Избор на каска

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на каска

Мнениеот djsnipa » Нед Апр 08, 2012 2:13 pm

Зравейте. Първо извинявам се ако темата е пускана преди. Второ, честит празник на "цветята".
Та да си дойдем на думата. Дойде момента, в който осъзнах,че главата ми е е толкова здрава колкото си мислех и се налага да си взема каска ( fullface ). Та при избора на каска какво трябва да имам впредвид и като я сложа трябва да ми е точно по главата ли ? и има ли някакъв начин ако пазарувам online да си измеря тиквата и по см. да разбера кой размер съм.
Благодаря
djsnipa

Рейтинг: 1138

Re: Избор на каска

Мнениеот kosio_dh » Нед Апр 08, 2012 2:53 pm

Да, трябва да е плътно по главата и да няма луфт.Относно online пазаруването-предполагам, че е възможно, но е препоръчително.По-добре да премериш каската в магазина.
hrissim написа:
По-добре да ползваш "флексор карпи радиалис" върху "Корпус кавернозум" не без участието на "Imaginor".
3в1 дет се вика. Резултатът е гарантирано добър
Аватар
kosio_dh

Рейтинг: 1078

Мнениеот hrissim » Нед Апр 08, 2012 6:54 pm

kosio_dh написа:Да, трябва да е плътно по главата и да няма луфт.Относно online пазаруването-предполагам, че е възможно, но е препоръчително.По-добре да премериш каската в магазина.

Прав си. Нищо не му пречи да премери каската в български магазин и да си внесе същия модел и размер от чужбина на приемлива цена.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Пон Апр 09, 2012 10:12 am

hrissim написа:Нищо не му пречи да премери каската в български магазин и да си внесе същия модел и размер от чужбина на приемлива цена.

Ицо, извинявам се за офтопика, но аз лично смятам това за доста нечестно отношение спрямо съответния български търговец, който си е направил труда да внесе съответния продукт, за да е наличен за проби, оглед на живо и т.н. Това са си елементи на услугата и точно заради тях в някои случаи цената в реалните магазини е по-висока от тази в онлайн магазините. Затова аз лично не препоръчвам подобна практика - който иска по-евтино от онлайн, да си го поръча с присъщите на онлайн търговията рискове от неулучване на номер, размер и т.н. Другото за мен просто е некоректно, но в крайна сметка всеки сам решава за себе си кое какво е... няма и смисъл да задълбаваме в спорове на тази тема, просто исках да изкажа и моята гл.т. към такава практика.

По темата - най-добре е да пробваш на живо, тъй като някои каски са по-удобни за кръгли глави, други за по-тесни и т.н. Отделно че посочените размери на каската не винаги са достатъчно точни. Но ако си пробвал например каска на приятел и знаеш точен модели размер, който ти пасва добре, можеш смело да поръчаш и онлайн.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот muho » Пон Апр 09, 2012 12:26 pm

И аз се извинявам за офтопика, но провокиран от админа ще пиша: аз пък не смятам че е коректно някои неща които се внасят наедро от търговците (съответно ползват по-големи отстъпки и имат по-ниски транспортни разходи) да струват два пъти повече от цената на дребно онлайн + доставката и не страдам от такива скрупули. Разбира се ако става въпрос за малка разлика и аз бих предпочел да закупя от магазина, все пак е добре да стимулираме родните търговци и производители стига да не се оливат.
muho

Рейтинг: 1300

Мнениеот mentalhead » Пон Апр 09, 2012 1:52 pm

Admin написа:Ицо, извинявам се за офтопика, но аз лично смятам това за доста нечестно отношение спрямо съответния български търговец, който си е направил труда да внесе съответния продукт, за да е наличен за проби, оглед на живо и т.н. Това са си елементи на услугата и точно заради тях в някои случаи цената в реалните магазини е по-висока от тази в онлайн магазините. Затова аз лично не препоръчвам подобна практика - който иска по-евтино от онлайн, да си го поръча с присъщите на онлайн търговията рискове от неулучване на номер, размер и т.н. Другото за мен просто е некоректно, но в крайна сметка всеки сам решава за себе си кое какво е... няма и смисъл да задълбаваме в спорове на тази тема, просто исках да изкажа и моята гл.т. към такава практика.

Любо, в една пазарна икономика винаги има две гледни точки - на продавача и на купувача. Достатъчно неприятно е че купувачите са поставени в почти картелни условия, тъй като цените от прозиводителите/дитрибуторите често са строго определени и задължаващи крайния търговец към строго фиксирана сума. Реално едно нещо може да бъде купено по-евтино единствено, ако е обект на някакъв вид намаление. Оригиналната цена на даден продукт е аналогична почти навсякъде в Европа, което само по себе си ми се струва невероятно. Няма да споменавам и колко завишени са в действителност, защото това е ясно на всеки който се занимава с този спорт. Та в тази "прекрасна" за потребителя ситуация, би било крайно неправилно да изискваме от него той потребителя да започне да разсъждава от гледна точка на продавача. Това би било пагубно за икономическия баланс. Продавача като такъв е наясно с рисковете и негова задача е да се справя със ситуация по най-добрия възможен за него начин, както купувача прави същото за себе си. Дали ще се бори с по-високо качество на услугата, с минимални цени и т.н. това е проблем на продавача. Сега, ясно е че един магазин има разходи за наем, за наличност и т.н., но тези разходи в някаква степен ги имат и онлайн-магазините. Те също държат стоки в наличност (поне повечето от тях) и вероятно плащат наем за складовете си (вярно по-нисък). Работа на цялата дистрибуционна верига е да решава проблемите в тази система, но не смятам, че това е моя работа като купувач.

Сега по темата. Каска се избира само с проба. Това с размерите е условно, защото главите на хората са различни. Аз знам какъв е моя размер, но с изненада установих, че тиквата ми изобщо не влиза в Bell Bellistic, уж предназначена за мен. Нещо повече. Дори по-големия размер едвам ми става по ширината на каската, а пък го усещам леко хлабав по дължината на главата. Практически може даден модел изобщо да не става за дадена глава независимо от размера или най-малкото да не е най-удобния избор.
При всички положение съвета към автора на темата ми би бил следния: Ако по някаква причина не може да пробва каската, която ще си купува лично, и задължително трябва да пазарува "на сляпо" (крайна мярка при всички положения), то е хубаво да се цели към каски с възможно по-голям диапазон на обхващания размер глави и такива, че неговия размер глава да попада в средата на този диапазон. Така риска би следвало да е най-малък (но винаги ще го има).
Като цяло каската е абсолютно последния продукт, за който се сещам, който би следвало да се купува с мерене "на теория". Освен неудобен, неподходящия размер каска може да бъде и опасен.
Аватар
mentalhead

Мнениеот djsnipa » Вто Апр 10, 2012 11:22 pm

нз но във магазина до женския... май веломания беше имаха 4 модела каски които почваха от 170 лв нагоре, а в ebay са 25-25 паунда , но както и да е ... М-ката ми е леко широка а S-ката мн тясна ... мога ли да взема М и да я дооплърня ? или да се надявам че S ще се отпусне
djsnipa

Мнениеот hrissim » Сря Апр 11, 2012 9:54 am

djsnipa написа:нз но във магазина до женския... май веломания беше имаха 4 модела каски които почваха от 170 лв нагоре, а в ebay са 25-25 паунда , но както и да е ... М-ката ми е леко широка а S-ката мн тясна ... мога ли да взема М и да я дооплърня ? или да се надявам че S ще се отпусне

В НИКАКЪВ случай по-тясна каска. Не разчитай да се "отпусне". Това не е кожена обувка.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот kosio_dh » Сря Апр 11, 2012 10:51 am

djsnipa написа:нз но във магазина до женския... май веломания беше имаха 4 модела каски които почваха от 170 лв нагоре, а в ebay са 25-25 паунда , но както и да е ... М-ката ми е леко широка а S-ката мн тясна ... мога ли да взема М и да я дооплърня ? или да се надявам че S ще се отпусне

Взимай М.Аз като купувах моята ми беше леко широка, но вече си е супер.
hrissim написа:
По-добре да ползваш "флексор карпи радиалис" върху "Корпус кавернозум" не без участието на "Imaginor".
3в1 дет се вика. Резултатът е гарантирано добър
Аватар
kosio_dh

Рейтинг: 1078

Мнениеот mentalhead » Вто Апр 17, 2012 11:20 pm

Дано не съм закъснял с мнението си, но...
По принцип проба на една каска можеш да направиш по следния начин: След като я закопчаеш хубаво (но без да се бесиш все пак ;) ) хвани каската и се опитай да я движиш напред-назад като прилагаш сериозен натиск. Ако при местене напред каската ти застава пред очите или при местене на каската назад челото ти се оголва, то тази каска е прекалено голяма за теб и трябва да се ориентираш към по-малък размер, или може би към друг модел, ако от този няма такъв размер, който да ти пасва достатъчно добре. С подплънки можеш да компенсираш някаква хлабина, но при наличие на гореописаната ситуация те едва ли ще ти помогнат. Ако нищо такова не се случва с каската на главата ти, тогава това е твоята каска :)
Аватар
mentalhead

Мнениеот djsnipa » Сря Апр 18, 2012 4:40 pm

не си закъсня. Мерси ;)
djsnipa

Назад към Общ форум