Помощ отноцно GIANT REIGN 2007

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помощ отноцно GIANT REIGN 2007

Мнениеот SGCasper » Сря Апр 25, 2012 12:24 am

Здравейте, рових се доста за подобни проблеми във форума,но не намерих нищо.Също в чужди форуми гледайх снимки къде ли не но немарим отговор.
Проблем с дерайлориите го оправих на тая рамка, но имам проблем със заден шок. Проблема е следния, Първо да поясня че имам 2 рами, Reign & Reign X на втроя монтирах DHX 5air, и се оказа че лостчето на пропедал системата опира в рамката, махнах го и за момента съм без него и умувам да си направя такова което да е плоско и да не опира. Но на обикновенния рейгн който е за женами, мислих да монтрам за начало един rp23 който го имам от предната рамка, верно че е по малък на 190мм от око до око. но се оказа че при сгъване ще удари порта за помепене на шока, реших да видя едно айро на рокшокс но и при него същото със щуцера за помпене.
Нека някой който е имал такава рама да сподели как стоят нещата, верно че тая рама май е на 200 или 210мм шок не съм сигорен в момента, но пък ме съмнява при по дългия шок че пак ще имам същия проблем.
Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или е карал такива рами да сподели. Да поясня говорим за модела на който шока минава през рамата.

благодаря
Аватар
SGCasper

Рейтинг: 1220

Re: Помощ отноцно GIANT REIGN 2007

Мнениеот outfaced » Сря Апр 25, 2012 7:16 am

Има различни версии на шоковете с различни дължини на вентилите (за DHX-а съм 100% сигурен, защото имах два такива с доста голяма разлика ... явно от различни рамки).
Reign със сигурност може с rp23.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот 4getcredo » Сря Апр 25, 2012 9:00 am

Най-вероятната причина да опира винтила е по-късия шок. Аз също имам Reign 2007, но въпросният проблем не се е появявал при Float R (фабричния на рамката) и Float RP2 (нов), защото използвам подходящия за рамката 200 мм шок. Имай предвид, че коефицентът на Рейна е доста голям - 1:3, т.е. при ход на буталото 1 см задницата мърда три и всъщност с по-късия шок ти прибираш задницата и кобилицата напред, съответно и шока отива по-напред в "калъфа" на рамката.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот SGCasper » Чет Апр 26, 2012 12:20 am

Говорим за ето тази рама: http://www2.giant-bicycles.com/_upload_ ... reign1.jpg

На мен не ми става ясно как като е по къс амортесьора предвижвам рамото по напред, просто го сгъвам повече. А проблема е че опира отстрани щуцера, малко нещо ме съмнява че ако сложа по дълъг който ще е с 1см повече, че няма да пак да опре. Имам чуството че има някви мистерии, Въпроса е там че трябва да харча пари за някой 200мм амортесьор, а на последък ми писна да купувам нещо и после да го продавам на загуба защото нещо не ми пасва.
Виждам че хората монтират масово RP23 то с такъв си излиза и фабрично, но какво се случва при мен незнам.
Да не би оригинално втулките да са с изместен център че аз поръчвах на стругар нови втулки, защото предния сибственик е бил пълен аджамия и бяха някви подлагания на шайби, с две думи бом бок.

Колкото до моя пак така острани опира лостчето ама когато е спуснато на долу като е водоравно няма проблем, ама така или иначе там ще си произведа едно лостче и приключвам. Но сега проблема ми е обикновенния Рейн че е за женами и искам по скоро да го сглобя че ме чакат още 2 колелета.
Аватар
SGCasper

Мнениеот 4getcredo » Чет Апр 26, 2012 10:01 am

И аз имам този модел. Аз снощи си направих експеримент като изпуснах въздуха и проследих целия ход на шока и рамката - няма никакъв проблем с винтила. Верно е, че при по-новите модели Float винтила е направен да стърчи повече и то косо, което най-вероятно също допринася за проблема, но, както предположих, основната причина според мен е дължината на шока. При по-късия шок цялата рамка се сгъва, средното отива по-долу, челният ъгъл намалява, т.е. долната тръба (с кожуха за шока) си променя ъгъла спрямо равнината на окачения шок (ако приемем, че тя е константа). Аз така си го представям.

Мога да ти предоставя стария ми шок Float R, който работи, но не съвсем като хората, за да видиш разликата с 200 мм.

Също ми хрумна за втулките, но те със сигурност не трябва да са асиметрични.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот SGCasper » Чет Апр 26, 2012 3:35 pm

Въпроса е че живея в лондон и за момента няма никой около мен с подобен шок да взема да пробвам. Аз че ще купувам шок друго мнение няма. Но искам да избегна риска с грешен шок. Ще снимам тези дни как е полужението при двата шока които имам в момента на 190 и как стои на мойта рама dhx 5цата.
Благодаря за отговорите за момента след като се отбия до гаража с колелета ще проверя и наснимам малко нещата.
Аватар
SGCasper

Мнениеот SGCasper » Сря Май 02, 2012 10:37 pm

Благодаря за отговорите, оправих се. Купих един 200мм float R.
Просто който купува такава рама, да знае че може да има проблеми. На новите шокове щуцерите за помпене стърчат повече от колкото трябва.
Аватар
SGCasper

Назад към Веломеханик