Мито за втора ръка от USA

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Мито за втора ръка от USA

Мнениеот Plamen_EM » Вто Апр 10, 2012 11:35 pm

bikerider написа: ...

И двете смислени предложения, които бяха дадени в темата са престъпления по нашите закони. Сериозни лесно доказуеми престъпления със сериозни наказания. Да, не се влиза в затвор за тях или поне не на първия път. Но можете да го вкарате в такива приключения получателя, че свят да му се завие. Вероятно, ти си си прокарал някаква пътека, по която номерата ти минават, но не подвеждай човек, който не е стъпвал в митница.
Няма да ти цитирам закона. Обади се в Агенция митници, отдел митническо разузнаване и разследване, търси Красимир Коевски. Предай му поздрави от мен и го попитай. Това ако ти стиска, ако само ми се големееш тук от страниците на форума, продължавай не ми пречиш особено.

Да повторя. Нямам против, това което правите на митница, то си е ваша работа. Против съм, тези всичките неща да се публикуват тук за очите на подрастващите.
Admin и did, намесете се вече, че bikerider се самозабрави, моля.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот PtD » Сря Апр 11, 2012 8:21 am

Я по-спокойно. Аз какво съм виновен, че продавачът пише цена 10$? На него може да му струва 5$, независимо, че в другите магазини струва по 500$! Нека митничарите докажат, че това не е така, и ще си говорим пак.

П.П. А който не е стъпвал в митница, не знае как митничарите строят палатите по язовирите. :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Plamen_EM » Сря Апр 11, 2012 9:27 am

Оказа се, че на вашия фон Косьо Самоковеца е бил играч на топчета. Не съм го знаел, за което се извинявам.
Да започнем с нещо по-просто. В митницата получателя попълва декларация. Митническа декларация се казва. Това е документ по смисъла на закона. Тя се подписва от получателя. Демек, получателя декларира верността му. Когато в нея има едни импровизирани числа, това се превръща в документ с невярно съдържание. Което автоматично го превръща в митническо нарушение.
Законът за митниците и правилника за неговото прилагане са написани от митничари. Не е митницата, която трябва да ви доказва, каквото и да било. Митницата се съмнява, а вие доказвате. Митницата взима най-ниската и най-високата стойност на стока със същия тарифен код и някъде по средата си избира каква стойност иска вие да и докажете, по определени от нея начини. Междувременно за да си получите вие стоката, обезпечавате и разликата в митните сборове по отделна сметка на митницата. Ако не успеете да докажете декларираното по определените от тях начини, след определен от тях срок депозираните пари отиват автоматично в полза на държавата. Това е по-хуманния път за развитие на ситуацията. Другият е: Стоката се прибира в склад под митнически контрол и се прави насрещна проверка, която е част от митническото разследване. Това пак се случва след подаването на митническата декларация. Т.е. ако проверката установи, че има разминаване между декларираното и реалното, вие отново носите отговорност за подаване на документ с невярно съдържание.
А що се отнася до митничарските палати, основите им са изградени с парите на едни страшни хитреци, които на маса много ги разбират нещата и морето им е до колене. Когато обаче застанат на гишето и им обяснят нещата подобаващо, започват да се молят да дадат едни пари на ръка, само и само да излезнат бързо от приключението, в което сами са се вкарали.

Трети път: Правете, каквото искате в митницата, недейте да развращавате подрастващите с писаниците си тук.

И не, нито съм, нито съм бил митничар. :)
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот PtD » Сря Апр 11, 2012 12:02 pm

Да, на теория вероятно нещата стоят, както си ги описал. Само че при нас теорията и практиката доста се различават. И да, имал съм вземане-даване с митницата чат-пат и тия филми, дето ги прожектира в горния си пост, могат да се случат горе-долу насън.

Насрещни проверки, али-бали. Стоката е втора употреба! За толкова са ми я продали. Проверявайте колкото искате.

И между другото, веднъж един другар от митницата пробва и да ме сплаши, ама не му се получи. Накрая май той остана поизплашен. :nuts:

П.П. А какво ще кажеш за "GIFT", а? Пратиха ми вилка Fox, чисто нова, в кутийка със запечатано найлонче. Митничарят само подсмръкна "че тя е чисто нова" и толкоз - взех си я и по-живо, по-здраво. Без подкупи. Хайде да не ни стряскаш толкова с тия хорър сторис за митниците.
Аватар
PtD

Мнениеот Dolph » Сря Апр 11, 2012 12:42 pm

bikerider написа:@Dolph: браво, ти си герой, разби ме! С правната материя, обаче, не се справяш. Тона ми е напълно заслужен спрямо глупостите, които надрънка, че занижената стойност била документна измама. Ето ти нещо за размисъл:

"Всеки е в пълното си право да урежда своите финансови дела така, че да плаща колкото се може по-малко данъци; никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-удачния за Министерството на финансите начин; плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг..."

Резолюция на Върховния съд на САЩ върху решението на Федералния съд в Хенд по делото Хенъеринг срещу Грегъри от 1934г.

Толкоз по въпроса от мен.

С правната материя сравнение с теб съм си много добре.А тона ти говори адски зле за твоето възпитание.Написаното от мен не са глупости а лично изживяни проблеми на мен и на хора около мен пращали и получавали неща точно от САЩ на българската митница.
Няма значение какво пише в американските закони,направо се смея на глас на цитата ти,защото лицето получаващо стоката в България попада под ударите на българското законодателство,не американското.На българската митница на "никой не му пука" за американските закони за ДДС и т.н.
Пак да потретя защото явно не разбираш.
Лицето изпращащо стоката от Щатите я декларира на реалната цена(беше написано,че е търговец и шмекерии не прави),въпросната цена много вероятно да бъде написана на самия пакет,както какво се съдържа в него и колко тежи.Получателя като отиде да си я получи попълва митническа декларация в която пише вилка втора употреба 40 евро.Митничаря вижда на пакета описаната стока примерно $300 или просто заото пакета е от друг континет може да го отвори.Отварят пакета в присъствието на получателя,вътре вилката с инвойс и касова бележка за реалната сума от спечеления търг............................. и следва бецале.......
Ако вилката я праща физическо лице без никакви цени и инвойси може да мине номера,но иначе няма как да стане.

Спри да лъжеш хората,защото може хем глоби да плащат хем да не си получат стоката
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот bikerider » Сря Апр 11, 2012 4:25 pm

@Dolph: Само кръгъл идиот може да си помисли, че препоръчвам деклариране на занижена стойност при наличие на фактура. Говорех за това, че при изпращач физическо лице, декларирана занижена стойност и ЛИПСА на фактура, никой нищо не може да ми каже тук. Ако не си виждал собственици на магазини, които са навити да го правят, това е твой проблем. Във всеки случай света не се изчерпва с ибей. Сега разбра ли или трябва още да ти го смеля?

@Plamen-EM: извинявай, но изобщо не ме вълнува ничие мнение, било то и на Ваньо Танов. Има си закони и разпоредби, в тях ясно е фиксирано как трябва да е оформена една пратка, за да е редовна. Аз не препоръчвам нищо различно от това - посочвам вратичка за спестяване на разходи, в която няма нищо незаконно. Така. Все още чакам да цитираш български закони и разпоредби, които изрично забраняват на чужди граждани да декларират занижена стойност на тяхна територия. Ще го направиш ли, вместо да ми се дуеш с някакво си митническо разузнаване и препоръки да звъня някъде (мерси за смеха между другото :))? Обясни ми, моля, как пакет, който напуска САЩ (да речем) и е изрядно оформен според тяхната митница тук ще се окаже неизрядно оформен? Как точно?

Досега видях само голи твърдения и някакви смешни обвинения. Може ли някой от вас двамата да се аргументира, вместо да ми се цитират някакви шефове в митницата ( :roll2: ). Точно за такива като теб постнах резолюцията на ВС на САЩ. Спестете си обвиненията и глупостите за развращаване (WTF? :crazy: :roll2:). Никой от нас тук не е виновен, че вие позволявате да ви дерат, особено за стоки, които не се произвеждат в България.

Edit: и ако ще си говорим за подрастващите - доста по-важно нечия псевдо-морална позиция е подрастващите да не са овце за дране.
Последна промяна bikerider на Сря Апр 11, 2012 4:42 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот M1010X » Сря Апр 11, 2012 4:37 pm

bikerider написа:@Dolph: Само кръгъл идиот може да си помисли, че препоръчвам деклариране на занижена стойност при наличие на фактура. Говорех за това, че при изпращач физическо лице, декларирана занижена стойност и ЛИПСА на фактура, никой нищо не може да ми каже тук. Ако не си виждал собственици на магазини, които са навити да го правят, това е твой проблем. Във всеки случай света не се изчерпва с ибей.

1. Абсолютно съм съгласен. Аз също говорех за ситуация, в която стойността, която се обявява тук, е същата, която е декларирана от изпращача (върху фактурата или какъвто документ са приложили към пратката).
2. Много търговци в ebay нямат проблем да декларират стоката с по-ниска от реалната стойност. Дори и такива, които се намират в Щатите.

Ако конкретният изпращач не иска да го прави - ок. Друг ще се намери, който иска. Или получателят ще си плати ДДС-то. Трета опция аз не виждам.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Сря Апр 11, 2012 4:43 pm

:agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот azsa-bachinito » Сря Апр 11, 2012 8:11 pm

:offtopic:
Аве вийй не мои ли една тема да говорити по темата. Като искам да си внеса нещо от Хамерика, ко да чета?
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот joropc » Сря Апр 11, 2012 8:55 pm

azsa-bachinito написа::offtopic:
Аве вийй не мои ли една тема да говорити по темата. Като искам да си внеса нещо от Хамерика, ко да чета?

Ами ако искаш да си внесеш нещо от Хамерика, не четеш нищо, а се обръщаш към тези:
http://delivery-shop.com/
Изключително коректни и сериозни.Ясно е, че говоря САМО за нови стоки от онлайн магазини.Съответната коректност се заплаща, разбира се, но стоката ти идва пред вратата максимум на десетия работен ден и не се занимаваш с нищо, а лично за мен, въпреки че прекарвам един пълен ден от всяка седмица в митницата по работа и познавайки до болка сбърканата ни митническа система, опорочена от думичката "митничар", ми е по-изгодно да мина през посредник, да си му платя съответната комисионна, но да не си губя времето и нервите в чуденка как да "п..е.а дяволът когато фърка", пък и да убедя продавачът американец да направи същото.По-горе видях, че някой препоръчва ЕКСПЕДЕКС(другото им име е ЛОМБАРД).Никога не правете тази грешка!Няколко месеца се борих с тях за да ми върнат авансът, който бях дал за стока от US, като всеки ден стоката "идваше утре".Накрая се наложи да забравя за доброто си възпитание и само това беше начинът да си взема парите...Е, взех ги. ;)
Определено в изказванията и от двете страни по темата по-горе, се написаха доста глупости...... :clap:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Dolph » Сря Апр 11, 2012 9:23 pm

bikerider написа:@Dolph: Само кръгъл идиот може да си помисли, че препоръчвам деклариране на занижена стойност при наличие на фактура. Говорех за това, че при изпращач физическо лице, декларирана занижена стойност и ЛИПСА на фактура, никой нищо не може да ми каже тук. Ако не си виждал собственици на магазини, които са навити да го правят, това е твой проблем. Във всеки случай света не се изчерпва с ибей. Сега разбра ли или трябва още да ти го смеля?

:crazy: :crazy:
Я сега се върни в началото на темата и прочети автора какво пише.Никой не го интересува как е от физическо лице защото всички знаем.Физическо лице не може да ти издаде фактура и касова бележка.Ако пише 20долара много често няма на никой да му направи впечатление и няма да има никакво отваряне на пратката или ДДС.
Автора на темата казва(по памет):"спечелил е търг в ибей-вилка фокс,втора употреба.Но изпращача е търговец и няма да прави далавери и ще си декларира реалната цена.Как мога да намаля/неплащам ддс и мито или откажа стоката?
Моя съвет бе да си вземе вилката,да си плати налозите и да си я кара с кеф.Твоя какъв беше?
И тук почна да изреждаш физическо лице това,физическо лице онова,надменен тон,правната ми основа била такава или онакава.Което освен всичко друго е пълен офтопик и погазва правилата на форума.
През цялото време защитаваш теза която НЯМА общо с темата,защото физическо лице не изпраща обсъжданата пратка.
Това как да ти го смеля и колко пъти да го повторя?????

П.С.Авторе,а ти пък защо правиш покупки на стоки без да си се осведомил напълно за реалната цена на стоката до вратата си?
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Аватар
Dolph

Мнениеот Admin » Съб Апр 14, 2012 10:42 am

Хмм, ясно е, че всички сме търсили или търсим начини да си внесем неща от САЩ на по-изгодна за нас цена, но чисто информативно ми се ще да вметна, че границата между това да се оптимизират/намалят разходите около една пратка и това да се нарушат данъчните/митническите закони най-често зависи от това колко добре съответните държавни органи ще си свършат работата. Защото повечето схеми, препоръчани тук, както и другите известни ми начини за "спестяване на разходи" на практика са нарушения (престъпления рядко са заради нищожните размери спрямо споменатите тирове например) и ако бъдат установени от едни работещи правоохранителни органи, няма да ви помогнат приказки от сорта, че то не е незаконно, а просто непозволено. Защото "вратичките", които хората намират, най-често са отворени и за държавата при установяване/доказване на нарушението, даже са по-широко отворени. В съставите на митническите/данъчните нарушения/престъпления текстът обикновено е формулиран по следния начин:
Закон за митниците
Чл. 234. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 45 от 2005 г.) (1) Който избегне или направи опит да избегне:
1. пълно или частично заплащане или обезпечаване на митните сборове или на другите публични държавни вземания, събирани от митническите органи, или
2. забрани или ограничения за внос или износ на стоки, или прилагането на мерки на търговската политика,
се наказва за митническа измама.", и т.н.,
т.е. това са текстове, които на принципна основа санкционират всичко, което е свързано с плащане на по-малко от дължимото към хазната. Точно заради този общ характер на текстовете обаче и вие тук спорите - една част от хората казват кое как е от гл.т. на закона, друга част пък изхождат от практиката и споделят вратички и схеми за намаляване на разходите, които при нашите неработещи институции изглеждат почти законни.
В действителност, колкото по-работещи са органите на държавата, толкова по-малко вратички ще има и много неща, за които хората смятат, че са незабранени начини за намаляване на разходите, бързо ще се окажат нарушения. Въпрос на тълкуване понякога, а още по-често е въпрос на прилагане.

Най-простият пример с декларирането на занижена стойност от страна и на изпращача, и на получателя - т.е. наговарят се и го правят. Ами колкото и да го усукваме, това си е деклариране на невярно съдържание, а понеже е с цел спестяване на задължения към хазната при внос на стоки, вече е и митническо нарушение. Това, че и двете страни са го направили, нищо не променя. Това, че е трудно доказуемо, пак не променя характера му. Факт е, че ако държавата успее да докаже, че реалната цена е било по-висока, страните изгарят. Има и случаи, когато държавата дори не е длъжна изобщо да се съобрази с декларираното и може да обмити пратката по свои си правила. Но е факт също така, че докато държавата не успява да установява такива дребни нарушения, хората ще си ги ползват схемите и пътечките.

Все пак това не ги прави законни, нека не се залъгваме. Между това да не те хванат и да не си нарушил има голяма разлика. :) Ако някой има проблем да признае поне пред себе си, че нарушава споменатите правила, то най-добре е изобщо да не го прави, а не да твърди, че това не са нарушения, защото по този начин може да подведе и други хора, а те може и да не са толкова оправни, че да се обосноват подобаващо, ако държавата реши да се занимае с тях.
То е същото като с движението по пътищата - малко е абсурдно да караш със 120 по междуградски път с ограничение 90 и да твърдиш, че не си нарушител. Ситуацията не изключва да си добър шофьор, да си взел предвид всички обстоятелства на пътя и докато нарушението не бъде установено, може просто да си "траеш" за него, но в крайна сметка то си остава нарушение - само че неустановено и несанкционирано. И отново по аналогия с казаното по-горе - това не значи, че е добре на всеки шофьор да се препоръчва да кара със 120 на прав хубав път със суха настилка в добро състояние, щото не всеки може да го прави по безопасен за себе си и околните начин.

В крайна сметка всеки винаги отговаря само за себе си, но и това е част от проблема в теми като тази. Защото материята е чувствителна и съветите от хора с опит може да доведат до кофти ситуация хора без опит, които са чули/прочели, че така може, че не е незаконно и т.н., обаче на място пред митническите органи да не успеят съвсем да обосноват тезата си. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Апр 16, 2012 12:45 pm

Ами колкото и да го усукваме, това си е деклариране на невярно съдържание, а понеже е с цел спестяване на задължения към хазната при внос на стоки, вече е и митническо нарушение.

Кой тук е препоръчвал деклариране на невярно съдържание???? :dontknow:
Ако допусна, че става дума за механична грешка и говориш за стойност, то според теб всеки опит да закупя стока не от магазин е опит за спестяване на задължения към хазната. Всъщност нещата са пределно прости - митниците не могат и нямат право да облагат по референтни цени, още по-малко да диктуват на някой в чужбина за колко да си продава стоките. Оттам-нататък... улево.

Държа да подчертая - разбирам духа на поста ти и споделям - ако някой не знае какво прави, по-добре да не го прави. Митниците са ужасно нагли и нахални, и постоянно се опитват да сплашват хората, за да им е лесно. На когото му харесва - моля.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Апр 16, 2012 6:10 pm

Не вярвам да е механична грешка, но ако не е станало ясно, ето я ситуацията напълно разбита:
Имаме продавач А в чужбина и купувач Б тук. Договарят се за цена Х. Продавачът изпраща стоката на купувача, но двамата се разбират А да я декларира на стойност Y, която е по-малка от Х. Респективно стоката се обмитява върху по-ниската стойност, ако изобщо се обмитява. При този фактически състав очевидно е налице опит за частично или пълно избягване на дължимите митни сборове, тъй като те са дължими върху реалната цена/стойност, която Б е платил на А.
Разбира се, докато митничарите не успеят да докажат нарушението (което при споменатото сговаряне на двете страни е много трудно), проблем няма, но това не означава, че схемата не е данъчно нарушение.
Както сам виждаш ситуацията горе е пределно опростена, а обсъжданият конкретен случай е по-сложен и по-рискован ако някой разбере и направи нещо погрешно, щото се даваха едни съвети за сканиране, поправяне и принтиране и т.н.
Но пак казвам, всеки си носи сам отговорност за действията и никой тук не е съдник или светец. Въпросът е все пак да не остават хората подлъгани, че правят нещо, което не е нарушения, когато то е такова. Голямо, малко, това има значение за последиците, но ако горната схема по някакъв начин бъде доказана, никой няма да я признае за позволено/незабранено намаляване на разходи например.
Те затова Пламен и Долф така реагираха - въпреки практически малкия шанс да бъде хванато подобно нарушение, човек трябва да е наясно какво върши и какво може да последва при фал. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Апр 16, 2012 8:22 pm

Admin написа:щото се даваха едни съвети за сканиране, поправяне

Аз такива съвети не съм давал и не препоръчвам това на никого. Идеята беше как да си спестим разходи, които дължим според нечия хипотеза.
Цитираните от теб членове и техните състави третират единствено контрабанда, т.е. документна измама и преоформяне на пратки, >> след << като са влязли на територията на България. Това не е само мое мнение, можеш да бъдеш сигурен, че съм си написал домашното.

И пак повтарям - наясно съм, че презумпция за невинност в тези неща няма и, че митниците могат да санкционират някой не толкова оправен, след което да го пуснат по пързалката да се чуди дали да се жалва или не, затова подкрепям духа на предишния ти пост. Но не и хипотезите в него, все още не си доказал нищо. Понятието "реална цена" е ключа в този номер, затова и говорех за референтни цени. Няма как митницата да си науми, че декларираната стойност не е "реална", когато документите са в ред. По-горе дадох параметрите, с които това е възможно - изпращач физическо лице, липса на фактура и занижена декларирана стойност. Никъде по веригата няма документна измама или подмяна. Продавачът си плаща данъците върху фактурната стойност и декларира занижена експортна стойност. Купувачът си получава изрядно оформената пратка, нашите митници се размрънкват и се опитват да го сплашат, след което както винаги клекват и за три-четири часа мотаене си свършват сложната работа. Ако не клекнат едно посещение при заместник-директорката и няколко леки намека за медии вършат чудеса.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Апр 17, 2012 1:04 am

bikerider написа: нашите митници се размрънкват и се опитват да го сплашат, след което както винаги клекват и за три-четири часа мотаене си свършват сложната работа. Ако не клекнат едно посещение при заместник-директорката и няколко леки намека за медии вършат чудеса.

Tова също чудесно работи и когато митническото лице е решило, че не си му симпатичен, щото е стъпило сутринта в пантофа с левия крак.

Или с други думи - на тия митничари там, ние, обикновените данъкоплатци, им плащаме заплатите и следва да изискваме подобаващо вежливо отношение, а не да се свиваме, все едно са някакви царчета и да трябва коленопреклонно да им се молим да се смилят над нас, грешните. :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Апр 17, 2012 10:16 am

Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Апр 17, 2012 10:18 am

@bikerider
Не разбрах какво точно трябва да доказвам... :dontknow:
Всъщност аз се включих в темата най-вече заради това, че двама души казаха, че това са си нарушения, което и според мен е така, а пък други взехте да ги обвинявате в невежество и ненаписано домашно. Пак казвам, от гл.т. на закона описаните и от теб действия са нарушение, защото законът казва, че митните сборове се начисляват върху цената на сделката, да го кажем най-общо. Когато е декларирана по-ниска от тази стойност, с очевидната цел да се намалят/спестят митни сборове, това си е нарушение и е деклариране на невярно съдържание. Фактът, че е трудно доказуемо или дори напълно неуловимо, не променя същността му - променя само риска за извършващите го, затова и толкова хора го използват. За съжаление колкото и пъти да го напиша/обясня това, не очаквам да се съгласиш, че е така. ;)
Сега, дали това е добро или лошо - аз никого не съдя. Всеки сам си решава. Аз самият съм си внасял евтино неща от САЩ, така че няма как да се пиша противник на това, но пък и няма как да си кривя душата и да казвам, че не се нарушават по този начин правилата. В крайна сметка в сегашния си вид те са така направени, че човек и обувки да си купи от САЩ или дреха, пак трябва да ги обмитят, защото последно необлагаемият праг беше 40 долара ли, или дори по-малко? Т.е. от моя гл.т. самите правила също са неадекватни и крайно рестриктивни, та няма как да очаква държавата хората да ги спазват дословно.
Не случайно дадох пример с правилата за движение по пътищата - аз лично не познавам човек, който да ги спазва дословно, и аз не съм такъв. Това не прави приятелите ми лоши хора, лоши шофьори, неморални, не ги прави дори нарушители, докато не ги хванат. Но от друга страна, когато аз или мой приятел превишава ограничението за скоростта, дори да е с 10-15 км/ч, формално погледнато, това си е нарушение на правилата за движение. И това ли трябва да го доказвам или ще го приемеш? ;) Защото то е същото като горното за нарушението на митническите правила.
Всъщност всичко започна от това, че един човек каза "Не препоръчвайте публично на хората да правят митнически нарушения" и заради това се опитвате да докажете, че това не са нарушения. Все едно да кажеш на някого: "Ако искаш да стигнеш до морето за 4 часа, ще трябва тук-там да надвишиш позволената скорост", друг да каже "Не го съветвай да извършва нарушения" и ти да отговориш "Ама то не е нарушение, а просто начин да стигне по-бързо". Не ти приписвам тези думи на теб, просто илюстрирам цялата ситуация в темата с друг закон и с друго нарушение. Вярвам, ще се съгласиш с мен, че никак не е добре за никого, ако се препоръчва нарушение на правилата за движение по пътищата?

Както и да е, аз мисля да приключа с тази тема - не виждам какво ново да кажа по нея, не виждам и особен смисъл в тия спорове, а който каквото го интересува, би трябвало вече да го е разбрал. За въпрос, който реално изобщо не ме вълнува в момента, мисля, че му отделих предостатъчно време. :)

А за поведението/отношението на митничарите и поведението/отношението към тях нищо не съм казвал, нямам и причини, нито пък особен опит с тях, та изобщо да коментирам.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Вто Апр 17, 2012 10:34 am

Admin написа:Когато е декларирана по-ниска от тази стойност, с очевидната цел да се намалят/спестят митни сборове, това си е нарушение и е деклариране на невярно съдържание.

Отново напомням, че това действие се извършва от продавача, който не е под юрисдикцията на българските закони и дефинициите в тях не важат за него. Не можеш да прилагаш дефинициите и съставите към чужд гражданин на чужда територия. Така ще е докато има държави и граници.

Нищо не трябва да доказваш, просто реших, че когато твърдиш нещо и получиш насреща си аргументи би трябвало да се потрудиш да ги опровергаеш, ако държиш на тезата си. До момента съм чул само позовавания на български закони.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Апр 17, 2012 10:49 am

А българският елемент къде го забравихме? Той не знае, че е купил нещото на по-висока цена, не е поискал от чужденеца да декларира стоката на по-ниска цена и изобщо нищо не знае, нали? Ясно е , че той така ще твърди, ама е ясно и другото - че именно негова е и инициативата, и интересът от декларирането на по-ниска стойност. :D
Въпросът за това дали чужденецът извършва нарушение по българското право или по чуждото право, дали може да носи отговорност за него и т.н., е съвсем отделен и доста по-сложен - но пък и напълно безсмислен за обсъждане във връзка с нашите дребни казуси, тъй като това си е работа на чуждия изпращач.
Но отново напомням, че просто разглеждам деянието в неговата цялост. И отново казвам, че това си е нарушаване на правилата, включително от страна на българския купувач, който е поискал/подбудил продавачът към деклариране на по-ниска стойност. Чисто теоретичен е спорът, доколкото никой от митническите органи няма да седне да го доказва това за пратки от по 100-200 долара. Но ако си представим същата схема за пратка на стойност 200 000 или 2 млн.долара и ако въпросните служители имат стимул да се разровят и съберат доказателства, ще видиш как и за двете страни ще се намерят разпоредби (и по българското, и по чуждото право), които да са нарушени. :)

П.П. Чул си позоваване на българските закони, защото разглеждаме ситуацията от гл.т. на купувача. А също така и чисто формално, от гл.т. на закона. Друг е въпросът има ли смисъл от това, но не съм започвал аз спора, просто се включих във вече съществуващ. :)
А пък за аргументирането - честно казано, от всички досегашни спорове в този форум не съм видял начин да аргументирам нещо така, че да го приемеш :) (нищо лично, в крайна сметка нито си длъжен, нито е нужно да приемаш моето мнение), не съм виждал и друг да е успявал (освен един единствен човек, с когото ти като цяло винаги си бил съгласен), така че аз аргументите си ги излагам за цялата аудитория, пък всеки вече си ги преценява за себе си. :agree:
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Вто Апр 17, 2012 4:39 pm

Admin написа:Той не знае, че е купил нещото на по-висока цена, не е поискал от чужденеца да декларира стоката на по-ниска цена и изобщо нищо не знае, нали? Ясно е , че той така ще твърди, ама е ясно и другото - че именно негова е и инициативата, и интересът от декларирането на по-ниска стойност. :D

Прост пример - dealextreme.com и почти всички азиатски сайтове винаги декларират занижена стойност без да е искана. Според теб поръчвайки оттам аз върша измама, така ли? Как се доказва чия е инициативата? Напомням, че съставите третират деяния, а не намерения. Въпроса не е теоретичен, защото митничарите не могат да се аргументират дали инициативата е била на купувача или не. Те, разбира се, винаги плашат така "ами ако проверим"... след което клякат за пет минути и бързо-бързо приключват въпроса, защото им е ясно, че нищо не могат да докажат. Говоря от личен опит и далеч не за пратки от 100-200 долара. Държа да подчертая, че примера ти с 2млн. долара не е меродавен, защото това са търговски количества. Тук не говорим за търговски количества, говорим за индивидуална консумация. За трети път обръщам внимание на параметрите на вратичката: физическо лице изпращач, липса на фактура и занижена декларирана стойност.

В момента аз съм всячески стимулиран да заобиколя чрез такива вратички обмитяването, защото процедурата е кошмар - за една декларация се чака над три часа, точно защото обикновено не е за $2млн. Виждам с каква скорост оформят тир-карнети - за минути. И най-спокойно оставят моята декларация да чака, докато оформят големите пратки. Ако това е нормално... значи сме в България. Нямам намерение да ги чакам да се сетят да реформират звеното, но в момента, в който тази митница стане нормална и обслужването стане нормално... тогава може и да говорим пак.

Admin написа:всеки вече си ги преценява за себе си :agree:

Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Апр 17, 2012 5:09 pm

Да не говорим за грабежа на 18 лева за митническа декларация, независимо от стойността на стоката...

П.П. където си и проличава пълното безобразие: защо в митницата на "Веслец" не попълвам митническа декларация, а в митницата на аерогарата - да? При сходни цени на стоките? Да не би да са подчинени на различно законодателство??
Аватар
PtD

Мнениеот mulltex » Вто Апр 17, 2012 6:51 pm

bikerider написа: Ако това е нормално... значи сме в България.

Смея да не се съглася с теб. Митниците в някои западно-европейски държави не работя по-бързо от нашите. Вярно, че всичко се определя кой е на смяна и какво е количеството на стоката/дължината на опашката, но тенденцията не е по-различна.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот bikerider » Вто Апр 17, 2012 10:18 pm

Убеден съм, че е така, щом казваш, но какво променя това? Пък и едва ли си правят фъна с дребните вносове на разни физически лица, като ги местят от гише на гише на общото помещение да висят като паяци, докато господата вътре цъкат солитейр или майн суипър и си разменят реплики от рода "ти ли ше го поемеш тоя... ми не, дай го на еди-кой си". Нали? Има още мнооого хляб да изядат в нашата митница докато стигнат поне средноевропейско ниво. За Бога, тук ми се е налагало да образовам старши-инспектор какво значи "историческа реплика" и защо това е сувенир, а не предмет с историческа стойност. Пълна мъгла е, не е само забавянето. За корупция да не говоря, че...
Аватар
bikerider

Мнениеот Dolph » Сря Апр 18, 2012 8:38 am

И едно си bikerider знае, едно си bikerider бае.Ти или си сляп или си глух човече.Никой не спори с теб за това ако изпращача е физическо лице,няма фактура и касова бележка в пратката.Защитаваш позиция за която всички сме съгласни с теб.В темата се говори за изпращач търговец който ще декларира стоката на цената на която е закупена от получателя от ибей.Какво повече неясно има?Как може да се намали ддс и мито,ами не може,щото с пратката ще има документ на който пише че тя е за 4-500долара или колкото е там.Няма как получателя да намали налозите си без да рискува глоби,такси,конфискация и т.н.
Не виждам защо продължаваш да обсъждаш офтопика на темата.
Аз съм пращал колети от там с чисто нови дрехи,уиски,цигари,няма етикети,няма касови бележки,декларирам ги за $50 и никой нищо не може да каже на митницата.
Но като пращах лаптоп ми казаха,пращаш и документи с него,инач го обмитяваме по пазарната му цена в БГ.
Смятам,че темата се изчерпа,грубия тон и подмятанията бяха абсолютно излишни,дано автора на темата си получи вилката и си я кара с кеф.
:beer:
Аватар
Dolph

Мнениеот Admin » Сря Апр 18, 2012 10:30 am

Мда, темата просто напълно се обърка, освен всичко друго. :D
Марто (bikerider), аз за сетен път повтарям, че не разглеждам практическата страна и смисъл на проблема, те са ясни. Това е вратичка, много хора я ползват, възможността да те хванат граничи с нула. Когато инициативата е твоя, все пак има и нарушение, това е теоретичната страна, аз нея обсъждах. В случая с deal extreme, ако ти не си искал да декларират занижена стойност, очевидно е, че не извършваш нарушение. Те вероятно извършват, но това си е техен проблем. Точно тук се виждат и нюансите - ясно е, че официалната версия на купувача, респективно резултатът, и в двата случая ще са едни и същи. Това е практиката. На теория обаче, едното е нарушение, другото не е.
Между другото вярно е, че реакциите на Пламен и Долф не бяха срещу тази изчистена препоръка за физическо лице, без фактура и т.н., защото чисто и просто казусът е съвсем друг и предложенията не бяха точно такива - всеки може да свери началото на темата.
Ама май няма смисъл да дъвчем повече и то всеки за различно нещо.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Сря Апр 18, 2012 2:16 pm

Admin написа:Когато инициативата е твоя, все пак има и нарушение, това е теоретичната страна, аз нея обсъждах.

В случая това за мен е морален, а не юридически проблем. Затова и се аргументирам с безобразното обслужване в митницата.

Admin написа:Ама май няма смисъл да дъвчем повече и то всеки за различно нещо.

Dolph написа:Не виждам защо продължаваш да обсъждаш офтопика на темата.

Темата свърши още на осмия пост. Нищо лично, но нека не казваме на черното бяло :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот ngtodorov » Сря Май 02, 2012 5:48 pm

Днес си взех пратката. Час и половина бях в митницата като нямаше никаква опашка. :nuts: Платих си и ДДС и мито. Втори път вече ще съм подготвен и няма да се случва това голямо недоразумение да плащам такива пари за "благата ни държава която се грижи за нас".
Най-добрия вариант вече bikerider го е написал с промяната на сумата.В моя случай не стана защото вече имаше декларирана сума на кашона. А още по-добър вариант е да се прати като колет без никакви етикети фактури или каквото и да било. Така нищо не мога да кажат и докажат. :deal:
Успех на всички и пазарувайте по-малко от американци :D
ngtodorov

Рейтинг: 1108

Мнениеот Daniel Panev » Сря Май 02, 2012 10:25 pm

ngtodorov написа:А още по-добър вариант е да се прати като колет без никакви етикети фактури или каквото и да било. Така нищо не мога да кажат и докажат. :deal:

О, да! Те доматите ги ядат с колците...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот M1010X » Чет Май 03, 2012 6:19 am

Дъвчем едно и също за 10ти път.

1. Ако търговецът/частното лице е декларирал цена Х, която я има на кашона и на разпечатката от paypal, това е цената, която ще бъде обмитена, като към това ще се добави и цената на транспорта.
2. Ако X е под 15 евро, изобщо не минаваш на митници, а си получаваш пратката у вас или в пощенската служба.
3. Как ще се договориш за това цената да е Х, а не по-висока, вече е въпрос на комуникативни способности и желание на търговеца/частното лице да го направи. А как ще се увериш, че на paypal разпечатката пише същата цена, е въпрос на компютърни умения.

Може и се прави. Който не вярва/не иска/притеснява се, да минава по царския път.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум