Съвет при избор на хидравлична дискова спирачка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет при избор на хидравлична дискова спирачка

Мнениеот Dolph » Вто Мар 20, 2012 7:11 pm

Привет,от скоро карам велосипед и доста ми допада :D ,но все повече и повече се убеждавам,че фабричните В-брейк(най-евтиното Тектро) за нищо не стават,просто не ми харесва как спират.Настроени са,но аз съм 90-92кг. и велосипеда е към 15,което неминуемо си оказва влияние.Сериозно се замислям за закупуване на хидравлична дискова спирачка,като за начало само предна,защото трябва да купувам главина+наплитане.
Велосипеда е Онтарио,вилка ХСТ със 100мм ход - карам градско,парковете и ХС,надявам се да участвам и в обиколката на Витоша тази година ;).За хода на вилката ми казаха в магазина на Драг от който я купих, че е 100мм, но в нета чета за 80мм вилка, така, че не съм сигурен за хода.
Насочил съм се към следните спирачки:

1.Clarks Skeletal - http://bikesport.bg/bg/products/1352-%D ... %BA%D0%B8_
Тук има "промоция" пълен комплект предна и задна за 219лв.

2.Quad DIME XC - http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=448

3.Quad Rapide - http://velos-bg.com/product_info.php?cP ... cts_id=483

3.Shimano BR-M575 - http://screambikes.eu/bg/spirachki/6478 ... -m575.html

4.Shimano BR-M525 - http://screambikes.eu/bg/spirachki/6730 ... -m525.html

5.Hygia Aspire - http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=559

Моля за мнение коя от горепосочените спирачки си заслужава и наистина ще спира,а няма да бъде просто украса.Или ако имате негативни впечатления ще се радвам да ги споделите.Бюджета ми е до 130-140лв.Отворен съм към алтернативи в посочения бюджет и вид спирачка(искам хидравлична дискова спирачка,не механика/В-брейк)
Благодаря.

П.С.Пускам нова тема защото в темата за кратки въпроси ми отговори само един човек.
Ето и един тест който намерих в нета,аз клоня на Quad Rapide(цена/качество).
http://www.bikeradar.com/mtb/fitness/ar ... kes-24345/
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Re: Съвет при избор на хидравлична дискова спирачка

Мнениеот joropc » Вто Мар 20, 2012 10:00 pm

:)
....мълчание.
Ами как да няма мълчание като ти с тоя тест, който си постнал, разби всички деЦки мечти на 80% от подрастващите(а и не само) български фрийрайдъри и спускачи-да имат няколко бутална SAINT или CODE, и че по-Убави и яки спирачки от тях няма.Хм, явно тЕА дет' правят разни тестове в байкрадар нещо са в грешка...това просто не може да бъде възможно. ;)

...иначе, без да съм карал спирачката, към която си се ориентирал, мисля, че няма да сбъркаш.За тези пари изглежда повече от добре.Само да не дойде в повечко на вилката. :agree:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот Dolph » Вто Мар 20, 2012 10:46 pm

joropc написа::)
....мълчание.
Ами как да няма мълчание като ти с тоя тест, който си постнал, разби всички деЦки мечти на 80% от подрастващите(а и не само) български фрийрайдъри и спускачи-да имат няколко бутална SAINT или CODE, и че по-Убави и яки спирачки от тях няма.Хм, явно тЕА дет' правят разни тестове в байкрадар нещо са в грешка...това просто не може да бъде възможно. ;)

...иначе, без да съм карал спирачката, към която си се ориентирал, мисля, че няма да сбъркаш.За тези пари изглежда повече от добре.Само да не дойде в повечко на вилката. :agree:

Благодаря за мнението,ами ще проверя в магазина от където го взех, да ми кажат абсолютно всичко което трябва да знам при покупка на дискова спирачка за Онтарио(да не взимам диск над определени мм,каква дължина да са маркучите,с централно заключване или с 6 дупки и т.н.).
А с тази тема искам да събера повече мнения на хора карали с бюджетни спирачки, но или няма такива или не им се пише.
Теста който постнах е показван вече-мисля в темата на иВаН относно Quad Dime Pro.Благодарение на неговата тема разбрах и за Куад спирачки :agree:
Не съм искал да разбивам ничии детски мечти на хората :D :D ,но като има направен тест по-добре да го прочетат,за мен бе полезен,предполагам и за други ще бъде.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Аватар
Dolph

Мнениеот Dolph » Сря Мар 21, 2012 12:41 pm

Близо 130 преглеждания и само 1 коментар,защо не пишете бре хора :confused: .Ако пък има много такива теми,посочете ми линковете и ще ги изчета.За сега видях 2 такива,една за Шимано 575 на EccentricMOTION и една за Куад Дайм Про на иВаН,втората тема със снимковия материал доста ми хареса.
Хайде пък като взема спирачката ще има и снимки и подробни отзиви :^:
Аватар
Dolph

Мнениеот eksa » Сря Мар 21, 2012 3:43 pm

Аз съм с хидравлики Shimano br m-486; тежа 90кг и колелото още ~14 . Карам си свирепо и спирачките са повече от прецизни. За изброените от теб нищо не мога да кажа.
Започваш на max и постепенно увеличаваш.
Горд собственик на El Capitan
Аватар
eksa

Рейтинг: 1200

Мнениеот Diimmoo » Пет Мар 23, 2012 12:20 pm

Dolph,
аз съм в същото положение - колебая се между посочените от теб спирачки за моето Онтарио, като мога да отделя пак толкова 120-140лв за спирачка, а за тези пари май това са опциите.

1. Clarks Skeletal - изключително ниска цена с различни цветови схеми, но не напълно доказал се производител. От прочетеното останах с впечатление за смесени мнения по форумите за спирачката, относно не прецизна изработка, лющеща се боя, трудно разработване.
Ето единственото мнение,което успях да открия на човек от нашият форум An Alien Hoopajupe:
"Малък коментар за спирачките на Clarks
Имах смелоста да се сдобия със Skeletal SX 185 мм ротор предна ( разбирайте да си купиш нещо което не е доказано на пазара ) Засега съм доволен , единствения им минус откъм работа , е че се разработват твърде дълго и издават нечовешките звуци друго е че маркучите се мачкат много лесно но изглежда е само откъм външния вид .За цената няма да намерите по-добро
откъм модулация и спирачна сила , лосчето има reach и bite настройка както и резревни накладки в комплекта.Също цената на спирачка с различен размер ротор е еднаква."
Но ако някой вече има такива ползвани известно време - моля нека да сподели впечатления.

2-3. Quad DIME XC и Quad Rapide - за спирачките Quad има доста добри отзиви, аз също се бях спрял на тях. Специално за Quad Rapide в сайта на velos-bg пише, че използва същите големи накладки като на модела Deuce, но на тялото няма охлаждащи течността радиатори. Това прави спирачката лека и достатъчно мощна за по-къси спускания, АМ и FR стил на каране, което ме кара да мисля,че е по-стабилният вариант за по-агресивно каране в сравнение с DIME XC.

3-4. За 2-те Shimano-та не мога да кажа, но за едно друго Shimano много се замислям - Shimano Deore M596 2012 погледни за него в сравнението, което си посочил - изглежда,че е спирачка със зашеметяваща спирачна сила за парите си!

5. Hygia Aspire - тази спирачка също е примамлива с цената си.
Тук също ще си позволя да копирам мнение на човек от форума MAN6:
"+ Работи сравнително добре, особено за парите си. Добро тегло. Добър дизайн. Лесна за обезвъздушаване. Накладките са съвместими с тези на Shimano XT/XTR.
- Податлива на течове, поради липса на уплътнения... Спира добре, докато не прегрее, а това не е трудно постижимо. :) Първоначалната настройка на лостчето отнема малко време и внимание, но не е нещо сложно."

Аз лично за сега се колебая между Quad Rapide и Shimano Deore M596 2012 по-метода на изключване.
Като твоето сравнение наклони везните за Deore-то. От друга страна мисля и за AVID BB7 като по-евтин вариант, но ти изрично си посочил,че не искаш механики.

Дано съм бил полезен.
Where the trails ends...
Аватар
Diimmoo

Рейтинг: 1220

Мнениеот Dolph » Пет Мар 23, 2012 1:13 pm

Димо,благодаря ти за мнението.Аз включих в списъка и спирачките които ползва колегата eksa - Шимано бр-м 486.
Ще помисля помисля и ще хвана някоя за ушите :beer: .След време(месец-два)след като ги сложа и имам някакви отзиви ще напиша,какво съм взел,колко е излязло и т.н.
Аватар
Dolph

Мнениеот kaliopo » Пет Мар 23, 2012 1:35 pm

В насока "кое е по-добро" не мога да помогна. Но понеже видях, че става дума за SHIMANO Deore BR-M596 искам да ви дам този линк. Цената няма нищо общо с тези на нашите магазини! От цялата тема не разбрах, дали диска трябва да е включен в споменатите 130 - 140 лева. Ако не е задължително ето още един линк. За съжаление предна такава не е налична в момента, но до три седмици ще е. Транспорта е 12 лева, а и при поръчка от България ще ви излезе толкова с наложения платеж.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот Dolph » Пет Мар 23, 2012 3:22 pm

kaliopo написа:В насока "кое е по-добро" не мога да помогна. Но понеже видях, че става дума за SHIMANO Deore BR-M596 искам да ви дам този линк. Цената няма нищо общо с тези на нашите магазини! От цялата тема не разбрах, дали диска трябва да е включен в споменатите 130 - 140 лева. Ако не е задължително ето още един линк. За съжаление предна такава не е налична в момента, но до три седмици ще е. Транспорта е 12 лева, а и при поръчка от България ще ви излезе толкова с наложения платеж.

Благодаря за съвета и линка.Невероятни цени,направо съм като гръмнат.Аз намерих един-два сайта с евтини части,ама тоя сайт направо кърти.
Шимано м595 ми хареса
Спирачка 39 евро
Сп.диск-180мм- 20 евро с централно заключване / 19,50 евро с 6 дупки
Главина Шимано м525 - 13,50 евро
Адаптор Шимано 4,90 евро
Доставка 6 евро

Общо 161,66лв
В България- Спици+наплитане и монтиране на спирачката - 40 и няколко лева

ОБЩО- 200-205лв за предната спирачка
Благодаря за сайта Калиопо :beer:
Аватар
Dolph

Мнениеот darki » Пет Мар 23, 2012 5:09 pm

@Dolph Само ще допълня - наложният платеж важи само за Германия !!!

Код: Избери целия код
Cash on delivery:

You pay the postman directly upon delivery. Please note that with cash on delivery you have to pay the postal charges, momentarily € 5.60 (cash on delivery and return debit fee). Please note that delivery with cash on delivery is only available within Germany.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Dolph » Нед Мар 25, 2012 9:18 pm

darki написа:@Dolph Само ще допълня - наложният платеж важи само за Германия !!!

Код: Избери целия код
Cash on delivery:

You pay the postman directly upon delivery. Please note that with cash on delivery you have to pay the postal charges, momentarily € 5.60 (cash on delivery and return debit fee). Please note that delivery with cash on delivery is only available within Germany.

Благодаря,ако се спра на тях,ще плащам с кредитна карта. :peace:
Аватар
Dolph

Мнениеот danielpetkov » Нед Апр 15, 2012 9:35 pm

Здравейте!Понеже видях,че стана въпрос за Shimano SLX M666...имам я от около 20 дни.Карал съм около 200 км крос-кънтри със нея.Спирачката е предна.За сега съм МНОГО доволен и изобщо не съжалявам,че я взех.Купих я от България за 160 лв.Лостчето е много приятно за стискане дори и със един пръст и спирачната сила е ОГРОМНА!
danielpetkov

Рейтинг: 1198

Мнениеот mita4eee » Сря Юни 27, 2012 5:19 am

Здравейте. И аз имам въпрос за избор elixir7 или shimanoXT ????
mita4eee

Рейтинг: 1200

Мнениеот MartinBG » Пет Юни 29, 2012 12:11 pm

Здравейте,

По неволя (липса на подходяща 29" вилка за V-brake) обмислям варианта да мина на хидравлични дискови спирачки. Никога не съм карал велосипед с дискове и съответно имам някои въпроси и опасения, които се надявам с Ваша помощ да изясня. :)

Рамката е 29" Scott Trial (има възможност за монтиране на диск отзад), Shimano XT монтаж (вкл. V-brakes, главините са за CL диск), вилката ще е 29" Rock Shox Recon Silver Air.
Карам неагресивно XC с около 30-40% шосе. Прекалено стръмните или по-технични участъци надолу ги бутам без колебание :nuts: (например спускането към Ярлово на Обиколката на Витоша), но на шосе спускам бързо (колкото позволи шосето/колелото, често над 50км/ч).
В момента с добре натоварена раница - както ще се го карам най-често, съм към 115-120кг.
Ако съм пропуснал нещо важно, питайте! :)

Сега въпросите:
1. Някой има ли впечатления от Shimano XT BR-M785? Спрях се на тази спирачка най-вече защото си "пасва" с останалата част от монтажа. Има ли причина, поради която този модел да не е добър избор?

2. Дисковете/ротори и размер. Спрял съм се на Shimano XT SM-RT81. Някой да има впечатления от тях? Мислех си за 203мм отпред и 180мм отзад, но може би и по-малки (180/160 или дори 160/160) биха били достатъчни?

3. Какво мислите за комбинацията диск отпред и V-brake отзад? Не е естетично със сигурност, но с (почти) всичко се свиква. Все пак има ли и някакви негативни ефекти върху карането?

4. Лесно ли се сменя спукана гума, ако има монтирана дискова спирачка? Имам предвид свалянето на каплата и последващото й връщане обратно. Изисква ли някакви специални инструменти? Налага ли се центриране/настройване след тази операция и дали отнема много време?

5. С какви технически проблеми бих могъл да се сблъскам при ползването на хидравлични спирачки по принцип и по-специално за Shimano XT BR-M785? Налага ли се да нося специални инструменти или нещо друго, необходимо за сервизирането им при 1-2 седмично каране далеч от сервизи и магазини?

6. Колко често се налага сервизиране и профилактиката от специалист? Както споменах, по-дългите ми карания са около 2 седмици (под 1000км) и искам да съм наясно с профилактиката, която трябва да поема през тези периоди. Има ли нещо свързано със спирачките и поддръжката им, което задължително трябва да нося със себе си?

7. Лесно ли беше при Вас преминаването от V-brake на хидравлика? Ще имам около 1 седмица за адаптиране преди да се забия в пущинаците и се чудя дали това време ще ми е достатъчно за опознаване на спирачките. Предполагам, че хидравликата спира колелото доста по-рязко и имам известен страх от премятане през кормилото. :crap: Доколко тези страхове са оправдани, според Вашият личен опит? Имахте ли други проблеми?

Сигурно ще имам още въпроси по-натам, но тези ме вълнуват най-много към момента.

Благодаря предварително на всички отговорили! :)
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот Demetrii » Пон Юли 02, 2012 3:41 pm

Здравей,
отскоро и аз съм на колело за планина /до сега само в града съм карал/, съответно отскоро карам с 29" със същата вилка + дискови спирачки /Clarks Sceletal/.
Аз ли попаднах на такава партида или модела си е толкова зле, че съвсем скоро предната бе заменена с една Shimano Deore XT, купена от един приятел. Проблема със спирането се реши от раз, само накладките смених, че бяха позаминали. За това което си описал като каране може и да ти вършат работа, но по начина по който аз карам - никога. Говоря за Clarks-a. Онова спускане за което говориш към Ярлово го взимам почти без спирачка :D, но там където се налага Deore-то спира точно колкото ми трябва. Но аз съм по-лек от теб почти двойно ;)

И сега по въпросите... отговарям на тези, по които мога нещо да кажа, защото съм имал опит с елементите.

2. Отпред 203 на вилка 29" ми се струва рисковано за вилката. По спецификация дават, че би трябвало да издържи, но аз не виждам смисъл повече от 180 за ХС, особено това което караш ти. Сега като се замисля с тия двойни килограми... може и да има полза, но все пак риска от усукване става по-голям.
Отзад карам с 160, при това от онзи смотан модел. За задна спирачка върши работа. При мен. Ако имаш възможност защо не и 180/180.

3. Нямаш никакви грижи да караш с диск отпред и V-brake отзад. Стига да спира достатъчно, всичко друго се преживява ;)
Предполагам, че спираш повече с отколкото задната?

4. Сменянето на гума е още по-лесно, защото не освобождаваш жилото на V-brake. Отвиваш QR-a и си готов. После само внимателно целиш диска да влезе между накладките. Евентуално ако са се затворили лекичко с отвертка ги разтваряш. Ако трябва да бъда точен, почити винаги има леко разместване на диска спрямо накладките, което може да доведе до леко опиране/скърцане/жужене но това се оправя след карането в планината лесно и не пречи толкова много на момента.

5. Досега не съм пипал нищо по спирачките. Имам колелото от 4 месеца, карам всеки ден, почивните дни в планина. Чувал съм, че имало течове при някои модели, но досега не съм преживял подобно нещо.

6. Нямам идея, ако има проблем ще ходя на майстор :) Ако ще караш много... задълже едни нови накладки резерва.

7. Лесно, безпроблемно и бързо. С хубавото лесно се свиква. Няма такова нещо като "хидравликата спира колелото доста по-рязко".

8. Защо не сложиш механична дискова? Мисля, че можеш да вземеш една страхотна механична на цената на примитвна хидравлична. Един приятел кара с някакво Shimano механично 180/180 и е доста доволен, пробвал съм го - чудесно спира. Ако трябва ще проверя за точен модел. За мен диска е по-добрия вариант от V-brake. Въпроса е да уцелиш точния модел.

Успех.
Demetrii

Рейтинг: 1305

Мнениеот MartinBG » Пон Юли 02, 2012 7:39 pm

Благодаря за отговора! :)

Престраших се и след справка с наличностите на пазара се спрях на Magura MT4 която идва и с 5 год. гаранция.

Поздрави!
MartinBG

Мнениеот MartinBG » Пон Юли 16, 2012 10:43 am

MartinBG написа:Престраших се и след справка с наличностите на пазара се спрях на Magura MT4 която идва и с 5 год. гаранция.

Пиша в случай, че някой друг има подобни на моите опасения. :)

Преходът от V-brake към дискове за мен беше изключително лесен и нито едно от опасенията ми не е оправдано към този момент. Magura MT4 спира плавно, има добра "обратна връзка" и спира поне толкова добре, колкото старите ми спирачки.
MartinBG

Мнениеот nikeca » Съб Авг 04, 2012 6:22 pm

Що не си вземеш Shimano SLX ? :beer:
МAKE THE DAY DIFFERENT THAN THEN

Изображение
Аватар
nikeca

Рейтинг: 1095

Назад към Продукти за крос-кънтри