ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!

Мнениеот bikerider » Пон Яну 09, 2012 3:16 pm

Няма никаква повреда в телевизора на did. Има сблъсък между идеалисти и прагматици. Първите ще пореват на площада и ще се изморят, след което ще отидат да карат в планината. Което скоро ще е възможно благодарение на вторите, действали стъпка по стъпка в диалог с ИАГ.

Оттук-нататък призовавам всички, които се смятат за повече еколози, отколкото колоездачи да пишат в екологичните форуми, а не да обвиняват хора, дали мило и драго да не останем без права да караме в планината. И напомням, че делението еколози vs. колоездачи започна от техните късогледи обвинения. Идват ми доста силни думи по техен адрес, но ще ги спестя.

Edit: И все пак! Сашо, не ти ли стигна, че продължаваш? Обърни внимание на "изм., бр.43 от 2011". Това е от декември 2011. Айде стига глупости и престани да разделяш форума!! Като ти се протестира бегай и протестирай!
Последна промяна bikerider на Пон Яну 09, 2012 3:18 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пон Яну 09, 2012 3:18 pm

Сашо написа:Аз писах за други животни, за да илюстрирам последиците от проекта, който ти защитаваше.

Къде съм писал за защита на животни!?

Сашо написа:Броевете на ДВ, които е посочил са за настоящия Закон за горите и не касаят новия проект, който е тема на обсъждането.

Навият законопроект първо се появи на сайта на министерството, после на сайта на Парламента. Това достатъчно ли е?

Сашо написа:АМоля някой модератор да разчисти темата от безсмислените постове, защото има и важни неща, които трудно се откриват. Ако прецени може и да я обедини с голямата тема за новия ЗГ.

Тази тема е само за протеста пред народното събрание. Който иска - да ходи. Който не иска - да не ходи. Другото наистина не е за тук. Под "тук" имам предвид "обществено достъпен форум, в който хората първо пишат, после четат".

Който иска да е вътре в нещата - има клубове. Запишете се! Ако около вас няма клуб - регистрирайте си! Ако не го направите - трайте си!

Тя самата тема си е тъпа - "ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!! ". Все едно Витоша е нещо различно от планините и горите. :boggled:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Tantriu » Пон Яну 09, 2012 3:31 pm

Ще цитирам Махат Маганди и няма да коментирам нищо повече .

"Бъди промяната, която желаеш да видиш в света"

Новите закони определено ще променят живота ни! Лобизъм има и ако не се вдигне глъчка ще е поредното своеволие на господин Цеко Минев.

Аз лично съдействам на хората от Неправителствената организация " За земята" Хора които пътуват и обичат природата. Приятели, съмишленици, колоездачи.
Аватар
Tantriu

Рейтинг: 1150

Мнениеот did » Пон Яну 09, 2012 3:33 pm

Тъмън се заговори с аргументи и се появи поредния с лозунгите. :crazy:

did написа:Тази тема е само за протеста пред народното събрание. Който иска - да ходи. Който не иска - да не ходи.
Последна промяна did на Пон Яну 09, 2012 3:36 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 5L » Пон Яну 09, 2012 3:35 pm

did написа:Ми тогава си протестирайте срещу управата на Парк "Витоша". Каква работа имате пред парламента?

Всъщност, никой не е наясно защо протестира, само "еколозите". Те вече смятат...

:agree: Горе-долу този казва всичко и показва колко си извън темата, по която толкова се палиш. Продължаваш да свързваш протеста с промените, които лично те интересуват, без да се запознаеш, поне бегло, с останалите промени, механизма, по който се случват, тяхното "обществено обсъждане".

Като се замисля, виновен е може би Сашо, защото е забравил, че това е велосипеден форум, а дискусията не е за тук :nono:
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот did » Пон Яну 09, 2012 3:44 pm

Точно така. Дискусията не е за тук. Нека еколозите да си правят протести - това си е тяхно право. Няма да е лошо и да се информират, срещу какво протестират.

да предотвратим поправката в закона за горите, която позволява по-бързо, по-лесно и по-евтино строителство на ски съоръжения в горските територии

Значи протестите са за по-бавно, по-трудно и по-скъпо строителство на ски съоръжения в горските територии.

Що не го напишете ясно? :dontknow:

Тук е колоездачен форум и това е добре да се помни от пишещите.
Последна промяна did на Пон Яну 09, 2012 3:47 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 4getcredo » Пон Яну 09, 2012 3:45 pm

5L написа:
Протестът не е срещу промените в закона, а срещу ставащото на Витоша и интересите на определени кръгове, които доведоха до промените (несвързаните с колоезденето).

forthenature написа:Участниците в протеста ще внесат писмо с искания да не се променя Закона за горите; да се обнародва и преразгледа приватизационния договор на „Витоша ски” АД; да не се премахва директорът на Природен парк Витоша.

:dontknow: Авторите на възванието можеха да си направят труда да споменат срещу кои точно промени са..., както Сашо направи. Това само стимулира и другите кресльовци в парламента... в крайна сметка, няма да има диалог. :dontknow:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот dob111 » Пон Яну 09, 2012 4:07 pm

Не разбирам това делене на "еколози" и "колоездачи". Нима всеки колоездач не е по някакъв начин човек с пределно екологично съзнание?
Ако някой съфорумец след като е бил в дивото е "освинил" с боклук след себе си, тогава той ще бъде поруган(и с право) от същите хора, които се опитват да ни убедят, че това е колоездачен форум и че едва ли не не бива да се съмняваме.
В какво да се съмняваме - в това, че даден закон облагодетелства разни клики, като цената за това е по малко природа.
Протестът е израз на това съмнение, а като негов антипод е бетона, сечищата, пачките.
Не разбирам как двете неща могат да се съизмерват.

Един протест, макар и наивен ИЛИ една пре*бана планина, макар и формално законово пре*бана?
Кое е за предпочитане?
Протестът е вид аларма, пък по натам какво ще се случи - зависи от обществото като цяло, зависи от натрупването на колективен интерес по даден проблем!
Последна промяна dob111 на Пон Яну 09, 2012 4:14 pm, променена общо 1 път
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 4:12 pm

bikerider написа:Сашо, не ти ли стигна, че продължаваш? Обърни внимание на "изм., бр.43 от 2011". Това е от декември 2011. Айде стига глупости ...

bikerider, ДВ бр. 43 не е от декември 2011, а от 7-ми юни 2011 и няма нищо общо със сегашните изменения, които дискутираме. Те не са публикувани в ДВ, както ти упорито твърдиш вече 4-5 поста.

Ако не ме видите повече в темата, значи протестирам пред Народното събрание. А междувременно може да се забавлявате с анкетата "За или против промените в Закона за горите" : viewtopic.php?f=13&t=104960&start=0 Хайде щом като пращате природозащитниците по други форуми, нека да видим колко от тях има тук и колко колоездачи. Средно положение няма. Отговорите са Да и Не. Това разделение не го започнах аз.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот bikerider » Пон Яну 09, 2012 4:22 pm

dob111 написа:Не разбирам това делене на "еколози" и "колоездачи".

Деленето настана с обвиненията на Сашо, че някой бил криел информация, че някой бил договарял нещо на тъмно и прочее зверски тъпотии. Вече се каза - нека всеки постъпи както смята за правилно. Стига с този примитивен лов на вещици, параноя и откровени глупости.

@Сашо: Повтаряш се. НАМЕКВАХ ти, че където са се появили промените от декември, там са се появили и последните. did ти го каза в прав текст. Още някой да ти е виновен, че не четеш?

Това разделение не го започнах аз.

Точно така, измий си ръцете. Ние тук обвинявахме, ние говорихме глупости, следователно ние започнахме разделението. Бегай да протестираш, че да се спре с тия глупости!
Аватар
bikerider

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 4:39 pm

bikerider написа:@Сашо: Повтаряш се. НАМЕКВАХ ти, че където са се появили промените от декември, там са се появили и последните. did ти го каза в прав текст. Още някой да ти е виновен, че не четеш? ...

Браво, bikerider. Най-после загря, че законопроектите не се обнародват в Държавен вестник, а се публикуват в интернет. Ценен урок и поне едно смислено нещо от участието ти в тази дискусия. :clap:
Аватар
Сашо

Мнениеот 5L » Пон Яну 09, 2012 4:40 pm

Сашо, трябваше за яснота да напишеш, че иде реч за променитена ЗГ, обсъдени и приети на заседанието на МС от 28 декември 2011г., че иначе идва малко некоректна анкетата.
Това са промените, срещу които се вдига вой.

Иначе играта е развален телефон, като някои се опитват усилено да победят :deal:
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 4:55 pm

Мерси за уточнението, 5L, но в анкетата има линк към проекта и освен това съм дал описание на важните промени. Ако напиша "...обсъдени и приети на заседанието на МС от 28 декември 2011г." , това няма да говори на никого нищо, освен на "специалиста" по нормативни актове, който се изказва малко по-нагоре.
Аватар
Сашо

Мнениеот eMcKu » Пон Яну 09, 2012 5:00 pm

http://www.youtube.com/watch?v=aEcRbb8m ... _embedded#! Не мисля, че ще е по различно и тук. :V:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот bikerider » Пон Яну 09, 2012 5:11 pm

Сашо, не съм юрист и не смятам да се извинявам за дребни грешки. Все ми е тая дали е излязъл в ДВ, в интернет или е бил написан на небето. За мен е достатъчно, че законопроекта се появи в публично пространство, тоест си могъл да го прочетеш сам вместо да обвиняваш наляво-надясно. Включих се в темата за да контрирам ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРОЗНИТЕ ти обвинения, които си позволи да отправиш към група хора.

Щом те кефи да си "победител" с такива дреболии - моля. Само искам да попитам - след като тук никой нямало да разбере какво значи "обсъдени и приети на заседанието на МС от 28 декември 2011г.", тогава какво остава на площада? Колко хора точно ще знаят срещу кои промени протестирате? И като ви яхне опозицията и катурнат целия законопроект, ти ли ще се пребориш отново за правата на велосипедистите? Не, не ми отговаряй, мога и сам. Бегай да протестираш!
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пон Яну 09, 2012 5:31 pm

Да се върнем на темата: Кой ще ходи пред Народното събрание в сряда?

Аз няма да ходя.
Аватар
did

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 5:38 pm

bikerider написа:Сашо, не съм юрист и не смятам да се извинявам за дребни грешки. Все ми е тая дали е излязъл в ДВ, в интернет или е бил написан на небето.

bikerider, точно до този момент исках да узрееш. Щом ти, такъв тежкар във форума, регистриран още в далечната 2003 година не знаеш къде точно е написан спорния проект, обясни ми от къде Сладката Ели от съседната тема viewtopic.php?f=3&t=84079&start=630#p804715 да знае. Ми тя горката още вярва в чудесата по Коледа, защото така и е казано във форума. Мен точно това пък ме провокира да се включа.
Бъди здрав и за в бъдеще не ме обиждай и не ми слагай в устата реплики, които не са мои.
Аватар
Сашо

Мнениеот did » Пон Яну 09, 2012 5:40 pm

Първо, Сладката Ели най-вероятно е някой келеш - спамър.

Второ, линк към законопроекта беше публикуван в този форум само ден, след като се появи на сайта на Парламента. Този линк беше достъпен за хората, които бяха ПРЕДИ това проявили инициатива и бяха показали желание да ПРАВЯТ "нещо". За другите има google.

Правенето на протести и анкети не се брои за "нещо".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот fall_out » Пон Яну 09, 2012 6:02 pm

fall_out написа:...цял един народ може да се води за носа с елементарното "Разделяй и владей"

За мен извода е, че управлящите добре са успяли да затворят голяма част от устите на колоездачите точно с тези промени и договорки, хвала на таквиз умели политици. Витоша или правото да караме "законно" - защото ако някой каже нещо официално министъра-тиква пак ще подпише на "инат" както с един друг случай. А Витоша каквото и да правите няма да я опазите - летище, чалготеки и молове на 20 минути - перфектното ново място за разкопаване.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 7:13 pm

did написа:...линк към законопроекта беше публикуван в този форум само ден, след като се появи на сайта на Парламента. Този линк беше достъпен за хората, които бяха ПРЕДИ това проявили инициатива ...

Ок. Значи законопроектът не е бил тайна, ама не е бил и показан на обикновените форумци. :dontknow: Дотук добре.
Законопроектът все пак се е намирал някъде в интернет, но Сладката Ели и Байкрейдър, както сам си призна, не са успели да го намерят, защото "не са юристи". И до тук добре. Никой не е длъжен да им го показва.

Обаче, в темата "Забраняват карането в горите и планините" се появява информация, колко прекрасен е проекта и как всички трябва да се надяваме да мине. /Изглежда този, който е написал това не е прочел целия проект, а само каквото го интересува пряко по темата./ И всички се връзваме, защото "не сме юристи" и защото на практика не можем да си го намерим през девет линка в десети.

Та така. Очевидно е станало недоразумение. Разчепках въпроса, защото 1. имаше неяснота какво става и 2. защото по-късно ме обвиниха в провокации и лъжи.
Извинявам се, ако съм засегнал някого. Искрено вярвам в групата, която се занимава с проблема и съм сигурен, че ще успеят!

Катинар ?
Аватар
Сашо

Мнениеот bikerider » Пон Яну 09, 2012 8:39 pm

Благодаря ти за конструктивния тон. Леко бъркаш за кой точно проект се говореше в онази тема. Няма как да сме обсъждали промените от 28.12, би трябвало да е очевидно.

Както и да е, успех с протестите.
Аватар
bikerider

Мнениеот sensation_blue » Пон Яну 09, 2012 9:41 pm

did написа:С протести, подписки и подобни дивотии нищо не се постига.

did написа:Ще идеш ли пред парламента или само си чешеш клавиатурата? Ако идеш - имаш моето уважение! :bowdown:

Did, наистина ми е трудно да те разбера понякога, но разбирам твоите разумни доводи за първото - както казват на изток, един истински воин/мъж винаги трябва да избягва физическата саморазправа, а да търси разумни методи, чрез които да се справи със ситуацията. Понякога за съжаление, единствения начин правителството да спре нещо, зад което стоят доста пари, но носи вреда за природата е да се протестира. Някой спомена, че преди разширението на пистите било опасно на Банско, но аз виждам именно в Банско негативния пример, за това как се правят нещата в България - едни местни хора протестираха, че не могат да секат на воля, за да могат да си купят 3-ти джип (примерно), а Joropc много добре каза, как се прави на запад и защо не трябва всичко тук да се прави на всяка цена, като не става за ски, пък нека става за еко-туризъм, толкова ли е сложно?
Друг е въпроса, че зад доста екологични организации има едни хрантутници, подобно на тези в работническите синдикати. Именно поради това, аз лично бих предпочел друг вид протест, този срещу манталитета на повечето хора, които си гледат собствената паничка и биха протестирали само ако ги засяга лично. Всъщност мен Витоша не би трябвало да ме засяга лично, защото не съм от София, но е част от нашата природа, а тя е свързана и бих се радвал ако с тези раздумки "зад клавиатурата" променя мнението на тези хора, които мислят, че е по-добре да имат модерни съоръжения за да практикуват някакъв спорт, от колкото да се запази една гора, всички знаем колко важни са горите и за въздуха, за почвата, за водите.... ерозията и т.н.
Та мнението ми е, че хората, които мислят така, всъщност биха били много по-щастливи и доволни ако хармонично се наслаждават на природата, вместо да я експлоатират, дори и ако експлоатацията е във връзка с планинско колоездене.
Не случайно имаше един "индекс на щастието", в който освен че се изследваше личното удовлетворение на човек от живота, който води, се пресмяташе и колко ресурси са необходими, за постигането на това "щастие" и колкото повече бяха ресурсите, толкова повече точки се вадеха от резултата и в крайна сметка се оказа, че най-щастливи са не американците например (даже те бяха към дъното), а страни, в които не се живее луксозно, но са най-вече такива със запазена природа, защото е редно да се запитаме - що за щастие е това, което е на чужд гръб, а именно на гърба на нашите наследници на тази планета?!
И да, знам, че вижданията ти са, че вместо да мрънкаме е по-добре да се хванем да засадим една гора, но все пак това е дългосрочен план (разбира се че го подкрепям), а в случая казвам, че краткосрочното щастие, не трябва да причинява дългосрочно нещастие - защото днес има сняг, утре може и да няма - днес има модерни лифтове, утре ще са стари, днес има писти, утре ще са тесни и т.н. и т.н..
В крайна сметка, да, ако имах възможност бих отишъл на този протест и на всеки друг подобен, стига да се знае, че всички други варианти за по-мирно и разумно изслушване на засегнатите страни са изчерпани. В този смисъл евала, за това, което направихте за частта в закона, която засягаше и любителите на планинското колоездене, но все пак зад гърба си имахте и клубове и фейсбук и прочие групи, а това си е един вид протест, знаеш, че в днешно време е трудно човек да иска да издържа семейството си примерно и да бъде на фронтовата линия, но всеки с каквото може помага и това е добре.

dob111 написа:Не разбирам това делене на "еколози" и "колоездачи". Нима всеки колоездач не е по някакъв начин човек с пределно екологично съзнание?

за съжаление не, но иначе... :agree:
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот Сашо » Пон Яну 09, 2012 10:16 pm

bikerider написа:Леко бъркаш за кой точно проект се говореше в онази тема. Няма как да сме обсъждали промените от 28.12, би трябвало да е очевидно.

Очевидно гласуването се предхождаше от обществена дискусия. Питай дид. Направи и една юридическа консултация да ти кажат линка към националната дискусия, да видиш как матряла се възмущава от промените.

В нашата невероятна анкета имаме 5 души, подкрепящи промените в ЗГ. Ясно е, че това са Цеко Минев, Бойко Борисов, Мирослав Найденов и bikerider, обаче много ми е чудно кой ли е петия?
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.p ... 60&start=0
Последна промяна Сашо на Пон Яну 09, 2012 10:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
Сашо

Мнениеот silvertm » Пон Яну 09, 2012 10:31 pm

Хора, моля да не влизате толкова дълбоко в изясняване на лични отношения, при това в тема, която очевидно е насочена не към личен, а към обществен интерес. На мен със сигурност не ми е приятно да чета смислени мнения "с препятствия".

По темата - не е вярно, че с протести нищо не се постига.
Де факто текущите безобразни промени, улесняващи своеволията в планините и горите, присъстваха и в законопроекта на сегашния закон. Но няколко протеста по темата доведоха до разговори с участие на граждански организации, в които разговори разумът надделя и боклукът беше изхвърлен от закона.
Жалко, че точно по това време колоездачите спахме летаргично непробудно и не успяхме да се включим навреме в разумния разговор и да си почистим нашето местенце!

Е, и късметът беше на страната на протестиращите тогава, защото на ръководен пост се оказа свестен човек - доц. Георги Костов, който обаче без време изхвърча от властта. Щото, както се знае, свестните там не виреят. На властови позиции остана послушна паплач, която приглася и аплодира всяка глупост свише.
Затова сега пак се налага да се ринат обори.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот APD » Пон Яну 09, 2012 10:43 pm

Сашо, каква обществена дискусия може да се проведе в България? Колкото ни питаха за блоковете на АЕЦ-а, преди да ги затворят, така ще бъде и за планините.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот bikerider » Вто Яну 10, 2012 5:13 am

@Сашо: много слаб опит. Опитай пак.

@APD: :agree:

@silvertm: Знаеш колко хора работиха, звъняха, организираха срещи... факт е, че имахме късмет с Г.Костов, но зад резултатите стои работа, а не протести. Не ми е удобно да говоря от името на тези хора, понеже не съм взел пряко участие, но знам каква работа свършиха и се учудвам на твърдението ти, че успеха с поправката за планинския велотуризъм се дължи на протестите. Всичко дължим на тази група хора. А това, че някои хора влизат в mtb-bg с нагласа извън контекста на планинското колоездене и без зачитане спецификата на форума, в следствие на което сеят раздори не е нещо ново... еко-спамери сме виждали и преди. Както и да е, аз приключих с този Сашо, нека си хейтва на воля.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Вто Яну 10, 2012 7:41 am

bikerider написа:...и се учудвам на твърдението ти, че успеха с поправката за планинския велотуризъм се дължи на протестите.

Никакви поправки за планинския велосипедизъм не знам на какво се дължат. Защото когато се приемаше законът, велосипедистите СПАХА - това написах.
silvertm

Мнениеот silvertm » Вто Яну 10, 2012 7:51 am

Комисията по земеделие и гори днес организира обществено обсъждане за проекта на промените в Закона за горите.
Дебатът ще се проведе в сградата на парламента, сграда "Изток", от 13:00 часа.

Представител на планинските колоездачи ще има ли?
Поканени ли са на това обсъждане?

В Комисията по земеделие и гори има свестни хора, има и безполезни вредители. Първите сами ги разпознайте, а в групата на отявлените вредители, загрижени единствено за собствените си тесни интереси, са лицата Емил Димитров и, както се оказа, Мирослав Найденов.

Има голям шанс поправките да не минат в този уродлив вид - не го пропускайте!
Защото протестът е крайно средство - тогава, когато разум отникъде не иде. Но сега не е точно така.
Против промените са и от Асоциацията на българските туроператори, Българската асоциация за алтернативен туризъм, и туристически агенти.
silvertm

Мнениеот Antares » Вто Яну 10, 2012 11:35 am

Боже какви страсти, какви емоции, колко силни думи, колко сарказъм се изля. И пак - когато нещата опрат до вършене на работа - пак работата ще я свършат тесен кръг от хора...

Саше, на перпендикулярната добавка (на вселената беше прекалено голяма групата) ми направи впечатление, като един кротък, спокоен и добър човек. По дяволите, можеш ли да ми обясниш, защо се мъчиш така усилено да развалиш това мое мнение!? И се нахвърляш с такава стръв на човек, с който всяка вечер сме си пиели бирата... Де*а мама му, аватарите ви са ендо и също нещо!

Малко повече толерантност и повече опит да разберете позицията на човека отсреща няма да ви навреди! На доста от участниците в тази тема!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Сашо » Вто Яну 10, 2012 11:54 am

@Antares: :agree:
Надявам се извиненията ми към дид от по-горе да са приети. Когато става въпрос за природа прекалявам с емоциите.
Аватар
Сашо

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум