От колко високо е нормално да правиш "ботъм"

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

От колко високо е нормално да правиш "ботъм"

Мнениеот konopr » Нед Апр 08, 2012 2:31 pm

Колеги моля кажете си мнението при скок от колко високо е нормално да сгънеш шока до дупка, ако рамката е със 150-160 мм ход, а пружината на шока или настройките му са правилно подбрани за даденото упражнение, като приемаме, че шока е от клас над средното :dontknow:
Мнението ви ще е по-полезно, ако се базира на реални наблюдения. Дори и да не ви се струва кой знае колко обективно, моля си го кажете :evil:

Аз примерно като скоча от 1,3 м някъде почти на равно и го сгъвам до края, и не съм доволен, но съм с малко по-мека пружина (за fox dhx 5 шок става дума) отколкото ми трябва.
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Re: От колко високо е нормално да правиш "ботъм"

Мнениеот Stanev » Нед Апр 08, 2012 3:51 pm

Това:
Аз примерно като скоча от 1,3 м някъде почти на равно
Е една от най голямите грешки при скачането. Не се скача без попивка, или поне не е препоръчително за твоето, както и за здравето на колелото. :D
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот konopr » Нед Апр 08, 2012 4:20 pm

Stanev написа:Това:
Аз примерно като скоча от 1,3 м някъде почти на равно
Е една от най голямите грешки при скачането. Не се скача без попивка, или поне не е препоръчително за твоето, както и за здравето на колелото. :D

според мен се скача, когато трасето ти го поднесе. Знам че на равно е най-вредно. Това за 1.3-те метра е с приземяване при наклон 10-15%, което не е много и се доближава до равно.
Става въпрос за скокчето с бетонните плочи в борисовата. Когато се засиля яко излитам до към 1.3 м по-високо от повърхността върху, която се приземявам и понеже го правя почти всеки ден започнах да си глеадам шока. И гледам че се е сгъвал на макс или е стигнал 2-3 мм преди края на хода, въпреки че не го усещам дъното.
Досега не бях правил такива наблюдения и си скачах навсякъде без да надвишавам 1.5 м височина и никога не съм усещал приземяванията твърди.

Твоите наблюдения за ботъма какви са, при каква височина сгъваш нещата на макс?
Аватар
konopr

Мнениеот cladonian » Нед Апр 08, 2012 9:21 pm

Сгъване на амортисьора до карай, е да направиш bottom out. Ако става въпрос за това, значи нещо не е наред ли пружината е прекалено мека. Ако си прави нормален саг не би трябвало от 1,3m да прави bottom out. Принципно тези амортисьори имат системи, камери, компреси които не позволяват да удариш дъно. Аз карам с 50lbs по-малко от пружината подходяща за моите килограми и каквито и дропове да съм правил, дъно не съм удрял (но от 1, 5 м си прави почти целия ход). Има много други неща, които оказват влияние върху работата на щока, като геометрия и настройки.
Интересно ми е как разбираш колко се сгъва ако не усещаш удар на амортисьора в предпазната гума?
От моя опит най-добре става с телта с която се връзват кабели на комп захранващ. Гумиране е не дере и лесно се слага през пружината и може да се стегне добре.
Аватар
cladonian

Рейтинг: 1300

Мнениеот konopr » Пон Апр 09, 2012 9:05 am

Сага ми е малко голям - 15-16 мм при препоръка от фокс 12 мм, но сега се оглеждам за пружина с 50 lbs по-твърда, обаче е мъка с намирането на тези птужини..
Измервам сгъването като плъзгам гумата по шиша и като се сгъне шока гумата остава там, докъдето се е сгънал шока. При последните две замервания гумата беше на 2 мм от самия край, при едното и на 1 мм от края при другото. Това ми изглежда все едно шока е искал да се сгъне на 100% до края, но въздушната камера не му е позволила да стигне 100-те процента. Вероятно въздушната камера в комбинация с краката ми пречат да усетя удар в дъното.
Ботъм аут настройката съм я настроил да е сравнително натегната - едва се вижда последната чертичка на индикациите, а вътре съм с налягане 160 psi. Интересното е, че след като напомпах малко шока и натегнах ботъм аута, сага малко намаля.

От това което после прочетох по разни форуми разбрах, че липсата на пружина с нужната твърдост може да се компенсира с по-натегната ботъм-аут настройка и по-високо налягане в камерата. При този вариант обаче шока става малко по-нечувствителен към малките неравности, отколкото ако същия саг се постигне с по-твърда пружина и не толкова натегната ботъм-аут настройка.

В една тема, където един пичага не се кефи че удря дъното от около метър и малко, пишещите в темата казват, че е нормално то тази височина на равно да се прави bottoming. -http://forums.mtbr.com/all-mountain/rear-shock-perfect-but-bottoms-out-bigger-drops-478366.html

При мен влияещ фактор може да е и сравнително късата дължина на шока 190 мм, с ход 5,5 см.
Не на псоледно място е и начина на приземяване - ако приземиш задницата много преди предницата е по вероятно да сгънеш нещата до края, което при мен се случва често, но работя по въпроса :D
Аватар
konopr

Мнениеот cladonian » Пон Апр 09, 2012 2:12 pm

Честно казано, не съм много голям скоклювец, но мога да ти кажа от опит, че приземяването на задна гума при такива дропове не е приятно. Получава се неприятно поемане на цялата тежест от задната гума и един камшичен удар на вилката(много пагубен за челната тръба и вратните прешлени). За това винаги гледам да не дърпам кормилото, а само да олекотявам предницата така в повечето случаи приземявам на двете едновременно.
Аз имам една пружина чисто нова за 190, 200мм 550lbs X-fusion.
Относно сага ако скачаш трябва да е не повече от 1см. Аз карам постоянно с саг 1см, но съм с X-fusion вектор. Реално последния 1 см почти не е работен. Като си с саг 2 см, релно изяждаш половината от работният ход на амортисьора.
Аватар
cladonian

Мнениеот konopr » Пон Апр 09, 2012 7:39 pm

да не е хубаво задницата много да изпреварва предницата и се старая да не го правя - явлението с камшичния удар и също така непропорционално натоварване отзад върху шока и рамката, но пак е добре задницата да пипне земята първа - примерно в момента, в който задницата вече докосва земята предницата да е на 10-тина сантиметра над земята, но зависи и от наклон и т. н., понякога е добре предницата съвсем леко да изпреварва. Но това е друга тема малко.
Обаче едно е сигурно - ще трябва да сменям пружината. :D
Аватар
konopr

Мнениеот cladonian » Пон Апр 09, 2012 8:06 pm

С колко lbs ти трябва пружина?
Аватар
cladonian

Мнениеот konopr » Вто Апр 10, 2012 9:11 am

с 550 lbs, ако някой изскочи с подходяща такава много ще се радвам :bowdown:
Аватар
konopr

Мнениеот azsa-bachinito » Сря Май 02, 2012 3:19 pm

Мислех да дам адекватни размишления по темата, но като се зачетох ще напиша: май трябва да си опресните знанията за ди ейч ексовете и сага. Карам такъв от над 2 г., а отскоро и въздушен такъв. Абе и я кажете i2i на тоя вокс де се дъни.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот konopr » Сря Май 02, 2012 3:32 pm

е кажи какво трябва точно да си опресниме де? нещо невярно казано ли има?
не ни дръж така в неведение, че се получава в една песничка както се пее "Говоря с догатки, пак селски хватки - люпиме семки, а си мислим за ядки...."
Можеш да не пишеш големи размишления, а примерно само да си кажеш от каква височина сгъваш до края, при какви килограми, окачване, либри на пружината и ход на рамката или размер на шока :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот azsa-bachinito » Сря Май 02, 2012 9:19 pm

i2i ? (от ушенце до ушенце дължина на шока). Каква е рамката?
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот konopr » Чет Май 03, 2012 4:27 pm

azsa-bachinito написа:i2i ? (от ушенце до ушенце дължина на шока). Каква е рамката?

дължината на шока: 190 мм
ход на шока: 50-55 мм
ход на пружината: 58-59 мм
рамката е ето такава, с ход 150-160 мм: http://www.bukalapak.com/system/datas/4b9/55f/ebc/f11/6f7/634739/large/P1630419.JPG?1320047362
Аватар
konopr

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Май 03, 2012 11:42 pm

Много хубава рамка. Ще дам отговор в най-скоро време.
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот vatakov » Пон Май 07, 2012 9:36 am

Здравейте!

Нямам голям опит с меко колело поне от няколко кръгчета с чужди колела, но с твърдак не е проблем да се приземиш до около 1,5-2м на равно дори и повече (опита е от значение) аз практикувам ето тази техника. Като на кратко идеята е чейнстея да се яви като второ рамо освен твоето коляно. Описано е добре но накратко изправям колелото по-ветикално като избутвам с крака задницата надолу и напред с изпънати крака и леко издърпвам кормилото към мен. В момента на контакт на задната гума тялото надолу и назад с изпънати ръце за да не се удари предната гума рязко (все едно баланс на задна ще се прави) и коремните и гръбни мусколи в комбинация с краката и рамото на чеинстея са най-доброто окачване в случая. В резултат се получава безшумно приземяване и мускулна треска на коремните мускули :rofl: .
Не знам при мекиците как ще помогне това но си струва да се опита.

Успех в начинанието :beer:
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот konopr » Вто Май 08, 2012 8:38 am

с мекица ситуацията ще е по различха, защото чейнстея ще се опита да се сгъне назад при приземяването и ще развали ефекта от използването му като второ рамо и също така променя натоврванията върху рамката. Освен това при тези скокове няма скорост, която допринася за допълнителното сгъване на задницата назад.
Аз нведенъж съм скачал с задницата силно наведена назад без да правя кашичен удар после с предницата и именно подобно приземяване като му се прибави и скоростта допринася според мен за сравнително лесното сгъване на целия ход на шока. Такива приземявания направени при скорост от 30+ км/ч не са ми оптимални като усещане за приземяване.
Иначе всичките приземявания, които са ми сгъвали целия ход на шока съм ги усещал меки и леки :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот outfaced » Вто Май 08, 2012 8:49 am

Чета, чета и па не мога да разбера ... къв точно ви е проблема?
Няма такъв филм като "нормално". В смисъл: или ти върши работа или не. Ако не скачаш повече от това и при тия скокове няма реален ботъмаут (2мм преди края са си 2мм преди края ... няма удряне на буталото в дъното) какво точно те притеснява? Шока трябва да е така настроен, че да издържи на най тежкото, на което ти би го подложил - ни повече, ни по-малко.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот vatakov » Вто Май 08, 2012 1:08 pm

konopr написа:с мекица ситуацията ще е по различха, защото чейнстея ще се опита да се сгъне назад при приземяването и ще развали ефекта от използването му като второ рамо и също така променя натоврванията върху рамката. Освен това при тези скокове няма скорост, която допринася за допълнителното сгъване на задницата назад.

И на мене ми се струва, че ще е така с меко колело. :agree:

А в кръга на шегата, решението е да си носиш твърда рамка в раницата и във въздъха просто да размениш частите, просто е :D

:beer:
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот konopr » Вто Май 08, 2012 2:24 pm

outfaced написа:Чета, чета и па не мога да разбера ... къв точно ви е проблема?
Няма такъв филм като "нормално". В смисъл: или ти върши работа или не. Ако не скачаш повече от това и при тия скокове няма реален ботъмаут (2мм преди края са си 2мм преди края ... няма удряне на буталото в дъното) какво точно те притеснява? Шока трябва да е така настроен, че да издържи на най тежкото, на което ти би го подложил - ни повече, ни по-малко.

Проблема е че ми се струва дадената височина (~1.2 м) малка, за да прави ботъмаут за дадения ход на шока и рамката, за дадения шок и теглото на ездача, което не надвишава 70 кг с екипировката. Принципно скокове над 2 м не бих правил с тази рамка с оглед на предназначението й.
Когато се стигне височината при която се прави ботъм аут ми изглежда логично надвишаването на ботъмаут височината да не е много здравословно за колелото, та с оглед и на това съображение питам, пък може и да не е пролем редовното надвишаване на ботъмаут височината при скокове :dontknow:
Аватар
konopr

Назад към All Mountain/Ендуро продукти