Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

Мнениеот bikerider » Вто Яну 17, 2012 9:08 pm

@PtD: Много моля - не така с голямата баданарка. Като сравняваш България с Франция/Германия, моля сравни и степента на зависимост от руски доставки.

PtD написа:Защо трябва да се набутваме преди да сме наясно какви точно ще бъдат последствията?

И как ще сме наясно с последствията като протестираме против проучванията???????????????
Ако няма да добиваме, не ни ли трябва поне да знаем къде точно са залежите, осъзнаваш ли колко е абсурден тоя протест утре? Поне да не беше против проучванията... така се превръща в маргинална история.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот k0k0 » Вто Яну 17, 2012 10:05 pm

http://www.youtube.com/watch?v=3jL8s6ToeIk Сега кажете, че и те си измислят и че всичко е нагласено.
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот joropc » Вто Яну 17, 2012 10:32 pm

Е, както и да е, драмата приключи.... :popcorn:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот sensation_blue » Вто Яну 17, 2012 10:39 pm

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4478891
Компанията "Шеврон" ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг.
.........
Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, каза министърът.

Можело значи?! Дали е заради протестите? Мисля, че да. Лошо ли е, че хората протестираха? Мисля, че не.
Дали ако имаше протести срещу нещо, което не може да се направи (например да се замразят завинаги цените на горивата, което е ясно, че е невъзможно) щеше да се вземе такова решение (само за удовлетворяване на протестиращите)? Предполагам, че не.
Явно все пак е прието единодушно, че фракинга е потенциално опасен за околната среда.
Но ако нямаше протести, щеше да се разреши нали? След като сега се оказа, че има опасност, дали щеше да е грешка да се разреши използването на тази технология? Мисля, че да и то голяма.
Друг е въпроса конвенционалния добив дали е напълно безопасен и дали наистина ще се добива така, знаете как се спазват разпоредбите в България...
без тях.
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот bikerider » Вто Яну 17, 2012 10:44 pm

http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... oviia_gaz/

Еколозите - доволни, правителството - на бял кон. QED :D
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Яну 17, 2012 11:00 pm

bikerider написа:@PtD: Много моля - не така с голямата баданарка. Като сравняваш България с Франция/Германия, моля сравни и степента на зависимост от руски доставки.

Знам, че не си си направил труда да изгледаш целия документален филм. Затова ще ти кажа наготово: Германия получава 14% от потребявания газ от шистовите залежи. Останалите 86% са предимно руски доставки. How do you like them apples?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот k0k0 » Вто Яну 17, 2012 11:48 pm

http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2012/01 ... addcomment

Още доказателства за простотиите станали след добиването на "златният" шистов газ в Еквадор искате ли?
Аватар
k0k0

Мнениеот bikerider » Сря Яну 18, 2012 10:29 am

@PtD: Коментирай и Франция де.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Яну 18, 2012 12:57 pm

bikerider написа:@PtD: Коментирай и Франция де.

Kaкво да я коментирам - по-горе писах. Мисля, че е достатъчно ясно.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Яну 18, 2012 3:40 pm

Обожавам тези произволни сравнения "със Запада". Нито плащаме руския газ по цените, на които го плащат Германия и Франция, нито сме равни с тях по възможности за диверсификация. Сравнението ти е тенденциозно и подвеждащо. България е тотално зависима от руски доставки. Уважавам екологията, но тези неща, които говориш са манипулация. България има поне два пъти по-голям интерес да се откачи частично от руските доставки, или поне да има коз за да преговаря за по-ниски цени. Говорим за Германия, но колко по-скъпо плащаме от тях? Или това няма значение?

Тук трябва да коментирам и произволните твърдения, че България нищо няма да спечели от нефто/газодобив (без оглед на технологията), освен проблеми в екологичен план, което не е вярно. Не само ще има приходи за бюджета, но при подходящ договор ще може да се намали цената на вътрешния пазар. Нещо, което еколозите винаги обвързват тенденциозно с предполагаем екологичен апокалипсис, за да изкривяват общественото мнение. Та моите уважения към екологията и природата, но когато еколозите станат щит на статуквото веднага се вижда чии интереси пряко или косвено обслужват. Следващия път като сипеш бензин му виж цената.. ако те кефи рекета на Лукойл просто кажи така, а не го усуквай с Германия/Франция. Нямаш подходящо сравнение, с което да докажеш, че България има по-малък интерес от диверсификация от която и да е европейска страна, зависима от руски доставки. Но факт - това излиза извън екологията и явно не интересува еколозите.

Като финал - честно казано на мен ми омръзна да излагам аргументи, а ти само да се хлъзгаш, да вадиш от контекста, да манипулираш с тенденциозни сравнения, само и само да не отговориш прямо на два-три ясни въпроса. Не мисля, че има смисъл да продължаваме този "диалог". И да - не съм гледал докрай документалния филм. Спрях го още в началото. Толкоз.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Яну 18, 2012 5:41 pm

bikerider написа:Обожавам тези произволни сравнения "със Запада". .... Следващия път като сипеш бензин му виж цената.. ако те кефи рекета на Лукойл

Следващия път като излезеш в Западна Европа, виж колко струва бензина и тогава ми говори за рекет от Лукойл, ОК?

Що се отнася до обвиненията в подхлъзване и бягане от темата, аз ти казах, че на въпроса "да се напикая в гащите или да се насера в гащите" някак си няма как да ти дам подходящ отговор, понеже смятам, че нито едното е хубаво, нито другото. Лично за мен перспективният път е 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и поощряване на електричките. Толкоз. По-ясно няма как да ти го кажа.

На спекулативните ти твърдения за "голямата далавера от шистовия газ", ще те помоля да ми покажеш договор, в който това да се вижда черно на бяло. Щото, АКО Ботев беше с каска, и Левски с ботуши... нали?

Кой кого подхлъзва сега?
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Яну 18, 2012 5:58 pm

Хайде стига с тая Западна Европа. Западна Европа, та Западна Европа. Естествено, че Лукойл рекетират българския пазар. Лукойл и Газпром рекетират всички, но това явно е далеч от теб. Русия не води нормална търговска политика, тя я използва за политическо влияние, което също е азбучна истина. И ако ти, уважаеми, си готов да целуваш ръце на руснаците, защото в Западна Европа им ги целуват - това е твой проблем. Ако се опитваш да убедиш някого, че в Западна Европа са особено щастливи от това положение... няма да успееш.

Що се отнася до подлъзването - договорите се сключват от едни определени хора. Там трябва да бъдат съсредоточени усилията - към читави и изгодни за България договори, а не към априори забраняване на проучвания и технологии. Това за мен е малоумно - да се протестира срещу технология, като е ясно, че минимум половината проблеми са дошли от занижен контрол. Пак питам - защо не протестирате срещу конвенционалния дълбоководен нефтодобив, който съсипа Гълфстрийм? Не защитавам фракинга, просто съм против това малоумие всичко ново да се описва като опасно и да се забранява априори. Как може в страни, които добиват собствен газ цените да са под 100 долара / 1000м3 ? Защо Германия е плащала по 250 долара по-миналата година, когато ние плащахме по 420-430? Това не е ли рекет, това не е ли извиване на ръце?

Както и да е, изгубих интерес. Разбирам позицията ти , но я намирам за късогледа. Може би някой ден ще чуем най-точната оценка от поколенията след нас.

Edit: Що се отнася до напикаването, насирането и АЕЦ-а - да разбирам, че предпочиташ диария, така ли? Би ли коментирал течащото в момента пригаждане на мощностите на АЕЦ Козлодуй към РЕЦИКЛИРАНО гориво, за което реакторите не са предвиждани никога? Ако искаш ще ти намеря и заповедта на директора, ще ти намеря и протокола от Калининската АЕЦ според който всичко било ок, щото при тях нямало проблеми? Искаш ли? Хвали ми още АЕЦ-а и руските доставки... не проумявам как може да си еколог и да защитаваш АЕЦ-а, който е с потенциал да съсипе цяла България. И не е проблема в самия АЕЦ-а или в технологията му, проблема е в ония другари, чиято пета колона обслужваш, докато протестираш. Същото е и с шистовия газ - можеше да се окаже, че е добива е вреден за Добруджа, можеше и да не се окаже така. Всеки случай не се чу един експертен глас от еко-какафонията и загубихме дори шанса да разберем реално имаме ли залежи или не. Да не споменавам за участъка до Рогозино, където една РУСКА компания сондира... по твърдения на местни хора чрез фракинг. Коментара е излишен.

Edit2: още един въпрос - защо според теб парламента наложи мораториум? Дали защото Бойко Борисов внезапно се сети за обществения интерес или защото възлюбената му има доста силни интереси във ВЕИ? Искам да ти видя физиономията след няколко години, когато тези лобита наложат едни мааалко по-други цени на тока.

Толкоз. И аз няма как по-ясно да го кажа. Остава ми да стискам палци да не съм прав.
Аватар
bikerider

Мнениеот k0k0 » Сря Яну 18, 2012 10:25 pm

bikerider вземи изгледай архива от днес на събранието в парламента или изчети стенограмата и по-специално изказването на Румен Овчаров или на лидерът на СДС. Тогава пак говори за тази енергийна независимост, която ще получим.
Аватар
k0k0

Мнениеот PtD » Сря Яну 18, 2012 11:46 pm

bikerider написа:Хайде стига с тая Западна Европа. Западна Европа, та Западна Европа.

Tи сам я намеси - колко били плащали за това, колко за онова. Ами за бензин плащат повече. Ха сега.

bikerider написа:Хвали ми още АЕЦ-а и руските доставки... не проумявам как може да си еколог и да защитаваш АЕЦ-а, който е с потенциал да съсипе цяла България.

Обърка се. Дори АЕЦ с опасни реактори за военни цели без контейнмент, изкуствено поставена в авариен режим, не можа да съсипе кой знае колко - допреди няколко години си работеха съседните блокове. И още, пак казвам, за всичките 50 години на изпозлване на ядрена енергия, има всичко на всичко три по-сериозни аварии. От стотици централи по целия свят. Около АЕЦ "Козлодуй" радиационният фон е по-нисък отколкото на Орлов мост. Ако сметнем изхвърлените радиоактивни частици от изгорените изкопаеми горива, може да се окаже и по-зле.

bikerider написа:И ако ти, уважаеми, си готов да целуваш ръце на руснаците, защото в Западна Европа им ги целуват - това е твой проблем

Ама не, разбира се, как. Ние сме най-велики и най-независими, затова за разлика от Западна Европа (със скапаната им мижава икономика), ние смело можем да теглим шута на братушките. Изобщо за нищо не ни трябват. Икономиката ни процъфтява, изнасяме рекордно... кой ще ни се опре.

bikerider написа: Не защитавам фракинга, просто съм против това малоумие всичко ново да се описва като опасно и да се забранява априори.

Е да де. Как не. U.S. EPA (някаква заблудена агенцийка) признава, че има проблем. Франция изобщо го забранява. Ама ние пък ще докажем, че сме най-велики и ще докажем на света, че не е пък опасен фракингът! И ще си добиваме!

bikerider написа:Edit2: още един въпрос - защо според теб парламента наложи мораториум? Дали защото Бойко Борисов внезапно се сети за обществения интерес или защото възлюбената му има доста силни интереси във ВЕИ? Искам да ти видя физиономията след няколко години, когато тези лобита наложат едни мааалко по-други цени на тока.

Сигурно и в ЕС има връзки Цветелинка, защото и там има такива положения с ВЕИ-то. Бая напред с материала трябва да е.

Изобщо не разбирам, лошите лобита на АЕЦ и на ВЕИ преебават безкористните добивачи на природен газ и нефт, по твоите думи така излиза. Горките. Ми да направим едно нефтено лоби и да ги подкрепим, завалиите, като си нямат агитка?
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Чет Яну 19, 2012 6:38 am

bikerider, объркваш се, само заради любовта ти към спора. Не си прав в случая за нашия шистов газ. Иначе разбирам притесненията ти около енергийната зависимост, но тя не е българска а европейска, или да не кажа... евроазиатска - към Русия. Причината е, че там просто има много ресурс, който е нужен на държави, които го нямат - на НАС!!!

Относно Шеврон, шистовия газ и вредите... Може да прочетете за пробите и извличането на шистов газ в Еквадор. В момента Шеврон дължи на Еквадор около 20 милиарда глоба за замърсяването, което е причинила. Не ми се иска това да се случва и в България, колкото и да подпомогне региона. Просто не е оправдано. И то при положение, че нямаме такова потребление, а и цените за НАС не са, каквито са за големите...

С ръка на сърцето, мога да кажа, че това беше добър (един от много малкото) ход на правителството! Защити се националният интерес (това, за което всички говорят, а никой нищо не прави).
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Daniel Panev » Чет Яну 19, 2012 8:01 am

k0k0 написа:bikerider вземи изгледай архива от днес на събранието в парламента или изчети стенограмата и по-специално изказването на Румен Овчаров или на лидерът на СДС. Тогава пак говори за тази енергийна независимост, която ще получим.

Е ти баш намери кой да дадеш за пример - Р.Овч. :rofl: :rofl: :rofl:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bikerider » Чет Яну 19, 2012 8:23 am

@k0k0, следя събитията, благодаря. A с Р.Овч. можеш да си изтриеш задните части, на мен не ми трябва.

@PtD: ти явно наистина искаш да покажа заповедта за рециклираното гориво. Пак се направи на луд за АЕЦ-а. Коментирай касетите с рециклираното гориво и опасността от тях. Еколозите мълчите като риби за това, нали?

Edit: всъщност ето ти ситезирани фактите: http://politkovskaya-bg.blogspot.com/20 ... -post.html
Напомням, че шефа на АЕЦ-а скоро беше пребит на улицата. Толкоз. Коментирай касетите ТВСА. Щом пълен лаик като мен може да усети как смърди...

@bluskanie: всичко това беше елементарен финт, за да си вдигне правителството рейтинга - вижте колко сме разумни. Правили са го толкова пъти, че вече и на децата са ясни с тия завои. Точно това коментирах по-горе, ама вие толкова и четете. Ако обичаш препрочети ми постовете и ги осмисли, след което ме репликирай, защото в момента връщаш темата поне две страници назад.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Яну 19, 2012 9:29 am

bikerider, мисля, че основното на темата е фактът, че заради енергийната слабост на България, очакванията бяха в полза на разрешаване за сондаж/добив, но се взе по-доброто (според хората и експертите) решение. Факт е, че точно с Шеврон, други държави са имали ОГРОМНИ проблеми, да не кажа неизлечими последствия, вероятно заради слаб контрол, но ти можеш ли да гарантираш контрол от страна на българските власти? Щото има десетки примери за целенасочена липса на такъв. Дори само това е достатъчен аргумент.

Защо трябва да се набутваме, при положение, че ако стане гаф, ще ни заболи САМО НАС, а ако не стане, ще спечелят предимно ДРУГИ?

Не мога да разбера, що не строим някви слънчеви колектори, нещо алтернативно и по възможност чисто, а караме таратайка със счупено предно стъкло зад по-големи автомобили по кален път и се молим, да не се изцапаме?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Яну 19, 2012 11:24 am

bluskanie, обобщения на база минали инциденти не са никакво доказателство за бъдещи събития, особено без отчитане на спецификата. Досега не съм чул един-единствен сериозен специалист заради еко-пропагандата.
Повтарям отново за теб: не съм непременно за добива на шистов газ. Против забраната на фракинга като технология съм. Ако не ти е известно фракинг се използва отдавна (вкл. в България) за нефто и газодобив - чрез него се удължава живота на кладенеца. Забраната на тази технология ще удари България не само заради пропуснатите ползи от шистовия газ, но и заради невъзможността да се доексплоатират стари находища с потенциал.

Забрана на фракинга поставя България на колене пред Русия - ако досега сме били 99% зависими, след такава забрана ще бъдем 100% в ръцете на Лукойл и Газпром. Това е. Крайно време е някой да го каже, защото това смесване на добива от шистови скали с фракинга е най-голямата манипулация от всички лъжи, които се размахват.

Питаш ме дали гарантирам контрол от страна на българското правителство - не, разбира се, точно обратното - гарантирам, че адекватен такъв няма да има. И точно затова недоумявам как е възможно хора с глави на раменете си в 21-ви век да искат забрана на технология, вместо да протестират срещу пълния хаос и популизма на правителството, както очевадната липса на управленски капацитет за вземане на стратегически решения, за която говорят непрекъснатите завои. Но, както съм казвал - на политическо ниво бият, та е по-безопасно да поискаме забрана на технологията, да поревем срещу симптомите на болестта и да се успокоим. Да се приберем в къщи, всеки поотделно, доволни, че сме се преборили със злото (смях в залата) и да заспим спокойно. И като дойде сметката за тока или руснаците спрат газта за парното да попържаме анонимно "монополистите" и "гадните ЕРП-та". Интересно ми е колко пенсионери е имало на тези протести, но е встрани от еко-тематиката и не е за мозъците на еколозите. Това е реалността в България.

За колекторите - ще строим, спокойно. И ще ги плащаме с третата кожа от гърба си. И това ще дойде, просто трябва правилните хора да овладеят ВЕИ сектора докрай, което и правят, защото тая патаклама обслужва и техните интереси.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 19, 2012 11:41 am

@bikerider, бягаш ми по тъч линията с тия спекулации за отработеното гориво. Официалната позиция по въпроса е да се отрича, а другото го твърди някакъв си човечец, за който не бях чувал доскоро. Шефът на АЕЦ може да бъде пребит по още 100 други причини. За мен това са необосновани спекулации. Но в тази тема не говорим за хипотетични далавери в АЕЦ "Козлодуй", а за шистов газ.

bikerider написа:bluskanie, обобщения на база минали инциденти не са никакво доказателство за бъдещи събития, особено без отчитане на спецификата. Досега не съм чул един-единствен сериозен специалист заради еко-пропагандата.

Ха! Сам си противоречиш: в по-горното мнение отричаш АЕЦ като "потенциална опасност за цяла България", правейки "обобщения на база минали инциденти", а за шистовия газ прилагаш друг аршин: въз основа на "не са никакво доказателство за бъдещи събития". Нека да мерим с един аршин, все пак.

Повтарям отново за теб: не съм непременно за добива на шистов газ. Против забраната на фракинга като технология съм.

Една технология, която очевидно има своите нерешени проблеми... И по тази причина има сериозно брожение по местата, където се прилага, вкл. и забрана. Трябва ли ние да откриваме топлата вода от собствен горчив опит, вместо да гледаме внимателно какво се случва у съседите, които прилагат тази технология? Щом в Германия има проблеми при всичките им драконовски еко-мерки, може да си сигурен, че у нас ще има десет пъти повече проблеми, защото тук всеки дерибейства както му е угодно (и както има парички да си плати на местните или държавни власти).

Забрана на фракинга поставя България на колене през Русия - ако досега сме били 99% зависими, след такава забрана ще бъдем 100% в ръцете на Лукойл и Газпром. Това е. Крайно време е някой да го каже, защото това смесване на добива от шистови скали с фракинга е най-голямата манипулация от всички лъжи, които се размахват.

Зависимостта от Русия винаги е била 100%, няма какво да се лъжем.

Питаш ме дали се надявам на контрол от страна на българското правителство - не, разбира се. И точно затова недоумявам как е възможно хора с глави на раменете си в 21-ви век да искат забрана на технология, вместо да протестират срещу пълния хаос в правителството и пълната липса на управленски капацитет.

Извинявай, ама ако дойдат някакви да ти сипват отрова в храната, срещу кого ще протестираш, срещу правителството или срещу отровителите? Някак си все се опитваш да извъртиш нещата към некадърното правителство. Хубаво, нека е некадърно. Затова трябва натиск от улицата като коректив за тази или онази им издънка. Така съм чувал, че е и в по-напредналите демокрации (в които правителствата също не са кой знае какви цветя за мирисане, ако трябва да сме честни - да ти напомня ли кой германски държавник влезе в борда на директорите на "Газпром" или ще се сетиш сам?).

П.П. Мерси, че ми направи честта да ме зачислиш към еколозите - не мисля, че съм достатъчно активен, за да се величая с тази титла - но все пак е приятно. :look:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 19, 2012 11:51 am

PtD написа:Ха! Сам си противоречиш: в по-горното мнение отричаш АЕЦ като "потенциална опасност за цяла България", правейки "обобщения на база минали инциденти", а за шистовия газ прилагаш друг аршин: въз основа на "не са никакво доказателство за бъдещи събития". Нека да мерим с един аршин, все пак.

Напротив - давам пример за лицемерността на еколозите. Давам пример за това как не се протестира срещу не по-малко рискови неща, гледано от вашата точка. А моята гледна точна е съвсем друга - аз не отричам АЕЦ-а, аз също смятам, че той е най-перспективния път за развитие, но също е овладян от руската пета колона, а в техни ръце е по-опасен и от замърсяване на Добруджа. Това е моята гледна точка, извинявам се, ако съм я изложил прекалено сбито :)
Въобще не говоря за Котев, коментирам фактите, които излязоха покрай неговите твърдения, факти за аномалии в работата на реакторите, факти за странни подмени на документи, факти, факти, факти, факти. Ако те влече да ги отхвърляш, давай, но това не променя факта, че от осем години АЕЦ работи с потенциално опасно гориво. Там, обаче, бият още повече, та еколозите мълчат.

Една технология, която очевидно има своите нерешени проблеми... И по тази причина има сериозно брожение по местата, където се прилага, вкл. и забрана. Трябва ли ние да откриваме топлата вода от собствен горчив опит, вместо да гледаме внимателно какво се случва у съседите, които прилагат тази технология? Щом в Германия има проблеми при всичките им драконовски еко-мерки, може да си сигурен, че у нас ще има десет пъти повече проблеми, защото тук всеки дерибейства както му е угодно (и както има парички да си плати на местните или държавни власти).

Пак повтарям - фракинга се използва и в нефтодобива и в конвенционалния газодобив. Ако за теб забрана на фракинга е еквивалентно със забрана на добива от шистови скали, значи няма какво повече да говорим.

FYI: http://www.fas.org/sgp/crs/misc/RS22562.pdf , табл.2.

Затова трябва натиск от улицата като коректив за тази или онази им издънка.

Ето тук ти сам си противоречиш - по-горе сам призна, че правителството е популистко, тоест няма да се поколебае да предприеме каквито и да е маневри, за да запази рейтинга си. Натиска в погрешната посока единствено налива вода в тази мелница.
Последна промяна bikerider на Чет Яну 19, 2012 12:06 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 19, 2012 12:04 pm

bikerider написа:

FYI: http://www.fas.org/sgp/crs/misc/RS22562.pdf , табл.2.

Пропускаш да туриш на везната внасяния нефт и внасяното ядрено гориво, както и експортът към Русия (аз например изнасям за Русия :wavey:) :magnify:

Но добре, нека да е 99%. До колко ще падне, ако у нас (хипотетично) започне добив на шистов газ?

Упорито отказваш да приемеш, че България е една мижава държавица, без кой знае какви ресурси, та ще не ще, ще трябва да зависи от някого. Mежду другото, реакцията на Уорлик за мораториума красноречиво показва, че пък настъпихме американските интереси.

Според теб по-добре ли е да се изтровим за да преебем руснаците и да угодим на американците?
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 19, 2012 12:08 pm

Това не е ясно, зависи от договора, който ще сключва... правителството. Но другото е ясно - забраната на фракинга вдига веднага процента на 100%.
И забележи (повтарям сигурно за трети път) - наличието на потенциал за индустриален добив не помага единствено с добиваните количества. Както много хора вече казаха, самото наличие на собствени залежи е коз за договаряне на по-ниски цени на руския газ. Но ти се се хванал за това колко м3 ще добием за вътрешния пазар, а аз коментирам единствено цената независимо откъде идва газта.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Яну 19, 2012 12:19 pm

bikerider, ти пък с този фракинг... все едно преди това си ставал и лягал с тоя термин ;) На жългарски, доколкото сега разбирам се нарича "хидравлично разбиване". Много хубаво е описано на всякакви езици и е обяснено къде и за какво се ползва. Също така, много ясно са описани и всички възможни рискове, съпътстващи използването на този метод за извличане. Също се цитират изследвания, извън страната, които ясно сочат за проблеми с този метод. Дори в САЩ, където методът се ползва отдавна, вече има затворени площадки, заради заразени водоеми. А накрая, за десерт, може да погледнеш и докладът на БАН, поискан от Министерството на Околната Среда и Водите точно за нашият случай, и да обобщиш всичко казано дотук.

И после да ми отговориш на горезададеният въпрос: Защо да се бутаме при нещо, което ако се преебе, ще ни заболи много, а ако не се преебе, повечето убавина, нема да е за нас?

И какво като сме зависими от Русия? Ми че то половината свят е зависим от нея, в много повече аспекти от някаква си ел/ойл енергия :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Яну 19, 2012 1:20 pm

bluskanie, за осемнайсети път повтарям - хидравличното разбиване не се използва само при добива от шистови скали. Престанете да смесвате технологията с конкретните й приложения. Защо изведнъж стана проблемна технология, след като първо се използва от десетилетия и второ е ясно, че рисковете са свързани единствено с дълбоко сондиране, т.е. добив от шистови скали? Ти изобщо четеш ли какво пиша или караш по диагонал?

Четох доклада на БАН и съм съгласен до голяма степен с написаното в него. Забележи, че там не се говори колко е лошо хидравличното разбиване по принцип, всичко е в контекста на добива от шистови скали.

И какво като сме зависими от Русия?

Приятелю, не вярвам, че човек, който се занимава професионално с маркетинг може да зададе такъв въпрос насериозно. Иди го задай тоя въпрос в Западна Европа и виж как ще ти отговорят. В Централна Европа е по-добре изобщо да не питаш.

Edit: btw
Днес СК със специално писмо поиска експертиза от Минно-геоложкия университет за проучването и добива на шистов газ на територията на страната ни. Задаваме и въпроса – използвана ли е досега технологията на хидравличен разрив, за какви цели и каква е оценката на университета за този метод, като сферата на приложение, възможни рискове и икономическа изгода?
Очакваме отговора до дни.

:popcorn:

Edit2:
Леле, как съм пропуснал това:
PtD написа:Според теб по-добре ли е да се изтровим за да преебем руснаците и да угодим на американците?

Извинявай, националния ти нихилизъм и преувеличения имат ли граници? Боли ме фара дали руснаците ще са преебани или не. Боли ме фара дали на американците ще е угодено или не. Важното е да са защитени българските интереси доколкото е възможно. Щом твърдиш, че не е възможно... значи си отписал тая територийка наречена България и нямаш моралното право да викаш за опазване на природата й.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 19, 2012 2:43 pm

bikerider написа:Леле, как съм пропуснал това:
PtD написа:Според теб по-добре ли е да се изтровим за да преебем руснаците и да угодим на американците?

Извинявай, националния ти нихилизъм и преувеличения имат ли граници? Боли ме фара дали руснаците ще са преебани или не. Боли ме фара дали на американците ще е угодено или не. Важното е да са защитени българските интереси доколкото е възможно. Щом твърдиш, че не е възможно... значи си отписал тая територийка наречена България и нямаш моралното право да викаш за опазване на природата й.

Да не бъркаме реализъм с нихилизъм, много моля. Или наистина си вярваш, че можем да си правим каквото си искаме, напук на всички? :nuts: В случая ми се струва, че българският интерес е на първо място да не бъдат изтровени българските граждани и да не бъде отровена житницата на България. Може и да бъркам - може да е по-добре да плащаме с 5% по-малко за руски газ, а да даваме 100% отгоре за лечение и компенсация на изтровените и за внос на земеделска продукция. :nuts:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 19, 2012 3:12 pm

PtD написа:Или наистина си вярваш, че можем да си правим каквото си искаме, напук на всички? :nuts:

Вярвам, че ако правителството целенасочено защитава българския интерес можем да правим доста неща без да е напук на когото и да е било. Странен човек си ти - сякаш в междудържавните отношение има само 100% приятелство и 100% неприятелство. Черно и бяло... всичко поляризираш за да дадеш екстремен пример, но просто не върви така. Не става, разбери го, истината пак си личи. Правителството защитава единствено своите интереси, а вие се самозаблуждавате, че сте победили. Мораториума е пирова победа, освен това изобщо не е ясно дали беше въведен заради протестите, ако и да говорят така, за да си вдигнат рейтинга.

PtD написа:В случая ми се струва, че българският интерес е на първо място да не бъдат изтровени българските граждани и да не бъде отровена житницата на България.

А на мен ми се струва, че шепа еколози се опитвате да дефинирате българския интерес вместо обществото и за момента ви крепи единствено популизма на правителството. Пак питам - колко пенсионера имаше на протестите ви? Колко?

PtD написа:Може и да бъркам - може да е по-добре да плащаме с 5% по-малко за руски газ, а да даваме 100% отгоре за лечение и компенсация на изтровените и за внос на земеделска продукция. :nuts:

Може и да бъркам, но тези цифри си ги изсмука от някое тъмно място и ги нагласи по удобен за теб начин. Вноса на основна земеделска продукция е факт и сега. Износа на зърно без оглед вътрешните потребности - също. Стига манипулации - колко човека са изтровени досега от шистов газ, питам понеже си силен в прецедентите? Като започнеш с тия черни краски да рисуваш апокалипсиси направо ме досмешава...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 19, 2012 3:53 pm

bikerider написа:Вярвам, че ако правителството целенасочено защитава българския интерес можем да правим доста неща без да е напук на когото и да е било

Ей тука силно ме досмеша пък мен. Посочи ЕДНО българско правителство в последните 21 години, което да е защищавало българския интерес, и току-виж съм ти повярвал.

bikerider написа:
PtD написа:В случая ми се струва, че българският интерес е на първо място да не бъдат изтровени българските граждани и да не бъде отровена житницата на България.

А на мен ми се струва, че шепа еколози се опитвате да дефинирате българския интерес вместо обществото и за момента ви крепи единствено популизма на правителството. Пак питам - колко пенсионера имаше на протестите ви? Колко?

Не само пенсионери имаше, а и монголци. :) Има тук няколко очевидци, които могат да потвърдят. Но и без това пенсионерите не са хората, които ще защитят бъдещето. То просто не е тяхно.

bikerider написа:
PtD написа:Може и да бъркам - може да е по-добре да плащаме с 5% по-малко за руски газ, а да даваме 100% отгоре за лечение и компенсация на изтровените и за внос на земеделска продукция. :nuts:

Може и да бъркам, но тези цифри си ги изсмука от някое тъмно място и ги нагласи по удобен за теб начин.

От същото място, откъдето ти изсмукваш небивалия просперитет, който ще ни сполети, колчем вземем да добиваме шистов газ.

bikerider написа:Вноса на основна земеделска продукция е факт и сега. Износа на зърно без оглед вътрешните потребности - също.

Аха... и какво викаш, така и така внасяме, дай изцяло да минем на внос?

bikerider написа:Стига манипулации - колко човека са изтровени досега от шистов газ, питам понеже си силен в прецедентите? Като започнеш с тия черни краски да рисуваш апокалипсиси направо ме досмешава...

Рано е още да се броят тия пилци, но виж - негодната за пиене вода и пропуканите къщи са налице.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 19, 2012 4:41 pm

PtD написа:Ей тука силно ме досмеша пък мен. Посочи ЕДНО българско правителство в последните 21 години, което да е защищавало българския интерес, и току-виж съм ти повярвал.

Хайде да не си говорим за ясни неща. Ти ми посочи един случай, в който българския избирател да е натирил правителство, заради неспазване на обществения интерес. Посочи ми един еко-митинг с политически искания.
Много сте силни да протестирате срещу технологии ( :crazy: ), а срещу истинските виновници протестирате ли? Не. Ако това ти е смешно, толкова по-зле за теб.

PtD написа:Но и без това пенсионерите не са хората, които ще защитят бъдещето. То просто не е тяхно.

Мда, пенсионерите да мрат. Като се вдигне цената на парното, на теб ще ти е все тая, щото си го спрял, нали? Да, и те ще го спрат. Ако досега са оставяли по един радиатор, сега ще го спрат тотално. На теб ти е лесно да отсвирваш пенсионерите, защото имаш избор. И ти претендираш да защитаваш българския интерес, докато казваш, че ти е все тая за една цяла социална група?
А и другата страна - вярваш ли си, че защитавате бъдещето? Може и да е така, въпроса е какво точно бъдеще защитавате. Самозалъгвай се, щом ти харесва.

PtD написа:От същото място, откъдето ти изсмукваш небивалия просперитет, който ще ни сполети, колчем вземем да добиваме шистов газ.

Измисляш си, но не смятам да се повтарям. Ако търсиш истината ще ми видиш мнението по-назад. Ако не търсиш истината, а държиш да ми слагаш думи в устата - твоя воля. Всеки случай продължаваш с изтърканите номера, явно е станало начин на мислене? :)

PtD написа:Аха... и какво викаш, така и така внасяме, дай изцяло да минем на внос?

Ти явно си забравил как внасяхме зърно от Полша. Няма гаранции срещу повторение, още повече, че цените по борсите растат. Така че аргумента с вноса е толкова изсмукан от пръстите, че няма накъде.

PtD написа:Рано е още да се броят тия пилци

Е като е рано, защо спекулираш само и само да си защитиш тезата?
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 19, 2012 5:11 pm

bikerider написа:Хайде да не си говорим за ясни неща. Ти ми посочи един случай, в който българския избирател да е натирил правителство, заради неспазване на обществения интерес. Посочи ми един еко-митинг с политически искания.

E как може еко-митинг да е с политически искания? По дефиниция еко-митингът е с еко-искания :)

Мда, пенсионерите да мрат. Като се вдигне цената на парното, на теб ще ти е все тая, щото си го спрял, нали? Да, и те ще го спрат.

Пазарна икономика. Нали си либерално настроен? Дългата ръка на пазара и прочие. Като е скъпя някоя услуга или стока, не я купуваш. Толкоз. На мен парното ми е скъпо, затова съм си го спрял. В това се състои и изборът. И не знам защо пенсионерите да са по-различни от мен - парното не е конституционно право на гражданите.

Измисляш си, но не смятам да се повтарям. Ако търсиш истината ще ми видиш мнението по-назад. Ако не търсиш истината, а държиш да ми слагаш думи в устата - твоя воля. Всеки случай продължаваш с изтърканите номера, явно е станало начин на мислене? :)

Значи, ако ти спекулираш с цифрите, то е защото няма договори. А ако аз спекулирам (по същата причина - още няма договори) - значи е изтъркан номер? :magnify:

PtD написа:Аха... и какво викаш, така и така внасяме, дай изцяло да минем на внос?

Ти явно си забравил как внасяхме зърно от Полша. Няма гаранции срещу повторение, още повече, че цените по борсите растат. Така че аргумента с вноса е толкова изсмукан от пръстите, че няма накъде.

Цените по борсите растат, затова дай да си съсипем собствените производствени площи, за да черпим оттам газ с неясна доходност? :)

PtD написа:Рано е още да се броят тия пилци

Е като е рано, защо спекулираш само и само да си защитиш тезата?

Спекулирам, точно както и ти спекулираш. Нито е ясно има ли газ, нито колко ще струва добивът на тоя газ, нито каква ще е конюнктурата на пазара, когато ще започнат да го добиват.

От друга страна, методът фракинг е под въпрос в световен мащаб, като (за пореден път казвам, а ти удобно го пропускаш) на някои места е напълно забранен. И то не в бананова република, а в една от най-демократичните държави. Има ли пропуски в изолацията? Има. Има ли отровни химикали? Има. Има ли заразени земеделски земи - има. Нещо да липсва в картинката?
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Други