Kona или Scott

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Kona или Scott

Мнениеот killah » Сря Апр 11, 2012 10:18 am

Здравейте, искам сега за лятото да си купя ново колело и съм се насочил към този модел на Kona http://extensadev.com/projects/bike.bg/ ... duct_id=53
и към този Scott
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 632/lang.2
killah

Рейтинг: 1180

Re: Kona или Scott

Мнениеот ninjea » Сря Апр 11, 2012 10:22 am

Коната идва с много по-добри части и е повече ориентирана към даунхил, докато скота е с по-евтини части и се води по-скоро солупстайл колело.
Аватар
ninjea

Рейтинг: 1246

Мнениеот killah » Сря Апр 11, 2012 10:59 am

А ако си сглобя колело например с тези части:
Рамка:Specialized Big Hit III 2008-950лв.
Вилка:
Спирачки:Avid Elixir 5-170лв.
Кормило:Truvativ Hussefelt DH -39лв.
Лапа:HUSSEFELT 2011 49лв.
Грипове:Specialized Enduro Green -19лв.
Курбели:Shimano Acera FC-M361-49лв.
Педали:VP 566-26лв.
Верига:KMC Z8s-18лв.
Прeдна главина:Formula 36H-45лв.
Задна главина:Formula 36H-55лв.
Шини:Mach 1 Mad FR -84лв.
Скоба за седалка:Tioga-15лв.
Вътрешни гуми:Kenda 1.9-15лв.
Външни гуми:Maxxis Ignitor 1.95-42лв.
Команди-Altus ST-EF50 3x7 -42лв.
Оптегач:Altus RD-M310 Silver 35лв.
Ос-касета:BB-ES25 -31лв.
Шок:
Водач:Chain Guide Downhill-89лв.
Заден венец:TZ-37-20лв.
И ще ми предложите ли вилка и шок до 1800лв. и двете?
killah

Мнениеот prokalnatiq » Сря Апр 11, 2012 11:44 am

По-добре вземи коната, много по-добра ще е от това което ти сам ще си сглобиш. :agree:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Апр 11, 2012 12:45 pm

Курбели:Shimano Acera FC-M361-49лв. - несъвместими по размер;
Прeдна главина:Formula 36H-45лв. - несъвместима, най-евтината главина на formula за 20мм ос е 75лв;
Задна главина:Formula 36H-55лв. - несъвместима по размер;
Външни гуми:Maxxis Ignitor 1.95-42лв - не са гуми за спускане
Оптегач:Altus RD-M310 Silver 35лв. - не е за спускане;
Заден венец:TZ-37-20лв. - пълна глупост - megarange на колело за спускане?!

Велосипедът не е конструктор лего, предложената от теб конфигурация е изключително нерентабилна, небалансирана и несъвместима.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот killah » Сря Апр 11, 2012 1:15 pm

Добре, тогава може ли да ми предложиш части с който да заменя тези.Предварително благодаря и съжалявам не разбирам много-много от колела.
killah

Мнениеот breaker » Сря Апр 11, 2012 1:52 pm

killah написа:Добре, тогава може ли да ми предложиш части с който да заменя тези.Предварително благодаря и съжалявам не разбирам много-много от колела.

Щом не разбираш, по-добре си вземи нещо сглобено. Какъв ти е бюджетът, който можеш да отделиш?
Аватар
breaker

Рейтинг: 1127

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Апр 11, 2012 1:57 pm

Закупуването на цял велосипед е по-добрата инвестиция. Ако наистина разполагаш със сумата, по-доброто решение е посочената от теб Kona.

Ако все пак настояваш да сглобиш велосипед:
Замени посочените от теб курбели с курбели с проходна ос започвайки от Deoreнагоре. Добро решение цена/качество е SLX като серия за курбели.
Замени задните скорости Altus с шосеен тип, започвайки от Sora. Аз ползвам следващата стъпка - Tiagra, цена/качество са ок.
Подбери главини според размера на оста на рамката и вилката.
Външните гуми - с размер поне от 2.3/2.4 нагоре, оферта за бюджетно решение е Big Betty за 30лв
Избери шосеен тип венци, при спускането не са ти необходими венци с мн зъби, от др страна задните скорости с късо рамо трудно работят с касети над 25-27 зъба. Венци Tiagra/105 са едно добро решение.
Замени командата с поне 9ск такава. Върши ти работа дори и едно Deore или SLX.
Вилката за този тип каране може да бъде Totem, Domain, Durolux, Marz 66/888, X-fusion Vengance - по твоя преценка, зависи от нуждите.

Съобразявай компонентите със стила на каране, не може да караш спускане с части за градски/паркови велосипеди.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот killah » Сря Апр 11, 2012 10:03 pm

Благодаря ти за помоща и знам ,че да си купя сглобен велосипед е по-на оферта , но първо че парите ще ги имам чак към средата на май ,и не знам дали този размер на рамката е удачен за мен защото е останал само М размер.
П.П. Разполагам с 3500лв.
killah

Мнениеот nevestulka » Чет Апр 12, 2012 10:36 am

Аз съм висок 175 и попринцип кроскънтри рамка ми допада размер Л. Имам Скот за спускане и рамката е С размер и ми е удобна, за спускането не е специфично да седиш на седалката и да въртиш педалите :). Най-добре отиди в някои магазин и пробвай рамката дали ще ти е удобна, все пак 3500 лв за тази Кона си е добра цена.
Изображение
nevestulka

Рейтинг: 1200

Мнениеот hitar_potar » Чет Апр 12, 2012 3:50 pm

Автора на темата, не прави грешката да си купуваш чисто ново колело при положение, че не си много наясно все още. Отвори Пинкбайк, секцията им "Пазар" е огромна и има страхотни оферти на далеч по-ниски цени. Не си давай всичките пари наведнъж при положение, че дори не знаеш точно за кой размер си. :agree: Въобще не е сложно да ти се достави цял байк от Англия, Франция, Португалия, Германия или коя да е друга страна.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот killah » Съб Апр 14, 2012 4:53 pm

Такаа , реших да си купя това:http://bikescenter-bg.com/index.php/step.module_action/modname.pricelist/modaction.details/product.6036/product_cat.632/lang.2 И ще ми кажете ли кой части да му сменя ако трябва.
Ще кара DH.
killah

Мнениеот breaker » Съб Апр 14, 2012 5:52 pm

killah написа:Такаа , реших да си купя това:http://bikescenter-bg.com/index.php/step.module_action/modname.pricelist/modaction.details/product.6036/product_cat.632/lang.2 И ще ми кажете ли кой части да му сменя ако трябва.
Ще кара DH.

Като за начало, всичко е добре. Май вилката има само рибаунд и няма компресия, която помага за стабилността на колелото и може да я замениш с rs boxxer race/team/wc или ако искаш еднокоронна- rs totem. Шокът също можеш да смениш с някой с повече настройки-fox dhx 5 или др. Помоли хората от магазина-те може да ти сменят тези части + малко твое доплащане. Иначе всички части са ок, особено както ти си по-нов в спорта.
Аватар
breaker

Мнениеот killah » Съб Апр 14, 2012 6:12 pm

Ок , а ако ми сменят вилката с Boxxer RC шока с fox dhx 5 колко по-скъпо.
killah

Мнениеот pop_rock » Съб Апр 14, 2012 6:14 pm

Достатъчно! Според мен си го купи и го карай така. С времето ще ти се изясни какво искаш от велосипеда си. В момента някакви си хора, ти казват някакви неща и ти нищо не разбираш.
Според мен погледни мнението на hitar_potar
Be free..
Аватар
pop_rock

Рейтинг: 1289

Мнениеот breaker » Съб Апр 14, 2012 6:21 pm

Щом има пари, не е нужно да се занимава с втора ръка. Смяната на горните компоненти, за които писах, ще трябва да добавиш към 400 лв. Разбери се с тях, може и намаление да ти направят. Преди си спомням как scott voltage fr 20 струваше преди 3500 и беше със същите части.
Аватар
breaker

Мнениеот hitar_potar » Нед Апр 15, 2012 12:30 am

breaker написа:Щом има пари, не е нужно да се занимава с втора ръка. Смяната на горните компоненти, за които писах, ще трябва да добавиш към 400 лв. Разбери се с тях, може и намаление да ти направят. Преди си спомням как scott voltage fr 20 струваше преди 3500 и беше със същите части.

От цялата тема това мнение е най-малоумното... И какво като има пари??? Да ги даде всичките за нещо, което даже не разбира за какво му е? Айде стига бе! :bowdown:
Иска Скот Волтидж ФР? Ми ето:
Изображение
Така както го гледаш, му искат 1000 паунда. С възможност да смъкнат някой лев от цената. Никакъв смисъл няма от чисто нов Скот при наличието на оферта като тази. А тя далеч не е единствената!!! ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MAN6 » Нед Апр 15, 2012 9:59 am

Има смисъл от гледна точка на двугодишната гаранция на рамката, която получава при закупуването на нов велосипед от магазина, както и едногодишната такава на вилка, заден амортисьор и скорости. Не е малко. Конкретно при SCOTT гаранцията си е гаранция.
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот breaker » Нед Апр 15, 2012 11:43 am

@hitar potar- при внасянето не знаеш в какво състояние е колелото и може на човека да не му се занимава да чака... И все пак новото си е ново-ако има някакъв дефект, ще се опитат да го оправят. Аз, ако ще си взимам мекица, най-вероятно ще е от пинкбайк, но ако имах точните средства за ново, не бих рискувал. :beer:
Аватар
breaker

Мнениеот killah » Нед Апр 15, 2012 2:08 pm

Не искам да си го купя от Pinkbike поради причините който Вreaker изброи. :beer:
killah

Мнениеот hitar_potar » Нед Апр 15, 2012 10:18 pm

Брейкър - за гаранцията на Пейпал чувал ли си? А да не говорим, че при офертата, посочена от мен, остават свободни едни груби 2500лв - дори да има дребни кусури, могат да се покрият с една дребна част от тези средства. Ако кусурите са по-големи, ще си личат вече на снимките. Всеки малко по-разбиращ, който се занимава с байкове от няколко години, може да разпознае сериозните кусури (освен ако главата му не е завряна на 1 тъмно място). Сигурен съм, че Burning_Ice също може да каже някой и друг лаф относно пазаренето на ползвани стоки! ;)
Манш - 1 сериозно въпросче: доколко ще е нужна 2-годишната гаранция от Скот за тази рамка на момче, което дори не знае за кой размер рамка е? От цялата тема дотук извода ми за него е, че тепърва почва да кара малко по-сериозно.
А гаранцията на вилката, скоростите, задния амортисьор??? Нагледал съм се на гаранционно обслужени шокове и вилки - накратко казано, предпочитам риска с ползваните компоненти! Че алтернативата с гаранциите е смешна в нашта мила родина!
За архива - аз също разсъждавах преди време така - новото си е ново... Сега разсъждавам така единствено за дребни компоненти, купени на дребно. Относно рамки, вилки и цели байкове - съм на съвсем друго мнение! :agree:
Автора - просто предложих алтернатива. Ти си човека с парите - ти поръчваш музиката! :agree: :beer:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот exiteyes » Нед Апр 15, 2012 11:32 pm

Метнаха те в тъча. Донякъде наистина hitar_potar е прав. Ако наистина имаш мераци да караш меко от самото начало грабвай нещо от пинкбайк, защото наистина цените си струват, а и като има кой да ти помогне(ако не можеш сам) е перфектно. А и ако се поразровиш в розовото колеле ще видиш какви оферти има.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот MAN6 » Пон Апр 16, 2012 10:19 am

hitar_potar написа:Брейкър - за гаранцията на Пейпал чувал ли си? А да не говорим, че при офертата, посочена от мен, остават свободни едни груби 2500лв - дори да има дребни кусури, могат да се покрият с една дребна част от тези средства. Ако кусурите са по-големи, ще си личат вече на снимките. Всеки малко по-разбиращ, който се занимава с байкове от няколко години, може да разпознае сериозните кусури (освен ако главата му не е завряна на 1 тъмно място). Сигурен съм, че Burning_Ice също може да каже някой и друг лаф относно пазаренето на ползвани стоки! ;)
Манш - 1 сериозно въпросче: доколко ще е нужна 2-годишната гаранция от Скот за тази рамка на момче, което дори не знае за кой размер рамка е? От цялата тема дотук извода ми за него е, че тепърва почва да кара малко по-сериозно.
А гаранцията на вилката, скоростите, задния амортисьор??? Нагледал съм се на гаранционно обслужени шокове и вилки - накратко казано, предпочитам риска с ползваните компоненти! Че алтернативата с гаранциите е смешна в нашта мила родина!
За архива - аз също разсъждавах преди време така - новото си е ново... Сега разсъждавам така единствено за дребни компоненти, купени на дребно. Относно рамки, вилки и цели байкове - съм на съвсем друго мнение! :agree:
Автора - просто предложих алтернатива. Ти си човека с парите - ти поръчваш музиката! :agree: :beer:

Предполагам, че ако закупи нов велосипед Scott, то това ще се случи тук в България и този случай гаранцията му е гарантирана.
Възможно е да си попадал на "гаранционно" сервизирани части- това не е моя работа.
Не съм влезнал тук с цел да се надприказваме и да си губим времето.
Риск от фабричен дефект има винаги, дори и при най-скъпите и здрави рамки/компоненти.
Scott са супер коректни откъм гаранционна поддръжка. Дори когато се е случвало някой местен "дистрибутор"/вносител да не може да се справи с гаранционната подмяна/сервиз на даден компонент, то от Scott винаги са поемали инициативата от своя страна.
Аз също съм карал доста дълго време неща втора ръка поради липсата на нови такива на нашия пазар.
Откакто, обаче, има достатъчно голям избор на нови неща, не смятам че е особено смислено да трепериш дали дадена рамка ще дойде както си я гледал на снимката в обявата на някой лешпер в пинкбайк/ибей.
Моля те да не ми отговаряш в темата, за да не я разводняваме излишно. Ако имаш да ми кажеш нещо специално- драсни едно лично съобщение. :) :peace:
xund
Аватар
MAN6

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд