Центровка на капла- къде ще го направят добре?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Центровка на капла- къде ще го направят добре?

Мнениеот Cocko » Вто Авг 09, 2005 11:11 pm

Къде могат да ми центроват качествено каплата? Идеята ми е да си стъжня живота като сам си я наплета и да я дам да ми я центрова някой, който наистина качествено да си свърши работата. Ще я плета така. За дължината си знам. За диск е.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот Admin » Вто Авг 09, 2005 11:16 pm

С най-много слава се ползва Тони Центровката - сервиза на БФПК. Но и в някой от другите сервизи да идеш, не мисля, че ще ти я натегнат и центроват лошо. Адреси можеш да намериш [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=2647]тук[/url] и в [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=3606]ЧЗВ[/url]:)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот MAN6 » Вто Авг 09, 2005 11:16 pm

на много места могат да ти я наплетат... :)
при ицо във веломанията на пазара, в бас, при тони на стадиона, вероятно и на колодрума, магазинът на скотт на ул. каймакчалан...
ама кой ще я направи най-добре не знам... :)
най яко е да се научиш сам да си ги плетеш/центроваш :) въпреки, че за да стане добре са ти нужни нЕкои по-специални "уреди" :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот MAN6 » Вто Авг 09, 2005 11:18 pm

[quote="Admin"]

С най-много слава се ползва Тони Центровката - сервиза на БФПК. Но и в някой от другите сервизи да идеш, не мисля, че ще ти я натегнат и центроват лошо. Адреси можеш да намериш [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=2647]тук[/url] и в [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=3606]ЧЗВ[/url]:)
[/quote]

абе имам малки забележки, ама к'во да се прави. за напред ще гледам сам да се оправям. само в много краен случай на "майстор" ... :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Morpher » Сря Авг 10, 2005 12:06 am

[quote="Cocko"]

Къде могат да ми центроват качествено каплата? Идеята ми е да си стъжня живота като сам си я наплета и да я дам да ми я центрова някой, който наистина качествено да си свърши работата. Ще я плета [url=http://www.sheldonbrown.com/wheelbuild.html#lacing]така[/url]. За дължината си знам. За диск е.

[/quote]

Абе не е голяма мъка, аз вече 3 капли съм наплел(2 предни и 1 задна) и последната за половин час я нафъках и още толкова за центровка без стенд, защото не ми се даваха пари(стиснат съм си ;)) за центровка, при положение, че съм с диск. Сега не виждам(на око) да има и най малкото биене.

<оф-топик>
Мисля да си правя стенд и все още не съм решил дали захвата да бъде като на вилка - директно да се слага всичко, затягаш автомата и си готов или да бъде с автомат - такъв за задна ос, на който се ръгат и предни такива.
При първия вариант трябва да се правят или 2 стенда - преден и заден или подвижно рамо от 1-та страна, което не мисля, че ще бъде много здраво и затова мисля да направя така:
Изработвам самия стенд от винкели и лайсни, като неговата широчина е колкото задната ос(150мм май беше). Копувам 1 боклучест автомат, който ще се слага на всяка предна ос, а задните ще си влизат нормално. За да се предпази предната ос от мърдане наляво надясно мисля да нафърлям дебели и същевременно тесни(дупката да им е тясна) гайки.
Който е разбрал нещо, моля да съобщи мнението си
</оф-топик>:beer:
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот TOYAGA » Сря Авг 10, 2005 7:57 am

[quote="Morpher"]

... за половин час я нафъках... центровка без стенд... не виждам (на око) да има и най малкото биене... на който се ръгат... от винкели и лайсни... задната ос (150 мм май беше)... Копувам... боклучест... мисля да нафърлям... дупката да им е тясна...

[/quote]

:wavey:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Cocko » Сря Авг 10, 2005 9:47 am

@Admin
Благодаря, тази тема я бях пропуснал. Май ще ходя до някоя от веломаниите.
@MAN6
Да плета мога, ама вече за центровка не смея.
@Morpher
На мен за първата ми трябваха три дни. А за съоръжението за центровка- погледни в сервиза на Ул. Вашингтон, там има едно такова винкелесто.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 10:00 am

@Cocko: силно ти препоръчвам Тони Центровката.
Досега той ми е центровал най-издържалите колела и по мои впечатления само той обръща внимание на един тънък момент - равномерното натягане на спиците.

ако мога да попитам, това което ще плетеш за каква спирачка ще бъде и кое колело (предно/задно). предполагам, че си прочел всичко, но Sheldon има малко стари разбирания за някои неща.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Cocko » Сря Авг 10, 2005 10:14 am

@Bikerider
Ще бъде за Shimano BR-M475, предна, по късно Avid BB5.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 10:50 am

[quote="Cocko"]

@Bikerider
Ще бъде за Shimano BR-M475, предна, по късно Avid BB5.
[/quote]

в такъв случай бих ти препоръчал да наплетеш плетката симетрично и то така, че спиращите спици (опъващи се при спиране) да минават отвън на другите спици при най-външното пресичане. целта е плетката да се втвърдява максимално при спиране и да няма никакво "бягане" на каплата спрямо главината.

@Admin: така и така си говорим за спици, понеже тия дни ми се наложи да си изведа формула за смятане на дължина на прави спици за deemax главина и капла с отместени капси, интересуваш ли се от една подробна статия за пресмятането на дължината за всякакви главини/капли с малко математика и евентуално някакво tool-че което смята дължината (може дори да се вгради в сайта)?
просто идея.
Аватар
bikerider

Мнениеот Morpher » Сря Авг 10, 2005 10:54 am

[quote="Cocko"]

@Admin
@Morpher
На мен за първата ми трябваха три дни. А за съоръжението за центровка- погледни в сервиза на Ул. Вашингтон, там има едно такова винкелесто.
[/quote]

Кви 3 дни, кви 5 лв:bigeyes:
Въпрос: С какво ги развиваш и завиваш? Ако е с клещи, наистина отнема доста време. Аз го правя с раздвижен ключ, за да не прецакам квадратите. Първата на мен ми отне близо 4 часа, защото збърках плетката... два пъти:angel:

Не мога да го видя, защото не съм от София.
[quote="TOYAGA"]
[/quote]
[quote="bikerider"]
един тънък момент - равномерното натягане на спиците[/quote]

Ми като ми е крива каплата това няма ли да я задържи крива?
Аз натягам, докато видя, че не бие настрани!
Аватар
Morpher

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 11:03 am

[quote="Morpher"]
Въпрос: С какво ги развиваш и завиваш? Ако е с клещи, наистина отнема доста време. Аз го правя с раздвижен ключ, за да не прецакам квадратите.
[/quote]

:bigeyes:
стига бе, аз ги навивам на ръка и когато плетката е готова ги стягам с отверка отгоре през каплата, ниплите не случайно имат шлиц за отверка. а затягането и центроването мисля нема смисъл да казвам с какъв инструмент се прави... иначе ниплите са винаги фира, щото обикновено са месингови или алуминиеви.

[quote="Morpher"]
[quote="bikerider"]
един тънък момент - равномерното натягане на спиците[/quote]

Ми като ми е крива каплата това няма ли да я задържи крива?
Аз натягам, докато видя, че не бие настрани!
[/quote]

смесваш две различни неща - аз говоря за наплитане на ново колело. ако наплиташ крива капла също не е зле да се обърне внимание колко равномерно са натегнати спиците. например ти може да стягаш докато не бие, ама това съвсем не означава, че спиците са натегнати равномерно. каплата може да стои изправена в много положения - балона може да не е в средата на оста и подобни дребни отклонения.

А ако искаш да наплиташ много крива капла... тогава е ясно, че равномерното натягане ти е последна грижа :D
Аватар
bikerider

Мнениеот Morpher » Сря Авг 10, 2005 11:28 am

Относно инструментите - и правя така, само че нямам перо за крайно затягане, затова използвам раздвижен ключ. Само, че при мен в повечето случай нямам възможност само с отверка да работя, по простата причина, че спицата избутва отверката нагоре, докато я стягам. Там където спицата е по-къса всичко е 6 и само с отверка се оправям. При развиване отверка не ползвам. Сещам се за нея чааааак когато започна наплитане :)
<hr noshade size="1">
Не съм те разбрал правилно - Sorry
[quote="bikerider"]

ти може да стягаш докато не бие, ама това съвсем не означава, че спиците са натегнати равномерно[/quote]

Това ме навежда на мисълта, че може би заради пренатягането на спици(отзад) скъсах една. По принцип гледам да разпределям напражението м/у няколкото спици около кривината. Но явно съм прекалил:dunno:
<hr noshade size="1">
Съжалявам за частичния оф-топик ;)
Аватар
Morpher

Мнениеот Cocko » Сря Авг 10, 2005 11:41 am

@Bikerider
Имаш предвид спиците, наклонени по посока на движение, нали? Аз също отначало правя на ръка само плетката, но ако пренаплиташ капла три дни подред доста силно ще те заболят пръстите.
@Morpher
И аз съм с раздвижен ключ, но има нипелни по 2 лева, дето ще ти спестят бая усилия. Аз обърках плетката седем пъти и то така, че трябваше да разплитам каплата поне до половината.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот MAN6 » Сря Авг 10, 2005 11:58 am

@ bikerider : относно тони центровката- последно за него: центрова ми 3 пъти задната капла (321 с дт спици) и все нещо се ебава. първий път, когато беше нова, си я бях наплел сам. правилно. тонката я взе, разплете я и я наплете по абсолиутно същия начин. уж сложи дори и локтайд, да държало повече, като на състезателите... тогава още бях с джайънта. малко след това се оказа, че балонът изобщо не е както трябва да бъде... дадох му я да ми q оправи. не защото не мога сам, а защото той q е "майсторил". уж я оправи. обаче малко по-натам скъсах спица. и си карах така до миналата седмица, когато нямах какво да правя и взех че си сложих спица най- накрая :) балонът отново беше отишъл на пловдив ;) а спиците бяха баq хлабави. седнах си кротко и си и оправих каплата.

предната си я плетох пак сам, но ми q центрова бат' теко в басТ. до сега не е мръднала...

също така наплитах и на мира двете капли(джумбо с дт) и ги центровах. когато се появи тонката и ги взе уж да ги направи както трябва. т.е. да довърши започнатото от мен. досещаш се колко се натоварва каплата при каране от момиче, дори и на "даунхил", пък и с ви-брейк. е, оня ден понеже пак нямаше с какво да се занимавам, та се хванах да и я центровам, защото и неиният балон беше хванал същата посока...

толкова по тая тема.
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Admin » Сря Авг 10, 2005 12:07 pm

[quote="bikerider"]
@Admin: така и така си говорим за спици, понеже тия дни ми се наложи да си изведа формула за смятане на дължина на прави спици за deemax главина и капла с отместени капси, интересуваш ли се от една подробна статия за пресмятането на дължината за всякакви главини/капли с малко математика и евентуално някакво tool-че което смята дължината (може дори да се вгради в сайта)?
просто идея.
[/quote]

Благодаря много за предложението! :thumb::beer: Имаш РМ ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Morpher » Сря Авг 10, 2005 12:32 pm

[quote="Cocko"]

@Morpher
И аз съм с раздвижен ключ, но има нипелни по 2 лева, дето ще ти спестят бая усилия.[/quote]

Не съм знаел, че са толкова евтини. Мислех, че са по десеттина лева!
Аватар
Morpher

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 2:23 pm

[quote="Morpher"]
Само, че при мен в повечето случай нямам възможност само с отверка да работя, по простата причина, че спицата избутва отверката нагоре, докато я стягам.
[/quote]

Което ми говори, че използваш по-дълги спици отколкото е необходимо :)
Правилния размер спица е такъв, че в полунатегнато състояние върха на спицата да е на едно ниво със шлица на ниплата. После след центровка е нормално да стърчи 1-2мм.

Отбелязвам това, защото по-дългите спици не се натягат добре или в най-добрия случай се натягат , но ниплата вече отива върху самата спица и се държи на по-малко врътки от резбата. Съответно след малко цикли на опън и отпускане спицата се къса, особено ако е ниско качество. Естествено това важи и за по-къси спици, които са прекалено натегнати.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 2:35 pm

[quote="Cocko"]

@Bikerider
Имаш предвид спиците, наклонени по посока на движение, нали?
[/quote]

Да. Идеята е, че те се опъват при спиране и стискат цялата плетка към равнината на колелото, при което я втвърдяват, което пък ти дава по-добро усещане и по-отзивчиво завиване, особено ако спиците са хлабави. Другата причина е, че ако са наопаки (тоест тези по посока на движението да минава отвътре на другите) и спиците са хлабави, а балона е отместен поради някаква причина към апарата, плетката се разширява и има някакъв минимален шанс при достатъчно злощастна комбинация от наплитане, стегнатост, ширина на дисковата спирачка... тия спици да се закачат в апарата и да стане мазало.
Това разбира се е чисто теоретична ситуация, но не е изключена. Плетката, за която говоря се препоръчва от водещи производители на главини едно поради това, че наистина дава разлика в динамичната твърдост на плетката, и второ поради това че е глупакоустойчива.

[quote="Cocko"]
Аз също отначало правя на ръка само плетката, но ако пренаплиташ капла три дни подред доста силно ще те заболят пръстите.
[/quote]

Ами. Всичко е техника. Ако знаеш как да наплиташ правилно, можеш да си спестиш адски много подпъхвания, кривения и подобни докато стигнеш със спицата до дупката й. Всичко е чалъм. Мен ми отне точно три наплитания да се усъвършенствам. Най-сложна е винаги последната спица, там малко провирам между спиците и само там прилагам малко усилие към спицата. Изглежда ужасно сложно като погледнеш наплетена капла, но всъщност е елементарно. Центровката също, стига да имаш хубав стенд. Но равномерното натягане на спиците също си е майсторлък, особено ако нямаш tensionmeter, който струва майка си и баща си...

@MAN6: Тони е мноооого, мнооого добър, но има един малък чалъм - ако отидеш лично при него докато ги плете/центрова, това по мои наблюдения го мотивира много... човешко отношение нищо повече. Освен това като знам какви комбинации от спици и капли наплита, дето изобщо не би трябвало да се занимава с тях... резултатите са повече от блестящи. Все пак и той е човек.

А бате ти Теко горе в БАС знае едно - натягане до дупка и центроване по стенд. Е... на теб може и да ти ги е наплел добре, но познавам доста хора, които се оплакват от центровката в БАС като силно нетрайна. Сеш`ли се? :idea::pimp:
Аватар
bikerider

Мнениеот vpravov » Сря Авг 10, 2005 4:35 pm

Никъде в предишните топици не прочетох някой да е похвалил Даниел в "Байкцентъра" в Младост. Едно време ходих при Тони (добър е много, но и много зависи в какво настроение е), сега определено посещавам само Даниел. Той е първият след чието центроване на капла след наплитане, не ми се е налагало допълнително центроване поради олягането на плетката...След него определено класирам Тони
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот TOYAGA » Сря Авг 10, 2005 4:58 pm

И понеже всеки взе да хвали своята маймуна, аз ще издъгна кандидатурата на Мерци. Неведнъж съм казвал, че той е единствения човек в България, на който давам да ми пипа по колелата, ще го кажа и още веднъж...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот melbata » Сря Авг 10, 2005 7:34 pm

hm, az winagi sam si gi centrowal sam, za pletene - ne mi se e nalagalo
melbata

Рейтинг: 1160

Мнениеот bikerider » Сря Авг 10, 2005 7:40 pm

[quote="TOYAGA"]

И понеже всеки взе да хвали своята маймуна, аз ще издъгна кандидатурата на Мерци. Неведнъж съм казвал, че той е единствения човек в България, на който давам да ми пипа по колелата, ще го кажа и още веднъж...
[/quote]

Aaaa, на колодрума е друга бира. Таньо и Мерци...:bowdown:
Аватар
bikerider

Мнениеот MAN6 » Сря Авг 10, 2005 8:39 pm

@ bikerider : абе какво значение има настроението ебаси. или ше си майстор като майстор, или ше си путка.
а путки има много...
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bat Ico » Сря Авг 10, 2005 9:09 pm

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

Като ще си вадим кирливите ризи,;) аз 6те похваля Миро от Велос-Варна (понеже съм от Варна), той е пи4 (не знам как са в София) но рой си върши работата най-добре във Варна и региона. Неговата цел не е да ти вземе парите ами да ти направи колеото с голямо старание, и да може да те издържи дълго време направеното от него. Ако сте във Варна и имате проблем с коуото просто идете при него.
Само веднъж се издъни леко като му казах да ми даде ос за задно движение, а той ми даде за предно:crazy:, но ина4е всеки който го е посещавал не е сбъркал:beer: и надали е станал разо4арован
MTB or DEATH
bat Ico

Рейтинг: 1200

Мнениеот hlebarka » Сря Авг 10, 2005 11:26 pm

[quote="bat Ico"]
Неговата цел не е да ти вземе парите
[/quote]

Следващия път не му плащай.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот bikerider » Чет Авг 11, 2005 12:03 pm

[quote="MAN6"]

@ bikerider : абе какво значение има настроението ебаси. или ше си майстор като майстор, или ше си путка.
а путки има много...
[/quote]

Е недей толкова крайно де. Знаеш в конкретния случай за кво иде реч.
Аватар
bikerider

Мнениеот skiman » Чет Авг 11, 2005 1:37 pm

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

Мерци реже глави от кръста!За смазване на жила+затягане на курбели има наглостта да ми поиска 20(двадесет) лева!Това ако не е безочие.....може и да разбира,но няма да стъпя повече при него.То вярно, че всяко нещо си има цена,но това е прекалено!Тони Центровката за същото ми взе 3(три) лева!
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот MAN6 » Чет Авг 11, 2005 1:44 pm

[quote="skiman"]
... реже глави от кръста...[/quote]

хаха, яко ;)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот C_Mo » Чет Авг 11, 2005 1:48 pm

[quote="skiman"]

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

Мерци реже глави от кръста!За смазване на жила+затягане на курбели има наглостта да ми поиска 20(двадесет) лева!Това ако не е безочие.....може и да разбира,но няма да стъпя повече при него.То вярно, че всяко нещо си има цена,но това е прекалено!Тони Центровката за същото ми взе 3(три) лева!
[/quote]

Значи някой си подценява труда... Жалко, че правейки го създава лошо впечатление за останалата част от гилдията.
Аватар
C_Mo

Следваща

Назад към Архив