Лаптоп или настолен компютър

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Какво да си купя?!

Лаптоп
33
53%
Компютър
29
47%

Общо гласове : 62

Лаптоп или настолен компютър

Мнениеот dirtnewbie » Чет Мар 01, 2012 10:33 pm

Не пътувам често, но цяло лято съм си на село. Обичам много да играя игри и не знам кое от двете да избера. Казвт ми, че лаптопите не са направени за игри, но мисля, че един нормален лаптоп би подкарал игрите LFS, CSS, CS1.6 и т.н. Не желая да играя най-новите версии на Battlefield или нещо подобно, просто искам по-добрите игри да ми вървят добре.
Спрял съм се на тези два модела, като бюджетът ми е ограничен и е по-скоро като месечна вноска. Ще бъде на лизинг и ще мога да давам от 50 до 80-90 лева на месец.
Искам процесорът да е силен.
http://www.pic.bg/kompyutri/pic/amd-x3-amd-x3 Това е настолният
http://www.pic.bg/laptopi/acer/aspire/l ... mnkk-28852 Ето го и лаптопа.
Моля да пишат само хората, които са на "ти" с компютрите, и да дават своите мнения. Може да давате и посочите други варианти, като месечната вноска да е от 80 до 90 лева, най-много.
make my wishes come true
dirtnewbie

Рейтинг: 1067

Re: Лаптоп или настолен компютър

Мнениеот qwerty42 » Пет Мар 02, 2012 11:26 am

Да, настолните са по-добри от лаптопите за игри, но лаптопа няма да има никакви проблеми за игрите, които си избрал, а той е доста по-подвижен. Но пък и доста по-крехък и повече трябва да се пази. Както и на година-две да му се подменя батерия(не е сигурно, но по принцип става така), която не е много евтина.
Аз имам този модел : http://www.pic.bg/laptopi/laptopi/dell/inspiron/inspiron-dell01045-8gb, но с 4gb ram, не с 8. Изключително доволен съм, но за игри трябва да знаеш, че тези дел-чета загряват доста ии трябва само на равна повърхност да се играе, да влиза въздух отдолу. И още нещо - на какъвто и лаптоп да играеш задължително трябва да е включен в тока, иначе гълта батерия за няма и един час.
Въпреки, че модела, който ти дадох е с около 300 лв по-скъп, е доста по-добър (i5 процесор, по-добро видео, 8gb ram). На моя вървят и най-новите игри, нищо, че е с 2 пъти по-малко рам. И аз като го взех преди около половин година (също на лизинг) струваше малко повече от този, цените постоянно падат.
Доста хора ще ти оплюят дел, аз лично съм много доволен, стига на теб да не ти пречи, че наистина доста загряват. Някой ми препоръчват HP, други Toshiba.
Но пък тези с HP-то викат на тошиба - ToSHITba, тези с тошибата плюят ейчпито... Така че си е доста лично. Поразпитай и други хора, за още мнения, но аз препоръчвам лаптоп Дел.
И все пак, за същите пари можеш винаги да си вземеш по-добър настолен (зависи и от монитора де), но пък си седи само на едно място. Ти решаваш!
Дано съм помогнал :D (:
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот dirtnewbie » Пет Мар 02, 2012 11:36 am

@qwerty42

Мерси, помогна ми донякъде, но може ли да ми препоръчаш някакъв лаптоп, г/д с моите ограничения, и да става за игри. Извинявай, но твоят лаптоп ми е малко скъпичък, а лятото няма как да събирам по толкова много. Имам само един проблем с лаптопа, който съм посочил горе - С линукс е, а на мен ми трябват и софтуерите на Майкрософт(Powerpoint, excel, word). Какво мислиш за марката Lenovo? Мисля, че процесорите са им добри, но не знам нищо за качеството. :peace:
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Мар 02, 2012 3:04 pm

Лаптоп:
- мобилност - можеш да си с него практически навскяъде;
- отношението цена/производителност е винаги е по-лошо от колкото при настолен компютър;
- твърде малко компоненти могат да се ъпгрейдват;
- трябва да се заложи на добра марка, тъй като вътрешната архитектура и охлаждане са много важни.

Ползвал съм 3 години лаптоп на Асус и вече повече от 3 на Леново - много доволен съм и от двата. С Леновото 2 ГБ РАМ, слаба видеокарта играя LFS на пълни детайли на резолюция 1680/1024, но тази игра е слаба от към изисквания ; - )

От различни източници съм чувал отрицателни мнения за лаптопите на НР и не бих препоръчал на никого такъв. Също така не препоръчвам и последните модели на Dell, тъй като на работа имаше проблеми с около 40% от чисто нови такива лаптопи.

Настолен:
- може да се ъпгрейдва;
- отлично отношение цена/производителност;
- не е мобилен.

И в двата случая е важно да избереш добър монитор, за да щадиш очите си.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот qwerty42 » Пет Мар 02, 2012 8:40 pm

Лично и аз не съм фен на HP.
Леново само съм чувал хубави работи, но не съм ползвал въобще. Единствено дел съм ползвал за повече време (вече половин година) и никакви проблеми не съм имал, други марки само временно. Какви проблеми са имали вашите компютри, че ми стана интересно? :?
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот dirtnewbie » Пет Мар 02, 2012 8:42 pm

Мерси за отговорите. Всеки един такъв ми е от помощ, но като че ли съм се спрял на лаптоп. Не съм супер маниак на тема комп'три и не обичам постоянно да ъпгрейдвам. Искам просто читаво компютърче, с добри параметри и т.н. Спрях се ето на това http://www.technopolis.bg/b2c/details/5 ... 314G64MNKK Някакви мнения и предложения за други лаптопи от Технополис и Техномаркет? Цената е желателно да е до 900-950 лева. :)
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот vvvaaal » Пет Мар 02, 2012 8:49 pm

http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_57 ... _RQM0C_027
Този е малко по-добър от посоченият от теб. С по-бърз процесор е и има по-голям хар диск. Моят е такъв, но от серията 5742 от миналата година с почти същите параметри и външен вид, само че с 2.67ghz и 8гб RAM. До сега не е имало игра, която да го тормози, всичко си върви на 6. Също и от тази фирма са мега бързи, поръчването на кредит е като детска игра и отнема около 30 мин. :agree: 52лв на месец ти излиза за 2 години.
Едит:
@did :agree:
Последна промяна vvvaaal на Пет Мар 02, 2012 8:58 pm, променена общо 1 път
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот did » Пет Мар 02, 2012 8:55 pm

Каквото и да купиш, не го купувай от Технополис, техномаркет и всякакви други хипермаркети. Избери си фирма, която не просто подпечатва чужда гаранционна карта, а поема персонална отговорност за обслужването.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SeSSion » Пет Мар 02, 2012 8:56 pm

Набързо прочетох какво са писали горе. От личен опит ти казвам, ако ще е за игри мисля, че ще ти е по- добре с процесор Intel, защото AMD загряват повечко. Аз имам HP Pavillion dv5, модел от преди 2-3 години, последно играх на него CoD World at War, на някаква средна графика и беше добре. Ако ще е лаптоп си вземи и вентилаторна подложка за да не загрява. Отделно на лаптопите поне на моя отварянето му за почистване е много по- трудно от на настолния компютър.
SeSSion

Мнениеот dirtnewbie » Пет Мар 02, 2012 9:08 pm

@Did
Би ли обяснил по-точно какво имаше предивид? Нали го взимам с гаранция, какъв е проблемът? :confused: В Монтана ми трябва някой магазин, защото баба ми се е навила да подпише за лизинга, а тя до София не може да дойде. Някой добър магазин за компютри в Монтана или? Това вече е глупав въпрос, но може и да има хора от Монтана, които знаят нещо. Мерси отново за обърнатото внимание, бяхте ми доста полезни, но не ми се дават още 200 лева отгоре за Уиндоус, а ще са ми нужни някои работи. :xx(:
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот did » Пет Мар 02, 2012 9:12 pm

dirtnewbie написа:@Did
Би ли обяснил по-точно какво имаше предивид? Нали го взимам с гаранция, какъв е проблемът? :confused: В Монтана ми трябва някой магазин, защото баба ми се е навила да подпише за лизинга, а тя до София не може да дойде. Някой добър магазин за компютри в Монтана или? Това вече е глупав въпрос, но може и да има хора от Монтана, които знаят нещо. Мерси отново за обърнатото внимание, бяхте ми доста полезни, но не ми се дават още 200 лева отгоре за Уиндоус, а ще са ми нужни някои работи. :xx(:

Като купиш нещо в Монтана от местния Технополис, най-вероятно ще се окаже, че сервизът ти е в София. Ако го купиш от някоя местна фирма, която е на вид даже като жалък гараж, но пък е в МОНТАНА, ТЕ ще трябва да те обслужват гаранционно. Ще подпечатат гаранцията ти с ТЕХНИЯ печат. Ти си избери с кого искаш !да сключиш договор. Аз вече техника от хипермаркети не пазарувам! Опарил съм се достатъчно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Пет Мар 02, 2012 9:16 pm

dirtnewbie написа:@Did
Би ли обяснил по-точно какво имаше предивид?

Ако той закъснее с отговора, ще ти споделя моя опит с "Технополис".
Преди няколко години си купувам фотоапарат от тях. Стана някакъв проблем с последния, вече не помня какъв точно, отивам във въпросния магазин и от там ми заявяват, че аз лично трябва да пратя фотото до сервиза в София... :boggled:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот taurus13 » Пет Мар 02, 2012 9:23 pm

Е той сервиза винаги е на едно място. Въпросът е, че от Технополис няма да го пратят до сервиза - това остава твое задължение. Ако го купиш от комп. фирма, може и да се ангажират с пращането на лаптопа до оторизирания сервиз, но следва да попиташ. Други разлики няма.
По между другото в Технополиса имаше преди месец два едни приятни Фуджитцо на около тая цена - сглобка в Германия с Intel core duo 2,1 около 3-4 GB Ram и 650 диск. Аз бих заложил на тях, ако още ги има.(не помня модела)
Аз съм за заклел печки АМД вече да не си купувам :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Daniel Panev » Пет Мар 02, 2012 9:38 pm

qwerty42 написа:Лично и аз не съм фен на HP.
Леново само съм чувал хубави работи, но не съм ползвал въобще. Единствено дел съм ползвал за повече време (вече половин година) и никакви проблеми не съм имал, други марки само временно. Какви проблеми са имали вашите компютри, че ми стана интересно? :?

- HP nw8240. Когато го купувах беше top of the best модел, струваше ~5200 лв с остъпка. Пълен кенеф - като си сложа ръцете на клавиатурата и усещам как скърца и мърда. След 3 месеца изгоря пиксел. Смениха ми екрана гаранционно. Фабрично имаше изгорял пиксел. Грееше като за световно. Отказах се да се занимавам с него и го подарих на брат ми.
- IBM ThinkPad x60s. В края на 3-тата година вентилаторът на охлаждането почна да "вие". Реших да действам проактивно и го занесох на сервиз. Въпреки че работеше (вентилаторът) ми го смениха, трябваше да платя само около 10 лв за труд. Доволен. Междувременно лаптопът беше заливан с кафе. След като гаранцията му изтече (3 години) го подарих на брат ми
- Lenovo ThinkPad x200s. Към края на втората година му "гръмна" харддиска - понякога не искаше да boot-ва от първия път. В сервиза го приеха със забележката "много мръсен, пълен с косми от животно" - котката ми много обича да спи на него. Оставих го в сервиза след работа, на следващия ден преди работа минах да си го взема. Бяха му сменили харда и ми бяха копирали цялата информация от стария на новия. "Ръг и тръг", дето се вика. Междувременно беше заливан няколко пъти с бира и кафе. Месец май му изтича гаранцията и мисля да го дам на брат ми. x60-ката още работи при него.
Двата ThinkPad-а са обиколили Земята поне по 2 пъти и са работили навън във всякакви климатични условия - между Исландия и Нигерия.
През месец май изтича гаранцията на x200-ката и мисля да го дам на брат ми и да си взема Lenovo ThinkPad x220.
Предполагам е важно е да се отбележи, че за мен това е средство за производство и не търпя никкави компромиси по отношение на качеството и сервизното обслужване, докато цената наистина е без значение... За благинките като ThinkLight, матов дисплей, клавиатура с дренаж (от тук и безпроблемното поливане с кафе и бира), TrackPoint (червената пъпчица - най-голямото изобретение след бирата) да не говорим...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот dirtnewbie » Пет Мар 02, 2012 10:00 pm

Гледам и се чудя, чуда се и гледам. :D Толкова голяма сума пари не съм виждал на живо, пък камо ли да имам възможността да си купя толкова скъпа стока. Според мен, от описаните горни марки и модели, ясно става, че си се спрял на Леново, а си минал през доста скъпи модели. За мен, също така, няма да е проблем да си занеса стоката в София на сервиз,(ако се случи нещо) защото аз живея тук. Мислех си, че не зачитат гаранцията или нещо подобно. Лаптоп ще е, то се е видяло. Знам, че лаптопът, който Даниел Панев има, е доста класи над такъв, който аз ще взема, така че марката не може да гарантира здравината и всичко важно, което трябва да има един добър компютър. Все пак, харесвам моделите на Леново, и мисля, че няма да сгреша ако си купя такъв, та било то и на лизинг. Мерси на всички за помощта! :bowdown:

П.П Може ли да посочите кое е най-удачното решение от тези лаптопи, като цената в никакъв случай да не надвишава 1000 лева, че лятото не ми дават джобни.
Ето сайтове, в които да видите компютрите на Леново. http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/f ... 479E9&rf=y
http://www.technomarket.bg/browse/290#% ... %3A6%7D%5D Тук и на 7 страница се намират Леново лаптопите.
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот hitar_potter » Пет Мар 02, 2012 11:36 pm

В Монтана май имаше Jar computers. Не знам какво предлагат като асортимент. А сега малко религиозен фанатизъм... HP за мен са пълни дръвца. Аз и майка ми имаме нетбуци на Asus. Колко бой са изяли не е истина, още държат. След 3-4 години, батерията на майка ми почна да дава фира. Та аз лично съм голям фен на Asus. Не са много скъпи, но като надеждност са сред най-добрите. Lenovo също са отлични лаптопи. За съжаление, са и по-скъпички. С Toshiba не съм имал пряк досег, но те предлагат интересна [urlhttps://www.nomatterwhatguarantee.com/content/start.php]no matter what[/url] гаранция. Приятел има 2-3 тошиби вкъщи и не се оплаква. Acer са евтини и с по-високопроизводителен хардуер. Но за мен качеството им на изработка е доста лошо. Същият този мой приятел с тошибите има и Acer.. Няколко месеца след като си го купи, на дисплея се появи голямо петно - всичко е с някак по-различен цвят.

В заключение, мисля че Asus/Lenovo/Toshiba биха ти свършили добра работа. Гледай да са с процесор Intel
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Пет Мар 02, 2012 11:45 pm

hitar_potter написа:А сега малко религиозен фанатизъм... HP за мен са пълни дръвца.... Гледай да са с процесор Intel

В момента пиша от лаптоп HP с процесор AMD, купен преди повече от 5 години. Поне 2 години от живота си е прекарал в смятане на компютърни симулации, т.е. работейки 24 часа в денонощието с натоварване на процесора 100%. През останалото време над машинката издевателстваха двете ми дъщери. Разходил се е из цяла Европа, бил е обливан обилно с кафе, кисело мляко и всякакви дивотии. Работи безпроблемно, даже още не съм му преинсталирал операционната система. Няма изгорели пиксели. Не грее прекомерно. Не шуми. Батерията държи все още 3 часа (оригиналната). Сигурен съм, понеже миналия месец си проведох 3 часа лекции като презентация, като накрая се оказа, че контактът не работел :D

Може би това има нещо общо с факта, че е купуван в Германия, но... едва ли.

Другите ми компютри са с интелски.

Както се казва: разни хора, разни аромати.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Пет Мар 02, 2012 11:51 pm

Не знам, единственото нещо, на HP, от което съм доволен е принтерът ми (доста стар, лазерен). Един нетбук HP стоеше около 15-20 секунди докато тръгне да зарежда операционната система.. Това не е нормално. И все пак, неслучайно казах, че става дума за религиозен фанатизъм :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот dirtnewbie » Съб Мар 03, 2012 12:07 am

Вкъщи имаме и един нетбук Acer aspire one happy(май така беше). По-бавно нещо от този компютър няма никъде, да не говорим, че клиповете с не много добро качество забиват като за световно. Имал съм и нетбуци на по 5 години, които зареждат клиповете, а те си вървят много добре. Сега и големият Acer се счупи. Почнаха да излизам по една, по две линии на екрана, и така постепенно станаха по целия екран. Сега не може да се използва.
Реших да си взема Леново с интелски процесор. :) Благодаря на всички, всеки един от вас ми помогна доста в избора. :peace:
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот hrissim » Съб Мар 03, 2012 12:12 am

Относно лаптопите.
С риск да бъда оплют: ACER, по възможност по-висок клас.
По няколко причини:
1. Марката като качество не е това, което беше /кривата е възходяща/;
2. Най-добро съотношение цена-качество-производителност;
3. Поради горните две причини има много продадени - много евтини резервни части на разположение при нужда.

Моят е от 4 години и 5 месеца /5520G с AMD двуядрен, 2.0 GHz/. Eксплоатация всекидневна - игри, видеообработка /Sony Vegas/, филми, музика, интернет и кво ли не.
Проблеми бързо решени миналата година:
- изгоряла видеокарта - замених си я сам с такава втора употреба за 100лв. по-висок клас открита във форума на laptop.bg;
- изгорял чипсет на дъното - смених си сам цялото дъно с такова втора употреба за 30 лв. открито във форума на laptop.bg.

За повечко пари - Lenovo!
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот dirtnewbie » Съб Мар 03, 2012 12:19 am

hrissim написа:Относно лаптопите.
С риск да бъда оплют: ACER, по възможност по-висок клас.
По няколко причини:
1. Марката като качество не е това, което беше /кривата е възходяща/;
2. Най-добро съотношение цена-качество-производителност;
3. Поради горните две причини има много продадени - много евтини резервни части на разположение при нужда.

Моят е от 4 години и 5 месеца /5520G/. Eксплоатация всекидневна - игри, видеообработка /Sony Vegas/, филми, музика, интернет и кво ли не.
Проблеми бързо решени миналата година:
- изгоряла видеокарта - замених си я сам с такава втора употреба за 100лв. по-висок клас открита във форума на laptop.bg;
- изгорял чипсет на дъното - смених си сам цялото дъно с такова втора употреба за 30 лв. открито във форума на laptop.bg.

За повечко пари - Lenovo!

Зависи от модела и качеството на изработка. :)
Направих избора си, но може да не заключвате темата, че да ви покажа какво точно съм си взел до 1-2 седмици. :^:
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот hitar_potter » Съб Мар 03, 2012 1:27 am

hrissim написа:...качество...

Ако това наричаш качествено...

Моят Асус имаше два проблема - и двата свързани с дисплея. Първо, май заради влага беше отишъл някакъв контролер на екрана. Поправиха ми го за 2 дни и срещу 50 лева. За вторият проблем сам си бях виновен - нося си лаптопа в раницата (дори и сега - като тетрадка) и веднъж беше мн натъпкана... Та, дисплеят се беше пукнал.. Купих нов на старо и си го смених. Лаптопът на майка ми е изпускан редовно на мозайка от метър височина, работещ. Нищо му няма, освен драскотини (все пак е с SSD диск).

Като цяло, в нета има различни статистики за това колко пъти са връщани лаптопи за ремонт на брой продадени бройки. Всеки, който може да работи с гугъл ще ги види.

За Acer съм съгласен единствено, че са с най-добро съотношение цена-производителност. Но ако сложиш и фактора качество, картинката не излиза толкова хубава..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Съб Мар 03, 2012 1:33 am

И аз засега съм си предоволен от 6-месечния си EliteBook. След като разкарах почти всичкия HP софтуер от него, разбира се. Клавиатурата редовно се пипа с мазни пръсти, посипва се с баница, пица, хлЕб, целият лаптоп се олива редовно с мляко, вода и други субстанции с органичен произход. Отварянето за почистване е супер лесно - целият долен капак се маха с едно копче. Нищо не скърца и не пука (а имам лошия навик да се подпирам на него). Тих и икономичен - със стандартната 6-клетъчна батерия държи около 5 часа.

Малък недостатък е високото тегло - 2,450 кг. Но металът си тежи, какво да се прави - корпусът е алуминиев.

Явно си зависи. Преди да го купя, разгледах и конкурентните предложения... ThinkPad-овете - кофти наредба на клавиатурата (тук не правя никакви компромиси), корпус от пластмаса. Dell - еквивалентният клас беше разтропан още в магазина, в найлоновата си опаковка. Общо взето само това HP отговаряше на всичките ми критерии. За мен също това е основно производствено средство и не съм склонен на компромиси в името на цената.

П.П. Иначе притежавам още Dell Latitude и Dell Vostro. Пантите на екрана са им слабо място.

П.П.П. Панев, не знам как ти е удобен клиторът. На Latitude-a имам и на EliteBook-a имам. Първото нещо, което правя е да го disable-на. :(!:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот nofear921 » Съб Мар 03, 2012 2:09 am

Каквато марка и модел да избереш, направи го така че този лаптоп да ти служи дълго време. АМД или Интел процесор е без никакво значение, каква е видео картата е по важно в случая. Също така батерията да е издръжлива, пантите на монитора и шасито да не се счупят лесно. Един магазин в който може да се обадиш и да получиш професионален съвет е http://iskampc.com/ . А още по-хубаво ще е баба ти да дойде до София и да го поръчаш от тях, защото винаги ще ти отговорят и помогнат с какво и да е свързано с компютрите.
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот hitar_potter » Съб Мар 03, 2012 2:28 am

Процесорът има значение.. Интел са по-малко греещи и по-енергийно ефективни. В дългосрочен план, това означава, че вероятността от прегряване ще е по-малка. За пантите съм съгласен, но това в магазина трудно ще се прецени. Батерията по принцип е хубаво да е издръжлива, но доколкото виждам, за автора на темата е без особено значение.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Daniel Panev » Съб Мар 03, 2012 5:46 am

PtD написа:П.П.П. Панев, не знам как ти е удобен клиторът. На Latitude-a имам и на EliteBook-a имам. Първото нещо, което правя е да го disable-на. :(!:

Е аз пък така направих с touchpad-а на "служебния" EliteBook (който в сравнение с x200-та е АБСОЛЮТНО дърво). "Въпрос на вкус" - казало кучето и се облизало под опашката...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот prokalnatiq » Съб Мар 03, 2012 12:07 pm

При общо 9 компютъра които съм ползвал в интервала 1995-2012, всичките са били с Интелски процесори, само последния е с AMD Athlon II X4 635 2.9GHz Quad Core Processor, и нямам никакви проблеми с охлаждането (вече е на година и половина). Не съм вдигал повече от 50-55 градуса и то при теглене на 3-4 торента, сийдване отделно на още 3-4 и играене на Crysis 2 близо час и половина. Вентилатора на процесора не е кой знае какво, изглежда много евтин на АСУС. Може би и кутията играе роля - cooler master haf 922.

П.П. По въпроса с компютрите, ако не пътуваш толкова често до село (само 1-2 пъти), значи няма да ти се налага толкова пренасянето на който и да е компютър. Ако е така няма ли да е по-добре да си вземеш по-качествен настолен, от колкото преносим компютър?
Ако си решил твърдо да е лаптоп ще ти дам мнения за 2 марки:
Acer Aspire 8920(за 1 торба пари), доста дърт, но лачен. Добре направен дизайн, 18,4инча екран, не ми е правил проблем с охлаждането (приятел с досущ същия модел но 16" имаше голям проблем точно с това). Гаранционно смениха дъно, след 1-2 години пак изгоря и трябваше да дадем 600 лева за ново дъно, е дадохме ги защото екрана му беше много добър за работа (Autocad, Pythagoras и т.н.). Скоро време не е правил проблем, може би само иска преинсталация, но още не съм се наел, защото има много допълнителен софтуер който трябва да се слага (5.1 звук, камера и микрофон, отстрани има нещо като Pad-че за контролиране на медиа плеър и още доста екстри).
Hp pavilion dv7 3150eq ползва сестра ми, но и аз доста съм го ползвал. Впечатления: здрав, много добър екран, добра клавиатура, безпроблемна работа и не загрява. Тя е архитектура в УАСГ (и ползва Archicad и Autocad) и е на общежитие, както се досещате всичко е натъпкано до пръсване и няма място от което следва ядене и пиене върху него и всякакви такива издевателства.

Надявам се да съм бил полезен.
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот dirtnewbie » Съб Мар 03, 2012 1:16 pm

@prokalnatiq

Решил съм да си взема по-добър лаптоп. Аз доста съботи и недели и всичките ваканции си ходя, а там няма какво да се прави само с един компютър, който се ползва от леля ми. Поне им безсичен интернет - Ще играя и ще карам цяло лято :D И ти ми беше полезен, но предложенията, които ми посочи, са доста над бюджета ми
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот Plamen_EM » Съб Мар 03, 2012 2:04 pm

А защо не опиташ цяло лято на село да караш колело, примерно?
Щото някак да си правиш планове как да изкараш лятото пред компютър ... Хайде зимно време, кал студ да поиграеш игрички разни, ама лято на село и ти пред компютър, неуместно някак ми звучи.
Иначе по питането ти, аз знам, че за игри се взимат настолни компютри. Какъвто и преносим да вземеш на втората или третата година, той сдава багажа. Имал съм три Тошиби и едно Сони, все най-висок клас. Всичките след изтичане на гаранцията стават само за подаряване. Аз ги давам на баща ми, те до един и в момента работят, ама то е една работа не ти е работа. А никога не съм ги изпускал или заливал. Сега съм се насочил към Епъл продуктите и на този етап съм много доволен. Със сигурност като изработка нямат аналог на пазара. Колко са надеждни не мога да кажа, защото все още са в гаранция повечето. А като гаранцията на Епъл друга не съм виждал у нас, а и не само в гаранционния период.
Това което в началото те посъветваха: Купи от такъв продавач, който лично се ангажира със сервиза.
И пак, по-добре на колелото, от колкото пред компютъра. По-здравословно и по-социално е някак. :)
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот k0k0 » Съб Мар 03, 2012 2:10 pm

HP отдавна не са това което бяха... Та дори и принтерите им вече не са толкова добри.. Имам един по-стар лаптоп, благодарение на малко ремонт от моя страна пробачка, но все още грее като печка и ако не е на стойка просто спича брутално. Да не говоря HP колко тегаво се разглабя, ако се наложи в сравнение с други марки...
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Следваща

Назад към Други