Чувствам се задължен да отговоря тук и на всички, защото навалицата от безработни компютри е наистина голяма и не ми се ще да правя като миналия път и да пращам десетки PM-и или мейли наляво-надясно с еднакво съдържание.
Ще започна с това, че ако аз предварително знаех какво точно трябва да се получи, колко точно трябва да продължат изчисленията и т.н. въобще нямаше да мъча компютрите да смятат. Това си е чиста проба експеримент с неизвестен край, макар и изчислителен експеримент, и като такъв крие доооста неизвестни.
В хода на работата обаче аз проследих 3-те симулации, които вървят при мен и междинните резултати на хората, които периодично ми пращат по някое файлче, та да се чувствам спокоен, че работата върви. В резултат поразбрах туй-онуй за вероятните проблеми, които могат да възникнат, както и добих представа поне приблизително колко стъпки ми са необходими, за да е резултатът на практика окончателен и просто да няма смисъл да се продължава.
Мисля че е време и Вие да разберете това.
Най-важното - [i][b]навсякъде нещата вървят добре[/b][/i]. Колкото и да е невероятно, след последния ъпдейт май няма грешки, влияещи на качеството на изчисленията. Направихте ъпдейта още преди седмица, нали? Ако не сте, последна версия на програмата може да изтеглите [url=http://www.bikedir.com/usr/did/am/MD_nanotube.exe]оттук[/url])
На всеки е изпратена симулация с различна тежест, а компютрите са горе-долу един калибър (с малки изключения). Затова и времето, за което се прави 1 стъпка при различните хора, е различна. За да разберете дали съм ви пратил "тежка" или "лека" симулация, вижте името на архива - той завършва с число между 20 и 60, което е дължината на всеки от полимерите N. Колкото по-малко е - толкова е по-лека симулацията. Това не се отнася за pross, onion и ilinkolov. Техните са по-специфични, но в никакъв случай не са от леките.
При мен върви вариантът с N=64, т.е. най-тежката, както и най-леката и една по средата, та най-вече от тях си изясних следното:
За "малките" системи (N<30) равновесието достига почти на 100% още около стъпка с номер около 5 милиона. В този момент уравновесяването би трябвало да се спре и да се стартира окончателната изчислителна част, както ще обясня по-долу.
Колкото по-голяма става системата, не стига, че стъпката се прави по-бавно, ами и са необходими повече на брой стъпки, за да се достигне равновесие. Колко точно - засега не знам. За N=64 при мен съм я докарал до около 6 милиона и определено трябва да се чака още. Колко още - не знам! Надявам се, че 10 милиона ще са достатъчни и за най-тежките системи, но това ще мога да го разбера чак след като погледна на финала някои от резултатите. За всеки случай, тези с големите системи е добре да имат едно наум, че точно при тях са "интересните" и неизвестни случаи, далече са от привиалното и затова не мога да кажа нищо по-конкретно.
Ако обаче вече сте минали 15-те милиона при малка ситема (RaveUnit, за тебе се отнася

1. Забележете до коя стъпка е стигнала програмата и я запомнете или просто запишете някъде. Познава се като погледнете в прозореца, в който тя постоянно пише нещо, на най-горния ред на всеки отчет си пише Step ....... Записвате примерно Step 12501000.
2. Спирате програмата!
3. В директорията, където е работила, в този момент ще има доста файлове с имена от типа 69res.csv (номерата нарастват от 1 до колкото сте чакали (колкото повече - толкова по-добре). Избирате си 4-5 от тези файлове измежду последните няколкостотин, включително последния и що-годе равномерно разпределени (примерно, през 100) и ги премествате в друга директория или ги слагате в някакъв архив - все тая, важно е да не стоят точно там под това име, щото на следващия етап може да се припокрият с други, а на мен историята как е достигнато равновесието ми трябва. Трябва на този етап да се съхрани под руго име или на друго място и копие на големия файл с окончание .RST. След като метнете някъде настрани всичко, което ми е необходимо като информация за първия етап- уравновесяването, минавате към...
4. Изтривате всички файлове с окончание CSV от директорията. Нали важните преди това са някъде съхранени на по-сигурно?
5. Отваряте примерно с notepad файла nano.ini и намирате реда
equilibration_steps=3000000 (примерно)
Променяте числото след равенството на някаква стойност, малко по-голяма от стъпката, която сте запомнили в точка 1, но да е нещо що-годе кръгло (примерно, ако в момента сте до Step 12501000, задавате
equilibration_steps=12600000
6. Пак стартирате програмата. В този момент цялата досегашна статистика ще се изтрие, но на практика симулацията ще продължи оттам, докъдето е достигнала при уравновесяването. Започва натрупване начисто на окончателния резултат, който (ако всичко е наред) аз ще мога да докажа че е окончателен, тъй като ще имам цялата история на достигането му. От това стартиране са достатъчни и 1-2-3-4-5 милиона стъпки (колкото повече - толкова по-добре), но повече от 2-3 милиона май е безсмислено. По-добре е ако ще се чака много, то да е с цел достигане на по-стабилно равновесие, отколкото за натрупване на равновесна статистика.
Като решите, че вече работата е готова, отново съхранявате няколко CSV-файла, като задължително включите ПОСЛЕДНИЯ, т.е. този с най-голям номер и отново файла с окончание .RST. Тези файлове, заедно с аналогичните от периода на уравновесяване мятате в архив и ми пращате на пощата [email protected]. Моля, не ползвайте пощата ми в hotmail, че там големи файлове трудно се провират.
7. Чакате си бирата (не виртуална, разбира се)
Малко е гадничко да го кажа тук сега, но за мен идеалният вариант е уравновесяването да продължи до към 15 август, а в периода между 13 и 15 август да ми изпратите данните с историята на уравновесяването (релаксацията) и след това, до около 22-24 август да се натрупа окончателната статистика. Които са вече много напред със сметките за малки системки, разбира се, няма смисъл да чакат толкова и биха могли да приключат всичко до няколко дни, като прекратят релаксацията по гореописания метод и посмятат малко равновесно.
Тези дати не съм ги посочил случайно. От другата седмица ще ми се наложи да позагърбя нАуката и за 10-тина дни да заведа дъщеря си на море, а след като се върнем от морето, в периода между 18 и 25 август няма да съм в България. Всички промеждутъци обаче ще използвам, за да следя пощата си, тази тема и всичко, което правите. Докато съм на морето също ще се старая ежедневно да проверявам развитието на ситуацията, чакар че едва ли в някоя зала ще мога да анализирам добре какво има в разните файлове, които ми пращате. Около 25 август всички резултати, кои по-готови, кои по-сурови, ще трябва да ги събера, за да мога да ги обработя и до началото на септември да ги представя на съответното място.
Обещавам, че когато всичко мине добре и шефовете на научния проект се изцъклят как аджеба аз за 1-2 месеца съм получил резултати, за които тяхната супер машина ще трябва да се бъхти цяла година, от позиция на силата да поискам в секциата [b]acknowledgements[/b] на бъдещата статия да благодарим официално на "[i]членовете на форума на www.mtb-bg.com за предоставеното компютърно време и оказаното съдействие[/i]"!
Накрая на фермана ще [i][b]благодаря[/b][/i] на всички за сериозното отношение към темата и за това, че тук няма нито едно изказване извън контекста на проблема, нито едно заяждане. Доказахте ми по много категоричен начин, че заедно можем да направим неща, за които дори най-великият програмист-"симулант" с най-великата машина ще трябва доста да се поизпоти и да почака.