sensation_blue написа:админ обясни, който едва ли е съгласен с мен
Вярно, че не мога да се съглася с теб, но то не е защото не обичам природата, а защото ти доста си изкривил нещата. За протокола, аз също съм против изграждането на нови и нови ски-курорти в България, както и на безогледното и варварско разширяване/застрояване на съществуващи такива, но това е друга тема и тя няма нищо общо със спускачите. Всъщност досега никой не бе обръщал настоящата тема на еко вълна и то няма и основание за това, тъй като тя е за съвсем друго нещо.
Но все пак да ти обясня - наистина ли смяташ, че някъде по света (най-малко пък в България) някой ще направи дори и един лифт заради спускачи с колела? Ако го мислиш това, значи нямаш никаква идея за цената на подобно съоръжение и за броя на спускачите като целева категория. Иначе казано, те са доооста по-малко от практикуващите зимни спортове и планинските курорти разчитат на тази група (но не само на нея!) за осмисляне на летния сезон, за по-бърза и ефективна възвръщаемост на направените инвестиции и т.н., но не и за основни потребители и източници на печалба. Следователно да се твърди, че спускачите са причина за поява на нови лифтове и още повече пък на нови писти, е абсурдно.
Между другото, изграждането на един лифт засяга природата доста по-малко, отколкото изграждането на съпътстващите го писти, черни пътища и т.н. Един лифт е горе-долу като един електропровод, ама не много голям. Така че ако някъде се пръкне лифт специално за колоездачи, това би било доста добър за природата вариант, защото при липсата на лифт в държавите с развит спорт, където има повечко карачи, се използва автомобилен транспорт (камиони, пикапи, спомни си ако щеш джиповете към Рилските езера, които качваха маса туристи) и не съм никак убеден, че тези средства за транспорт са по-екологични. Но пак казвам, навлизаме в чиста теория, доколкото никой не прави лифтове заради колоездачите - просто няма да му излезе сметката.
С това ви предлагам да закрием екологичния офтопик в тази тема, тъй като нейната цел е съвсем друга. Може и да е вярно, че където има повече лифтове, има и повече спускачи, но е абсурдно да се смята, че където има повече спускачи, ще се появят нови лифтове.