти по наш избор>>[/i] ми харесва повече, а и доста научих, четейки отговорите на нашия пост "Какво колело да си изберем на базата на "Ontario?", сега само чакаме за конкретни цени и ще преценим!

Благодарности на всички отзовали се, отново! :) :)
Shadowknight

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 27, 2005 4:23 pm

Извинявай, може и да съм пропуснал нещо, но за смяна на седалките помислихте ли?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ricochet » Сря Юли 27, 2005 4:28 pm

Помислихме - вече са ни легнали на сърце един модел на Selle Royal - 30 лв.(имаше ги при Нина, в черно и синьо, но забравих името на модела точно), с много хубави вентилационни отвори...мен като жена само ме гложди мисълта, че май не е добра идея да са еднакви - някъде четох, че за мъже са малко по-дълги и тесни, за жени обратното...но от друга страна, с такива дървени съм карала досега, че не вярвам това да ми е проблем :8D:
Ricochet

Мнениеот Shadowknight » Сря Юли 27, 2005 4:34 pm

Ето ги и седалките, за които си мислихме:

[img]http://www.velomania-bg.com/selle/selle_8480dg_b.gif[/img]

Изглеждат добре, само не знам, колко ли са здрави?... :-)
Shadowknight

Мнениеот kpax » Сря Юли 27, 2005 9:58 pm

Аз карам със седалка на Selle Royal Lookin Xsenium, с гел и еластомер, определено е по-удобна от всички други които съм пробвал. Тези седалки трябва да се пазят защото гумения слой над гела е много тънък - аз успях да пробия моята, така и не разбрах как е станало.
Освен това са по тежки (заради гела) и разбира се по-скъпи, но за вашия начин на каране смятам че са идеален избор, ще ви спестят доста дискомфорт.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот Shadowknight » Пет Юли 29, 2005 12:15 pm

[b]<UPDATE>[/b]
За момента се ориентираме (поради финансови причини) към Drag Ontario TE (Team Edition), с евентуална замяна на някои компоненти още в магазина - може би вилката (смяна със Suntour XCP-75LO) и др.

Drag ZX5 е малко по-добър избор може би, но заради Alivio-то цената му е стотина лв. над Drag OTE и може би е по-разумно да сменим вилката на по-евтиния вариант колело с по-добра. А и Acera не е толкова лошо, особено за каране в града и от време на време леко XC :-)

Сега изчакваме за цени от Нина и нямаме търпение да изтичаме до магазина и да си поръчаме байковете... Поздрави на всички! :beer:
[b]</UPDATE>[/b]
Shadowknight

Мнениеот Shadowknight » Чет Авг 04, 2005 12:54 pm

Колелата - купени и вече се карат :-)

Имахме малко проблеми в началото, надявам се, всичко да е ОК скоро, регулирано, напаснато, и безпроблемно работещо!

Байковете са Drag Ontario Team Edition (OTE), син и червен, с вилки SR Suntour XCP75-LO. Доволни сме, вилките се държат удивително добре за цената си (нито много меки, нито много твърди), дано са и издръжливи... Дисковите спирачки отпред, които идват с колелата, като се разработиха (Shimano M-475) почнаха да спират доста добре, дисковете как пушат само, лелеее... не можеш да ги пипнеш след яко спиране:-) Отзад сложихме Shimano M-420 (V-brake), и те са перфектни. Гуми - Schwalbe Land Cruiser, 26x1.9/2.0, puncture protection, изглеждат добри. Плюс малко диодно фарче SigmaSport отпред и CatEye стопче отзад (за да се виждаме нощем добре).

А за любопитните - ето снимка на колелата :-)

[img]http://lelion.info/temp/drag/ontarioteambikes.jpg[/img]

(на преден план се вижда и якичкото заключване, което си взехме за всеки случай - метална скоба, кръгъл ключ;-)

Останаха само някои дреболии - да си вземем по-хубави педали на по-късен етап, бутилка за вода, такива неща... Иначе всичко ОК.

Благодарим на всички за помощта при избора и съветите за различните компоненти! За съжаление, не успяхме да си ги окомплектоваме, както искахме от самото начало - Shimano Alivio, главини Shimano, по-удобни седалки - но тези неща могат да се направят и на по-късен етап, засега ще си ги караме колелцата, ще им се радваме и... ще си ги изплащаме ;-)))

Благодарим още веднъж, и ако има нещо, което да питаме по повод колелата (как се поддържат вилките XCP75-LO, примерно), ще се допитваме тук...

Поздрави!

[i]Мишел & Ани[/i]
Shadowknight

Мнениеот sci » Чет Авг 04, 2005 1:06 pm

Е, честито! Със здраве да си ги карате!
Само по въпроса за седалката на която се бяхте спрели - аз си взех такава и с болката която си нося от предишната седалка не мога да кажа много, но ми се струва, че натиска наистина се съсредоточава върху ... ами по-задните части. Може би е по-добре "анатомически" да го има този канал в средата :)
Но за осезаемо продухване - забрави...
sci

Мнениеот bikerider » Чет Авг 04, 2005 3:14 pm

[quote="jivkonik"]
а да не е от тези с плътните оси дето се затягат с гайки - това с гайките ще изяде рамката лека полека при затяганията и разтяганията за демонтжа на гумата- едни познат така караше и съм го виждал на живо този ефект!
[/quote]

:offtopic:
Кажи на твоя познат следващия път просто да сложи по една шайба под гайките ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stuny » Чет Авг 04, 2005 3:26 pm

честито и от мен
само не се предоверявайте на металната скоба с кръгъл ключ
Stuny

Мнениеот Shadowknight » Чет Авг 04, 2005 3:52 pm

[i]@Stuny[/i]
Никакво доверяване на заключвания повече!!! Колелата - пред очите ни, заключени с ДВЕ скоби, и две немски овчарки на пост до тях - а ние, залегнали на най-близкия покрив, със снайпер в ръка (с лазерен мерник), бинокъл, и отворена кутия с гранати със сълзотворен газ! :D :D :D

[i]@Bikerider[/i]
Изискват ли новите ни вилки някакъв преглед (профилактичен?), реглаж или нещо такова? :^:
Shadowknight

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Авг 04, 2005 4:06 pm

[quote="Shadowknight"]

[i]@Stuny[/i]
:D

[i]@Bikerider[/i]
Изискват ли новите ни вилки някакъв преглед (профилактичен?), реглаж или нещо такова? :^:

[/quote]

http://www.srsuntour-cycling.com/servle ... 006316084b
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Shadowknight » Чет Авг 04, 2005 4:21 pm

@NovemberCharlie

Този файл от SR Suntour си го разпечатах вече... :^:

Май в началото, освен по малко тефлонова смазка със спрей да пръскам по тръбите на вилката, друго не се налага да правя?... :-)
Shadowknight

Мнениеот jivkonik » Чет Авг 04, 2005 7:45 pm

[quote="bikerider"]

[quote="jivkonik"]
а да не е от тези с плътните оси дето се затягат с гайки - това с гайките ще изяде рамката лека полека при затяганията и разтяганията за демонтжа на гумата- едни познат така караше и съм го виждал на живо този ефект!
[/quote]

Кажи на твоя познат следващия път просто да сложи по една шайба под гайките ;)
[/quote]

С ШАЙБИ подложени я кара и СЕ ВИЖДА ЯСНО износването като свали задното колело! Рамката е някакав POLAR Mirage, много мека ли е кво е не знам!:bigeyes:
Аватар
jivkonik

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Авг 05, 2005 9:13 am

[quote="Shadowknight"]

@NovemberCharlie

Този файл от SR Suntour си го разпечатах вече... :^:

Май в началото, освен по малко тефлонова смазка със спрей да пръскам по тръбите на вилката, друго не се налага да правя?... :-)
[/quote]

Първо обаче забърсвай мръсотията от вилката редовно и питай Ицо при Нина, дали е подходящо да правиш нещо друго. Аз съм с по-прост модел вилка и не мога да съм ти полезен повече. Все пак не очаквай чудеса от вилката.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Shadowknight » Пет Авг 05, 2005 9:26 am

[quote="NovemberCharlie"]
Първо обаче забърсвай мръсотията от вилката редовно и питай Ицо при Нина, дали е подходящо да правиш нещо друго. Аз съм с по-прост модел вилка и не мога да съм ти полезен повече. Все пак не очаквай чудеса от вилката.
[/quote]

Забърсвам, забърсвам :-)

Чудеса не очаквам... Но вилките (да чукнем на дърво) се държат доста добре - имат 100 мм ход по спецификация и се УСЕЩА при каране, а и са доста меки - точно както си го представях в мечтите ми ;-) Такива вилки не биха били подходящи за нещо по-различно от градско каране по паваж и асфалтови/черни пътища, както и много леко XC - ама нали точно за тази цел ги взехме:-)
Shadowknight

Мнениеот sci » Пет Авг 05, 2005 9:46 am

[quote="sci"]

Е, честито! Със здраве да си ги карате!
Само по въпроса за седалката на която се бяхте спрели - аз си взех такава и с болката която си нося от предишната седалка не мога да кажа много, но ми се струва, че натиска наистина се съсредоточава върху ... ами по-задните части. Може би е по-добре "анатомически" да го има този канал в средата :)
Но за осезаемо продухване - забрави...
[/quote]

След снощното си прибиране в най-големия дъжд, искам да се поправя за седалката. Когато задникът ти е мокър, все едно си седял на дъното на морето, подухването през отворите е МНОГО осезаемо :)
sci

Мнениеот Shadowknight » Вто Авг 09, 2005 3:54 pm

Тези дни ще пусна последен update на снимката ни на колелата, след като си сложим хубави калници отпред и отзад (нали не сте забравили, караме и зимата, та калниците са необходимост, а не глезотия).

Иначе Drag-овете добре се държат засега, да чукнем на дърво, разработваме ги малко по малко... :-) :beer:
Shadowknight

Мнениеот Cocko » Вто Авг 09, 2005 9:14 pm

Фен съм на Suntour, но въпреки това не бих карал техни изделия без нещо да покрива тръбите, като например lizard skins или маншони (става дума за вилки).
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот eruption » Сря Авг 10, 2005 9:18 am

Offtopic:

@ Shadowknight>>> с жена ми имаме подобен стил на каране, можеш ли да ни препоръчаш някакви маршрути извън софия? Благодарим предварително! ;-)
eruption

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 10:30 am

[quote="jivkonik"]
С ШАЙБИ подложени я кара и СЕ ВИЖДА ЯСНО износването като свали задното колело! Рамката е някакав POLAR Mirage, много мека ли е кво е не знам!:bigeyes:
[/quote]

Нещо не разбирам, как така има шайби пък се износва рамката под шайбите???
Да не би да имаш предвид, че алуминия се е пресовал малко от стягането? Ако стяга като звяр с голям френски ключ нищо чудно. :dunno:
Аватар
bikerider

Мнениеот Windstream » Сря Авг 10, 2005 11:00 am

[quote="bikerider"]

Нещо не разбирам, как така има шайби пък се износва рамката под шайбите???
[/quote]

Причината за това е че гайките имат зъбци против саморазвиване (точни те и ядат рамката при монтаж "на голо"), и при стягане те зацепват в шайбата и тя почва да се върти заедно с тях и да дере рамката. Решението е не шайба, а планка със зъбче или нещо подобно което да я отказва от въртел.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот Shadowknight » Сря Авг 10, 2005 11:02 am

[quote="Cocko"]

Фен съм на Suntour, но въпреки това не бих карал техни изделия без нещо да покрива тръбите, като например lizard skins или маншони (става дума за вилки).
[/quote]

Какво е това "lizard skins"? Вилката XCP75-LO си идва от завода с два [i]къси[/i] предпазни маншона (http://www.srsuntour-cycling.com/techspec.xml?goid=183), а по-голямата част от тръбата е открита. Гледам, че е добре смазана, което ме навежда на мисълта, че е добра идея и аз честичко да я смазвам (пръскъне с тефлонов спрей) и почиствам. Необходимо ли е да [i]скрия тръбите[/i] под някакъв маншон или нещо подобно? Ако да, защо от Suntour не са помислили за това - както са например вилките XC-60 (http://www.srsuntour-cycling.com/techspec.xml?goid=161) - може би смазването и почистването са достатъчни за предпазването на тръбите и добрата работа на вилката??
Shadowknight

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 11:11 am

[quote="Shadowknight"]
Какво е това "lizard skins"?
[/quote]

неопренови маншони, които покриват тръбите и ги предпазват от прах и малки камъчета. но трябва да се перат редовно иначе дерат тръбите като се набият с прах.
Аватар
bikerider

Мнениеот Shadowknight » Сря Авг 10, 2005 11:22 am

[quote="eruption"]

Offtopic:
@ Shadowknight>>> с жена ми имаме подобен стил на каране, можеш ли да ни препоръчаш някакви маршрути извън софия? Благодарим предварително! ;-)
[/quote]

Ние с приятелката ми нямаме някакви специални маршрути, за извън София. Ходили сме няколко пъти в посока Драгалевци -> Симеоново -> Бистрица -> Железница (-> и по-нататък;-) и пътят е доста приятен. Всъщност, [i]в началото[/i] не е, но веднъж измъкнеш ли се от София, и колкото по` се отдалечаваш от града, толкова по-спокойно става - колите намаляват, въздухът става по-чист постепенно, шумът на големия град остава зад теб, и се издигаш на поне 1000 м надморска височина - това при Железница вече (http://lelion.info/photogalleries/2004.09.05/)...

Недостатъци на маршрута: 1) в началото е доста натоварено шосето, шумно 2) първите 31.5 км са само в посока [i]нагоре[/i] - no kiddin' (това смятано от центъра на София)! :D

Предимствата са: 1) Относително спокоен път (не толкова натоварен, като този през Панчарево, ако путъваш в посока Рила, 2) постоянно катерене в началото - още някъде след Симеоново става хубав въздухът, 3) след около 30 км само баири идва едно много приятно спускане, и после пътят е по равно - така че, човек реши ли, може да отиде доста надалеч към Планините, ако му се прииска и е в добра форма:-) А и да не говорим за изключително приятния момент с връщането - първите 30 км, които са били нагоре, се превръщат в [i]"последните 30 км които са само надолу"[/i].

Този уикенд, живот и здраве, може да мръднем малко отново в тази посока, ако е хубаво времето и сме си дооправили колелата дотогава - ще видим, още не сме решили.. :-)

Други, доста приятни места за каране, за които се сещам, са съвсем близо - бул. "България" -> и нагоре през Бояна -> може да се стигне чак до Златните Мостове и нагоре на Витоша. Пътят също не е лош, но е добре да се избере не много натоварен ден (примерно, да е делничен), защото иначе има твърде силен трафик нагоре към Витоша.

Поздрави! :beer:
Shadowknight

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Авг 10, 2005 11:35 am

1.Ами съвсем скоро имаше писано по въпроса за маншоните - потърси го и там ще научиш повече. Сериозно - повечко чети из старите неща от форума.
2.А Сънтур СА ПОМИСЛИЛИ и НЕ СА сложили маншони. Почистването и смазването ВЪРШАТ работа.
3.И ти като мен май повече въртиш по асфалт.:D
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Cocko » Сря Авг 10, 2005 11:54 am

Абе аз и на евтино марцочи бих му сложил маншони, просто нямам вяра на семерингите, особено на сънтурските. Да, наистина са помислили, но все пак сигурното си е сигурно.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот Shadowknight » Сря Авг 10, 2005 12:35 pm

[quote="NovemberCharlie"]
1. Ами съвсем скоро имаше писано по въпроса за маншоните - потърси го и там ще научиш повече. Сериозно - повечко чети из старите неща от форума.
2.А Сънтур СА ПОМИСЛИЛИ и НЕ СА сложили маншони. Почистването и смазването ВЪРШАТ работа.
3.И ти като мен май повече въртиш по асфалт.:D
[/quote]

1. & 2. Чудесно, след като Suntour [b]не са сложили[/b] маншони, а са оставили тръбите открити и смазани, значи, правилно съм се ориентирал - нищо не пипам, почиствам и смазвам редовно :-)
3. Да, истина е. Най-много километри правя в самия град - ходене на работа, насам-натам, понякога и малки разходки в парковете. Иначе, дойде ли събота - неделя, предпочитаме да се измъкнем извън София, ако имаме свободно време - към Витоша, или пътя Бистрица-Железница, може малко извън шосето да кривнем, ако ни се прииска, по някое черно пътче, или слънчеви полянки :-)
Shadowknight

ПредишнаСледваща

Назад към Архив