[quote="Cocko"]
@Bikerider
Имаш предвид спиците, наклонени по посока на движение, нали?
[/quote]
Да. Идеята е, че те се опъват при спиране и стискат цялата плетка към равнината на колелото, при което я втвърдяват, което пък ти дава по-добро усещане и по-отзивчиво завиване, особено ако спиците са хлабави. Другата причина е, че ако са наопаки (тоест тези по посока на движението да минава отвътре на другите) и спиците са хлабави, а балона е отместен поради някаква причина към апарата, плетката се разширява и има някакъв минимален шанс при достатъчно злощастна комбинация от наплитане, стегнатост, ширина на дисковата спирачка... тия спици да се закачат в апарата и да стане мазало.
Това разбира се е чисто теоретична ситуация, но не е изключена. Плетката, за която говоря се препоръчва от водещи производители на главини едно поради това, че наистина дава разлика в динамичната твърдост на плетката, и второ поради това че е глупакоустойчива.
[quote="Cocko"]
Аз също отначало правя на ръка само плетката, но ако пренаплиташ капла три дни подред доста силно ще те заболят пръстите.
[/quote]
Ами. Всичко е техника. Ако знаеш как да наплиташ правилно, можеш да си спестиш адски много подпъхвания, кривения и подобни докато стигнеш със спицата до дупката й. Всичко е чалъм. Мен ми отне точно три наплитания да се усъвършенствам. Най-сложна е винаги последната спица, там малко провирам между спиците и само там прилагам малко усилие към спицата. Изглежда ужасно сложно като погледнеш наплетена капла, но всъщност е елементарно. Центровката също, стига да имаш хубав стенд. Но равномерното натягане на спиците също си е майсторлък, особено ако нямаш tensionmeter, който струва майка си и баща си...
@MAN6: Тони е мноооого, мнооого добър, но има един малък чалъм - ако отидеш лично при него докато ги плете/центрова, това по мои наблюдения го мотивира много... човешко отношение нищо повече. Освен това като знам какви комбинации от спици и капли наплита, дето изобщо не би трябвало да се занимава с тях... резултатите са повече от блестящи. Все пак и той е човек.
А бате ти Теко горе в БАС знае едно - натягане до дупка и центроване по стенд. Е... на теб може и да ти ги е наплел добре, но познавам доста хора, които се оплакват от центровката в БАС като силно нетрайна. Сеш`ли се?

:pimp: