Admin написа:Ицо, извинявам се за офтопика, но аз лично смятам това за доста нечестно отношение спрямо съответния български търговец, който си е направил труда да внесе съответния продукт, за да е наличен за проби, оглед на живо и т.н. Това са си елементи на услугата и точно заради тях в някои случаи цената в реалните магазини е по-висока от тази в онлайн магазините. Затова аз лично не препоръчвам подобна практика - който иска по-евтино от онлайн, да си го поръча с присъщите на онлайн търговията рискове от неулучване на номер, размер и т.н. Другото за мен просто е некоректно, но в крайна сметка всеки сам решава за себе си кое какво е... няма и смисъл да задълбаваме в спорове на тази тема, просто исках да изкажа и моята гл.т. към такава практика.
Любо, в една пазарна икономика винаги има две гледни точки - на продавача и на купувача. Достатъчно неприятно е че купувачите са поставени в почти картелни условия, тъй като цените от прозиводителите/дитрибуторите често са строго определени и задължаващи крайния търговец към строго фиксирана сума. Реално едно нещо може да бъде купено по-евтино единствено, ако е обект на някакъв вид намаление. Оригиналната цена на даден продукт е аналогична почти навсякъде в Европа, което само по себе си ми се струва невероятно. Няма да споменавам и колко завишени са в действителност, защото това е ясно на всеки който се занимава с този спорт. Та в тази "прекрасна" за потребителя ситуация, би било крайно неправилно да изискваме от него той потребителя да започне да разсъждава от гледна точка на продавача. Това би било пагубно за икономическия баланс. Продавача като такъв е наясно с рисковете и негова задача е да се справя със ситуация по най-добрия възможен за него начин, както купувача прави същото за себе си. Дали ще се бори с по-високо качество на услугата, с минимални цени и т.н. това е проблем на продавача. Сега, ясно е че един магазин има разходи за наем, за наличност и т.н., но тези разходи в някаква степен ги имат и онлайн-магазините. Те също държат стоки в наличност (поне повечето от тях) и вероятно плащат наем за складовете си (вярно по-нисък). Работа на цялата дистрибуционна верига е да решава проблемите в тази система, но не смятам, че това е моя работа като купувач.
Сега по темата. Каска се избира само с проба. Това с размерите е условно, защото главите на хората са различни. Аз знам какъв е моя размер, но с изненада установих, че тиквата ми изобщо не влиза в Bell Bellistic, уж предназначена за мен. Нещо повече. Дори по-големия размер едвам ми става по ширината на каската, а пък го усещам леко хлабав по дължината на главата. Практически може даден модел изобщо да не става за дадена глава независимо от размера или най-малкото да не е най-удобния избор.
При всички положение съвета към автора на темата ми би бил следния: Ако по някаква причина не може да пробва каската, която ще си купува лично, и задължително трябва да пазарува "на сляпо" (крайна мярка при всички положения), то е хубаво да се цели към каски с възможно по-голям диапазон на обхващания размер глави и такива, че неговия размер глава да попада в средата на този диапазон. Така риска би следвало да е най-малък (но винаги ще го има).
Като цяло каската е абсолютно последния продукт, за който се сещам, който би следвало да се купува с мерене "на теория". Освен неудобен, неподходящия размер каска може да бъде и опасен.