Покупка на велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Покупка на велосипед

Мнениеот nosferatu666 » Нед Апр 15, 2012 3:08 pm

Здравейте. Настъпи момента да си купя нов велосипед. Бих искал да е MTB Hartail на цена до около 2000 лева. Държа да са със XT заден дерайльор и външни лагери. 3-4 модела ми се въртят в главата и се чудя кой от тях да избера. Моделите са следните:
Trek 6000 Disc 2012
Scott Aspect 10 2012
Scott Scale 60 2012
Drag ZX6 Pro 2012 (не съм сигурен за него дали е с XT)

Моделите на RАМ съм ги разгледал и не ми допадат като дизайн (въпреки, че това не е толкова важно при един велосипед). Моля, споделете вашите мнения и лични впечатления. Другото нещо, което ме интересува е откъде мога да взема конкретния велосипед, който препоръчвате на най-добра цена (доколкото знам се правят някакви отстъпки при определени условия). Благодаря!
nosferatu666

Рейтинг: 1245

Re: Покупка на велосипед

Мнениеот dob111 » Нед Апр 15, 2012 6:11 pm

Има много по важни и основни неща, които трябва да се гледат в един велосипед от това задният дерайльор да ти е ХТ.
Това да гледаш първото нещо в един велосипед да е заден дерайльор ХТ е липса на познание. Именно това използват фирмите - на по евтина сглобка лепват такъв дерайльор, за да бие на око и да се продава на по-висока цена целия велосипед.
Най важното е велосипедът да пасва като геометрия на стила ти на каране и размерът му да е за размера на тялото ти. После рамка, колела, вилка, спирачки, курбели и т.н. Разбира се хубавата работа на скоростите също е ужасно важна за комфорта, но да избираш велосипед по някакъв си дерайльор е чиста наивност.
Ако бях на твое място - да избирам нов hardtail за около 2000лв бих добавил още около 500лв и ще си поръчам вече доста приличен клас ХС. Ако човек е истински запален, всеки спестен лев, после му се връща като тройно охарчване за "ъпгрейдване" на велосипеда. Ако сега купувам ще се насоча към тези марки и модели(даже малко по високи склобки, но вече минават заявения от теб бюджет с 50%):
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes ... tml?b=2540
http://www.roseversand.com/article/rose ... aid:517659
или някое от тези: http://www.bike-discount.de/shop/m52/k1 ... l?od=&ft=1 (мисля, че сайтът не поддържа доставка до България за велосипеди, но офертите са добри и може да се потърси транспорт), офертите на Радон са неустоими.

За дерайльора ХТ - притежавам ХТ дерайльор RD-M771. Пълна мъка излезе при мен този дерайльор. Много скапан - то не бяха настройки и т.н. - не ще и не ще да работи надеждно. Надявам се това да е само при моя дерайльор, а не качество присъщо на всички такива. И още повече се надявам Shadow дерайльорите на Shimano да работят по добре от предишната система.
Последна промяна dob111 на Нед Апр 15, 2012 6:25 pm, променена общо 5 пъти
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот eksa » Нед Апр 15, 2012 6:16 pm

Върху посочените от теб модели нямам наблюдения, но пък като така и така си в дилема, ето ти още нещо приятно, което намерих:

Shockblaze Team R7

А за 200лв отгоре, което предполагам превишава още повече бюджета ти, намирам е т'ва ХС животно:

Shockblaze R9 Elite
Започваш на max и постепенно увеличаваш.
Горд собственик на El Capitan
Аватар
eksa

Рейтинг: 1200

Мнениеот nosferatu666 » Нед Апр 15, 2012 6:32 pm

Значи въпроса ми главно е кой от изброените модели да взема. Ти си първия който виждам да оплюва XT. За липсата на познания може и да си прав, но искам просто да карам без да правя никакви допълнителни upgrade-и. Да се върнем на кой от 4-те модела е най-удачен. Scale 60 мисля директно да го отпиша, за 200-300 лева отгоре не предлага нищо повече. Drag не бих си взел само защото всеки 2ри biker в България е с такъв, а да имам Scott или Trek ми е мечта от малък.
nosferatu666

Мнениеот vasoniago » Нед Апр 15, 2012 7:37 pm

Според сайта на байк център Aspect 10 тежи 12.4 кг а Scale 60 11.7 кг /по добре да се провери на място/ което за 200 лв разлика си е супер съотношение кг/лв.
Рамката на Scale 60 е по-висок клас и е със състезателна геометрия, Aspect е за по лежерно каране. Драга е с най-хубавите спирачки. :beer:
Аватар
vasoniago

Рейтинг: 1220

Мнениеот nosferatu666 » Нед Апр 15, 2012 7:41 pm

Досега все съм карал колело може би над 15 кг и в двата случая ще се преродя :D
nosferatu666

Мнениеот Fujitzo » Пон Апр 16, 2012 5:14 pm

Мен ако питаш Крос тая година вадят предложения, които чупят ръцете по отношение на цена/кечество. Това е разбира се ако можеш да преглътнеш предубежденията си, че Крос е марката на колелата на децата от квартала :D
http://crosscycle.com/promo/12.htm

Двата най-скъпи модела Traction G30 и Grip 130 са невероятно добри за цените си. В грип 130 получавш така желания от теб дерейльор XT, редом с въздушна вилка и хидравлика ! Всъщност като се зачетох повече излиза, че окомплектовката е почти идентична с Scott Scale 60 за 860лв по-малко !!! А ето и една примерна модификация (ако все пак държиш да изхарчиш 2000лв)

Купуваш Grip 130 за 1240 лв до края на Април / началото на Май (трябва да се следи на сайта докога е промоцията) и правиш следните подобрения:
- сменяш вилката с Реба - на Рекона би трябвало да можеш да му вземеш 400лв като чисто нов, т.е Ребата е за нови 500лв
- сменяш гумите с някои от по-леките модели на Швалбе - Ноби Ник / Рейсинг Ралф се водят за най-добрите и са м/у 475 и 650 гр в зависимост от широчината и модификацията.

И така по-отношение на цена : 1240 + 500 + 50 = 1790лв
По отношение на тегло: 12,86 кг - 0,4кг - 0,4кг = около 12кг. Ако си маниак на тема тегло може да се смъкнат още 400гр от седалка/колче/кормило/лапа, за оставащите пари до 2000лв.

:offtopic: Честно казано не разбирам фенщината към определени марки.. и това се отнася за всяка една стока. Винаги най-добрата покупка е тази, която печели по отношение качество / цена.В условията на глобален конкурентен пазар премиум марките, които лежат на стари лаври, биват бързо застигани от "пробиващи" на пазара марки, които предлагат сходни по качества, но по-евтини изделия. Както каза Джеръми Кларксън от Топ Гиър "Ако в момента Китай е най-големият купувач на луксозни европейски автомобили, то след време Европа ще е най-големия купувач на китайски автомобили"
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот nosferatu666 » Пон Апр 16, 2012 6:02 pm

Веднага си казвам наблюденията. Цял ден обикалям по най-големите магазини в София. Видях модели на Ram, Drag, Trek и Scott. ПЪРВОТО нещо, което ми се наби в очите беше изработката. Непрекъснато слушам как и българските ни модели и западните били направени от едни и същи части, как за западните модели си плащаш само за марката и т.н. Да ама не... оказва се че тези лафчета са за небрежните и за тези с липса на чувство към детайла. Отблизо си личи колко груби са българските, иначе казано скалъпени и колко изпипани са западните. Да не споменавам на колко голяма част от нашенските, седалките са тип "гъба", която се опича от слънцето. Последно реших да взема Scale 60 пък да видим. Благодаря на отзовалите се :beer:
nosferatu666

Назад към Продукти за крос-кънтри