Въпрос за клипсове PD-M647

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за клипсове PD-M647

Мнениеот M1010X » Нед Апр 22, 2012 8:56 pm

Здравейте,

Днес монтирах и тествах за пръв път Shimano DX (aka M647) - и засега нещата са добре, още не съм се изталпил :D . Понеже ги монтирах директно на голямото, то не е много подходящо за въртене - въпреки това му направих едни 20тина км градско и на моменти се насилвах да дърпам със задния крак - тогава осезаемо повече вървеше. Е, доста се замислям, преди да дръпна някакъв баланс, но то с времето ще си дойде... Колкото до настройката - определено статиите на Любо ми помогнаха доста.

Сега, към въпросите:
1. Някой знае ли тези педали дали имат настройка на ъгъла на откачане? Имат пружина, но тя е само за регулиране на нужната сила за откачане - и от нея ъгълът не зависи. Или това е характеристика на пластините (парчетата, клийтовете - you name it :))?
2. Прави ми впечатление, че лявата обувка има доста сериозен "луфт" - петата свободно се движи наляво-надясно в рамките на 10-15 градуса. Десният крак изобщо не мърда. Загледах педалите - това се случва без механизмът за откачане да се задвижи и поради това този луфт въобще не се влияе от натягането на пружината. Обувките са Exustar, но ползвам клийтовете, които си вървяха в комплекта с педалите, т.е. не би трябвало марката да оказва влияние. Също така пробвах да сложа лявата обувка на десния педал - пак се клати така (все още не съм пробвал да разменя клийтовете, но това ще значи нова настройка и затова засега го отбягвам). Имате ли идеи какво може да го предизвиква?

Благодарско!
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Re: Въпрос за клипсове PD-M647

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Нед Апр 22, 2012 10:27 pm

M1010X написа:още не съм се изталпил :D

Спокойно има време, аз след бая време се метнах, затова пък качествено - у една дълбока и кишава локва :D

А сега по темата:
1. Не съм виждал ШиБански педали с регулация на ъгъла на откачане (което не означава, че няма - за конкретния модел нищо незнам), знам за Crank Brothers или Exustar, че имаха такава екстра... Виж за user manual в сайта им ;)
2. Провери дали парчето не луфти (отхлабват се понякога), също провери за замърсявания на другото парче, което да му пречи да луфти :dontknow:
Те и мойте луфтят лекичко, ама да не ти пука - важното е да не откача случайно, че на кво се правиш иначе :xx(:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот obelix » Нед Апр 22, 2012 11:34 pm

Аз наблюдавам (според мен) относително голяма ъглова свобода и при двата ми педала. При мен, при силно натягане на пружинките, тази свобода много намалява. Лошото е, че ако са много натегнати и закопчаването става по-трудно, за това аз ги карам по-отхлабени.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот MAN6 » Пон Апр 23, 2012 9:56 pm

И аз не знам да има настройка за "ъгъла", но можеш да пробваш с различна позиция на самото парче спрямо обувката. Вероятно ще има някаква дребна разлика в усещането между горе вляво и долу вдясно... :)
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Пон Апр 23, 2012 10:02 pm

1. Настройка на ъгъла на откопчване нямат. Други модели на SHIMANO които съм ползвал, също нямат.
MAN6 написа:И аз не знам да има настройка за "ъгъла", но можеш да пробваш с различна позиция на самото парче спрямо обувката. Вероятно ще има някаква дребна разлика в усещането между горе вляво и долу вдясно... :)

:agree: :agree: :agree:

2. Провери си пластините дали са здраво хванати към обувката, 'щото аз така преди време се наложи да подскачам на един крак, докато едната обувка си висеше на педала. Единия болт се беше отхлабил и изпаднал... Беше весело. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Шлек_народен » Вто Апр 24, 2012 7:38 am

Настройка на ъгъла на свобода( колко да ти шава закопчан крака,) има, ама не е на педалите, а зависи от номера на парчетата. Потърси, има различни - от такива, дето въобще не шават, до по -свободни. SH-50, SH-51, SH-55 ....Има и други номера.Тия, дето вървят със педалите( SH-51-ако не бъркам) са със средна степен на свобода.Мисля, че 50 са нулева.
А това, че едната ти обувка мърда повече, може да се дължи на самата обувка - позицията на парчето и грайферите. Може те да опират в педала и затова да се усеща по-стегнато.
И един последен вариант(силно се съмнявам, ама...)- ако са различни парчетата.Както казах, от тях зависи степента на свобода.Погледни им номерата,ако са различни -това е.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот M1010X » Вто Апр 24, 2012 7:56 am

Мерси за коментарите, ще погледна парчетата - не би трябвало да са различни, т.к. са тези, които си вървят в комплекта с педалите. И педалите, и обувките са чисто нови, а този "проблем" се прояви още при сухите тренировки, така че не е от зацапване. Затегнати са зверски, така че и това не е... Остава единствено проблемът да е в грайферите. Аз все пак ще монтирам двата клийта на някаква дъска, така че да елиминирам и фактора "подметка" и ще тествам да ги закача така - ако и тогава мърдат, значи проблемът е в самата пластина.

Ще пиша с резултат. Благодаря отново!
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Назад към Веломеханик