Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: Обичате природата? Кажете НЕ на шистовият газ!

Мнениеот PtD » Пон Яну 30, 2012 8:36 am

bluskanie написа:Понеже всички важни за България решения се взимат на принципа "все тая"

Аз мисля, че по-скоро се взимат на принципа "който даде повече", бидейки леко вътре в кухнята на некои неща, за известно време от моя кратък животец. :xx(:

bluskanie написа:Има огромно значение, дали ще стане сега или след 5 или повече години. Колкото пшо-късно - толкова по-добре за България.

Най-малкото поради два фактора:
1. Цената на тези ресурси устойчиво расте
2. Технологията за добив може да се развие в посока безопасност.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Яну 30, 2012 8:59 am

PtD написа:1. Цената на тези ресурси устойчиво расте

Кои ресурси? Тези, за които вече не можем дори да разберем дали ги имаме или не, тези ли?

PtD написа:2. Технологията за добив може да се развие в посока безопасност.

Няма 100% безопасен метод за дълбочинно разбиване, няма и да има. Ever.

PtD написа:Нищо - вече бат' Бойко е на твоя страна

Както казах и преди - точно това е най-големия проблем в случая - че правителството си мени мнението ден за ден.

Всеки случай did има известно основание да ви нарича крайно-леви, защото подхождате по болшевишки към аргументите срещу забраната за проучване. Всички разумни доводи са дело на "платени" хора, нали?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Яну 30, 2012 9:57 am

bikerider написа:Кои ресурси? Тези, за които вече не можем дори да разберем дали ги имаме или не, тези ли?

Точно тези, да.

Няма 100% безопасен метод за дълбочинно разбиване, няма и да има. Ever.

Покажи къде съм казал, че има? :eek3:

Всеки случай did има известно основание да ви нарича крайно-леви, защото подхождате по болшевишки към аргументите срещу забраната за проучване. Всички разумни доводи са дело на "платени" хора, нали?

did се съгласи да не ме включва в бройката, ако не си забелязал. Ако трябва да си говорим честно и в очите, аз съм значително по-десен от вас двамата, бидейки долен капиталист със собствен бизнес. :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Яну 30, 2012 10:22 am

PtD написа:Точно тези, да.

Остава загадка какво точно отлагаме и какво точно планираме без информация за това какво имаме.

PtD написа:Покажи къде съм казал, че има? :eek3:

Интересно ми е - колко процента трябва да е риска от тази технология, за да се съгласите вие, протестиращите, че е "безопасна"? 70%? 80%? 90%? 99.9%?

Edit: позволявам си да се усъмня в искреността на Бойко Борисов и правителството относно текущия "завой" - вече има достатъчно прецеденти, които показват, че завоите му винаги завършват с такъв към руските монополни интереси. Което (ако човек се замисли де) е очевадно - Лукойл и Газпром са в позиция да изнудват което и да е българско правителство... а Инджев е хиляда процента прав, но тъй като явно по-далеч от носа си не виждаме, няма и да се откачим скоро от руския рекет. Всеки случай както и преди казах - далеч по-лесно е да се протестира на ангро без оглед на разни "дреболии", вместо да се постъпи по начина, който препоръча did.

:offtopic:
PtD написа:по-десен от вас двамата, бидейки долен капиталист със собствен бизнес.

Аз, обаче, не съм се съгласил ;)
Виждаш сам как смесваш произволно неща, които нямат нищо общо. Сякаш не си виждал/чувал за социалисти и болшевики със собствен бизнес? Продължаваш да ме разсмиваш :)
Аватар
bikerider

Мнениеот moz » Пон Яну 30, 2012 11:52 am

Циркът става все по-пълен: http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... storystart
Ще си позволя и един цитат, който описва точно дебата, който се води и тук:
"Асен Георгиев, който е геолог с над 30-годишен опит и в момента е супервайзър на сондажите край Рогозина, които се извършват от фирмата Rusgeokom BG, коментира за "Капитал Daily", че това решение ще откаже всички компании да сондират в България. По думите му наложената забрана е "абсолютна глупост" и "идиотщина". "Толкова некомпетентни хора се изказват по темата, че ме е срам да слушам", посочи Георгиев."
Щом служител на руска газова компания, конкурент на Шеврон го казва, правете си сами изводите.
moz

Мнениеот PtD » Пон Яну 30, 2012 12:47 pm

bikerider написа:Виждаш сам как смесваш произволно неща, които нямат нищо общо. Сякаш не си виждал/чувал за социалисти и болшевики със собствен бизнес? Продължаваш да ме разсмиваш :)

Смехът е здраве. :wavey:

Традиционно дясната страна иска ниски данъци, слаби регулации и минимална намеса на държавните институции в бизнеса. Лявата страна иска социална политика (със съответните завишени данъци), силни регулации на бизнеса и т.н.

Обясни, моля, как точно желанието да не се тровиш и да не съсипваш природата е "ултра-ляво", а обратното е "дясно"? Понеже на мен ми изглежда, че тези неща нямат нищо общо помежду си. :wavey:
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Яну 30, 2012 2:44 pm

PtD написа:Обясни, моля, как точно желанието да не се тровиш и да не съсипваш природата е "ултра-ляво", а обратното е "дясно"?

Ето ти един линк с пресни размисли по темата: http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/01/3 ... sigurnost/

Не съм напълно съгласен с Дайнов, но ми беше интересно да го прочета.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пон Яну 30, 2012 5:19 pm

did написа:
PtD написа:Обясни, моля, как точно желанието да не се тровиш и да не съсипваш природата е "ултра-ляво", а обратното е "дясно"?

Ето ти един линк с пресни размисли по темата: http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/01/3 ... sigurnost/

Не съм напълно съгласен с Дайнов, но ми беше интересно да го прочета.

Чудесна статия, която до голяма степен се припокрива с моя мироглед. :agree:

(А в нея все пак се твърди, че зелените са по-скоро десни, отколкото леви).
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Яну 30, 2012 5:51 pm

Е, аз затова ти пуснах и тоя линк де - щото вярвах, че ще се зарадваш и ще се съгласиш с автора. Аз също съм съгласен донякъде с него. Например, съгласен съм, че младите са "зелени".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пон Яну 30, 2012 6:11 pm

did написа:Например, съгласен съм, че младите са "зелени".

Би било наистина жалко, ако не беше така :)
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Яну 30, 2012 6:13 pm

И за пореден (трети) път съм съгласен с теб в тази тема! :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пон Фев 06, 2012 6:19 pm

http://www.mediapool.bg/ричард-морнингстар-пристига-в-българия-news189277.html

А сега да размислим, дали американският колониализъм е по-добър от руския, или е "от трън, та на глог". :look:

P.S. На интересен размисъл ме наведе името на този пратеник. Както е известно "Утринна звезда" (Morning star) е "Луцифер". Та този пратеник се казва всъщност Ричард Луцифер. Има нещо символично тука :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Фев 06, 2012 6:33 pm

Ми като си нямаме собствена технология, изборът неизбежно ще е между едни и други, които я имат. В случая американския колониализъм е по-добър от руския - получава се диверсификация на колониализЪма.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sensation_blue » Пон Фев 06, 2012 9:37 pm

PtD написа:http://www.mediapool.bg/ричард-морнингстар-пристига-в-българия-news189277.html

А сега да размислим, дали американският колониализъм е по-добър от руския, или е "от трън, та на глог". :look:

:agree:
Колониализма е добър само за колонизаторите и това е ясно като летен ден... в Сахара... когато не духа вятър :)
За диверсификация не може да става дума, когато става дума за монополни или в случая нещо като олигополни отношения между грабещи и ограбвани... Такъв голям интерес, самата кифла Клинтън да дойде... е трябва да си голяма балама да вярваш, че е за нашето добро, още повече, че хрътката Уорлик го повтаря постоянно, а това означава, че е точно обратното!
А големия мъж ББ после да разправя - когато силния се срещал със слабия, слабият нямал избор. Каквото и да е искал да каже ...мисля, че е ясно.
Пък и да ми дават за пример как цената на газа паднала в САЩ... е, да ама не българска фирма го добива там нали? ;)
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот bluskanie » Вто Фев 07, 2012 10:51 am

Много дразнеща е основната посока на мислене, която следва теорията, че понеже сме малки - то задължително трябва да оближем нечии задник, за да сме "добре". Това е ужасно, наистина ужасно!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Вто Фев 07, 2012 11:21 am

bluskanie написа:Много дразнеща е основната посока на мислене, която следва теорията, че понеже сме малки - то задължително трябва да оближем нечии задник, за да сме "добре". Това е ужасно, наистина ужасно!

За съжаление, така е в живота.
Аватар
PtD

Мнениеот sensation_blue » Сря Фев 08, 2012 8:58 am

http://networkedblogs.com/tGCjn?a=share&ref=nf :deal:
може да е от Бъзиклийкс, но добре че е майтапа за да можем да си кажем истината.
Аватар
sensation_blue

Мнениеот sensation_blue » Пет Фев 17, 2012 5:12 pm

sensation_blue написа:Такъв голям интерес, самата кифла Клинтън да дойде... е трябва да си голяма балама да вярваш, че е за нашето добро, още повече, че хрътката Уорлик го повтаря постоянно, а това означава, че е точно обратното!
А големия мъж ББ после да разправя - когато силния се срещал със слабия, слабият нямал избор. Каквото и да е искал да каже ...мисля, че е ясно.
Пък и да ми дават за пример как цената на газа паднала в САЩ... е, да ама не българска фирма го добива там нали? ;)

В подкрепа на горното ми изказване http://www.bia-bg.com/-%D0%9D%D0%BE%D0% ... aPIhmrctir
Аватар
sensation_blue

Мнениеот PtD » Вто Фев 28, 2012 4:15 pm

Айде да драснем нова клечка: http://www.eurochicago.com/2012/02/tayn ... ron-u-nas/
Аватар
PtD

Мнениеот did » Вто Фев 28, 2012 6:24 pm

Изненадан ли си? :dontknow:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Вто Фев 28, 2012 10:07 pm

did написа:Изненадан ли си? :dontknow:

Не, никак. Даже точно това писах още преди да дойде мистър Луцифер. И все още не виждам с какво американското робство е по-добро от руското.
Аватар
PtD

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 29, 2012 6:32 am

PtD написа: И все още не виждам с какво американското робство е по-добро от руското.

По лъскаво е .:nuts:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот bikerider » Сря Фев 29, 2012 4:45 pm

Погледнато сериозно статийката е доста смешна, ако и да има някои вярни неща в нея. Няма факти, има само внушения на авторката. Морнингстар казал "трябва", значи е робовладелец, дошъл да ни стяга хомота. Смях в залата.

PtD написа:И все още не виждам с какво американското робство е по-добро от руското.

Каквото си надробил сега си го сърбай! При такъв явно контролиран (и фаворизиран отвън точно заради това) премиер с ясно тъмно минало не е важно кой точно ни работи, защото ще ни работи всеки, който натиска където трябва. Това е централния проблем, всичко друго е следствие. Но тъй като това кой за кого (е) гласува(л) е лично пространство моя коментар спира дотук.

Така, сега да ти отговоря на въпроса с въпрос - с какво Бойко Борисов беше по-добър от Тройната или сините, че гласува за него? За руското робство има продължаващ вече 67-годишен прецедент (според някой дори 136-годишен), докато за (предполагаемото) американското робство няма. Чудно ми е как тогава си преценил да заложиш на неизвестното, а сега си на обратната позиция? Как би обяснил противоречието? Питам сериозно и очаквам сериозен отговор, като, разбира се, не е нужно да е тук.
Последна промяна bikerider на Сря Фев 29, 2012 4:55 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Фев 29, 2012 4:54 pm

bikerider написа:Така, сега да ти отговоря на въпроса с въпрос - с какво Бойко Борисов беше по-добър от Тройната или сините, че гласува за него? За руското робство има 45-годишен прецедент, за (предполагаемото американското робство няма. Чудно ми е как тогава си преценил да заложиш на неизвестното, а сега си на обратната позиция?

Не си спомням да съм споделял за кого съм гласувал. :magnify:

Но там е работата, че Триглавата ламя я видяхме, че кляка на Изток, сегашните клякат хем на Изток, хем на Запад. Те това е. БОли ме правителството на кого ще се одупва - аз не ща да ми цапат разни измекярчета. И ако "слугите на народа" знаят, че ще бъдат одупени грозно от електората, щат не щат, ще се съобразяват.

Остава проблема с мат'риала. :praying:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Фев 29, 2012 4:58 pm

PtD написа:Не си спомням да съм споделял за кого съм гласувал. :magnify:

Взимам пример от авторката на "статията", нищо повече. :magnify:

PtD написа:сегашните клякат хем на Изток, хем на Запад.

Именно, затова приказките за "американско робство" са малко странни. В България има само българско робство. Но шистов газ ще се добива, по един или друг начин. Искаш или не искаш, Бойко Борисов го стискат за топките и го контролират отдавна. Тук нито обществено мнение ще помогне, нито шутовете на електората, защото главния актьор е криминален герой, а не системен играч. И все пак аз не бих отписал Газпром с лека ръка. Нека видим какво ще стане когато (ако) Милер дойде на посещение и той.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Фев 29, 2012 6:03 pm

Аха, той вече бил тук :D
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Мар 01, 2012 12:47 am

Че ти не видя ли :) Обяви се веднага след Морнингстар. Изобщо, играчите са ясни, остава да се уточнят залозите и бонусите.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Мар 01, 2012 1:29 am

Виж, Ричард Морнингстар и Милер всъщност изобщо не ме вълнуват. Важното е да се добива шистов газ безопасно и изгодно за България и всички нас. Дали ще го добива Газпром или Шеврон също не ме интересува, стига българските интереси да са защитени.

Да, наистина - ако не е изгодно и безопасно за България няма никакво значение кой ще е. Но това е страничен въпрос и не касае централния проблем.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Мар 01, 2012 8:29 am

bikerider написа:Виж, Ричард Морнингстар и Милер всъщност изобщо не ме вълнуват. Важното е да се добива шистов газ безопасно и изгодно за България и всички нас.

Ъъъ. Ти не беше ли застъпник на позицията, че шистовият газ е само начин да извиваме ръцете на руснаците в преговорите за цените на газа? :magnify:

bikerider написа:Да, наистина - ако не е изгодно и безопасно за България няма никакво значение кой ще е. Но това е страничен въпрос и не касае централния проблем.

E, тук нашите позиции малко се разминават. Според мен точно това е централният проблем.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Мар 01, 2012 9:09 am

Натриването на руския нос като самоцел също не ме вълнува. Важното е цената на газа.

И двамата сме на едно мнение, че трябва да бъде изгодно и безопасно. Казвах, че централния проблем не е кой да сондира, а че не може да се има никакво доверие в правителството, че ще спазва ангажиментите поети към обществото с мораториума. Казвам, че централния проблем е политически и икономически, а не екологически. Казвам, че екологията е важна, но нейната проблематика е следствие и не би трябвало да се решава проблема откъм екология.
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други