Блокирала вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Блокирала вилка

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 2:12 pm

Здравейте,
вилката ми е ZOOM CH-650SDH 26" http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... dh-26.html
Преди големите студове (т.е. преди около 2 месеца), я бях поотпуснал малко, защото беше твърда. Преди 3 дни, като изкарах колелото, вилката прави ход максимум 1-2 см и то като скоча с цяло тяло отгоре, а е максимално отпусната. На какво може да се дължи и как да го оправя?
Lex

Рейтинг: 1100

Re: Блокирала вилка

Мнениеот Rayko » Пон Фев 27, 2012 3:01 pm

"Болонката е птица упорита,
не я ли ритнеш - не полита"
Трендафил Акациев

Ако някой мисли, че Зуум е вилка, която трябва да работи, може би е в заблуждение.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Рейтинг: 2000

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 3:56 pm

Rayko написа:"Болонката е птица упорита,
не я ли ритнеш - не полита"
Трендафил Акациев

Ако някой мисли, че Зуум е вилка, която трябва да работи, може би е в заблуждение.

Айде без лирически отколения и мнения за вилки! Въпроса ми е точно зададен!
Lex

Мнениеот did » Пон Фев 27, 2012 4:05 pm

На въпроса ти е ТОЧНО отговорено, при това от квалифициран механик.
Аватар
did

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 4:17 pm

did написа:На въпроса ти е ТОЧНО отговорено, при това от квалифициран механик.

Май четеш друга тема, щото аз не виждам отговор на въпроса "Каква е причината и как да се оправи"!
Lex

Мнениеот did » Пон Фев 27, 2012 4:21 pm

Отговорено ти е точно. Zoom не е вилка, както болонката не е птица! Колкото можеш да направиш от куче - птица, толкова и ще успееш да направи от това желязо - работеща вилка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 4:28 pm

did написа:Отговорено ти е точно. Zoom не е вилка, както болонката не е птица! Колкото можеш да направиш от куче - птица, толкова и ще успееш да направи от това желязо - работеща вилка.

Добре, благодаря за ненужната информация и за губенето на време! Още някой ако иска да говори извън темата или да посмапи, ще го помоля да ги направи на друго място!
Lex

Мнениеот did » Пон Фев 27, 2012 4:31 pm

Няма нужда от благодарности! Потърси из темите в архива отреди 7-8 години. Има доста за сервизиране на zoom. Тогава все още това се считаше за вилка за планинско колоездене и има изписани доста компетентни мнения от хора, които отдавна не искат да чуят за zoom.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 4:37 pm

did написа:Няма нужда от благодарности! Потърси из темите в архива отреди 7-8 години. Има доста за сервизиране на zoom. Тогава все още това се считаше за вилка за планинско колоездене и има изписани доста компетентни мнения от хора, които отдавна не искат да чуят за zoom.

Не съм питал кой какво мисли за тази вилка! И кой е казал, че я ползвам за планинско колоездене?
Lex

Мнениеот Rayko » Пон Фев 27, 2012 4:48 pm

Пич, не ми се обиждай, нищо лично.
Първоначално ти отговорих, защото мислех че се шегуваш. (Подобно на оня, дето пита дали магазина БАС го е излъгал.)
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 5:00 pm

Rayko написа:Пич, не ми се обиждай, нищо лично.
Първоначално ти отговорих, защото мислех че се шегуваш. (Подобно на оня, дето пита дали магазина БАС го е излъгал.)

Трябваше ми прост отговор, като напр. "Трябва да се смени маслото" "Тая вилка няма масло, само пружина, значи тя е заяла", "Трябва да се направи това и това" или нещо такова. Тука ако вилката не е мимимум 300 лв., не се смята за вилка, нищо че НИКОГА няма да се кара в планина! За това се дразня на подобни коментари, все едно всички тук са търговски агенти на разни части за колела! Не ме интересува качеството на вилката, а отговор на въпроса ми.
Lex

Мнениеот did » Пон Фев 27, 2012 5:03 pm

Lex написа: Не ме интересува качеството на вилката, а отговор на въпроса ми.

Простият отговор ти беше даден - мажи с разни спрейове, купувай скъпи греси, хвърляй пари... Накрая сам ще се убедиш, че не си струва усилията да съживяваш мъртвец.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 5:12 pm

did написа:

Простият отговор ти беше даден - мажи с разни спрейове, купувай скъпи греси, хвърляй пари... Накрая сам ще се убедиш, че не си струва усилията да съживяваш мъртвец.

Предпочитам грес и спрей, отколото нова вилка за грешни пари, която няма да използвам по предназначение!
Lex

Мнениеот Rayko » Пон Фев 27, 2012 5:19 pm

Вилките ЗООМ струват грешни пари.

Само грес и спрей няма да я оправят.

До сега никой не ти е казал, че всичко под 300лв не става.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот JoroDH » Пон Фев 27, 2012 5:20 pm

Lex написа:
did написа:

Предпочитам грес и спрей, отколото нова вилка за грешни пари, която няма да използвам по предназначение!

Предпочиташ но накрая ще видиш ,че колегите не ти говорят глупости и след хиляди опити да "съживиш мъртвец" както каза did накрая ще ти дойде акъл ,ще вземеш нова вилка и само ще се биеш в главата защо не си ги послушал а си дал грешни пари за грес и спрей...
Благословен да бъде този, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
JoroDH

Рейтинг: 1123

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 5:23 pm

Rayko написа:Вилките ЗООМ струват грешни пари.

Само грес и спрей няма да я оправят.

До сега никой не ти е казал, че всичко под 300лв не става.

Достатъчно теми съм чел, където си личи явно пристрастие към марки и цифромании!

JoroDH написа:Предпочиташ но накрая ще видиш ,че колегите не ти говорят глупости и след хиляди опити да "съживиш мъртвец" както каза did накрая ще ти дойде акъл ,ще вземеш нова вилка и само ще се биеш в главата защо не си ги послушал а си дал грешни пари за грес и спрей...

И така да е, пак ще дам максимум 150 лв за двукоронна вилка! Тази вилка я имам от 5-6 години и това е първия проблем, който ми прави, така че по-хубава не ми трябва!
Последна промяна Lex на Пон Фев 27, 2012 5:26 pm, променена общо 2 пъти
Lex

Мнениеот JoroDH » Пон Фев 27, 2012 5:25 pm

Lex написа:Достатъчно теми съм чел, където си личи явно пристрастие към марки и цифромании!

И защо според теб става въпрос само за цифромании? За 120лв. можеш да си вземеш едно ново Duro DJ D което ще е много по-добре от този ЗООМ... :beer:
Аватар
JoroDH

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 5:26 pm

JoroDH написа:И защо според теб става въпрос само за цифромании? За 120лв. можеш да си вземеш едно ново Duro DJ D което ще е много по-добре от този ЗООМ... :beer:

Искам двукоронна. Другите не ми харесват! (на външен вид)
Lex

Мнениеот JoroDH » Пон Фев 27, 2012 5:28 pm

Еми искаш двукоронна вземи си Duro Tripple... пак е по-добре от ЗООМ...
Аватар
JoroDH

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 5:32 pm

Няма от къде...
Lex

Мнениеот downhiller_95 » Пон Фев 27, 2012 5:34 pm

Lex написа:Няма от къде...

от screambikes :beer:
Drag Climber!!!
Аватар
downhiller_95

Рейтинг: 1167

Мнениеот Lex » Пон Фев 27, 2012 5:36 pm

Нямат в наличност..
Lex

Мнениеот SenDog » Пон Фев 27, 2012 5:39 pm

Lex , Ти къде го караш това колело с тая вилка ?
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот JoroDH » Пон Фев 27, 2012 5:40 pm

Lex написа:Нямат в наличност..

По принцип те не си актуализират много ,много информацията в сайта и е възможно да са получили вече но дори ако нямат и си от София знам 3 места където има... :beer:
Аватар
JoroDH

Мнениеот ivan4o_sv » Пон Фев 27, 2012 10:00 pm

Не съм чел другите коментари горе но главния ви проблем е че е ZOOM но не е така. Имах ZOOM zxr която работеше като маслена камера, просто отлично но семерингите пускаха вода в ботушите и тя замръзваше или това което на тебе ти се е случило. Разглобяваш вилката изсипваш течността от ботушите. Избърсваш ботушите и стеншъните и смазваш обилно с грес. И след като я сглобиш пръскаш стеншъните и семерингите със силиконов спрей и ще работи като нова. И аз имах подобен проблем но с чисто нов дуро трипъл но само се оправи със силиконов спрей. И още един съвет , да не си мокриш вилката. :beer:
viewtopic.php?f=19&t=113661 СПЕШНО
RAM-a вадя от гараж,
после ......
Аватар
ivan4o_sv

Рейтинг: 1203

Мнениеот Lex » Вто Фев 28, 2012 12:04 pm

ivan4o_sv написа:Не съм чел другите коментари горе но главния ви проблем е че е ZOOM но не е така. Имах ZOOM zxr която работеше като маслена камера, просто отлично но семерингите пускаха вода в ботушите и тя замръзваше или това което на тебе ти се е случило. Разглобяваш вилката изсипваш течността от ботушите. Избърсваш ботушите и стеншъните и смазваш обилно с грес. И след като я сглобиш пръскаш стеншъните и семерингите със силиконов спрей и ще работи като нова. И аз имах подобен проблем но с чисто нов дуро трипъл но само се оправи със силиконов спрей. И още един съвет , да не си мокриш вилката. :beer:

ТОЧЧНО от такъв коментар имах нужда! Благодаря!
Lex

Мнениеот ivan4o_sv » Вто Фев 28, 2012 2:11 pm

Пиши да ли се е оправила след като си направил изброените неща. :beer:
viewtopic.php?f=19&t=113661 СПЕШНО
RAM-a вадя от гараж,
после ......
Аватар
ivan4o_sv

Рейтинг: 1203

Мнениеот Admin » Вто Фев 28, 2012 2:20 pm

Този отговор обаче напълно съвпада и с предишните. Тези евтини вилки конструктивно са с лоши уплътнения, лоши втулки - всички тези елементи се влияят в огромна степен от студа, от влагата, от прах, от каквото се сетиш. И току спрат да работят. За оправяне не може да става дума, само за временно подобрение. Чисти, бърши, смазвай, пък някой ден ще разбереш, че има и далеч по-приятни начини за прекарване на време с колелото и не изискват чак такава инвестиция, а просто малко здрав разум и вслушване в съветите на другите.
Приемам, че си получил всички възможни отговори на въпросите си и заключвам темата.
Ако пък следващите въпроси ще са от серията "Как се отваря вилката", "С какво да я смазвам", "Как се затваря" и т.н., предварително ти казвам, че или си издирваш темите отпреди няколко години и се оправяш с тяхна помощ, или направо тичай в сервиз.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Веломеханик