За кражбите и крадците на велосипеди...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За кражбите и крадците на велосипеди...

Мнениеот Antares » Чет Мар 29, 2012 5:23 pm

Днес се върнах от 7мо районно управление в София и изпитвам смесени чувства. На първо място - радвам се, че са намерили градското ми колело, което макар и да не се мери като цена с планинските зверове или шосейните газели - не беше най-евтино.

От друга страна малко ми стана неприятно от чутото. Да ви запозная с "Васко". Да, индивида е ползвал това име, макар и да не е истинското му. Издирван от полицията от 2004-та година. В бърлогата му намерили четири или пет колелета, един чувал с крадени мобилни телефони, бояджийска работилница на терасата, инструментариум съпоставим с велосервиз. Отделно сериозен комплект ножици за ламарини, клещи и други подобни режещи инструменти. Моето колело беше със сменени спирачки, свалени калници и фар, друга скоба и различно колче/седалка. Вероятно с цел да не го позная на улицата. В документите, които полицаите бяха разпечатали фигурираха десетки обяви от prodavalnik.com и други подобни сайтове. В които нашия герой е продавал стоката си (с блестяща неграмотност "ПРОДАВАМ БЕГА4"). През годините, през които е вилнял вероятно е отговорен за огромна част от постовете в темата за откраднатие колелелета (на територията на София). И сега, когато са го пипнали - реално нямат достатъчно свидетели, достатъчно неопровержими доказателства.

Всъщност полицаите бяха реагирали по жалба за краден телефон. Просто в дома на Васко бяха намерили и колелетата. Служителите на 7мо РУП се бяха постарали да издирят жалбите и координатите на жертвите и бяха открили само мен. Реално ме извикаха там с надеждата да мога да дам повече информация за извършителя. С надеждата, да им дам основание да го задържат за по-дълго. За останалите колелета (две от тях вече пребоядисани) нямаха информация и съответно не можеха да намерят собствениците им. И реално нямаха неопровержими доказателства, че извършителя на всичките тези престъпления е именно заловеното лице.

За Васко ми казаха, че се е държал нагло, надменно, ясно съзнавайки, че полицаите нямат достатъчно улики, за да го приберат за по-дълго. Делото (висящото) ще мине и след това ще го пуснат, за да може да изчезне и да продължи да жъне колелетата ни по улиците.

Защо се получава така? Може би всичко започна от там, че реших да постъпя, както би трябвало да се постъпи в такава ситуация - макар и да не таях особени надежди - пуснах жалба. Минах през всичките досадни и времеемки процедури. Но именно наличието й позволи на полицаите да ме намерят. Те. Мен. А колко откраднати колелета остават неоткрити и гният по полицейски складове именно защото няма информация за тях? Та реално реших да пусна темата с две цели - едната, с надеждата да ви подтикна, ако не дай си боже това се случи - задължително, задължително пускайте жалба.
Втората идея - полицаите не са могли да конфискуват компютъра му и съответно не можахме да изкопчим IP адреса му. Този човек е доста вероятно да чете и пише и тук, в нашия форум. Да се информира за колелета, цени и т.н. А не е изключено и да продава. За това, предавам молбата на полицаите от 7мо РУП - ако някой е имал сделки с лицето с някой от тези телефони - да сигнализира, да даде повече информация.

0885294248
0896020786
[email protected] (мейла го взех от обява, пусната от въпросното лице)

Нека и ние помогнем подобни хора да не вършеят на свобода!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Re: За кражбите и крадците на велосипеди...

Мнениеот boriss13 » Чет Мар 29, 2012 6:44 pm

Честито, дай Боже да доживеем, да видим снимка на въпросният убусник... :evil:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот PtD » Чет Мар 29, 2012 7:02 pm

Изображение
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот fall_out » Чет Мар 29, 2012 7:19 pm

И тия двата ползва -
[email protected]
[email protected]

А ти случайно не разбра ли датата му на раждане?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот gilb » Чет Мар 29, 2012 8:02 pm

Едно голямо БРАВО за успеха сред цялата бумащина (за жалбата) и за съдействието на органите на реда.
Antares написа:А колко откраднати колелета остават неоткрити и гният по полицейски складове именно защото няма информация за тях?

Колкото до това е самата истина :V: някои от близките ми хора са разследващи полицаи и знаейки за моето хоби са ме подпитвали за хора загубили велосипедите си,но е адски трудно издирването ако не сте пуснали жалба :boggled:
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Мнениеот Morpher » Чет Мар 29, 2012 8:41 pm

Едно бързо търсене из гугъл за първия GSM номер доведе до няколко страници с резултати, като до 5тата бяха само обяви на тоя пич...
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 29, 2012 10:36 pm

Браво Пешо.

Много се радвам, че са ти намерили колелото. :^: :agree:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Antares » Пет Мар 30, 2012 10:06 am

PtD написа:http://i16.photobucket.com/albums/b7/JohnnyCharger1968/Emoticons/ThisThreadIsWorthlessWithoutPics.gif]
Нямам правото да разпространявам снимки. Видях го как изглежда, и ЕГН-то му беше написано в ония документ, но просто нямам право. Може след време да се обадя в полицията и да ги питам за развитието по случая и ако му се е разминало - да се опитаме да изровим снимки. Но едва ли ще е от кой знае каква полза, едва ли ще тръгне да краде колелетата, докато има хора наоколо. Освен, ако не решим да му спрятаме к*р-капан, което е малко...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот muho » Пет Мар 30, 2012 10:47 am

Е добре де те като нямат доказателства, че е извършител на всички кражби, нали имат за твоето колело и предполагам за телефона? Какво обяснение ти дадоха за това че не могат да го задържат, може би кражба в малки размери? :(!:
muho

Рейтинг: 1300

Мнениеот bikerider » Пет Мар 30, 2012 10:57 am

Antares написа:Видях го как изглежда, и ЕГН-то му беше написано в ония документ, но просто нямам право.

И защо смяташ така? Ти не си правоохранителен орган, а потърпевш. В правото си да правиш каквото поискаш, що се отнася до разпространение на информация. Помисли за обществения, т.е. форумния интерес да се знае името на този наглец. Все пак не говорим за подозрения, а твърди факти (велосипеда ти е бил у него и то преправян). Нали? Ако си подписал нещо пусни информацията от друго IP.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Пет Мар 30, 2012 12:15 pm

Не, реално погледнато нито съм подписал нещо, просто не съм сигурен дали имам правото да разпространявам такава информация. Името му е Александър, но освен, че е 76-ти набор, просто друго не помня. Не съм се заглеждал толкова в документите, а и не ми беше дадено кой знае колко време.

Пазя номера на дознателя, който движи въпросното дело и мога да му се обадя, за да го разпитам за информация, в настоящия момент лицето е в ареста и едва ли ще го пуснат преди делото/делата.

На полицаите им трябваха повече неопровержими доказателства, че именно онзи тип е извършил всичките тези кражби. За това се обърнаха към мен за помощ. Ако мога да се свържа с други потърпевши, които да имат снимки, видеоматериали или да са купували от него стока.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот fall_out » Пет Мар 30, 2012 7:56 pm

Може и да има някаква информация в пощите му. Затова питах за рожденна дата.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Antares » Пон Апр 02, 2012 12:09 pm

Дублирам си поста, но все пак...

Ето малко конфискувани колелета. Ако някой си разпознае колелото, но под "разпознае" имам предвид - да може да предяви доказателства, че е негово - да ми пише на лично.
Изображение * Изображение * Изображение

Изображение

Марто, ето ти снимки. Няма да казвам как съм се сдобил с тях, щото хич не беше лесно. Дано все пак помогна на някой...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Admin » Сря Апр 04, 2012 3:46 pm

За съжаление собствениците на тези велосипеди едва ли някога изобщо са отваряли нашия форум.
Но кой знае и колко по-скъпи са минали през тоя - явно се е специализирал в такъв "вело-занаят".
Което отново ме връща и към основния извод от темата - ако, не дай Боже, ви откраднат колелото, задължително подайте жалба в полицията. За целта е добре поне на няколко места да пазите записан серийния номер на рамката, също така да си пазите документите при покупка на нов велосипед и по възможност да ги предавате и на следващия купувач, поне при продажба на рамката. Не вреди също да направите отличителни белези на места, където не се виждат.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот hop » Пет Апр 06, 2012 3:05 pm

Налетях на някакъв ScrInject.B.Gen вирус, като цъкнах предпоследната снимка?!! :crazy: Добре, че е NOD-a...

ГолЕм майстор на боята е тоя... Все едно с лайняна пръчка е размазвал. А, и по-добре за него, че е налетял на ченгета, а не на биячи, щото на бой кантар няма и доказателства не изискват. Жалка история...
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот bikerider » Пет Апр 06, 2012 4:11 pm

Пешо, дай му ЕГН-то и не се стеснявай. Нито си институция, нито си натоварен да опазваш лични данни, нито нищо. Да му мислят в полицията, че са ти го показали, това е техен проблем. Ако наистина му помниш ЕГН-то и не го постнеш, то от тази тема-предупреждение наистина няма смисъл, защото не даваш шанс да евнтуалните купувачи да го идентифицират и отсвирват.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Пет Апр 06, 2012 11:03 pm

Смисъл от темата има, поне така мисля, нямаше да я пусна иначе. ЕГН-то дори и да го помнех - нямаше да го дам. Най-малкото, защото не мисля, че тази информация ще помогне. Какво, ще искаш личнта карта, като купуваш колело от продавалник? Този тип няма лична карта, отдавна му е изтекла, говорим за човек, който прекарва живота си, бягайки от закона, човек без документи, подвизаващ се под фалшиво име...

Идеята от темата (в случай, че наистина е нужно да обяснявам) е да накара хората да се замислят какво купуват от продавалниците, да спрат да мислят, че няма смисъл да се подава жалба в такива случаи, че "за едно колело кой ще се грабне", и не на последно място - ако може да се събере още информация, която да уличи въпросния тип.

П.П. @bikerider, съвсем ясно бях написал по-горе, че не помня ЕГН-то. И определено не бих направил нищо, което да злепостави въпросните полицаи!
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот valentin.georgiev » Пет Апр 13, 2012 8:46 am

Здравейте,
ето и премеждията ми с новото ми колело.
След дълго време на избиране на подходящо за планината колело в средата на март се сдобих с така леляният RAM HT2. Избрах си му боя сложих си надпис.
И реших първата седмица да го покарам до работа (The Mall) и обратно за да му свикна (все пак разликата от DRAG Grizzly 2002 с твърда вилка и V-Brake) е доста голяма, преди да го подкарам по пътеките около София. И на последния ден от градския му живот (4 дни) - колелото бе открадната от стоянка пред офиса в който работя - мъкааа :crap: . Веднага отивам при охраната на сградата - общо взето нищо не са забелязали. Мога ли да видя записите от камерите - все пак имам предимството, че паркинга и стоянката на колелата се наблюдава от камери. Отговорът е - Не, само полицаите. Отивам в 7-мо районно в Младост 2, пиша сведение, описвам колелото и случката. Отговарят ми, че следователя ще се свърже след няколко дни с мен. Предоставям им документите по покупката на колелото, учудват се малко, че за колело може да се дадат над 1000 лв. и се заемат с преглеждането на записите от многото камери в околността. Виждат кражбата и лицето на извършителя и се надяват някой полицай да го разпознае от контингента. При първи опит няма положителен резултат. Аз почвам да се примирявам с мисълта, че ще трябва да отделям други пари от семейния бюджет за покупка на ново колело. И да се надявам на щастливата случайност, че при някое каране, ще успея да го мерна някъде. И така до вчера - обажда ми се разследващия полицай и казва намерихме ти колелото - РАДОСТ :roll2: , не мога да повярвам. Отивам до районното и си виждам красавеца непокътнат (много ме беше страх, че може да се опита да заличи всички отличителни белези). Единствената липса бе датчика за велокомпютъра, но ще го преживея ;). Оказва се, че са го заловили при опит да открадне друго колело в центъра на София. И явно след това си е признал и за другите му изпълнения за краткия период от 3 месеца след излизането му от затвора. Сега разследващия се надява на базата на цената на моето колело и доказателствата, което е събрал да успеят да го върнат на топло за по- дълго време. А моето колело се оказва, че е успял да го пласира бързо след кражбата на търговец на колела втора употреба за доста ниска сума.На който съм благодарен все пак, че е съдействал на полицаите и е върнал велосипеда, а не се е превърнал в съучастник.
Изводите, които си направих са:
1. Пазете си документите при покупка на велосипед. Може би е добре да ги предоставите при продажбата му на старо на новия собственик.
2. Веднага в полицията и пълно съдействие на разследващите.
3. Без късмет и човечност в хората нямаше да си го върна.

Все още нямам снимки, но като си го върна - надявам се следващата седмица, ще се похваля в "радост за окото".

П.П. Осъзнавайки, че велосипеда ми ще бъде цел на недобросъвестни погледи, попитах застрахователен брокер дали може да ми предложи подходящ застраховка, но уви - не можа. Каза ми, че дори и мотори трудно застраховат, а велосипеди изобщо или цената на застраховката, ще бъде близка до цената, която съм платил за велосипеда, което поне за мен обезсмисля това начинание.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот boriss13 » Пет Апр 13, 2012 9:52 am

valentin.georgiev написа: ЧЕСТИТО

Би ли бил така добър, да споделиш кой е търговеца, който е купил колелото? :)
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот Morpher » Пет Апр 13, 2012 10:23 am

В този момент се замислям за следното: Ами ние, купили рамки/велосипеди втора употреба, има ли начин, да "узаконим" собствеността над колелото си? Защото ако ми го откраднат от вкъщи, как ще докажа, че е мое всъщност. Мога да опиша дори разликите в спиците и къде, и как има драскотини, подменени болтове и т.н., но за органите това ще бъде по-малко доказателство, спрямо показването на документ.
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот valentin.georgiev » Пет Апр 13, 2012 9:41 pm

@boriss13
Не бих ти го казал, за мен той е постъпил доблестно, защото след като са го потърсили полицаите, той не се направил на "дръж ми шапката", а е съдействал.
Да си мислим, че крадеца няма да намери начин да пласира краденото колело според мен е несериозно.

@Morpher
Мислил съм и аз по този въпрос и както е споменал Любо по- рано, при продажба на велосипед или рамка е добре да се предадат документите на велосипеда на новия собственик. Тук според мен би било добре да се драсне и един договор за покупко- продажба за да фигурира и името на новия собственик в официален документ.
Но по тези въпроси може би е добре да се произнесат хора запознати с право.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот outfaced » Пет Апр 13, 2012 10:29 pm

И какво правим тия, дето сме си купили всичко онлайн, че и не от BG ... ходи доказвай.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот M1010X » Съб Апр 14, 2012 7:13 am

outfaced написа:И какво правим тия, дето сме си купили всичко онлайн, че и не от BG ... ходи доказвай.

Не си оставяме колелата на улицата...
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Admin » Съб Апр 14, 2012 9:32 am

При липса на документи е добре да знаете и да направите колкото се може повече отличителни белези на колелото - освен серийният номер на рамката, това може да са също и сериен номер на вилката или шока (ако са записани някъде), различни "маркировки", направени от вас самите в удобен момент - примерно драскотини с определена форма по вътрешната стена на седалковата тръба, или пък характерни белези, получени по друг начин - при падане, превоз или друго.
Всичко това няма как да послужи за пряко доказателство, че сте собственик на велосипеда, но ако го откраднат, ще ви позволи да го опишете с достатъчно индивидуализиращи белези, така че ако бъде намерен, да се знае, че е вашият велосипед. Разбира се, ще трябва да обясните, че е купуван на старо или сглобяван част по част и ако по някакъв повод бъде повдигнат въпроса за доказване на собственост, това вече може да стане и със свидетели например. Едва ли обаче би се стигнало дотам, стига да могат в полицията да установят, че знаете за велосипеда скрити неща, които несобственик няма как да знае.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Съб Апр 14, 2012 9:40 am

M1010X написа:
outfaced написа:И какво правим тия, дето сме си купили всичко онлайн, че и не от BG ... ходи доказвай.

Не си оставяме колелата на улицата...

Те само от улицата да ги крадяха ...

И аз в общи линии си мисля, за това което го казва Любо, но ми е интересно някой стигал ли е до там и какво мислят полицаите по въпроса.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Admin » Съб Апр 14, 2012 10:55 am

Уви, навремето стигнах до купувача на краденото ми колело, но той вече се беше отървал от него... иначе то щеше да е чудесна илюстрация за подобен казус.
Аватар
Admin

Мнениеот boriss13 » Съб Апр 14, 2012 4:33 pm

Аз пък винаги съм си мислел, дали не може, ако си внесеш колело от чужбина, да отидеш при някой нотариус, който, срещу съответното заплащане да издаде документ за собственост.Примерно.
Или нещо такова, което в последствие да предоставиш на когото трябва, в зависимост от случая-продажба/кражба.Някой по запознат не е зле да хвърли малко светлина. :)
valentin.georgiev написа:@boriss13
... за мен той е постъпил доблестно, защото след като са го потърсили полицаите, той не се направил на "дръж ми шапката", а е съдействал.
...

Ако за него това е масова практика, напълно в реда на нещата е да съдейства... :magnify: :peace:
Аватар
boriss13

Назад към Общ форум