Планинска застраховка 2012

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Планинска застраховка 2012

Мнениеот sergeh » Вто Мар 27, 2012 6:18 pm

Колеги, няма да ви убеждавам за какво и защо всеки каращ в планината трябва да има такава застраховка.

Тъй като пропуснах датата за включване в групата за годишната планинска застраховка, която прави "Крива спица", пускам тази тема с въпрос:

Има ли желаещи да направим групова годишна планинска застраховка - ако използваме knowhow-то на кривоспицци - "Спасителни разходи" в Армеец. При събиране на група над 50 души цената е 15 лв. на човек за стандартното покритие от 1000 лв. (под 50 - 17 лв.). Моля, имайте предвид, че ще имате и допълнителни разходи за превеждане на сумата, според начина, по който направите това.

Аз не съм запознат с подробности, защото не съм правил такава групова застраховка, но съм сигурен, че пловдивчани няма да откажат да дадат информация за подробности. Необходимите данни са три имена и ЕГН. След сключване на застраховката, полицата се сканира и всеки може да си я разпечата, макар че е достатъчен само номерът й.

Организацията ми е малко неясна, но предлагам следната схема:
1. В срок до 15.04 всички желаещи заявяват искането си с ЛС до мен (или в тази тема, както предпочетат).
2. В зависимост от общия брой желаещи се конкретизира и обявява цената.
3. В срок до 22.04 заявилите желание за включване изпращат необходимата сума (с банков превод, вноска по сметка в офис на РББ, ePay). Неуспелите да се включат в сроковете отпадат от списъка.
4. Изготвям списък, сключвам застраховката и сканирам полицата.

Ако имате мнения и допълнения, моля казвайте и да действаме, защото индивидуалното сключване е двойно по-скъпо. За условията по застраховката и други подробности около нея ползвайте сайта на застрахователя и телефоните за контакт с него, аз знам това, което пише на сайта им и се доверявам на проучването, което са направили колегите от "Крива спица". Попрочетох из интернет някой мнения, че може да възникне проблем при инцидент извън маркирани маршрути и т. н. - не знам доколко е актуална тая информация и не съм се задълбавал в тематиката, но за себе си съм сигурен, че трябва да имам тази застраховка.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Re: Планинска застраховка 2012

Мнениеот jd » Сря Мар 28, 2012 7:40 am

Това с груповите застраховките не мога да го разбера... голямата кирия от спестени 1-2лв. :dontknow:

Иначе евалата, че си се захванал с тая инициатива, защото народа масово кара без застраховки и като не дай си боже стане нещо и му се бръкне в джоба, после се сеща за тия "задължителности".
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот sergeh » Сря Мар 28, 2012 8:13 am

Не е 2-3 лева разликата - аз съм си правил индивидуално преди година и беше 30 лв., сега не съм проучвал детайлно, но ако имаш информация за цени, близки до 15-17 кажи, и без това не ми се занимава много-много. Не че няма да се направя, ако остане варианта 30 лв., но по-ниската цена може да е стимул и за други да си направят.
Аватар
sergeh

Мнениеот argon » Сря Мар 28, 2012 9:38 am

Поздравление за инициативата:) Вижте освен цената на застраховката и сумата , която покрива, какви са условията. Ако е целогодишна застраховката вижте дали носи риск извън ски писти зиме, и дали ще носи риск при колоездене, и при състезания. Ние сме застраховани в друга компания, и цената на целогодишната застраховка, която покрива всички тези рискове, беше над 60 лева на човек, като пак сме над 15 души с една полица. Проверете тези неща, още повече, когато ще се застраховате така групово. Един може да се качи 5 пъти в годината в планината да покара на обиколната алея, друг може да има състезателни амбиции и всеки свободен ден да спуска "Конярника" или "Драгалевци".
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 28, 2012 10:45 am

sergeh написа:....аз съм си правил индивидуално преди година и беше 30 лв....

аз пък си направих индивидуална миналата година, важеща 12 месеца, за има- няма 9 лв.
:dontknow:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот sergeh » Сря Мар 28, 2012 10:56 am

Ами би ли споделил малко инфо - застраховател, вид застраховка ... Честно казано, цената ми се струва нереално ниска.
Аватар
sergeh

Мнениеот jd » Сря Мар 28, 2012 11:31 am

Зависи какво е покритието на застраховката. В общия случай при около 15-20лв. застрахователна премия, повечето застрахователи покриват "разходи по застрахователни събития" в рамките на 1000-1500лв. Справка - едно сваляне от планина по ценоразписа на ПСС е около 2000.

Всеки може да се застрахова на по-голяма премия, като тогава се увеличава и сумата по разходи, които може да се покрият. Пример:
- застрахователната премия е 15лв. покритие: 1000лв.
- искаме покритие 3000лв --> 3х15лв=45лв.

Така работят повечето застрахователни компании. И хубаво четете тънкия шрифт на застраховките, защото някои "туристически" застраховки за в планина не покриват събития, свързани с колоездене.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот THEZOGGO » Сря Мар 28, 2012 11:57 am

Според мен полица за 3000 лв. е най-добре да си направи човек. Аз също в момента преглеждам пазара на застраховки и не мога да се ориентирам към кой да си направя.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот aiako » Сря Мар 28, 2012 12:09 pm

Като човек който е правил такива застраховки виждам че се чудите кое е най-доброто за вас, и като гледам може и да продължите без особен успех ... Затова ако искате да се чувствате спокойни, че поне като стане нещо не дай си боже - ще ви закърпят качествено. Ще ви препоръчам да отидете или да се обадите на някой познат който няма да ви набута в някоя компания само да си вземе 3-те лева процент , а ще се замисли че на вас наистина ви е необходима качествена застраховка.
Аватар
aiako

Рейтинг: 1276

Мнениеот Insight » Сря Мар 28, 2012 12:11 pm

jd написа:Зависи какво е покритието на застраховката. В общия случай при около 15-20лв. застрахователна премия, повечето застрахователи покриват "разходи по застрахователни събития" в рамките на 1000-1500лв. Справка - едно сваляне от планина по ценоразписа на ПСС е около 2000. .....

http://www.pss.bg/insurance.html#list тази информация не е ли актуална?
Защото според нея разходите за сваляне са бая под 2000лв.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот sergeh » Сря Мар 28, 2012 12:11 pm

Направих справка в Армеец за подробностите (защото на сайта им не можах да ги намеря вчера, когато пусках темата) и картинката е следната:

Цената (застрахователната премия) за "Спасителни разходи" с покритие 1000 лв. е 20 лв., като за групи има намаление, според броя на застрахованите - над 50 човека - отстъпка от 25%, т. е. така се получава цената, за която писах - 15 лв.

Понеже разликата (5 лв.) не е тази, която предполагах (двойно), упражнението се обезсмисля и не се ангажирам с организацията за групова застраховка. (а и до края на седмицата, предвид организираното от мен каране в неделя, ще си направя индивидуална)

Което не отменя необходимостта да си направите сами застраховка, което горещо ви препоръчвам!

Ако не за друго, поне тази тема да послужи за подсещане в началото на активния сезон.

Благодаря за вниманието :D
Аватар
sergeh

Мнениеот jd » Сря Мар 28, 2012 1:29 pm

Insight написа:http://www.pss.bg/insurance.html#list тази информация не е ли актуална?
Защото според нея разходите за сваляне са бая под 2000лв.

Явно това са актуалните цени, но аз говоря от личен опит. Мой познат миналата зима го сваляха от планината и с всичките дейности, които извършваха, накрая сметката беше малко под 2000лв. Човекът имаше застраховка, но тя беше за разходи до 1500 и остатъка си го извади от джоба. Затова ги казвам тези неща с покритието на разходите. Всеки се решава как да се застрахова в крайна сметка, просто трябва да се знаят всички положения преди това.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот joropc » Сря Мар 28, 2012 1:56 pm

Разходите за сваляне на пострадал са много рядко под 2000 лева.А същите за "извозване" с хеликоптер, винаги са минимум 5000-6000 лева.ПСС няма собствени хеликоптери и използва армейските с разрешение от Бойко Борисов.Репатрация с вертолет ще ти излезе 1500 лева, само ако се пребиеш в двора на ВВС базата в Граф Игнатиево. :)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 28, 2012 3:10 pm

sergeh написа:Ами би ли споделил малко инфо - застраховател, вид застраховка ... Честно казано, цената ми се струва нереално ниска.

Компанията беше "Уника". Повече, ако успея да намеря полицата. :banghead:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот sergeh » Сря Мар 28, 2012 3:26 pm

Така и така сме се захванали с темата - моята беше точно в Уника и сега проверих, преди 2 години е била 25 лв. - води се Планинска застраховка.

Ситуацията в Уника към момента обаче е следната (говорих току-що по телефона с тях):
1. Базова застраховка, застрахователна сума 1000 лв. - 30 лв.
2. Планинското колоездене се класифицира при тях като екстремен спорт - допълнителни 30 лв.
3. Може да се добави опция "Издирване с хеликоптер" с покритие 3000 лв. - още 15 лв.
4. Върху горните суми има 2% стандартен данък.

В резултат: 76.50 лв.

Не знам какво може да покрие застраховка на цена 9 лв., за която споменаваш, но е явно неактуално за тази година.

Според списъка на сайта на ППС, застраховката трябва да е в едно от следните дружества (май някой от тях са брокери и предлагат застраховки на истинските застрахователи):

1. ЗК "Уника"
2. QBE international
3. HDI Застраховане
4. ДЗИ-Общо застраховане АД
5. Булстрад
6. ОЗК АД
7. ЗПАД "Армеец"
8. Дженерали животозастраховане АД
9. Лев Инс АД
10. Бул Инс АД
11. ЗАД Виктория

Ако някой е ползвал услугите да кое да е от горните, за което вече не е писано, моля да сподели условията и съображенията си да ги избере, понеже не съм очарован от информацията, която може да се намери на сайтовете на застрахователите.
Последна промяна sergeh на Сря Мар 28, 2012 3:50 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
sergeh

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 28, 2012 3:34 pm

Моля за извинение, току що намерих полицата. Сключена е с "HDI застраховане", до няколко минути ще приложа копие.

Изображение

Изображение
Аватар
Ozzie

Мнениеот PtD » Сря Мар 28, 2012 3:54 pm

Tия UNIQA да си нямаш работа с тях. Сърбал съм им попарката, та знам - за малко да ме закарат на съд в Австрия, задето онези не си бяха платили навреме. :(!: :(!: :(!:

При това ставаше дума за мижава сума от сорта на 500€.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот sergeh » Сря Мар 28, 2012 4:00 pm

Благодаря, разгледах и сайта на HDI - имат сравнително подробна информация и според таблицата там за 1000 лв. покритие премията е 20 лв. (за туристическа застраховка, която ми се видя най-близо до нашия случай, поне според описанието).

http://www.hdi.bg/bg/56ecdb/f21448/2579e1/

Поставял ли си въпроса за разлика между колоездене (както пише в твоята полица) и планинско колоездене?
Последна промяна sergeh на Сря Мар 28, 2012 4:15 pm, променена общо 1 път
Аватар
sergeh

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 28, 2012 4:09 pm

Не ми се задълбава в застрахователна материя. Това бяха моите 5 ст. по темата, ако позволяваш да се изразя така.
От тук нататък не мисля да се затормозявам врат ли е или шия.
Аватар
Ozzie

Мнениеот sergeh » Сря Мар 28, 2012 4:14 pm

ОК, мерси, никога да не ти се налага да я ползваш :D

Въпросът ми беше заради точка 7. от първата стр., но няма значение.
Аватар
sergeh

Мнениеот KiselotoMliako » Сря Мар 28, 2012 7:19 pm

:offtopic:
Точка 11. от полицата на Ozzie кърти с тая премия от "хиляда хиляди" :D

:частичен ontopic:
На самите агенти рядко им е ясна материята по екстремността на спорта "планинско колоездене" и много от тях (понеже обиколих точно 5 компании), когато си правех застраховка за миналата ПВ, ми предлагаха да си направя обикновена планинска за 20-на лева, която, обаче, е много вероятно да бъде оспорена, ако си признаеш чистосърдечно, че си се пречукал с колелото.

Колкото до препоръчването на "всеки да си направи застраховка" - това си е въпрос на личен избор. Аз намирам за по-разумно да съберем 20-на приятели и познати по 50лв. и ако никой не се претрепе до 1 година - да полеем събитието със застрахователната премия подобаващо.

Честно казано, ако не беше задължително изискване за някои мероприятия, никога не бих си направил застраховка от какъвто и да е вид. Гледната ми точка е, че печалбата на застрахователите идва от същия принцип, на който работят казината - залагаш застрахователната премия на "черно" - че ще се потрошиш, и ако това се случи - събираш си застрахователната сума. Ако не - още по-добре за теб.
Макар, че поднесена по горния начин ситуацията изглежда win-win, реално "The house always wins", щото засрахователите си играят със статистическите данни, които имат:

-колко често хората се пребиват;
-какъв е средният размер на изплащаната сума (понеже далеч не винаги е пълната покривана такава);
-каква част от настъпилите застрахователни събития не се изплащат, къде поради недобросъвестни агенти, текстове с дребен шрифт или некомпетентност на клиента;
-и т.н. и т.н.

На тяхна база определят застрахователна премия, която носи печалба, достатъчна да си покрият както лъскавите офиси и джипове, така и огромните проценти на агентите.

С горното не искам да кажа, че не трябва да си правите застраховка, нито претендирам, че съм вещ със застрахователната материя, а просто споделям личната си позиция. Всеки има право да харчи парите си както намери за добре. Просто за мен фразата "Ама представи си, че се случи лошото, няма ли да е по-добре да си дадеш 30лв, вместо да се наложи да даваш 1000?" звучи като "Имам тука едни 30лв. слагам ги на 17 червено, върти рулетката и пускай топчето при вероятност 1:30!". Пък не съм хазартен тип.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот vpravov » Сря Мар 28, 2012 8:06 pm

joropc написа:Репатрация с вертолет ще ти излезе 1500 лева, само ако се пребиеш в двора на ВВС базата в Граф Игнатиево. :)

:offtopic:
По скоро в авиобаза Крумово. :agree: От "Графа" евентуално с 29-ка. :eyebrow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот APD » Чет Мар 29, 2012 12:23 pm

ДЗИ май признават планинското колоездене като спортно-туристическа дейност. За миналата година застраховката ми излезна 30 лева срещу покриване на щети до 1000лв.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот dEcLiNe » Чет Мар 29, 2012 5:47 pm

+1, най-вече защото не ми се занимава сам.
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 29, 2012 9:25 pm

Абе да не ви се налага. Аз досега ползвах на ДЗИ - Туризъм в България. Там беше упоменато, че не важи при разни екстреммни спортове, но бяха изрично упоменати моторни и летежни такива. За колездене и дума нямаше. Обаче съм сигурен, че онези ще измислят нещо за да прекарат застрахования. Затова ако ви се наложи, ритайте байка в дерето и нали знаете приказката "Е*ал съм му мамата, аз съм за гъби...." - за неразбралите - бил съм на разходка в планината, спънах се и паднах. По правило ПСС не би трябвало да ги интересуват тия работи, така че остава на вас да споделите със застрахователя, че просто сте се разхождали.
Другата опция е, изрично да си направите допълнително покритие за планинско колоездене.
А истината къде е...ами, истината е, че ако ви се случи някоя контузия, най-добре е да разчитате на близки, дугари и познати, които са с вас, ако е възможно да бъдете местен изобщо, защото ПСС има много слабо покритие из нашите планини, което се свежда основно до по-известните курорти. За всички останали случаи, трябва да се инициира спасителна акция, за което е необходимо много време и вероятно ще излезе доста скъпо. Има случаи в които за толкова време, може да си заминеш от вътрешни кръвоизливи, така че една импровизирана спасителна акция от другарите може да бъде къде по-спасителна, от чакането на ПСС.
В чужбина се работи само с малки хеликоптери, които могат да зависват и кацат почти навсякъде, и това е единствената смислена помощ. При нас концепците поради немотия са още години назад. Тъй като съм израсъл в средите на ПСС, ще ви кажа, това което баща ми нееднократно е констатирал - ПСС е служба за трупосъбиране.
И все пак ако ви се наложи да ползвате услугите на ПСС, ще ги улесните много ако разполагате с ГПС и събщите точни координати. Така ще спестите доста усилия, средства и време на себе си и спасителите.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Нед Апр 01, 2012 2:51 pm

Оn topic:
Направих си планинска застраховка в началото на годината при ЗД "Уника", с пакет "Стандартен" (30лв. премия, застрахователно покритие от 1000лв.) + Опция1 "Екстремни спортове и хобита" (30лв. премия), общо премия по застраховката 61.20ст. (с 2% данък по ЗДЗП, квото и да значи тва). Съзнателно си спестих Опция2 "Спасителна операция на ПСС с използването на хеликоптер" (при която застрахователното покритие от 1000лв. се вдига на 3000лв.), просто защото не вярвам че има кой да вдигне хеликоптера, когато наистина се налага (демек лоши метереологични условия), а и след случая със с.Бисер, че има подходящ хеликоптер за такива операции, да речем в зимни условия.

Off topic:
Мисля, че @Taurus13 е описал точно нещата с:

...истината е, че ако ви се случи някоя контузия, най-добре е да разчитате на близки, дугари и познати, които са с вас, ако е възможно да бъдете местен изобщо, защото ПСС има много слабо покритие из нашите планини, което се свежда основно до по-известните курорти...
- демек Витоша, Пампорово и Банско и части от Предбалкана.

..ПСС е служба за трупосъбиране.
- е не винаги, но посланието е ясно.

ще ги улесните много ако разполагате с ГПС и събщите точни координати. Така ще спестите доста усилия, средства и време на себе си и спасителите.
- Съмнявам се.. ще ги улесните да намерят трупа Ви по-лесно, с това съм съгласен.. преди 2г. ако се не лъжа, имаше една случка с мъж и жена закъсали в Пирин след падане на жената.. абсолютно точно подадени GPS координати и кво.. лоши метереологични условия, та попреспали в зимни условия горе... та това е. Не обвинявам хората, които са доброволци в ПСС, че не си рискуват живота, за да спасяват "пишман" туристи или "баш" планинари в екстремни условия, но е хубаво да се знае че в такива условия, само тези около теб са ти "ПСС"!!! ed. Много добър пример в това отношение е един пост в темата на "MTB-клуб С.К.А." в "Мероприятия" , който уви, както можеше да се очаква потъна в морето постове.. а според мен заслужава да бъде отделен във Важна тема от сорта на инциденти в планината и как се е реагирало на тях.. (даже не мога да го реферирам, щото е пост..)

Защо си правя застраховка тогава? Ами, за да ми изглежда че правя правилните неща.. :8D:
Последна промяна xcII на Нед Апр 01, 2012 3:14 pm, променена общо 3 пъти
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот xargs » Нед Апр 01, 2012 2:55 pm

То едно покритие...1000лв :boggled:

Иначе мерси за информацията, явно уника поне имат регламентирано какви дейности покрива.
Аватар
xargs

Мнениеот vpravov » Нед Апр 01, 2012 3:33 pm

Малко да добавя към мнението на Taurus13. За момента имам два случая да сваляме приятел със счупване от планина и в двата случа преценихме че ще е по-добре да не губим време да разчитаме на ПСС.
Моите впечатления са, че е по-важно е да се направи застраховка "Злополука", покриваща разходите за лечение. Здравната каса не покрива скъпите "пластини", "винтове" и тн., които се използват при счупвания, както и разни външни шини, заместващи гипс и прочие съвременни и скъпи джаджи, осигуряващи по-безпроблемно оздравяване. Да не говорим, че отношението в болницата(за съжаление) е различно, когато се знае, че ще "кихнеш" допълнително. Та дори и да спестите от разходите за репатриране - набутването тепърва започва.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Ozzie » Нед Апр 01, 2012 4:08 pm

btw, моята застраховка е правена с цел участие в състезания, така че не е мога да твърдя, че е "планинска", за което следва мненията ми в темата да не се приемат за меродавни
:beer:
Аватар
Ozzie

Мнениеот THEZOGGO » Сря Апр 25, 2012 1:29 pm

Малко да ъпна темата. Какви са предложенията, към кой да се насоча за застраховка? Бих искал да присъства опцията планинско колоездене и освен каране по маркирани маршрути и пъттеки да има опция и за каране извън маркирани пътеки и маршрути.

Някой може ли да помогне с избора?

Да речем бих искал да се застраховам за полица до 3000 лв. :beer:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Следваща

Назад към Общ форум