спане на открито - опасности?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: спане на открито - опасности?

Мнениеот taurus13 » Пет Фев 17, 2012 4:33 pm

Има и дневни хищници, но те разчитат на ловна стратегия и колективност, а не на изненада. От тия хищници обаче, човека е най-силния и никой не може да му се опъне. :D
Страховете са ирационално нещо и са наследство от животното у нас - всеки има някакви. Един се страхува от тъмно, друг от високо, трети от вода, четвърти от змии, пети от нощни пеперуди, паяци и т.н и т.н
Съзнанието следва да е над това и да тушира тези страхове, така че да не управляват живота ни, но я си признайте колко от вас са го постигнали. Колко хора се изправят срещу страховете си - повечето предпочитат да избягват причините за тях. т.е. - който го е страх от мечки, не ходи сам в гората, който го е страх от вода не скача да плува в морето.
Мен например ме е страх от падане от високо и още се чудя, дали бих скочил някога с бънджи. От друга страна, все ме ме тегли по-високото и често се чудя, какво правя там - то е като нощната пеперуда, която все в пламъка ходи. Сънувам постоянно, как едни асансъори ме изстрелват на километри нагоре, без реална алтернатива за слизане. Сънувам едни остри скали с километрични дълбоки долини под тях. Бях пещерняк, висял съм на десетки пропасти от по много метри, катерил съм се по 20 метрови скали без въже и пак си имам страх от падане. Сестра ми напротив, фърка си с един парапланер и май не и дреме много, че като се сгъне оня ми ти чаршаф, ще стане на ваденка на пейзажа.
(как ставам за работа ли - ами като имам работа, ставам насила, като нямам пак ставам нощна птица)
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот hrissim » Пет Фев 17, 2012 5:37 pm

taurus13 написа:Има и дневни хищници, но те разчитат на ловна стратегия и колективност, а не на изненада. От тия хищници обаче, човека е най-силния и никой не може да му се опъне. :D
Страховете ....

:offtopic:
Вълкът - единак не ловува колективно ;)
Страхът е форма на инстинкта за самосъхранение.

Добра идея при бивакуването в гората е храната да се държи в здрава затворена торба на близкото дърво. И да е в пластмасови кутии на винт най-добре. :agree:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот PtD » Пет Фев 17, 2012 6:05 pm

hrissim написа:Апропо - човек трябва да е много спокоен/изморен, че да спи непробудно на палатка.

Не е задължително. Аз не мога да кажа, че съм спокоен човек, обаче сънят ми е тип "пън", включително и на палатка :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот vpravov » Пет Фев 17, 2012 7:42 pm

На мен ми е направило впечатление, че при спане на палатка, първите една-две нощи се будя, а оттам-нататък спя като пън. Отдавам го на това, че съм градско чедо и в началото ми липсва типичния за града шумов фон. В момента в който свикна с тишината и типичните за дивото шумове, нямам грижи, особено в палатка. Единственото животно, което ме е карало на настръхна е таралеж. Тия вярно дигат шум като човек. Иначе досега проблеми при спане на открито и без палатка, да чукна на дърво, не съм имал. Дано така си и остане. На палатката(малките) не и харесвам, че все пак си става леко задушно и миризливо, но пък защитата, която ти дава от насекоми и росата, не е за пренебрегване. Ама и мъкненето на мокра от роса палатка, когато нямаш време да я изчакаш да изсъхне, си е доста гадно - тежи.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот hrissim » Пет Фев 17, 2012 7:49 pm

vpravov написа:На мен ми е направило впечатление, че при спане на палатка, първите една-две нощи се будя, а оттам-нататък спя като пън. Отдавам го на това, че съм градско чедо и в началото ми липсва типичния за града шумов фон. В момента в който свикна с тишината и типичните за дивото шумове, нямам грижи, особено в палатка. Единственото животно, което ме е карало на настръхна е таралеж. Тия вярно дигат шум като човек. Иначе досега проблеми при спане на открито и без палатка, да чукна на дърво, не съм имал. Дано така си и остане. На палатката(малките) не и харесвам, че все пак си става леко задушно и миризливо, но пък защитата, която ти дава от насекоми и росата, не е за пренебрегване. Ама и мъкненето на мокра от роса палатка, когато нямаш време да я изчакаш да изсъхне, си е доста гадно - тежи.

:agree:
Адаптация - и аз съм така.
Тааа - по-често и по-дълго горе. За по-здрав сън :D
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Фев 17, 2012 8:12 pm

Най-добрия начин да спиш като пън на палатка е след цял ден каране/ходене!

Може би най-здравия сън, който съм имал някога беше след 11 часа ходене в Пирин (Добринище = Тевно езеро)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот heep » Пет Фев 17, 2012 8:56 pm

HepBeH_XaMcTep написа: след 11 часа ходене

След 11 часа ходене и прав спя...
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот natalito » Пет Фев 17, 2012 9:15 pm

heep написа:
HepBeH_XaMcTep написа: след 11 часа ходене

След 11 часа ходене и прав спя...

ама на открито, като "пън" . . . или? . . . а опасно ли е :D :lol:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот taurus13 » Пет Фев 17, 2012 9:21 pm

Ама не говорете за сън, когато спите на палатка с компания. Тогава всеки има здрав сън. В група сме силни. Интересно е като си сам в пустошта - това обостря чувствителността и дори и като спиш имаш едно наум. Обаче пък те прави много възприемчив към природата и виждаш и усещаш неща, които иначе би подминал.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Daniel Panev » Пет Фев 17, 2012 9:43 pm

Знам, че силно зависи от личния опит, ама... вие сериозно ли?
Тук в палатка съм спал само веднъж - първия път. След това ми стана ясно, че е просто загуба на време да я размотаваш вечерта и замотаваш на сутринта. Не, че не я нося с мен, ама...
След 5 години живот на Екватора (технически погледнато - между тропиците, ама все тая), 4 от които на място, на името на съседното село на което е кръстена хеморагична треска (Lassa) и прекарани денге и борелиоза (aka лаймска болест) тука ми е като Paradise Found :D Демек - втЕлявате се прекалено излишно :beer:
P.S. Може би фактът, че имах змия (и сега чакам да ми доставят следващата от Чехия) и голямо куче също допринасят за спокойствието де...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот vpravov » Пет Фев 17, 2012 10:37 pm

taurus13 написа:Ама не говорете за сън, когато спите на палатка с компания. Тогава всеки има здрав сън. В група сме силни. Интересно е като си сам в пустошта - това обостря чувствителността и дори и като спиш имаш едно наум. Обаче пък те прави много възприемчив към природата и виждаш и усещаш неща, които иначе би подминал.

:agree: много вярно!
Ама пак има и други нюанси. И в компания, ако ти минаваш за "опитния", в отговорността си се чувстваш сам и даже е по-страшно. Когато реално съм бил сам, също съм изпитвал две крайни състояния. Едната е, че съм в пълна хармония с околното и всичко е толкова хубаво, че нищо лошо не може да ми се случи, а втората е че съм нищожен и крехък и "ей го - това е краят". В двете ситуации съм спал "нащрек", но те са кратки и не мога да твърдя кое е влияело на съня ми. При повече дни сам, няма да се учудя да спя нормално(особено с палатка). Все пак - рядкост са фаталните случки по нашите ширини. Не познавам психиката си в такава ситуация, но предполагам, ч е пак ще е въпрос на настроение :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот PtD » Пет Фев 17, 2012 11:45 pm

taurus13 написа:Ама не говорете за сън, когато спите на палатка с компания. Тогава всеки има здрав сън. В група сме силни. Интересно е като си сам в пустошта - това обостря чувствителността и дори и като спиш имаш едно наум. Обаче пък те прави много възприемчив към природата и виждаш и усещаш неща, които иначе би подминал.

Аз говоря за сам-самичък, насред Балкана. Едно време. :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Съб Фев 18, 2012 3:00 am

А, добре...щото аз си помислих да не визирате спане на палатка на Перпендикулярна вселена. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Съб Фев 18, 2012 11:13 am

taurus13 написа:А, добре...щото аз си помислих да не визирате спане на палатка на Перпендикулярна вселена. :lol:

Спането на палатка на Перпендикулярна вселена също е свързано с доста трудности... особено ако бивакът на Щур Кур е наблизо и на Камбата му се пее :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот joropc » Съб Фев 18, 2012 11:17 am

did написа:
taurus13 написа:А, добре...щото аз си помислих да не визирате спане на палатка на Перпендикулярна вселена. :lol:

Спането на палатка на Перпендикулярна вселена също е свързано с доста трудности... особено ако бивакът на Щур Кур е наблизо и на Камбата му се пее :D

...или съсед по палатка ти е някой, който разцепва нощната тишина със звуци подобни на ръмжене на мечка или ранен лъв. :)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот sailman » Съб Фев 18, 2012 12:10 pm

:offtopic:
joropc написа:
did написа:

...или съсед по палатка ти е някой, който разцепва нощната тишина със звуци подобни на ръмжене на мечка или ранен лъв. :)

Чичо Вено?! :idea: :evil:

Он Тъпик:
PtD написа:Аз говоря за сам-самичък, насред Балкана.

В тоя ред на мисли, и с риск да ме сметнете за нескромен, да ви припомня едно мое преживяване. Може да е полезно на някого, че като мине време тия споделени работи потъват у Форумните дебри и се забравят ;)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Ozzie » Съб Фев 18, 2012 12:56 pm

sailman написа:
joropc написа:...или съсед по палатка ти е някой, който разцепва нощната тишина със звуци подобни на ръмжене на мечка или ранен лъв. :)

Чичо Вено?! :idea: :evil:

и Ники, a.k.a. codename47 :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот mulltex » Нед Фев 19, 2012 3:26 pm

Направо се учудвам колко снизходително се отнасят повечето от вас за спането на открито. Тъй като всяка година прекарваме по няколко седмици на открито, в някоя точка по света, то до момента сме били посещавани от: лисици, плъхове, диви прасета, елени, мечки и овчарски кучета. Други любопитни чифтокопитни също са идвали да ни проверяват. Проблеми с бълхи, комари и змии не сме имали, но това по-скоро е въпрос на надморска височина и географска ширина.

Поради това ви съветвам да имате винаги едно на ум къде се храните, къде ходите до тоалетна и къде си държите храната. Колкото по-надалеч е от местото където спите, толкова са по-ниски шансовете да се запознаете отблизо с местната фауна :D
Последна промяна mulltex на Нед Фев 19, 2012 3:40 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот did » Нед Фев 19, 2012 3:29 pm

Eeee, най-накрая някой да каже, че няма универсални "вредители", а всичко опира до познаване на Планината.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот cholla » Нед Фев 19, 2012 4:43 pm

Преполагам темата засяга спането из България. В чужди планини и страни едва ли някой би тръгнал на сляпо.
cholla

Мнениеот did » Нед Фев 19, 2012 4:48 pm

България също е доста интересна и разнообразна. Едно е да спиш в Странджа, друго е на Витоша... Пък в Родопите около всяко село рисковете са различни. За "еднаквостта" на Балкана ти знаеш отлично.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот mulltex » Нед Фев 19, 2012 10:54 pm

cholla написа:В чужди планини и страни едва ли някой би тръгнал на сляпо.

Както did каза, това, че си в България не означава, че трябва да правиш каквото и да е на сляпо. 3-те прости правила, които съм дал по-горе важат независимо от географската област. Напротив, на много места трябва да се подходи и по-внимателно.

Спомням си последния път когато изгонихме лисиците, които ни нападнаха, как на минусуви температури и сняг сме прегрупирали лагера. И естествено след това трескаво рових гайда да проверя какви по-големи хищници има в района :)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот kir40 » Пет Юни 21, 2013 10:40 am

Rayko написа::offtopic: То и в казармата е така:
Колкото повече спиш, по-беден ставаш.

Затова няма да спим,реших си проблема с къмпингуването с малко дете ,поръчах си сгъваема кошара

Рейтинг: 1115

Мнениеот antonpc » Пет Юни 21, 2013 12:32 pm

За защита от пълзящи гадинки легионерите ползват: напоено с гориво въже което се обгаря и после с него се обикаля около мястото за спане.
Приспособлението може да се ползва многократно като се съхранява в плик. :peace:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот b1k3ra » Пет Юни 21, 2013 3:52 pm

antonpc написа:...напоено с гориво въже което се обгаря...

Как точно става тази процедура, така че да остане нещо за опасване на лагера? :dontknow:
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 21, 2013 5:30 pm

Не знам дали работи, щото не съм го пробвал, обаче явно целта е на гадинките да им мирише на бедствие, а както знаем нема гадинка на тоя свят, дето да не се бои от огнени бедствия. Поне така си го обяснявам.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот subritual » Съб Юни 22, 2013 3:19 pm

А и въжето май, най-добре да е от естествени материали или може да е синтетика?
Идеята е интересна, ама май си заслужава, когато се бориш със скорпиони и стоножки,не с мечки и пикливи диви котки :D
Аватар
subritual

Мнениеот taurus13 » Съб Юни 22, 2013 8:55 pm

В романите за Винету пишеше за въже от конски косми, но срещу змии.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Yavkata » Съб Юни 22, 2013 9:08 pm

Нощувахме веднъж на една полянка досами Згориград. Добре ама на полянката през цялото време упорито се въртеше един кон. Доста усърдно се пробвах да го прогонвам, ама пущиняка само се връщаше и се опитваше да опасе шалтетата. Та накрая се принудих да се разположим до колата, а около нас забих инструменти от багажника (лопатка, крик) и ги овързах като оградка с въжета за теглене. Та не ни прегази досадния добитък, ама цяла нощ обикаляше наоколо и пръхтеше.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот bdz43r » Нед Юни 23, 2013 9:30 am

Може да е минавал обучение с електрически заграждения.
Аватар
bdz43r

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум