Здравейте,
ето и премеждията ми с новото ми колело.
След дълго време на избиране на подходящо за планината колело в средата на март се сдобих с така леляният RAM HT2. Избрах си му боя сложих си надпис.
И реших първата седмица да го покарам до работа (The Mall) и обратно за да му свикна (все пак разликата от DRAG Grizzly 2002 с твърда вилка и V-Brake) е доста голяма, преди да го подкарам по пътеките около София. И на последния ден от градския му живот (4 дни) - колелото бе открадната от стоянка пред офиса в който работя - мъкааа

. Веднага отивам при охраната на сградата - общо взето нищо не са забелязали. Мога ли да видя записите от камерите - все пак имам предимството, че паркинга и стоянката на колелата се наблюдава от камери. Отговорът е - Не, само полицаите. Отивам в 7-мо районно в Младост 2, пиша сведение, описвам колелото и случката. Отговарят ми, че следователя ще се свърже след няколко дни с мен. Предоставям им документите по покупката на колелото, учудват се малко, че за колело може да се дадат над 1000 лв. и се заемат с преглеждането на записите от многото камери в околността. Виждат кражбата и лицето на извършителя и се надяват някой полицай да го разпознае от контингента. При първи опит няма положителен резултат. Аз почвам да се примирявам с мисълта, че ще трябва да отделям други пари от семейния бюджет за покупка на ново колело. И да се надявам на щастливата случайност, че при някое каране, ще успея да го мерна някъде. И така до вчера - обажда ми се разследващия полицай и казва намерихме ти колелото - РАДОСТ

, не мога да повярвам. Отивам до районното и си виждам красавеца непокътнат (много ме беше страх, че може да се опита да заличи всички отличителни белези). Единствената липса бе датчика за велокомпютъра, но ще го преживея

. Оказва се, че са го заловили при опит да открадне друго колело в центъра на София. И явно след това си е признал и за другите му изпълнения за краткия период от 3 месеца след излизането му от затвора. Сега разследващия се надява на базата на цената на моето колело и доказателствата, което е събрал да успеят да го върнат на топло за по- дълго време. А моето колело се оказва, че е успял да го пласира бързо след кражбата на търговец на колела втора употреба за доста ниска сума.На който съм благодарен все пак, че е съдействал на полицаите и е върнал велосипеда, а не се е превърнал в съучастник.
Изводите, които си направих са:
1. Пазете си документите при покупка на велосипед. Може би е добре да ги предоставите при продажбата му на старо на новия собственик.
2. Веднага в полицията и пълно съдействие на разследващите.
3. Без късмет и човечност в хората нямаше да си го върна.
Все още нямам снимки, но като си го върна - надявам се следващата седмица, ще се похваля в "радост за окото".
П.П. Осъзнавайки, че велосипеда ми ще бъде цел на недобросъвестни погледи, попитах застрахователен брокер дали може да ми предложи подходящ застраховка, но уви - не можа. Каза ми, че дори и мотори трудно застраховат, а велосипеди изобщо или цената на застраховката, ще бъде близка до цената, която съм платил за велосипеда, което поне за мен обезсмисля това начинание.