Избор на педали с автомат

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на педали с автомат

Мнениеот leezard » Пон Фев 13, 2012 4:51 pm

Здравейте,
искам съвет относно избор на педали с автомат. Двоумя се между: SHIMANO DEORE XT PD-M780 - цена 129 лв. и Еxustar E-PM212 WH - цена 80лв.
Разликата в цената от 50 лева е ясна, интересуваме някой карал ли е с EXUSTAR и дали е доволен. И за двата модела е важно като се зацапат да не спрат да работят.
Интересува ме мнението ви и за http://www.exustar.com/2011/sm324.html това са обувките, които съм решил да си купя. Цената е приемлива 95 лева. Ако имате наблюдения моля споделете ги. Или по-добри предложения.
leezard

Рейтинг: 1207

Re: Избор на педали с автомат

Мнениеот edinmilion » Пон Фев 13, 2012 6:04 pm

Доста хора карат Еxustar, аз съм с E-PM213 и за сезон ползване не са мръднали :D
Тези които си посочил (212) не са с лагери, или поне не са споменали, та или се насочи към E-PM213, или направо Еxustar E-PM 215, който са и по леки. За XT PD-M780 не съм наясно дали са лагеровани.
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот eMcKu » Пон Фев 13, 2012 6:13 pm

Crank Brothers ?
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Overlorda » Пет Фев 17, 2012 9:07 am

Аз имам едни почти нови Shimano PD-M545 ако те интересуват :) Карах малко с тях и са перфектни само са малко тежички.
В името на добрата бира !
Аватар
Overlorda

Рейтинг: 1270

Мнениеот argon » Пет Фев 24, 2012 12:07 am

Карал съм и ХТ и Exustar (май беше нещо от сорта на PM-25), сега карам Crank Brothers.Ако за пръв път ще караш закопчан, според мен по-добре избери SPD стандарт. Хубавото му е, че може да регулираш в по-голям диапазон "натегнатостта", което в началото е много полезно. При "братята" трябва да си изтъркаш парчетата малко, за да стане закопчаването и откопчаването по-лесно, а в началото това се изкупва с болка :). Така де: Exustar-а е по-евтин, по-лек е, но на мен лично по-удобни ми бяха шиманските педали, а Egg beater-ите са несравними в кално време.Успех :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Фев 24, 2012 12:30 pm

Вече доста време карам с Шимано M540 и съм доволен. Напоследък се рових за педали и навсякъде в интернет (от немско до х'американците) прочетох само положителни ревюта за педалите на Time, като ги сравняват със SPD и Братята и всички са по-доволни.

С този бюджет може да ги обмислиш като вариант.

Относно въпроса ти - Мамутите и Уолтър карат с Екзустар - те могат да кажат конкретно мнение - до колкото знам са доволни.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот eMcKu » Пет Фев 24, 2012 12:50 pm

Има и друго нещо. Важно е и как се карат. Смисъл ако караш спокойно и не гониш резултати, то каквито и педали от посочените да вземеш, ще ти свършат работа.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Plamen_EM » Пет Фев 24, 2012 7:22 pm

Аз съм за Crank Brothers, твърдо. С най-просто устройство са. Най-лесни за ползване, особено ако се налага често да откачваш и закачваш. Почти нямат поддръжка. Теглото им е атрактивно. Кал и боклуци не им пречат по никакъв начин. Ползвам такива от две години.
Колегата по-горе не е съвсем прав, защото парчетата могат да се монтират по два начина: За нормално и за по-лесно откачване. Също така, едно просто пръскане с някаква смазка, улеснява допълнително.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот rarekin » Съб Фев 25, 2012 1:45 am

Ето ревюта на три модела на трите основни производителя на педали за планинско колоездене.

Crank Brothers Eggbeater 4Ti

Shimano XTR Race

Time ATAC XS carbon

В общи линии ревютата отразяват предимствата и недостатъците на всяка от системите и на по-ниско ниво (не винаги, разбира се)

Лично аз намирам педала на Time от линка за най-добрия компромис между всички характеристики на един педал.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот X3MIST » Пет Мар 16, 2012 2:05 pm

Аз съм с Exustar E-PM25 от края на миналото лято и с обувки Mavic. Взех педалите от ТУК. Изглеждат доста добре, леки са и цената е добра. Имат капсуловани лагери (поне така пише из нета, а и като ги огледах май е вярно). До сега се държат много добре.
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн
Аватар
X3MIST

Рейтинг: 1240

Мнениеот botroid » Съб Мар 17, 2012 9:48 pm

Карам от 2 г. PM-25. След 1 г. сериозно каране се разлуфтиха.
Предимства: леки, лесни за отваряне и профилактика, не се задръстват с кал.
Недостатъци: прекалено олекотени, слабички, уязвими от удари в камъни, малки са по размер и за надолно каране можеше да дават по-стабилна опора на крака.
Подходящи за XC, но не и за за AM/FR.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот rarekin » Нед Мар 18, 2012 1:34 am

botroid написа: ...... не се задръстват с кал......

Това е интересно. Много малко педали могато да продължат да функционират добре при лепкава, глинеста кал като тази при яз. Студена. За нещо подобно ли става дума? Питам, защото съм виждал подобни твърдения и за XTR, а после видях и как се държат точно при язовира и нещо не останах много убеден в истинността на казаното. Досега единствените педали, които съм виждал да функционират безотказно във всякаква кал са Crank Brothers Eggbeater и Time ATAC.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Шлек_народен » Нед Мар 18, 2012 10:25 am

Shimano PD-M520 си вършат чудесна работа.И са 40лв -около 20 евро :) А тия, дето държали и на атомна бомба, почват от 100евро и вървят смело нагоре :) Проблема с калта - на педалите нищо им няма от кал, по-скоро се пълнят обувките, там където са парчетата и после трудно се закопчават.Едно леко почистване на обувките(дори с една клечка-все се намира по горите) и си свиркаш!
Сега, в кръга на майтапа -абе, колела ли карате или кални бани правите, та тая кал толкова е важна :)
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Мар 18, 2012 12:17 pm

Имам опит с ХТ и Екзустар :)

Благодарение на пренатегнат педал и сцепен шестогран на оста ми се наложи да бракувам ХТ-та.
Смених ги с посочения от теб Екзустар и не на мирам осезаема разлика в работата или почистването от кал!

rarekin написа:

Това е интересно. Много малко педали могато да продължат да функционират добре при лепкава, глинеста кал като тази при яз. Студена. За нещо подобно ли става дума? Питам, защото съм виждал подобни твърдения и за XTR, а после видях и как се държат точно при язовира и нещо не останах много убеден в истинността на казаното. Досега единствените педали, които съм виждал да функционират безотказно във всякаква кал са Crank Brothers Eggbeater и Time ATAC.

На калта при "Студена" има един много тънак момент... там ВСИЧКО се задръства... от скорости до спирачки... най-малкия проблем ми беше закопчаването на ХТ-та... и там проблем идваше от глината по обувките! :)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот rarekin » Нед Мар 18, 2012 12:36 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Имам опит с ХТ и Екзустар :)

Благодарение на пренатегнат педал и сцепен шестогран на оста ми се наложи да бракувам ХТ-та.
Смених ги с посочения от теб Екзустар и не на мирам осезаема разлика в работата или почистването от кал!

rarekin написа:

На калта при "Студена" има един много тънак момент... там ВСИЧКО се задръства... от скорости до спирачки... най-малкия проблем ми беше закопчаването на ХТ-та... и там проблем идваше от глината по обувките! :)

Глината по обувките не би трябвало да е фактор, когато говорим за това дали педалът задържа кал. Факт е, че на местата, където можеше да се кара (след особено кални участъци), нямах никакви проблеми с това просто да "потърся" с натиск педала, за да се закопчая, докато другите спираха, за да се чистят. Между другото, със скорости или спирачки на Студена никога не съм имал проблем. Същото не може да се каже за арката на вилката или задницата на рамката.
rarekin

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Мар 18, 2012 2:20 pm

:offtopic:
rarekin написа:
Глината по обувките не би трябвало да е фактор, когато говорим за това дали педалът задържа кал. Факт е, че на местата, където можеше да се кара (след особено кални участъци), нямах никакви проблеми с това просто да "потърся" с натиск педала, за да се закопчая, докато другите спираха, за да се чистят. Между другото, със скорости или спирачки на Студена никога не съм имал проблем. Същото не може да се каже за арката на вилката или задницата на рамката.

Става фактор, когато между парчето и педала има някой друг сантиметър глина.

Явно много зависи от рамката ( може би и от от размера )?
Голяма част от гняста, която отива по задницата на рамката ми пада на веригата и скоростите, а в някои случаи и по роторите...
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Plamen_EM » Нед Мар 18, 2012 9:14 pm

WMB88.gt_1.eggb_prev-399-75.jpg
WMB88.gt_1.eggb_prev-399-75.jpg (10.08 KiB) Прегледано 5373 пъти
1291753478006-1peyc0qup30iz-399-75.jpg
1291753478006-1peyc0qup30iz-399-75.jpg (21.96 KiB) Прегледано 5380 пъти
1307976076275-iaarv6uyak42-399-75.jpg
1307976076275-iaarv6uyak42-399-75.jpg (20.33 KiB) Прегледано 5376 пъти

Ползвали сте, виждали сте на живо или гледате тези снимки на употребявани педали и преценявате, че първите не са най-добри? Сигурно се шегувате. Не че разликите са огромни, ама пък на черното бяло ...
Нали темата не е за бюджетни решения?
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот rarekin » Пон Мар 19, 2012 3:58 am

Шлек_народен написа:Shimano PD-M520 си вършат чудесна работа.И са 40лв -около 20 евро :) А тия, дето държали и на атомна бомба, почват от 100евро и вървят смело нагоре :) Проблема с калта - на педалите нищо им няма от кал, по-скоро се пълнят обувките, там където са парчетата и после трудно се закопчават.Едно леко почистване на обувките(дори с една клечка-все се намира по горите) и си свиркаш!
Сега, в кръга на майтапа -абе, колела ли карате или кални бани правите, та тая кал толкова е важна :)

http://www.bike-components.de/products/ ... dale-.html
http://www.bike-components.de/products/ ... E-T--.html
http://www.bike-components.de/products/ ... E-T--.html
http://www.bike-components.de/products/ ... Race-.html

Що се отнася до останалото, някои от нас ценят и други неща освен това просто да има нещо, на което да се "закачиш". Нищо против PD-M520. Прилични базови педали, без някакви кой знае какви достойнства.
И аз в кръга на майтапа - абе, ти къде намираш тия планински пътеки, които са изметени и под покрив, че по тях кал няма?
rarekin

Мнениеот ngtodorov » Пет Юли 27, 2012 1:41 am

Избрал съм 2 модела след доста четене. Насочете ме кой да бъде тъй като exustar мисля да взимам.

Exustar E-PM215 http://www.bike-components.de/products/ ... dale-.html
Crank Brothers Egg Beater 1 http://www.bike-components.de/products/ ... dale-.html
ngtodorov

Рейтинг: 1108

Назад към Продукти за крос-кънтри